Cristiano Ronaldo evolúciója

Cristiano Ronaldo azt állítja, hogy 40 éves kora után is játszani szeretne. De vajon milyen játékos lesz akkor? Hogy legyen valami elképzelésünk erről - igaz, nem áll rendelkezésünkre olyan technika, amellyel biztosan kijelenthetnénk a jövőre nézve bármit is -, figyelembe vehetjük az evolúcióját, fejlődését és változását játékosként. A Sky Sports kérésére Adam Bate vizsgálta meg a portugál statisztikáit.

„A világ legjobb klubjánál vagyok, innen akarok visszavonulni, 41 évesen.” – mondta Cristiano Ronaldo új, öt évre szóló kontraktusának aláírásakor. A mondat háromnegyedében szereplő, sokszor emlegetett közhelyekkel nincs is gond, az utolsó két szóra azonban felkapja a fejét az ember.

Mit is mondjunk, meglehetősen szokatlan lenne. Sir Stanley Matthews, az első játékos, aki megnyerte az Aranylabdát, 50 éves koráig játszott, a századforduló óta azonban hét olyan játékos vonult vissza, akik korábban elnyerték a díjat, de egyikük sem játszott 36 éves koránál tovább. Még Cristiano korábbi csapattársa, Ryan Giggs sem volt képes erre.

Cristiano Ronaldo azonban egy teljesen más játékos. Ha nem akar visszavonulni a pályája csúcsán (mint Pavel Nedved), és fenn tudja tartani a győzelem iránti vágyát (nem úgy, mint a 2001-es Aranylabda-győztes, Michael Owen), akkor minden lehetséges.

Sem a brazil Ronaldo, de még honfitársa és névrokona, Ronaldinho sem rendelkezett azzal a rendkívüli elkötelezettséggel a fizikai felkészülés iránt, mint a portugál sztár. Az áldozat és az odaadás hatalmas szerepet játszik abban, hogy valaki a csúcson maradhasson, Cristiano Ronaldo koncentrációja és tudatos odafigyelése pedig talán páratlan a labdarúgás berkein belül.

Az időt azonban nem lehet a végtelenségig megállítani. A visszaesés elkerülhetetlen, erre a portugál sem lesz immunis. Ez tény, aminek a bizonyítékai már felütötték fejüket. A játékának változását sokkal inkább a kényszer, mintsem a választás szüli. Az öregség fosztogató alakja már elindult hosszú útjára Cristiano felé is.

Cristiano nemrég egy interjúban emlékezett meg a Sportingban töltött éveiről, amelyek hozzásegítették ahhoz, hogy karrierje igazán beinduljon a Manchester United csapatánál. A cselek azonban, amelyek őrületbe kergették a védőket, szinte teljesen köddé váltak. Ezt talán a számok érzékeltetik a legjobban, az alábbi képen:

Cristiano az első madridi idényében 90 perc alatt átlagosan 3,3 cselt mutatott be, a tavalyi idényre azonban az a szám több mint felére csökkent. A változás nyár óra még szembetűnőbb, hiszen a portugálnak manapság 135 percre van szüksége ahhoz, hogy bemutasson egy driblit.

A szélsők esetében meglehetősen gyakori, hogy átalakítják a játékukat, Cristiano esetében azonban nem csak a cselek száma változott. A szupersztár teljesen más módon játszik végig egy-egy mérkőzést, egyre kevesebbszer ér labdába, így egyre kevesebb passz köthető a nevéhez:

Ronaldo a Real Madridba érkezését követő első évben 90 perc alatt átlagosan 40 alkalommal továbbította a játékszert a társai felé, ez a szám azonban az évek során látható, folyamatos csökkenésnek indult, ebben az idényben például 28 passz jut átlagosan egy mérkőzésre a portugáltól. Jól megfigyelhető, hogy a háromszoros aranylabdás sokkal közelebb játszik az ellenfél kapujához az elmúlt időben, a passzok számának csökkenése is ennek tudható be.

Cristiano a hangsúlyt egyértelműen a gólokra fekteti. Ezt igazolják az elképesztő rekordjai is. A portugál 244 bajnokin 265 alkalommal zörgette meg a hálót a Real Madrid mezében. Ha minden sorozatot figyelembe veszünk, az elmúlt hat évben mindig átlépte az 50 gólos határt.

Ronaldo megtalálta a módját annak, hogyan találhat be még többször az ellenfél kapujába, mindezt úgy, hogy a lövéseinek száma is az idő múlásával egyenes arányban csökkent. Az első négy évében átlagosan több mint 7 lövése volt meccsenként, az utolsó három idényben azonban ez a mutató átlagosan 7 alá süllyedt. Elemzések szerint ez a szám tovább fog csökkenni (általában minden játékosnál csökkenő tendenciát mutat a lövések száma 27 éves kor felett), még akkor is, ha a szerzett góljainak számát fenn tudja tartani. Megdöbbentő adat viszont, hogy Cristiano az előző idényben még így is jóval többször próbálkozott, mint bármely másik játékos a ligában. Kétszer annyi kapura lövése volt, mint például Aduriznak, aki 20 találatig jutott az idényben. A baszk egyébként a legjobb példa a korábban leírtak alátámasztására. Kevésszer próbálkozik, de erős fejjátékának köszönhetően 35 évesen pályafutása egyik legtermékenyebb szezonján van túl, a tizenhatoson belül életveszélyes.

Ha még egy pillantást vetünk Cristiano Ronaldo lövéseinek statisztikáira, egy másik érdekes adatot is megfigyelhetünk. A lövéseinek száma csökkenő tendenciát mutat, és ugyanez a helyzet a távoli próbálkozásokkal, az ötösön belülről viszont egyre többször próbál gólt szerezni.

Az első évében átlagosan több mint négy alkalommal próbált meg tüzelni a tizenhatoson kívülről meccsenként, jelenleg ez a szám jóval három alatt van. A közeli próbálkozások száma viszont jelenleg magasabb, mint eddigi pályafutása során bármikor. Ronaldo átalakult igazi ragadozóvá, aki a kapu előtt csap le.

Megvan a megfelelő fizikuma ahhoz, hogy befejező embert játsszon, és a kellő technikája is, hogy kihasználja a helyzeteit. Az a játékos, aki egykor imádta, ha szabadon mozoghat a pályán, átalakult és a világ legjobb játékosa lett. Attól, hogy a pozíciója kötöttebb, még lehet a világ legjobb góllövője.

Zlatan Ibrahimovic kénytelen lenyelni a kritikákat, amiket Manchesterben kap, de még így is ott van a Premier League legjobb gólszerzői között, ráadásul a statisztikák alapján többször próbálkozik kapura lövéssel, mint bárki más a bajnokságban. Egyetlen olyan játékos van Angliában, aki több alkalommal került ziccerbe a svéd klasszisnál, ő pedig nem más, mint Jermain Defoe, aki 34 esztendős. Ez is jól mutatja, hogy a veterán játékosok is megtalálhatják a számukra megfelelő pozíciót.

Ha ők képesek rá, akkor Cristiano Ronaldo miért ne lenne? Néhányan ugyan biztosan kritizálják majd az átalakult játékstílusát, ő azonban el fogja ezt engedni a fülei mellett. Egyébként, a portugál következő verziója is lehet igen hatékony. Nagyon sok gól érkezhet még a háromszoros aranylabdástól, emiatt senkinek sem kell izgulnia.

Forrás: Sky Sports
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK