Szemtől szemben Cristiano Ronaldóval

A portugál szupersztár elképesztő tizenkét hónapot tudtat maga mögött, mind klubszinten, mind a válogatottal. Az UEFA Év Játékosa-díj elnyerése kapcsán készített interjúban erről az elmúlt időszakról beszélt.

World Soccer: Gratulálunk az UEFA Év Játékosa-díj elnyeréséhez. Mondhatjuk, hogy ez volt életed legjobb szezonja?

Talán. Ha a trófeatermést nézzük, akkor azt kell mondanom, igen. Amióta csak focizok, minden évemet csodálatosnak mondhatom, de ez egy különleges szezon volt. Mindenekelőtt azért, mert Portugália történetében először megnyertük ezt a rendkívül fontos kupát. És természetesen a Real Madriddal szerzett újabb BL-serleg miatt is. Szeretnék köszönetet mondani a csapattársaimnak, és mindenki másnak, aki szerepet vállalt a nemzeti csapatnál ebben az évben. Fantasztikus év volt. Nagyon boldog vagyok. De meg kell említenem a két másik kiváló játékost is (Gareth Bale és Antoine Griezmann – a szerk.), hiszen ők is nagyszerűen játszottak.

Mit jelent neked egy nemzeti csapattal elért siker egy klubbal szerzett trófeához képest?

Először nyertem a válogatottal, mindig különleges, ha valamit először nyersz meg. A Bajnokok Ligáját már háromszor megnyertem, de mindig akartam valamit Portugáliának is nyerni a válogatottal, és ez most sikerült. Először nyertünk, és ez teljesen más érzés. Nagyon elérzékenyültem. A csapattáraimra gondoltam, és az egész családomra – arra, hogy mi mind Portugáliában születtünk. Kicsit furán éreztem magam. Sokat sírtam. Szomorú pillanatok, érzelmes pillanatok, boldog pillanatok – ezek mind egy napon történtek meg. Szóval hihetetlen, mit értünk el, nagyon különleges nap volt.

A Franciaország elleni döntőn megsérültél, de később mintegy másodedzőként tértél vissza Fernando Santos mellé…

Ne viccelj, ez a jövőm!

De félretéve a viccet, gondoltál valaha is arra, hogy egy napon edző legyél?

Ez nem olyan dolog, amin sokat gondolkodom. Ha most megkérdezel, azt felelem, nem akarok edző lenni. Néhány év múlva az emberek talán azt mondják, jó edző lenne belőlem. De mégse akarok az lenni. Ez kissé bonyolult. Jelenleg csak a labdarúgásra akarok koncentrálni, ez a szenvedélyem, ez az, amit imádok csinálni. De a jövőben, ki tudja, öt, hat vagy tíz év múlva, talán meggondolom magam, és remek csodálatos edző leszek! Meglátjuk.

Csapatszinten megnyerted a legfontosabb trófeákat az elmúlt szezonban, most pedig megkaptad az UEFA Év Játékosa-díjat. Hogyan éred el mégis, hogy legyen, ami motivál majd az előtted álló idényben?

Számomra minden szezon egy kihívás. Sok ember kérdezi ezt, hogy mivel motiválom magam, mikor már mindent megnyertem. A futball a szenvedélyem, és még mindig képes vagyok boldoggá tenni a szurkolókat. Az emberek szeretnek engem nézni, tehát megpróbálom a legjobbat kihozni magamból, gólokat szerezni, címeket nyerni egyénileg és csapatszinten is. Minden idény egy kihívás, és ez a szezon is olyan lesz, mint az elmúlt tíz évben bármelyik. Gólokat akarok szerezni, állandóan jó teljesítményt nyújtani, ez az, amit tenni próbálok.

Megnyertél szinte mindent, mégis egy világbajnoki cím még hiányzik. Gondolod, hogy Portugália harcba szállhat a vb-trófeáért?

Ne már! Épp, hogy csak megnyertük az első Európa-bajnokságunkat. De hogy a világbajnokság? Természetesen lehetséges. A futballban minden lehetséges. Nehéz lesz úgy, hogy most már nyomás van rajtunk. A csapattársaimmal együtt nyugodtak vagyunk, egy ország áll mögöttünk, akik tisztában vannak vele, mit képes elérni ez a csapat. Ha azt kérdezed, lehetséges-e, azt mondom, persze! De azért hadd élvezzük ki a pillanatot. Portugália történelmében ez az első Eb-címünk, és ez nagyszerű. De ahogy már elmondtam százszor, a futballban minden lehetséges. Pozitívan kell hozzáállni.

Amióta a csoportkörös formációban rendezik meg a Bajnokok Ligája küzdelmeit, még egyszer sem nyerte meg csapat két egymást követő évben ezt a trófeát. A Real Madrid megváltoztathatja ezt?

Igen, azt gondolom, lehetséges. Senki nem nyerte még meg kétszer egymás után, igaz? Nos, ha a Real Madridban játszol, így kell gondolkodnod, szóval szerintem elképzelhető. Jó csapatunk van, egy jó edzővel. Az elmúlt év tapasztalata is a mienk. Tudjuk, hogy ez egy nagyon nehéz sorozat, és egy kicsit szerencsésnek is kell lennünk, de én már nagyon várom. Ez egy remek kihívás. Úgy gondolom, számunkra, a Real Madrid számára, mint csapat, ez lehetséges. Bizakodó vagyok, hogy sikerülni is fog.

Forrás: worldsoccer.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK