Eljött Mateo Kovačić ideje?

Zinedine Zidane az előszezon során megmondta, hogy Mateo Kovačić lehet az idény meglepetésembere. A francia mester nem beszélt a levegőbe, megadja a lehetőséget horvát játékosának, aki most honfitársa, Luka Modrić kiesése miatt meg is próbál élni azzal.

Vége a válogatott szünetnek, a Real Madrid játékosai sorra térnek vissza Valdebebasba az edzőpályára, ahol Zinedine Zidane folyamatosan ötletel, mivel vethet véget a döntetlenek sorozatának.

Zidane számára az elmúlt napok fénypontjai között minden bizonnyal megtalálható Mateo Kovačić neve is, aki fontos szerepet játszott hazája válogatottjában Luka Modrić és Ivan Rakitić távollétében. A középpályás végigjátszotta a Koszovó elleni 90 percet, így önbizalommal telve, jó formában térhet vissza két kapott gól nélküli meccset követően, amelyeken egy gólpasszt is kiosztott.

Zidane gondjai időközben egyre nagyobb méretet öltenek. Sergio Ramos is felkerült a sérültek listájára Modrić és Casemiro mellé. A kapitány térde az Albánia elleni 2-0-s győzelem alkalmával sérült meg, ezzel biztossá vált, hogy a csapat gerince hiányozni fog az elkövetkezendő hat tétmérkőzésen.

A válogatott szünet alatt egy interjú során Mateo azt mondta, készen áll, hogy ellássa mentora feladatait. Luka Modrić láthatóan egyetértett abban, hogy fiatal honfitársa megfelelő képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy ő legyen a beugró, nem csak a klubjában, hanem a válogatottban is.

Most Zidane-on a sor, neki kell döntenie, hogy Kovačić jelenthet-e választ a Real Madrid jelenlegi problémáira. A királyiak előző mérkőzésein nyilvánvaló volt, hogy a francia tréner egyelőre nem gondolja úgy, hogy a horvát középpályásra kellene támaszkodnia. Mateo nem kezdőként lett nevezve az Éibar ellen, de ő volt az első számú választás, amikor James megsérült a bemelegítés során. Kovačić nagyszerűen teljesített az 1-1-gyel végződő mérkőzésen. Úgy tűnik, szép fokozatosan követel helyet magának Zinedine Zidane terveiben, ugyanúgy, ahogy korábban Casemiro is tette.

A brazil Az Atlético Madrid elleni, áprilisi vereségig alig szerepelt Zidane kezei alatt, akkoriban a mester Iscót preferálta vele, illetve a horváttal szemben, akik még a padra sem fértek oda a derbin. Casemiro azóta a csapat egyik legfontosabb láncszeme lett. Kovačić számára most érkezett el a nagy lehetőség, bizonyíthatja, hogy a Real Madrid jövőjének egyik építőeleme lehet. A bajnokságban idén 360 percet kapott, ami már a harmada annak az 1030 percnek, amit tavaly összesen a pályán töltött.

Kovačić és honfitársa, Luka Modrić is négy-négy bajnoki mérkőzésen szerepeltek az idei szezonban, meglepő ugyan, de a fiatalabb horvát több mutatóban is felülmúlta eddig mentorát: jobb a passzmutatója, több alkalommal szerzett labdát, több szabadrúgást harcolt ki. Mateo több passzt fülelt le, mint Luka, ebben a tekintetben a csapatban csak Varane és Casemiro bírnak jobb mutatókkal. A szerelések tekintetében fej-fej mellett haladnak, ugyanakkor Modrić jóval több helyzetet alakított ki, ami nem is igazán meglepő, tekintve a szerepét Zidane játékrendszerében. Ami a cselek számát illeti, Kovačić ugyanannyiszor verte át ellenfeleit, mint tanítója, emellett ki kell emelni sebességét, hiszen többször is láthattuk, hogy csak loholnak utána a védők.

Ami megkérdőjelezhető, főleg akkor, ha Jameshez és Iscóhoz hasonlítjuk, az a fiatal horvát döntéshozó képessége az utolsó harmadban. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy Kovačić sokkal többet kínál védekezésben, sokkal színesebb képességeinek tárháza, mint a padon ülő társaké. Hiába játszik mélyebben, mint spanyol és kolumbiai csapattársa, a meccsenkénti lövéseik száma megegyezik.

Kovačić statisztikái mutatják, hogy könnyen megadhatja a szükséges biztonságot ahhoz, hogy társa, Toni Kroos hatékonyabban segíthesse a támadásokat a nem mindennapi képességeivel. Ami a németből hiányzik a középpályás védekezésben, abból a horvátban sokkal több van, akinek szerepeltetésével a világbajnok sokkal hatékonyabban támogathatná a BBC-t Casemiro távollétében, hiszen sokkal kevesebb védekező feladat hárulna rá.

Az emberek könnyen elfelejtik, hogy Kovačić mindössze 22 éves. Amit eddig elért, már az is óriási, hihetetlen eredmény: meghatározó tagja volt a legszebb napjait élő Dinamo Zágrábnak, amellyel a Bajnokok Ligájában is szerepelhetett, majd beverekedte magát az Inter kezdőcsapatába, most pedig a Real Madrid játékosa. Ez idő alatt szinte minden egyes pozícióban szerepelt már, és pontosan ez a sokoldalúság lehet a megfelelő válasz Zidane kérdéseire, amíg Modrić, Casemiro és Ramos sem lesznek bevethetők.

Isco alig kapott lehetőséget eddig az idényben, James elkötelezettsége a klubja, illetve hazája iránt pedig egyre több feszültséget generál Kolumbia és a Real Madrid között.

Isco nemrég kijelentette, hogy ha nem sikerül beverekednie magát a kezdőcsapatba, akkor tovább fog állni, James pedig tojáshéjakon lépked a Bernabéu gyepén, minden egyes megmozdulását nagyítóval figyelik. A jelenlegi sérülése sem segíti a helyzetét.

Kovačić, aki lerövidítette a nyári szabadságát, csak azért, hogy hamarabb formába lendülhessen, jelenleg élvezi Zidane bizalmát és ügynöke szerint megvan benne a kellő akarat ahhoz, hogy helye legyen a Real Madridban. Most talán learathatja munkájának gyümölcsét. Egy biztos, az elkövetkezendő hetekben lesz lehetősége arra, hogy feljebb lépjen a ranglistán.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK