Benítez és Zidane: Szemléletbeli különbségek a bajnoki rajtnál

A Marca újságírója a Benítez féle bajnoki rajtot hasonlította össze a Zidane féle kezdéssel. A különbség szembetűnő.

Tavaly augusztusban a Sporting Gijón ellen kellett volna megkezdenie Rafael Benítez Real Madridjának a menetelést, de ez nem sikerült. A gól nélküli döntetlen a Molinónban végül nagy veszteségnek bizonyult, hiszen a Real Madrid szoros harcban maradt alul a Barcelonával szemben a bajnokságban. Ha előreugrunk 363 napot az Anoetába, akkor nagyon szembetűnő a különbség az akkori és a Zidane által irányított csapat között. A francia edző saját nevelésű játékosokba vetett hite kifizetődött a Real Sociedad ellen, még a sok fontos hiányzó ellenére is.

1. Letenni a névjegyet

Zidane tökéletesen tisztában volt a jó bajnoki kezdés fontosságával, a La Real legyőzése pedig tökéletes válasz volt a Barcelona félreérthetetlen, címvédésre irányuló kezdésére, a Betis elleni 6-2-re. Az Anoetában elért győzelem, ami a spanyol pontvadászat egyik legnehezebb pályája, hozzájárult ahhoz is, hogy folytatódjon a blancók nagyszerű idegenbeli sorozata: utolsó 11 idegenbeli meccsükből 9-et megnyertek. Azóta nem kaptak ki saját pályájukon kívül, hogy a Villarreal 1-0-ra győzte le őket tavaly decemberben.

2. Más lehetőségek

Rövid életű uralkodásának kezdetén Benítez a 4-3-3-ra szavazott, a sérült Karim Benzema helyén Jesé-vel, illetve Dani Carvajal helyett a frissen igazolt Danilóval.

Zidane a bajnoki nyitányon mindeközben nélkülözni kényszerült Cristiano Ronaldo és Modric, két, a pályán nagy befolyással bíró embere játékát, James előtt pedig Iscót küldte pályára. A 4-4-2 és a 4-1-4-1 között váltogatva szabályozta a támadások dinamikáját Bale, Morata és Asensio segítségével. Utóbbi egyébként épp óriási fejlődésen megy keresztül.

Zidane és Benítez

3. Több saját nevelésű játékos

A Real Madrid utánpótlás bázisából érkezett játékosok közül négyen is kezdőként léptek pályára San Sebastianban: Casilla, Carvajal, Casemiro és Morata. Lucas Vázquez a padon kezdett, de pályára lépett. Ők mind az öten játszottak az UEFA-szuperkupa-mérkőzésen is. Egy évvel korábban csak Jesé kapott lehetőséget az utánpótlásból.

4. Hatékonyság

Benítez debütálásakor komolyan megszenvedett a Real Madrid a Gijón ellen, dacára annak, hogy 27 lövésből 8 kaput talált. Zidane csapata ezt a pontosságot 18 lövésből érte el, ráadásul úgy, hogy három esetben Rullinak a hálóból kellett kiszednie a labdát.

5. A szerencse forgandó

A vitatott döntések is felmerülnek, ha a két mérkőzést kell összehasonlítani, kiemelve, hogy tavaly nem a Real Madridnak kedvezett a szerencse. Az El Molinónban, amikor Isma Lopez lerántotta Cristiano Ronaldót a tizenhatoson belül, Estrada Fernandez sípja néma maradt. Ez azonban kiegyenlítődött most, amikor a reklamáló hazaiak szerint Carvajal esetében maradt el egy büntető a második félidőben, amikor a spanyol Markel Bergarát szerelte.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK