Carlo Ancelotti: Oka van annak, hogy Zidane megnyerte a Bajnokok Ligáját

Az olasz mester igen őszinte interjút adott az AS napilapnak, melyben rengeteget beszél a Real Madridról, elárul különböző részleteket a távozásáról. Az interjút olvasva bepillantást nyerhetünk a színfalak mögé.

Szüksége volt mentális pihenésre a Real Madrid vezetése után?
Nem, mentálisan nem. A futball nem tud nyomást helyezni rám. Szeretem a munkám, annyi ideig szeretnék még aktív lenni, ameddig csak lehet. Mehettem volna a Milan csapatába, de nem tűnt jó lehetőségnek.

Milyennek találja a dolgokat Münchenben?
Ez egy nagyszerű klub, remek a hangulat, szervezettség jellemzi a csapatot. Semmi olyan nem fogadott, ami meglepett volna.

Hiányzik Önnek Madrid?
Fantasztikus éveket töltöttünk ott. Az emberek mindig nagyszerűen bántak velünk. Most azonban itt az ideje, hogy valami újat tapasztaljak, egy új kultúrát, egy új nyelvet…

Milyen a német nyelv?
Nagyon nehéznek találom (mosolyog). Pontosan ezért kezdtem el tanulni már Vancouverben (Ancelotti itt töltötte egy éves „szabadságát” – A szerk. kieg.).

Egy edző élete sokkal bonyolultabb, ha Cristiano Ronaldo nem dolgozik a kezei alatt?
Nagyon jól kijöttünk egymással. Rengeteget segített a bajnokok Ligája megnyerésében, ahogy minden játékosom. Most azonban Madridban van, így ő is az ellenfelünk. Minden keretnek megvannak a saját kiemelkedő karakterei. A Real Madridban ott volt Cristiano, Ramos, Kroos, Modric, Benzema… Nagyon erős játékosok. Most egy másik keret áll rendelkezésemre, a munkám azonban ugyanaz. A célom, hogy jó kapcsolatot építsek a játékosaimmal, legyen szó akár Cristianóról, akár Lewandowskiról.

Florentino megkérdezte Xabi Alonso eladásáról?
Igen, igen, igen, megkérdezett, természetesen. Ez sokkal inkább személyes ügy volt. Maga a játékos kérte, hogy engedjük el. Új tapasztalatokra vágyott. Tudván, hogy Kroos a keretben van, beleegyeztem.

Mivel magyarázná Zidane madridi sikereit?
Ha valaki elkezdi az edzőpályát, a személye nagyon fontos, ahogy az a tény is, hogy a múltbéli teljesítménye miatt mindenki tiszteli. Zidane esetében pontosan ez volt a helyzet. Ezek után minden egyes nap egy vizsga az edző számára. A játékosok figyelnek, hallgatják, amit mondasz nekik, ha szeretnek, akkor minden rendben, ha viszont nem, akkor a tisztelet mértéke csökken. Zidane karizmatikus személyiség, és a tudása is megvan. Kiválóan teljesít.

Egy edző esetében a tudás vagy a karizmatikusság a fontosabb?
Számomra a játékosokkal való kommunikáció a legfontosabb.

Ebben a tekintetben a Real Madrid volt a legnagyobb kihívás karrierjében?
Nem, egyáltalán nem. A játékosok mindig együttműködtek velem. Ez volt a legjobb az egészben. Mindent együtt értünk el. Az a legnehezebb, ha nem tudod továbbítani a játékosok felé az ötleteidet, az elképzeléseidet, illetve ha nekik nem tetszenek azok.

Amikor Madridba érkezett, igen feszült légkör fogadta Mourinho távozását követően…
Általában egy edző két vagy három évet tölt egy topcsapat kispadján. Az én karakterem nagyon különbözik a Mourinhóétól, de két évig voltam a Chelsea-nél, a PSG-nél és a Real Madridnál is. Egy topcsapatnál, ahol mindig a győzelem a cél, nem túl hosszú egy edzői ciklus.

Sokat beszél Zidane-nal?
Nem, nem sokat. Csak néha üzenünk egymásnak, de jó a kapcsolatunk. Sokat segített nekem Madridban. Nagyon jól ismeri a helyet.

Mit gondol, a James-Casemiro csere a kezdőcsapatban Zidane eddigi legbölcsebb döntése?
A legnagyobb lépése a Bajnokok Ligája megnyerése volt! Ha ilyesmi történik veled, akkor valamit jól kell csinálnod.

Benítez játszatta Casemirót, de az El Clásicón a padra ültette, és 0-4-es vereséget szenvedett…
Egy teljes idényt játszottam Modriccsal, Jamesszel és Kroosszal a középpályán, a 22 meccses győzelmi sorozat főszereplői ők voltak. Ez a játékosok dinamikájától függ. Nézd csak meg Guardiola City-jét, ahol négy támadó középpályás és egy csatár játszik, mégis megnyertek eddig minden mérkőzést. A Bajnokok Ligáját Modriccsal, Di Maríával, Bale-lel, Cristianóval és Benzemával a kezdőcsapatban nyertük meg.   

Florentino javasolta Di María eladását?
Nem, minden, amit tettünk, közösen tettük. A klub soha nem erőltetett rám semmit.

James formahanyatlása meglepte?
Egy kicsit igen, de még mindig nagyon fiatal. Néha nem minden úgy megy, ahogy szeretnénk. Egy évben több problémánk is lehet. A legfontosabb, hogy folytatni kell a harcot, akkor is, ha nem játszol minden mérkőzésen. A Real Madridban nem egyszerű játszani, hiszen hatalmas a verseny.

Miért engedte el Önt Florentino?
A második idényem nem sikerült jól.

Mit mondott Önnek?
Ez személyes dolog, de nagyon őszinte volt velem. Nem szeretnék erről beszélni, hiszen nem szeretnék semmilyen ellentmondásos helyzetet. Amikor megérkeztem Madridba, tudtam, hogy egy nap távoznom kell majd. Egy edző számára a Real Madrid irányítása egyedülálló. Az, hogy ezt megtapasztalhattam, Florentinónak köszönhető. Ő igazolt le, mi pedig megnyertük a Bajnokok Ligáját. Rég megtanultam már, hogy a távozás is része a munkánknak. Szép emlékeket őrzök Madridról, az elnökről, és mindenkiről, akivel együtt dolgoztunk.

Lesz folytatása a történetnek, vagy ez az ajtó teljesen bezárult?
Madrid után az volt az álmom, hogy a Bayernt irányíthassam, jelenleg pedig ezt teszem.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK