Isco jobban járna, ha távozna

Isco három évvel ezelőtt talán meglepetésre érkezett Madridba. Tehetségét és tudását azóta már itt is bizonyította, azonban Zidane kezei alatt nem igazán sikerült meghatározó emberré válnia. A kérdés, hogy ez mennyire csak a spanyol játékos hibája.

Amikor Isco 2013 nyarán a Real Madridhoz szerződött, maga a játékos sem tagadta, hogy döntésének egyik oka Zinédine Zidane személye volt. Isco épp az U21-es Európa-bajnokságon szerepelt, amikor felhívta őt Zidane, és arra kérte, igazoljon a Real Madridhoz. A francia aranylabdás közbelépése azért is fontos momentum, mert Isco nagyon közel állt ahhoz, hogy csatlakozzon malagai mentorához, Manuel Pellegrinihez és a Manchester City-hez.

"Amikor egy Zidane-hoz hasonló futballista, aki a világ egyik legjobbja volt érdeklődik irántad, az rendkívül megtisztelő és nagyon fontos." – mondta Isco.

Akkoriban Zidane még Carlo Ancelotti segítőjeként dolgozott, előtte pedig José Mourinhónál is megjelent az első csapat körül. Most már Zidane a Real Madrid edzője, és Isco azért küzd, hogy minél több játékpercet tölthessen a pályán. Azonban felteheti a kérdést, mennyire érdeke Zidane-nak megtartania őt.

Isco az első szezonjában összesen 3158 percet játszott Ancelotti kezei alatt. A következő évben ez a szám 3763-ra emelkedett. Bár ebben már a sérülések is szerepet játszottak, de azért az sokatmondó, hogy csak Iker Casillas, Marcelo, Toni Kroos, Gareth Bale és Cristiano Ronaldo töltött több percet a pályán Iscónál. A legutóbbi szezonban több mint 1000 perccel játszott kevesebbet, kilenc alkalommal volt kezdő a bajnokságban Beníteznél, és 12-szer Zidane-nál.

Vessünk egy pillantást, mi történt valójában a spanyol tehetséggel Zidane kinevezése óta: Athletic Bilbao, Levante, Sevilla, Barcelona, Villarreal, Real Sociedad, Valencia, Deportivo, és az utolsó nap még minden esély megvolt a bajnoki címre. Ezeket a mérkőzéseket tekinthetjük sorsdöntőnek a Zidane-érában. Isco ezeken a találkozókon összesen 100 percet kapott. A Bajnokok Ligájában is hasonló tendenciát találunk. A csoportkörben minden mérkőzésen kezdett, összesen 504 percet töltött a pályán Beníteznél: háromszor végig játszotta a 90 percet, és csak egyszer cserélték le a 70. perc előtt. Aztán megérkezett Zidane, és következett a sorozat kieséses szakasza. Isco hét mérkőzésen összesen 206 percet kapott, kétszer volt kezdő és egyszer sem játszott többet 70 percnél.

"Iscóban minden megvan, hogy megfeleljen a Real Madrid hatalmas elvárásainak. Hiszünk benned és a tehetségedben!" – fogalmazott Florentino Pérez Isco bemutatásán. Az El Presi megjegyezte, hogy ennek ellenére a klub vezetése sokallta érte a 30 millió eurót, és Zidane jelenléte is kellett a leigazolásához.

Semmi sem beszédesebb a jegyzőkönyvekben található számoknál. Bár a mondás is úgy tartja, hogy beszéljenek a tettek, de a tavalyi szezonban nem igazán ment neki úgy a játék, mint korábban. Isco nem csak elvesztette a csatát Lucas Vazquezzel szemben a 12. játékos címért, de most már Marco Asensióval is meg kell küzdenie. A friss igazolás is támadó középpályás, és hasonló erényei vannak, mint Iscónak. Új mezszámot, új szerződést és magasabb szerződést is kapott. Zidane pedig kijelentette, hogy nem szeretné még egy évig kölcsönadni Asensiót, ami egy kicsit meglepő. Az Espanyolnál négy gólig és 13 gólpasszig jutott tavaly. Iscónál ezek a számok három és hét, igaz, pontosan 1000 perccel játszott kevesebbet az új vetélytársánál.

És akkor még ott van James Rodríguez is. A kolumbiai egyértelműen Pérez kívánságára érkezett. Nem volt még egy játékos, akiért ennyi pénzt kifizettek volna, csupán egy világbajnokságra alapozva. James pénteken kijelentette, hogy Madridban képzeli el a jövőt, és ezért mindent meg is fog tenni. A Real Madrid vissza is utasított egy 85 milliós ajánlatot. Azonban James még Iscónál is kevesebb lehetőséget kapott Zidane-tól az elmúlt hat hónapban. Egyszerűen szólva, túl sok a szakács a Real Madrid támadó középpályás posztján, de nincs elég cocido (madridi pörkölt).

Isco a transfermarkt.com szerint jelenleg ugyanannyit ér, mint három évvel ezelőtt. A kérőkből sincs hiány, és az angol bajnokság tárt karokkal várja őt. Például az Arsenal rendszerébe tökéletesen illene a játékstílusa. Karrierjének ezen szakaszában Iscónak nagyobb dolgokat kellene beteljesítenie. Madridban nem helye nincs, hanem posztja, és lassan már ideje sem. A saját nevelésű játékosok, mint Jesé vagy Nacho szintén extra türelmet és figyelmet kapnak, mert a Castillából érkeztek. Isco, a Real Madrid gondolkodását ismerve minden téren egy kívülálló. Itt az ideje, hogy elismerjék a tudását.

Iscónak több futballra, a futballnak pedig több Iscóra van szüksége.

Forrás: ESPN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK