Mit kell tudni a Bernabéu-kupáról?

Kedden este ismét a Bernabéu-kupa vezeti fel a Real Madrid bajnoki nyitányát, amelyen a blancók ezúttal edzőjük, Zidane szülőhazájából származó csapattal küzdenek meg a trófeáért.

Ez a barátságos kupamérkőzés minden évben azért kerül megrendezésre, hogy emléket állítson a Real Madrid legendás elnökének, Santiago Bernabéunak, aki a blancók mostanáig tartó, folyamatos sikereinek útját kövezte ki a saját idejében.

Bernabéu-kupa
A trófea

A Real Madrid a Stade de Reims együttese ellen lép pályára ma este, egyfajta visszatekintésként egy elmúlt korra, amikor a két együttes 60 évvel ezelőtt egy európai döntőben került össze egymással, ahol a „királyi gárda” első Európai-kupáját hódíthatta el.

2016-ban a mérkőzés még egy különleges jelentőséggel bír, tekintettel arra, hogy a klub legendája, Francisco Gento ezen az estén veszi át a tiszteletbeli elnöki címet, Alfredo Di Stéfano két évvel ezelőtti halálát követően.


Di Stéfano, Gento, Puskás. A három legenda.

Az első Bernabéu-kupát 1979-ben rendezték, Bernabéu halálának évében, akkor a Real Madrid nem játszott a döntőben, ahol a Bayern München 2-0-ra győzte le az Ajax együttesét.

A blancók ezután egy kivételével minden döntőben szerepeltek – 1982-ben a Hamburg verte a Standard Liege együttesét –, 1986-tól pedig az addig négycsapatos torna egymeccsessé változott.

Az egyetlen alkalom, amikor a mérkőzés nem került megrendezésre, 2014 volt, de aztán szurkolói nyomásra a következő idényben ismét megrendezték, akkor a Galatasaray együttesét verték a hazaiak 2-1-re.

A királyiak nyerték meg a legtöbbször a trófeát, szám szerint 25 alkalommal, őket a Bayern követi, három győzelemmel. Az Inter és az AC Milan kétszer örülhetett, a Stade de Reims pedig az első francia együttes lehet, aki csatlakozhat a duplázókhoz.

A Bayern egyik győzelme
A Bayern egyik győzelme, az akkor még más méretű trófeával

A torna történetében a 8 gólos Emilio Butragueño a legeredményesebb játékos.

Zidane és fiai tehát egy újabb trófeát akarnak begyűjteni augusztus 16-án 22:30-tól, de lesz idő az érzelmekre és az emlékezésre egy olyan estén, amely arra az időszakra utal vissza, ami lehetővé tette, hogy a Real Madrid ilyen mértékben tudja megtölteni a trófeatermét az elmúlt 60 év során.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK