Cristiano: Zidane érkezése volt a kulcs

A Real Madridból két játékos is bekerült az UEFA Év Játékosa-díj három döntőse közé. Cristiano Ronaldo és Gareth Bale mellett az Atlético csatára, Antoine Griezmann esélyes a győzelemre. Ez a hármas kapta a legtöbb szavazatot az UEFA 55 újságírót számláló bizottságától, természetesen nem érdemtelenül. A győztest csütörtökön hirdetik ki Monacóban, a következő szezon csoportkörének sorsolásán.

Ronaldo kétségkívül a legsikeresebb szezonján van túl, hiszen megnyerte Európa két legnagyobb presztízzsel bíró trófeáját, a Bajnokok Ligáját és az Európa-bajnokságot. Emellett a 31 éves támadó sorozatban a hatodik szezonját zárta 50 gól fölött a Real Madridban, illetve 16 góljának köszönhetően a Bajnokok Ligájában  is gólkirályi címet ünnepelhetett. Bale szintén jó szezont zárt, és az EB-n is a hátán vitte Wales csapatát.

Milyen érzés az UEFA Év Játékosa elismerés legjobb három jelöltje között lenni?
Számomra ez nagy megtiszteltetés. Amióta ezt a díjat kiosztják, szinte mindig ott voltam az esélyesek között. Ha jól emlékszem eddig négyszer ítélték oda, ebből háromszor engem is jelöltek rá. Nagyon büszke vagyok erre. Ez egy elismerése az egész éves munkámnak, ami egyéni és csapatszinten is nagyszerűen sikerült a Real Madriddal. Megnyertük a Bajnokok Ligáját, ami a karrierem leggyönrűbb és legboldogabb pillanata volt.

Hogyan tekintesz vissza a szezonra?
Ebben az idényben jutott egy kicsi mindenből. Nem kezdtünk túl jól, nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna, de végül minden jól alakult. Úgy gondolom, Zidane érkezése volt a kulcs, onnantól kezdve a csapat minden téren fejlődött. Képesek voltunk megnyerni a Bajnokok Ligáját, én lettem a gólkirály. Életem egyik legjobb szezonján vagyok túl.

Hova helyeznéd a karrieredben a tavalyi idényt?
A trófeákat tekintve lehet, hogy ez volt az eddigi legjobb évem. a BL-győzelem után Portugáliával az Európa-bajnokságot is sikerült megnyernünk. Elképesztő év volt. A csapatsikerek mellett egyénileg is jól sikerült a szezon. Gólkirály lettem a BL-ben és a kontinensviadal is jól sikerült. Megnyertük a két legfontosabb trófeát. Szóval, valóban egyedülálló idény volt.

Mit jelentene számodra megnyerni ezt a díjat?
Számomra ez fontos dolog. De ez egy egyéni díj, a legfontosabb, hogy a csapattal érjünk el sikereket.

Visszatekintve az előző BL-idényre. Milyen érzések jönnek felszínre, ha a döntőre gondolsz?
Csodálatos élmény volt. 2014 után ismét az Atlético ellen, amely egy csodás csapat, és amely szintén megérdemelte volna a győzelmet… De a Real Madrid volt a jobb. A tizenegyeseknél volt egy kis szerencsénk is, hiszen ez mindig lutri. A döntő volt egy nehéz idény megkoronázása, hiszen a Real Madrid meg tudta nyerni az európai klubfutball legjelentősebb trófeáját.

A tizenegyesed előtt mi volt az utolsó gondolat, ami átfutott a fejeden, illetve mire gondoltál először, amikor belőtted?
Hogy őszinte legyek, ilyenkor az ember szíve egy kicsit hevesebben ver, amikor pedig lövöd a büntetőt, még hevesebben, különösen akkor, ha az ilyen fontos. Egy mindent eldöntő büntető nagyon nehéz pillanatokat okoz. Nem mondhatom, hogy nyugodt voltam, de biztos voltam abban, hogy be fogom lőni és megszerzem a győzelmet a Real Madridnak, mivel ez egy különleges pillanat volt számunkra.

Ez volt a második BL-győzelmetek három éven belül. Úgy tűnik, hogy mindenki erről álmodik, amikor ehhez a klubhoz jön játszani, és ezt a modellt kell követni.
Ez igaz. A világ legjobb klubjában, a Real Madridban játszva mindig meg akarjuk nyerni a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és minden sorozatot, amiben szerepelünk. A BL a legfontosabb trófea a Real Madrid számára, többször megnyerte a klub, mint bármely más csapat, és ez mindig egy különleges sorozat. Személyesen nekem is nagy fontossággal bír, ezért is volt ez az idény tetőfoka. Mindenki tudja, hogy a BL megnyerése három éven belül kétszer nem egy könnyű feladat. Vannak játékosok, akik sosem nyerik meg, szóval ez egy különleges pillanat. Számomra ez a legfontosabb trófea, ez hozza leginkább izgalomba az embert, ha megnyeri.

Egy másik személyes sikered a Wolfsburg elleni visszavágón lőtt mesterhármasod volt. Hátrányból jöttetek vissza, azon az estén úgy tűnt, hogy az egész csapat hajt, a szurkolók hajszolnak titeket és végül minden jól alakult.
Varázslatos esténk volt, amelyen meg tudtuk fordítani a párharc állását. Tudjuk, hogy a Bernabéu híres a fordításokról, ha pedig a csapat jól kezd, az első pillanattól kezdve teljes erőbedobással küzd, akkor a szurkolóink segítségével, akik egyébként a meccs előtt, a meccsen és az után is csodálatosak voltak, meg tudjuk csinálni. Mondanom sem kell, hogy a meccs jobban alakult, mint vártuk. Három gólt kellett lőnünk a győzelemhez, én lőttem hármat, vagyis igazán varázslatos este volt.

Szinte minden európai stadionban megfordultál már. Mi olyan különleges a Bernabéuban, főleg, ha a BL-ről van szó?
A Bernabéu egy különleges stadion, amely teljesen átalakul a BL-estékre, amit mi, játékosok, nagyon érzünk a pályán. Ezért különleges hely. Ezeken a meccseken a szurkolók is mások, az érzelmek is mások és a verseny is más. Nem azt mondom, hogy a szurkolók nem nagyszerűek a bajnoki meccseken, de a BL-ben mindig több a különleges pillanat. Ez teszi ezt a sorozatot olyanná, amit a Real Madrid szeret.

Milyen befolyása volt Zidane-nak a keretre a kinevezése után?
Zidane volt a kulcs. Nagyszerű szakember, nagyszerű ember, és véleményem szerint a legjobb képessége az, hogy képes nyugalmat adni a játékosoknak. Erre volt szükségünk, és az érkezése után a csapat 0-ról 100-ra ugrott. 12 pontos hátrányban voltunk a Barcelonával szemben, a végén pedig egy pont lett a különbség. A BL-ben megtettük, amit kellett, sikerült megnyernünk. Mi mást kérhetnénk még? Zidane megérdemli az elismerést.

Aztán következett az Európa-bajnokság, ahol Portugália történelmet írt, hiszen megnyerte a tornát egy hihetetlen döntőben. Milyen élmény volt ez?
Az Eb előtt arra számítottunk, hogy Portugáliának jó tornája lesz, továbbjutunk a csoportból, majd a negyeddöntőbe, onnan pedig minden ajándék. Hogy őszinte legyek, nem gondoltam, hogy Portugália megnyerheti a tornát. Meccsről meccsre kezdtem elhinni, hogy lehetséges. Végül megérdemelten nyertünk, csapatként játszottunk, a játékosainknak pedig csak gratulálni lehet.

És mi a helyzet csapattársaddal, Pepével, akit már nagyon régóta ismersz. Milyen kvalitásokkal rendelkezik, mit ad az öltözőnek?
Örülök, hogy feltetted ezt a kérdést, mert így elmondhatom, hogy szerintem Pepe csodálatos évet zárt. Valószínűleg az eddigi legjobb idényét. Minden kétséget kizáróan ő volt Portugália legjobbja az Eb-n, és a Real Madrid egyik legjobbja is a BL-ben. Örülök, hogy beválasztották az Eb csapatába, szerintem ő volt a torna legjobb játékosa.

Ez lesz a 14. idényed a BL-ben. Mit jelent számodra ez a sorozat?
Megtiszteltetés itt játszani, ez a legfontosabb sorozat. Az pedig, hogy a legeredményesebb játékosa vagyok, még különlegesebbé teszi számomra. Ez a torna nekem és a Real Madridnak is különösen fontos, úgyhogy most is megpróbáljuk megnyerni.

Gareth Bale

Milyen érzés Európa legjobb három játékosa között lenni?
Természetes nagy megtiszteltetés. De tudom, hogy ezek az egyéni díjak elképzelhetetlenek a csapat nélkül. Nagyszerű érzés, de köszönetet kell mondanom az összes csapattársamnak, válogatottban és a Real Madridban egyaránt.

Mi volt az előző szezonod fénypontja?
Egyértelműen a Bajnokok Ligája döntője. Egy hosszú és nehéz idény volt, de a végsőkig harcoltunk, és megérdemelten hódítottuk el a trófeát. Nagyszerű emlékek ezek.

Hová rangsorolnád a karrieredben ezt az idényt?
Úgy gondolom, ez egy hihetetlen szezon volt, különösen azért, mert megnyertük a Bajnokok Ligáját, majd az Európa-bajnokságon fantasztikus munkát végeztünk a válogatottal. Két nagyszerű pillanata volt ez az életemnek, a karrieremnek, amelyeket sosem fogok elfelejteni.

Mit jelentene számodra az UEFA Év Játékosa-díj megnyerése?
Természetesen csodálatos érzés lenne megnyerni, de én csak a teljesítményemre koncentrálok, arra, hogy hogyan játsszak, mit tehetek a csapatomért. Nyílván nagyon jó érzés, ha egyéni címeket is nyerek, de számomra nem ezek jelentik a legnagyobb prioritást. Szeretnék trófeákat nyerni a csapatommal, az országommal, ha ezek sikerülnek, akkor az egyéni címek is érkezni fognak.

Három éven belül másodszor nyerted meg a Bajnokok Ligáját…
Ezért jöttem Madridba. Hogy a Bajnokok Ligájában játsszak, hogy megnyerjem azt. Háromból kettő az remek teljesítmény. Most már a következőt célozzuk meg. Az egyértelmű, hogy komoly motivációt jelent számunkra, hogy mi lehetünk az első csapat, aki megvédi a BL-címet.

Mi az első dolog, ami eszedbe jut, ha az előző BL-döntőre gondolsz?
Az, hogy sokkal nyugodtabbak voltunk előtte, mint az előző döntőn. Tapasztaltabbak voltunk, hittünk a győzelemben. Tudtuk, hogy nehéz lesz, mivel az Atlético mindig megnehezíti a dolgunkat. Az utolsó, amire emlékszem, az a tizenegyespárbaj. Emlékszem, hogy görcsöt kaptam, majd készen álltam a lövésre. Megpróbáltam segíteni a csapatot, a győzelem után pedig óriási volt az ünneplés. Sosem felejtem el ezeket.

Milyen érzés volt magasba emelni a trófeát?
Megkönnyebbülés és boldogság. Minden érzelem a felszínre tört. Szerintem nehéz élvezni egy ilyen meccset, mivel hatalmas nyomás alatt vagy, mindenkinek óriási elvárásai vannak, és ez akkor enyhül, amikor megnyered a trófeát. Akkor élvezed igazán, amikor felemeled.

És mint mindig, most is az Atlético ellen, egy szoros meccsen.
Igaz, mindig megnehezítik a dolgunkat. Erős, fizikális csapat. Jól szervezettek. Tudtuk, hogy kemény mérkőzés lesz, de azzal is tisztában voltunk, hogy képesek vagyunk megnyerni, végül pedig szerencsére sikerült is.

Más érzés a BL-döntőben tizenegyest rúgni, mint máskor?
Persze. Hatalmas a nyomás, de profik vagyunk, képesnek kell lennünk megbirkózni az ilyen helyzetekkel, szerencsére mindannyian elvégeztük a munkát.

Mindenki belőtte, tökéletes volt.
Így van. Néha tizenegyesekkel nyersz, néha veszítesz. Milánóban tettünk egy lépést előre, azt tettük, amit kellett, és nyertünk. Hihetetlen volt. Nem számít, hogy miként nyersz, az így is úgy is fantasztikus.

A BL megnyerése és az Eb-n mutatott jó teljesítmény után ez egy új idény, új kihívásokkal.
Igen. Nagyszerű volt, hogy ünnepelhettünk az idény végén. A nyár további részében volt időnk kiélvezni ezeket a pillanatokat, de most már újra munkába álltunk és a versenysorozatokra koncentrálunk.

Milyen érzés BL-meccset játszani a Bernabéuban?
Csodálatos. A hangulat különleges, amikor BL-meccs van. A zene, a szurkolók… Kivételes élmény minden egyes alkalom. Remélhetőleg még sok BL-este vár ránk.

Mekkora befolyása volt Zidane-nak?
Játékosként, és persze – Ancelotti segédjeként – edzőként is megvolt a tapasztalata a torna megnyeréséről. Hatalmas segítség volt mindenkinek, a tapasztalata pedig a végén kiütközött.

És mi a helyzet a csapattársaddal, Luka Modriccsal?
Luka alapvető fontosságú. Csodálatos játékos. Sokáig játszottam mellette, igazi megtiszteltetés, hogy egy ilyen nagyszerű játékossal futballozhatok együtt. Ő a csapat középpontja, ő irányítja a történéseket, minden szempontból kiváló futballista.

A következő BL-döntőt szülővárosodban rendezik…
Miután megnyertük az első BL-t, tudtam, hogy a szuperkupa Cardiffban lesz, úgyhogy ez ezért is volt számomra egy csodás pillanat. De az, hogy a BL-döntőt is ott rendezik majd, még nagyobb motiváció.

Mit gondolnak a futballról az emberek Cardiffban, és egyébként Walesben?
Mindenki futballőrült, különösen az Európa-bajnokság óra, ahol remekül teljesítettünk. De nem akarjuk, hogy ez egyszeri dolog legyen. Tovább akarunk harcolni, hogy kijussunk a nagy tornákra. A futball remélhetőleg minden eddiginél nagyobb fejlődésnek indul. Úgy gondolom, hogy Cardiff folyamatosan fejlődik, ezzel pedig vonzó helyszínné válik nagy sportesemények megrendezésére.

Forrás: WorldSoccer, UEFA, realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

A Manchester City elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágójára. A keret Kapusok: Lunin, Kepa,…