2018. május 25., péntek

RM Castilla: 44 év, vegyes eredményekkel

  • Ny. Viktor (viiiik)
  • 2016.07.22. 08:08
Napra pontosan tegnap volt 44 éve, hogy Santiago Bernabéu létrehozta a Castillát, a Real Madrid B csapatát, az együttest, mely az évek alatt olyan játékosokat adott a felnőtt keretnek, mint Emilio Butragueño, Michel, Iker Casillas, vagy épp Raúl González. Addig az Argupación Deportivo Plus Ultra, egy helyi amatőr klub szolgált a Real Madrid tartalékcsapatául, az 1972-es megszűnésüket követően foglalta el a Castilla a helyüket.

Az 1980-as évek meghatározónak bizonyultak a Castilla életében, ahol rögtön ’80-ban el is érték a Király-kupa döntőjét, ahol éppen a Real Madrid első kerete volt az ellenfél. A mérkőzés a B-csapat 6-1-es vereségével ért véget, de mivel az A-csapat megnyerte a bajnokságot is, a Castilla elindulhatott a KEK-ben, ahol bár hazai pályán legyőzték az első körben a West Hamet, a visszavágón az angolok végül kiejtették őket.

Ez volt a „La Quinta del Buitre” azaz „A Keselyű ötöse” néven fémjelzett korszak, ami a csapat öt legkiemelkedőbb játékosát jelentette. ’El Buitre’ azaz ’A Keselyű’, Emilio Butragueño, Manolo Sanchis, Miguel González ’Míchel’, Miguel Pardeza és Rafa Martin Vázquez. Míg Pardezának nem igazán jött össze az áttörés a felnőtt csapatnál, a fenti ötös másik négy tagja a klub történetének meghatározó labdarúgóivá váltak. Ettől kezdve a Castilla kerete az évek során kiemelkedő szerepet játszott volt az első csapat sikerességében.

Ez egészen Florentino Pérez 2000-es érkezéséig így is volt, rögtön azután, miután a csapat megnyerte a Bajnokok Ligáját Casillassal, Gutival, Raúllal, akik a csapat gerincének részei voltak. Nem mellesleg mind a hárman végigjárták a korosztályos csapatokat és a Castillát is egyaránt. Mindazonáltal a B-csapat aktuális „végzősei” nem voltak elég jók Péreznek, aki nemzetközi sztárokra vágyott. A „La Fabrica” (a Real Madrid akadémiájának beceneve) bár mindig is erős volt, nem volt túlságosan nagynevű, Pérez szerint pedig a Real Madrid brandjének rekordnagyságú igazolásokra és ismert nevekre volt szüksége.

160722castilla1

Olyan játékosok érkeztek, mint Zinedine Zidane, Ronaldo, vagy David Beckham és bár ez a korszak a „Los Galacticos”, azaz „A Galaktikusok” néven vált ismertté, Pérez eredeti koncepciója a „Zidanes y Pavónes”, vagyis a „Zidane-ok és Pavónok” volt. Ennek alapelve, hogy a keretben vegyesen legyenek világklasszis igazolások (mint Zizou), és saját nevelésű tehetségek (mint Pavón). Utóbbi a Castilla történetének egyik legígéretesebb védőjeként indult, de neve hamar a beteljesületlen elvárások szinonimájává vált.

A koncepció oka a költségvetés kímélése volt, mivel bár kerültek fel játékosok az utánpótlásból, sosem váltak a felnőtt keret meghatározó szereplőivé, többnyire cserejátékosként, vagy egyszerű kerettagként számítottak rájuk. A keret rossz menedzselésének köszönhetően, amellett hogy a csapatnak főképp az ezüstéremig jutott, egy generációnyi fiatal tehetséget is elpocsékolt.

Bár az akadémia és a Castilla folyamatosan ontotta a tehetségeket, az esélyeik Pérez elnöksége alatt egyre és egyre nehezebbé váltak. Így az olyan játékosok, mint Juan Mata, Juanfran, Javi García, Roberto Soldado vagy José Callejón továbbálltak, hogy folyamatosan szerepelhessenek az európai labdarúgás felsőbb szintjein. A Real Madrid jelenlegi kerete azonban végre valamelyest hazainak tűnhet. Most olyan saját nevelésű játékosok kerültek reflektorfénybe, mint Jesé Rodríguez, Álvaro Morata, vagy Dani Carvajal, és egyre népszerűbb megoldás a fiatalok közt, hogy egy másik klubnál bizonyítják rátermettségüket, mielőtt visszatérnek a Real Madridhoz.


Hozzászólások

Tabella