Ancelotti: Egyszer fejberúgtam Ibrát egy dobozzal és széttörtem egy ajtót

Carlo Ancelotti a FourFourTwo angol kiadásának szervezésében olvasói kérdésekre válaszolt, amelyek között bőven akadt Real Madriddal kapcsolatos is, de természetesen voltak olyan válaszok is, amelyeken keresztül egy kicsit jobban megismerhetjük a Real Madrid korábbi trénerét. Gondolta volna valaki például, hogy összetört egy ajtót, vagy hogy óriási rajongóként szerepel a legújabb Star Trek filmben?

Korábban azt mondta, hogy nagyon szegény családban nőtt fel gyerekként. Mit tanult ebből?

Emlékszem az életem azon szakaszára, igaz, hogy nem igazán volt pénzünk, de csodálatos családban nőttem fel, egy munkáscsaládban. Nyugodt, békés időszak volt. Édesapám sosem kiabált velem. Az egész család együtt élt: édesapám, édesanyám, nővérem és a nagyszüleim. Akkoriban alakult ki a személyiségem. Még tisztában vagyok azzal, hogy jutottam el idáig. Minden reggel megfejtük a teheneket, hogy sajtot csináljunk.

Melyik volt a jobb csapat? A 80-as évek Milanja, vagy 2015 Barcelonája?

(nevet) Ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel a futball azóta rengeteget változott. Hogy őszinte legyek, a Barcelona szerintem most nagyobb intenzitással játszik. De nehéz összehasonlítani, mivel a játékszabályok változtak, különösképp a les. Sokkal könnyebb manapság gólt szerezni, mivel nehezebb ilyen magasan tartani a védekező vonalat. Manapság csak akkor vagy lesen, ha a játékos megérinti a labdát vagy a közelében van, miközben az én Milanban töltött időszakomban mindenkinek a vonal mögött kellett lennie.

Kérte a Chelsea, hogy Mourinho helyére visszatérjen?

Nem, nem. De nem lett volna problémám a visszatéréssel. A Chelsea-vel és az angol futballal kapcsolatban csodás élményeim vannak.

Hogy volt képes Zlatan Ibrahimovicsot és a híresen nagy egóját kezelni a PSG-ben töltött időszak alatt?

Ibra nagyon szórakoztató fickó, de egyben eszméletlenül profi is. Egy edző pontosan ezt az egót akarja egy játékosban. Ibra jóra használja az egóját: van tehetsége, de a csapatért játszik. Cristiano Ronaldo ugyanilyen.

Cristiano Ronaldo és Ancelotti

Milyen volt Cristiano Ronaldót edzeni? Az emberek azt gondolják, hogy nehéz vele dolgozni, de Önnek hogy sikerült kihoznia belőle a legjobbat?

Őt nagyon könnyű edzeni, mert lényegében semmit nem kell mondanod neki. Tökéletesen tudja, mire van szüksége ahhoz, hogy készen álljon a mérkőzésekre és az edzésekre. Edzőként nagyon szerencsés voltam, hogy dolgozhattam vele, hiszen 50 gólt szerzett egy-egy idényben. A legjobb akar lenni. Úgy gondolom, hogy a versengése Messivel mindkettőjüknek segít abban, hogy jobbá váljanak. Nehéz megmondani, hogy ki a legjobb, mivel Zlatannal karöltve egymaguk képesek meccseket megnyerni. Emlékszem, hogy szerettem vele viccelődni. Egyszer, egy nagy meccs előtt azt mondtam neki: „Négykor lesz a meccs, de te pihenni fogsz holnap.” Teljes sokkban nézett rám. Majd persze mondtam neki, hogy csak viccelek.

Amikor edzőként átvette a Real Madrid irányítását, mennyire volt fontos cél a Tizedik megnyerése?

Ez volt a legfontosabb projekt mindenki számára a klubnál; a játékosok, a szurkolók a megszállottjai voltak. Hosszú ideje nem nyertek már, de képesek voltunk véghez vinni az Atlético ellen az első idényemben.

Milyen ráhatása volt Xabi Alonso és Di María eladásának a második idényére?

Volt egy kisebb hatása, de nem mehetek el amellett, hogy 22 meccset nyertünk meg sorozatban a második idényben. Ezután jöttek a problémák – megsérült Modric és Ramos – és elveszítettük az önbizalmunkat. A BL-elődöntőig még eljutottunk, de kiestünk a Juventus ellen, a Barcelonától pedig egy ponttal maradtunk le a bajnokságban.

Gondolja, hogy több időt érdemelt volna a klubnál?

Tudtam, hogy ha nem nyerek, meneszteni fognak. Ezt már akkor tudtam, amikor aláírtam a szerződésemet. Ha nem nyersz, akkor a klub történelme alapján távoznod kell. Nem bántam meg az ott töltött időt, csodás volt. Minden edző a Real Madridnál akar dolgozni, mivel ők a legnagyobb klub, a történelmük és a világszerte élő szurkolóik miatt.

Ancelotti

Csalódott volt, amikor Gareth Bale ügynöke azonnal az elnökhöz ment, amikor a játékos posztot szeretett volna váltani, ahelyett, hogy Bale közvetlenül Önnel beszélt volna?

Igen, mert alap esetben nem beszélek ügynökökkel, de ha a játékos boldogtalan, akkor engem kell megkeresniük, az edzőt. Általában ha egy játékos nem boldog, akkor odajön hozzám. Ennek kellene a normálisnak lennie.

Kivel volt jobb dolgozni: Silvio Berlusconival, Florentino Pérezzel vagy Roman Abramoviccsal?

Nyolc évet töltöttem el Berlusconival, még mindig jó a kapcsolatunk. Az, hogy a tulajdonosok kirúgtak, nem jelenti azt, hogy a kapcsolatunk megromlott. Még mindig jól kijövök Florentinóval, és bár nem sokat beszéltem azóta Abramoviccsal, vele sincs semmilyen problémám.

Alex Ferguson egyszer azt mondta: „Reméltem, hogy Carlo a Unitedbe jön. Nem sikerült. Talán máskor.” Ez mikor történt?

Amikor visszavonult 2013-ban, beszélt velem, de akkor már elígérkeztem a Real Madridhoz. A United elkésett. De egyébként érdekelt volna a munka.

Ki az a játékos, akit nem tudott leigazolni, de nagyon szerette volna?

Próbáltam megszerezni Steven Gerrardot a Liverpooltól, amikor a Milan edzője voltam, de nem volt lehetséges. Közel álltam ahhoz, hogy Roberto Baggiót a Parmához csábítsam, de nem tettem meg, mert más poszton akart játszani, mint amit én szántam neki. Most azt mondanám, hogy hiba volt, de akkoriban nem akartam változtatni a rendszeremen. Most, több tapasztalattal azt mondanám, hogy ok, nem gond, megtaláljuk a megoldást. Olaszországban nagyon szívesen dolgoztam volna Tottival. Érdekes lett volna még Wayne Rooney-t edzeni.

Ancelotti

Érdekelte valaha egy válogatott edzői posztja? Mondjuk Olaszországé? Vagy Angliáé?

Jelenleg a klubokat preferálom, de a jövőben esetleg. Anglia? Miért ne? Nem lenne problémám ezzel.

Melyik európai ligát a legnehezebb megnyerni?

A játék minősége alapján Spanyolországét. Minden csapat tud játszani, még a kisebbek is. Elég csak megnézni, hogy mit művelnek a spanyol csapatok az európai sorozatokban. Az Atlético és a Real Madrid is BL-döntős volt, a Sevilla megnyerte az Európa-ligát, a Villarreal elődöntős… Taktika szempontjából Olaszországé, hiszen rengeteg játékrendszerben kell gondolkodnod. Egy héten belül játszol 4-4-2, 4-3-3 és 3-5-2 ellen, úgyhogy az olasz edzők rengeteg tapasztalatra és tudásra tesznek szert. Taktikailag az olasz egy igen kemény liga, mivel nagyon szorosak a meccsek. Angliában megint más a helyzet: nagyobb az iram, a meccsek látványosabbak, nagy a verseny. Ezt bizonyítja a Leicester bajnoki címe is. Sok csapat okoz gondot a nagyoknak. Nagyon kiegyenlített bajnokság. Franciaországban most csak egy csapat van: a PSG.

José Mourinho azt mondta, hogy sosem dolgozna olyan országban edzőként, ahol a szertáros is megnyerhetné a bajnokságot. Ön is így gondolja?

A szerzáros? Ez mit jelent? [A FourFourTwo munkatársa elmagyarázza, hogy José így pörköl oda azoknak az edzőknek, akik a könnyebb utat választják.] Ah, értem! Attól függ. Igaz, hogy két évig irányítottam a PSG-t. A klubtól, projekttől függ, illetve hogy mutatnak-e elszántságot. A PSG-nél nem csak a bajnokság a cél, hanem a Bajnokok Ligájában való versenyképes szereplés.

Nyugodt személyiségként ismerik. Volt, hogy kijött a sodrából? Mi történt, amikor a leginkább felhúzta magát?

2013-ban, a PSG-nél voltam. Kiestünk a kupából tizenegyesekkel az Evian ellen úgy, hogy nagyon rosszul játszottunk. Hihetetlenül ideges voltam, annyira, hogy széttörtem egy ajtót, megrúgtam egy dobozt, ami eltalálta Ibrahimovic fejét. Nem reagált. Ha elveszítem a fejem, ki kell mennem az öltözőből és néha gyorsan elszívok egy cigarettát, majd újra minden rendben. Bár erről próbálok leszokni.

Ancelotti és Ibra
 – Véletlen volt, fiam.
– Nyugi, főnök, nincs probléma.

Miért választotta a Bayernt következő állomásának? Hogy tud javítani a klubon, ha utcahosszal nyerték a bajnokságot az elmúlt négy évben?

Miért? Mert ez volt számomra és a klub számára a megfelelő idő. Kellett nekik egy edző, nekem pedig egy klub. Jó időzítés volt. A Bayern Európa egyik legjobb klubja, ez egy új kihívás, a célom pedig az, hogy maradjak versenyképes. A BL-ben az elmúlt öt idényben bejutottak a legjobb négy közé, de csak egyszer nyertek. Jövőre jobban kell koncentrálnunk. Nehéz egy ennyire jó csapatot még jobbá tenni. Lehet, hogy a kulcs az, hogy tartsuk ezt a szintet. Az egyetlen játékos, akivel dolgoztam itt korábban, az Xabi Alonso, de a többieket még nem ismerem. Tanulom a német nyelvet, de nem könnyű.

Igaz, hogy óriási Star Trek rajongó, és szerepel is az új filmben?

Igen. Van egy kisebb szerepem az új részben. Egy orvost játszom. Nem beszélek, csak a háttérben vagyok. Vancouverben éltem, ahol forgatták. Jó barátságban vagyok Zoe Saldanával: egy olasz fickóhoz ment hozzá, ő is szerepel a filmben. Zoe egyszer viccesen azt mondta, hogy szerepelhetnék a filmben, megkérdezte a rendezőt, aztán egyik nap egy felvételen voltam. De szörnyű színész vagyok. Gyerekként imádtam a Star Treket, úgyhogy csodás érzés most a filmben lenni.

Forrás: FFT
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK