Asensio pillanata

Zinedine Zidane-t egyértelműen meggyőzte és elcsábította az a minőség és elegancia, amellyel az ígéretes játékos, Marco Asensio rendelkezik.

Már az nagy teljesítmény, hogy a spanyol a futballvilág egyik legversenyképesebb és legtehetségesebb keretének tagja maradhat, de amit Asensio elért, még ennél is több

Vasárnap, a Real Madrid bajnoki nyitómérkőzésén az Anoetában Zinedine Zidane a 20 éves játékos tehetségét és mérkőzéseket eldönteni képes brillianciáját választotta a keret legmegbízhatóbb játékosai helyett. Nem Lucas Vázquezt, a győztest, aki teljes mértékben illeszkedik az edző elképzeléseihez, filozófiájához és projektjéhez.

Emlékezzünk vissza egy kicsit. Lucas személyében egy olyan játékosról beszélünk, akit Zidane kiválasztott a Bajnokok Ligája döntőjének mindent eldöntő büntetőpárharcára, aki elsőként lőhette a tizenegyest, aki elnyerte az edző bizalmát és teljes hitét.

A döntés, azaz 65 percet adni Asensiónak és behozni Lucast, nem pedig fordítva, ahogy azt mindenki várta, nem azt jelenti, hogy Zizou félvállról vette volna a találkozót, hanem jelzi, hogy a francia a szavait tettekkel is alátámasztja.

Asensio nem csak felbukkant, hanem egyenesen berobbant a köztudatba. A művészi futása és labdavezetése mindenki számára nyilvánvalóvá vált. Amikor az előszezon során megkapta a lehetőséget, nem egyszerűen élt vele, hanem ellopta és elszaladt, majd bajnoki gólba fektette, valamint távoli befejezéssel jegyeztette meg a nevét.

Ha a jelenlegi formát vesszük alapul, akkor Isco bizonytalannak tűnik, James olyan, mint egy tehetséges, de önbizalomhiányos 10-es, aki soha nem fog illeszkedni Zidane 4-3-3-as rendszerébe, így Vázquezzel karöltve ott várnak rájuk a percek, amelyeket ki kell használni.

Zidane döntése azonban több mint a jelenlegi forma visszajelzése. Többről szól, nem csak a játékos mallorcai múltjáról, vagy az Espanyolban kölcsönben töltött igen sikeres szezonjáról. Nem csak a tehetségéről és ígéretes játékáról. Ez a képességeinek és a munkájának gyümölcse.

„Mindannyian tudjuk, hogy Asensio mennyire tehetséges, de engem sokkal jobban lenyűgöz a munkamorálja.” – mondta a francia a játékosról, aki felismerte, hogy a tehetség önmagában nem elég a sikerhez, ez pedig jó előjel a jövőre nézve.

A támadó középpályás nem a semmiből jött, a legutóbbi mérkőzés egy nagyon logikus és egyenletes pálya eredménye, amely most ér fel a csúcsra.

Az utánpótlás válogatottakban sem tudták titokban tartani a tehetségét, hiszen a La Rojita vezére volt, csillogott a másodosztályban, a Mallorcában is, olyannyira, hogy a feltörekvő csillagért a Real Madrid által fizetett 3,5 millió eurót sem kérdőjelezte meg senki.  

„Ő Spanyolország legnagyobb tehetsége jelenleg.” – mondta róla a közelmúltban Del Bosque, kiemelve az Asensióban rejlő potenciált.

Marco segítségével az Espanyol – bár nem túl hízelgő – bent maradt az első osztályban, amely igen nagy kihívást jelentett, tekintve a csapat problémáit. Asensio azonban gyakran az igen kemény év pozitív pontja volt.

Nem jelenthetjük ki, hogy a kezdőcsapatbeli tagság garantált, és azt sem, hogy egyértelműen megérdemelt lenne, Cristiano Ronaldo visszatérésével azonban Zidane-nak még nagyobb fejfájást fog majd okozni a csapat összeállítása.

Asensio a spanyol U19-es válogatottat a 10-es pozíciójában vezette sikerre a 2015-ös Európa-bajnokságon, a torna egyik kiemelkedő játékosa volt, Madridban, Zidane rendszerében azonban a bal oldalra kényszerül, egy olyan posztra, amelyhez a világbajnokság aranycipőse, James Rodríguez képtelen volt alkalmazkodni.

Vannak hasonlóságok a szuperkupa-mérkőzés és a bajnoki debütálása között. Ragyogó megvillanásai, csodálatos góljai és villámgyors kontrái elrejtettek egy nagyobb problémát, mégpedig azt, hogy igen keveset vesz részt az összjátékokban. Ez azonban betudható fiatalságának is, a későbbiekben ez nyílván sokat változhat.

További kérdéseket vet fel az, hogy mennyire lesz meggyőző a bal oldalon, illetve mennyire fogja őt korlátozni és akadályozni abban, hogy részt vegyen a folyamatos játékban a pálya közepétől eltávolodva.

Ő túl jó ahhoz, hogy csak időnként jusson lehetőséghez, egyelőre azonban nem elég kiegyensúlyozott ahhoz, hogy valóban veszélyeztesse Cristiano Ronaldo helyét vagy megalapozzon egy szerkezeti váltást 4-3-3-ról a 4-4-2-re.

A jövő nem tisztázott, de nagyon izgalmas. Ígéretes, de van nyoma egy-két kételynek. Most azonban ezt hagyjuk meg későbbre. A szurkolók szeretik őt, az edző áldását adta rá. Egyelőre élvezzük a pillanatot. Marco pillanatát.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK