Ez a Zidane az a Cruyff?

A Marca barcelonai újságírójának elmélkedése Zidane-ról, az általa kialakított, illetve kialakítás alatt álló csapatról.

Más idők, más helyzetek összehasonlítása mindig nehéz feladat, de ez a Zinedine Zidane engem arra a Johan Cruyff-ra emlékeztet, aki Josep Lluis Nunez alatt érkezett a Barcelonához.

Megérkezett, csinálta a dolgát, senki nem kérdezett semmit, sem a játékosok, sem a szurkolók, sem a klub vezetése. A legtöbbet az nyomott a latba, hogy ki is ő, mit szimbolizál, nem pedig az edzői tapasztalata.

A holland zseni talán még annyira sem volt beszédes, mint a francia, de egymaga erősebb karakter volt, mint az összes körülötte lévő együttvéve.

Zidane érkezése a Real Madridhoz, mint az első csapat edzője, sok hasonlóságot mutat ehhez: egy korábbi futballóriás, a klub egy mitológiai figurája, egy tiszteletben álló személy, aki egy erős személyiség. Ráadásul nem is kapott csillagászati szerződést. Az első idényében megnyerte a Bajnokok Ligáját, most pedig még többet akar!

De a múlt nem ér pontot, az csak megadja megfelelő tekintélyt ahhoz, hogy megcsillogtassa a személyiségét. Jelenleg egy sérülésekkel (Keylor Navas, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema), eltiltással (Luka Modric), későn érkezőkkel (Pepe) megnyirbált Madridot látok, de leginkább egy olyan kezdő tizenegyet, amely mindezek ellenére igazi futballt tud játszani.

Rafa Beníteznél láthattuk, ahogy kimarad Casemiro, de ez a srác nagyon tud játszani, remekül teljesít, ezzel pedig ki vitatkozna? A padon most Isco és James Rodríguez ül, Marco Asensio és Morata vannak a sor elején.

Mindannyian láthattuk, hogy Gareth Bale mennyire önzetlen a labdával, milyen nagy segítség a körülötte lévőknek. Ő is egy olyan játékos, aki nagyon sokat ad, számomra ő nyújtotta a Sociedad elleni mérkőzés legkomplettebb teljesítményét.

Nem lesz könnyű Zidane alatt játéklehetőséghez jutni, a 90 percek ritkaságnak számítanak majd, még Cristiano Ronaldónak is, aki alkalom adtán Benzemával is versenyezni fog a kezdőbe kerülésért, mi pedig várjuk, hogy ezt miként kezeli Zidane.

Mindenki biztosan nem fog beférni a csapatba. Az edző nem durván, de határozottan, szeretettel és tisztelettel, a szerződés nagyságától, kortól és átigazolási összegtől függetlenül, igazságosan állítja majd össze a csapatot.

És kedves olvasó, emlékezz arra, amit most mondok: Zidane rotálni fogja Ronaldót, a portugálnak pedig el kell fogadnia ezt. A saját és csapata érdekében egyaránt.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK