Egytől egyig: Atlético Madrid – Real Madrid

Győzelem a derbin, ezzel négy pont az előny a Barcelona előtt a tabellán. A srácok kitettek magukért, mi pedig ismét megpróbáljuk értékelni a pályán látottakat és egy tízes skálán pontozni a csapat, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (10)
Beleköthetnék a második félidő első 15 percében látottakba, de előre jelzem, hogy nem fogok. Ez olyan tízes teljesítmény volt a nagybetűs csapattól, amibe egyszerűen nem lehet belekötni. Ráadásul a liga legkellemetlenebb csapata ellen, idegenben… Taktikailag nagyon szilárdan felépített Real Madridot láthattunk a pályán, amely a mérkőzés első pillanatától a lefújásig maximális koncentrációt mutatott. A védelem a hiányzók ellenére briliáns volt, a középpálya csodálatosan segítette a hátsó alakzatot a hazaiak offenzíváinak visszaverésében, emellett a foghíjas támadósorba sem köthetünk bele. Egyszerűen minden klappolt, minden tökéletes volt, ennek pedig egy hatalmas győzelem lett az eredménye, olyasmi, amire már nagyon régóta várunk a matracosok ellen. Ami ennél is fontosabb, hogy az első igazán nagy rangadón is sikerült győzni, ráadásul úgy, hogy nem kapott gólt a csapat, mindemellett a Barcelona is megtette nekünk azt a szívességet, hogy pontokat hullajtott egykori edzőnk, Juande Ramos csapata ellen. Tökéletes hétvége, minden szempontból tízes.
Az olvasók pontszáma: 8,4

Atlético Madrid (5)
Cholo taktikája ezúttal nem ült, ellenfelének sikerült túljárnia az eszén. Nem pörgött a megfelelő hőfokon a csapat, ráadásul látszólag nem tudtak mit kezdeni a nagyszerűen záró, rendkívül rendezett vendégekkel. Ehhez társult az, hogy a döntő pillanatokban vagy rossz megoldást választottak, vagy hibáztak, amit a Real Madrid kíméletlenül kihasznált. Hiába sikerült felpörögniük a második játékrész első 15 percére, a sorozatos támadásaik – a Real Madrid védelmének is köszönhetően – nem vezettek eredményre. Volt ez már fordítva is, de mégis annyira jó érzés most… 
Az olvasók pontszáma: 5,3

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Cristiano Ronaldo (10)
Ha rápillantunk a gólszerzők listájára, akkor túl sok kérdés nem marad. Cristiano szerzett egy szerencsés találatot, értékesített egy büntetőt, majd tökéletesen érkezett Bale középre tett labdájára. Ami azonban számomra ennél is fontosabb, az a mérkőzéshez való hozzáállása és győzni akarása. A portugál nem csak a gólszerzésre koncentrált, rendre visszazárt, besegített a védekezésben, odalépett az ellenfél játékosainak, és több alkalommal is labdaszerzés lett az eredménye agresszivitásának. Élmény volt nézni, mennyire megkönnyebbülten, felszabadultan sétált le a pályáról, amikor Zizou lecserélte, úgy kellett már neki egy ilyen meccs, mint egy falat kenyér. Sokat ekéztem az elmúlt hetekben – úgy érzem, nem jogtalanul -, ezúttal azonban emelem a kalapom előtte. Pontosan ez a Cristiano Ronaldo hiányzott nekem és még sokaknak. Üdv újra köztünk, mester!
Az olvasók pontszáma: 9,5

Keylor Navas (9)
Nagyon jól élt együtt a játékkal, figyelme egy másodperc erejéig sem lankadt, így mindig ott volt, ahol épp lennie kellett. Volt néhány szép védése, és a magas labdák sem okoztak gondot számára. Úgy tűnik, önbizalmát teljesen visszanyerte a sérülését követően.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Dani Carvajal (9)
Sokaknak feltűnhetett, hogy támadásban ezúttal nem volt annyira aktív, mint általában, azonban tegnap este sokkal több védekező feladatot kapott, azt pedig nagyszerűen oldotta meg. Hiába kapott rúgást a válogatottban, ez a srác elpusztíthatatlan, főleg, ha a Real Madridról van szó.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Raphael Varane (10)
Tanár úr ismét megérkezett. Hát mi volt ez, Rapha? Végre kezdi kapizsgálni, hogy hogyan is kell a védelem vezérének lenni Ramos és Pepe hiányában. El sem tudom mondani, mennyire vártam már egy ilyen meccset tőle. Nagyszerű párost alkottak Nachóval, ki lehet jelenteni, hogy mindketten felnőttek egy ilyen meccshez. A francia 12 alkalommal szabadított fel a tizenhatoson belül, a levegőben egyszerűen verhetetlen volt, emellett négyszer vissza is szerezte a játékszert. Szép munka.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Nacho (10)
Egyszerűen imádom ezt a srácot. Sokan megijedtek, amikor meglátták, hogy ez a páros kezd a Calderónban, Nacho azonban elhallgattatott minden kétkedőt. Olyan teljesítményt tett le az asztalra, amilyenre csak a legnagyobbak képesek. Mindig ott volt, hajtott, harcolt, küzdött, nem hagyta élni az Atlético támadóit, intelligens játéka pedig elmondhatatlanul hasznos volt, hiszen nem kellett amiatt aggódnunk, hogy a belső védőpáros egyik tagja idő előtt hagyja majd el a pályát egy buta szabálytalanság miatt – és nem, ezzel nem Ramost vagy Pepét szeretném leszólni, de egyszerűen így van. Rettentően sajnálnám, ha elhagyná a csapatot, elképesztően értékes egy ilyen kaliberű játékos a csapatban. 
Az olvasók pontszáma: 8,2

Marcelo (9)
Egy szavunk nem lehet a defenzív munkájára. Nem hagyta élni Saúlt, a spanyol egyetlen alkalommal sem tudott betörni a tizenhatoson belülre. Marci emellett próbálta hatékonyan segíteni a támadásokat is, mindezt nagyon fegyelmezetten, igaz, a megszokottnál kisebb hatékonysággal. Kapitányhoz méltó teljesítményt tett le az asztalra a brazil.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Luka Modric (9,5)
Hogy sérült lett volna? Ha nem tudom, akkor nekem fel sem tűnt volna. A horvát igazi vezére volt a csapatnak, kiválóan irányította két középpályás társát, hatalmas mezőnymunkát végzett, rengeteget futott, a pálya szinte minden egyes területét bejátszotta. Volt egy veszélyes labdavesztése, de ezen kívül semmilyen negatívumot nem tudnék mondani vele kapcsolatban. Nagyon vártuk már vissza a csapatba, pontosan a maihoz hasonló performanszok miatt.
Az olvasók pontszáma: 8,3

Mateo Kovacic (9)
Némileg kevesebb befolyása volt a játékra, mint honfitársának, illetve többször is eltűnt töb bperc erejéig, ettől függetlenül kiváló teljesítményt nyújtott. Végigrobotolta a meccset, hatalmasat melózott védekezésben és támadásban egyaránt. Sokan csak lenézően legyintettek, amikor Zizou nyáron azt hangoztatta, hogy ő lehet az idény meglepetésembere, és lám… Kovacic remekül teljesít, az én szívembe teljesen belopta magát csupaszív, fáradhatatlan játékával.
Az olvasók pontszáma: 7,9

Isco (10)
Atya ég, hát mekkorát játszott ez a spanyol srác? Zizou neki szavazott bizalmat a középpályán, amit ő maximálisan meg is hálált. Látványosan, de ami még fontosabb, nagyon hasznosan játszott. Olyan kulcspasszt adott Ronaldónak az első játékrészben, amilyet nem túl gyakran látunk. A védekezés sem volt büdös számára, rendre visszaérkezett a hazai támadásokkal. Ha Cristianónak nem lett volna ekkora befolyása a végeredmény kialakítására, akkor egyértelműen a spanyol kapta volna a meccs legjobbja címet. Kijárt már neki is egy ilyen mérkőzés.
Az olvasók pontszáma: 8,8

Lucas Vázquez (9)
Az első félidőben többször is úgy éreztem, hogy támadásban tudása alatt teljesít, a második játékrészre azonban feljavult. Védekezésben viszont fáradhatatlan munkát végzett az első perctől a lecseréléséig. Lucas bizonyította, hogy rá az ehhez hasonló, rendkívül fontos meccseken is lehet számítani, akár kezdőként is. Végig nagyon fegyelmezetten játszott, a védekező taktika egyik kulcsszereplője volt.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Gareth Bale (9)
Egy kicsit haloványabb volt, meglehetősen idegennek tűnt az a pozíció számára, amelyben ezúttal szerepet kapott, igaz, ez leginkább a támadómunkájára volt kihatással. Védekezésben Lucashoz hasonlóan nagyszerűen teljesített. A második játékrészben zsenialitását és sebességét is megvillantotta, amikor gólpasszt adott Cristiano Ronaldónak.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Cserejátékosok

James Rodríguez, Karim Benzema és Marco Asensio a mérkőzés kései szakaszában érkeztek, így nem tudták sem pozitív, sem negatív irányba befolyásolni a meccs alakulását.

Edzői teljesítmény

Zinedine Zidane (10)
Az elmúlt időszakban ő is kapott hideget és meleget egyaránt, most azonban úgy hallgattatta el kritikusait, mint egykor Raúl a Camp Nou népét. Épp ezért szeretnék kiemelt figyelmet fordítani edzőnk és legendánk teljesítményére. Kezdjük a kezdőcsapattal. A sérülések következtében igazán váratlant nem húzott, lehetett számítani arra, hogy Benzema nem lesz a kezdőcsapat tagja, talán Ramos padoztatása okozott némi meglepetést, igaz, korábban elmondta, hogy nem fog kockáztatni, ha valaki nem 100 százalékos. Isco, Kovacic és Lucas is tökéletes döntésnek bizonyultak. Itt rögtön meg is kell jegyezni, hogy most jött rettentően jól az, hogy folyamatos fogásban volt korábban mindenki, így hiába volt kénytelen öt sérültjét nélkülözni, olyan játékosok léphettek pályára, akik nem szenvedtek meccshiányban. Odapöckölt most azoknak is, akik folyamatosan azt hangoztatták, hogy nem elég tökös, nem mer belenyúlni a taktikába. Na, most megtette. Támadásban a 4-4-2 és a 4-3-3 váltakozott, utóbbi volt előnyben, míg védekezésben rendre 4-5-1-es rendszerre váltott a csapat, melyben Bale és Vázquez is aktívan kivették a részüket a defenzív munkából, és Cristiano Ronaldo is visszajárt labdáért a saját térfelére. A kulcs az utóbbi formáció volt, nagyon eredményesen sikerült megfékezni ezzel a hazaiak támadásait, majd gyors kontrákkal – amelyekhez megfelelő kvalitású játékosok voltak pályán – sikerült másodpercek alatt eljuttatni a játékszert Oblak kapujáig. Fontos kihangsúlyozni, hogy a Real Madrid támadójátéka nem csak és kizárólag a kontrajátékon alapult, láthattunk néhány igazán pofás offenzívát is. Ez volt az első alkalom, amikor azt éreztem, hogy Zizou taktikailag Simeone fölé tudott kerekedni egy derbin, sőt, meg merem kockáztatni, hogy a taktika szempontjából eddig ez volt a legjobb mérkőzése a Real Madrid kispadján. Nem csak ezt kell azonban kiemelni, hanem a motivációt is, hiszen sikerült kellőképp feltüzelnie a srácokat úgy, hogy közben a koncentráció szintje fikarcnyit sem csökkent. Odabökött azoknak is, akik a kapott gólok számát kritizálták, a liga egyik legjobb támadósora nem volt képes bevenni Navas kapuját, köszönhetően a kapus teljesítménye mellett a korábban leírtaknak. Büszke vagyok Zizou-ra, aki ismét bizonyította, hogy nem csak arra képes, hogy a pálya szélén erőteljesen „vamosozzon”, hanem igenis helye van a Real Madrid kispadján, helye van az európai elitben. Ettől persze még mindig kell fejlődnie, azzal azonban senki sem vitatkozhat, hogy nagyon jó irányba halad. Köszönjük ezt a felejthetetlen estét, mester!
Az olvasók pontszáma: 8,9

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK