Egytől egyig: 2016. novemberi összesítő

Novemberben újfent hat mérkőzésen lépett pályára csapatunk, és ahogy mi, úgy ti is hatszor leosztályoztátok a csapatokat, a játékosokat és az edzőket. Hogy átfogó képet kapjatok, csináltunk egy havi összesítést, amelyből kiderül, hogy ki lett a szerkesztőknél és az olvasóknál a hónap legjobb játékosa. Az értékelésbe kizárólag olyan játékosokat vettünk bele, akiknek legalább három osztályozható mérkőzésük volt, ezért hiányzik pl. Ramos vagy épp Pepe az összesítésből.

Csapatok

Real Madrid

A szerkesztők osztályzata: 6,75
Az olvasók osztályzata: 6,32

Együttes osztályzat: 6,53

A csapat egy századdal lekörözte önmagát az októberhez képest, akkor 6,52 lett a szerkesztők és az olvasók átlaga, előbbiek kicsit derűsebben, utóbbiak borúsabban szemlélték a novemberi történéseket. Az Atlético kiütése a cikk íróit is kiütötte, míg az olvasóknál közel azonos pontot érdemelt a városi rangadó, és a Leonesa elleni visszavágó (8,4 illetve 8,3). Arról a Legia tehet, hogy ez a hónap nem lett igazán fényes (illetve hát dehogy a Legia, ők csak a dolgukat tették), hiszen mindkét tábornál mélypontot jelentett az értékelésben ez a találkozó. A Leganés, és a két Sporting elleni mérkőzés nagyjából egy hatosra volt jó minden esetben.

1612061tol1ighavi1

A Real Madrid ellenfelei

A szerkesztők osztályzata: 5,25
Az olvasók osztályzata: 5,5

Együttes osztályzat: 5,38

Érdekes, hogy az előző hónaphoz képest az ellenfelek viszont jobban belehúztak, négy tizedet hoztak az októberhez képest, de így is csak a Legia volt képes a pontrablásra, igaz, a szerkesztőknél egy hetesre, az olvasóknál 6,2 pontra jó is volt ezzel, megszerezve a legszívósabb novemberi ellenfélnek járó tapsvihart. A többi mérkőzésen nagykörúti hangulatban történt az osztályzás, jött a négyes és a hatos is, és a többi pontszám is e két érték között helyezkedett el. A legcudarabbul teljesítő ellenfél a Leganés volt, a szerkesztőktől egy négyest, az olvasóktól 4,4 pontot érdemelt az újonc által mutatott játék.

Játékosok

13. Karim Benzema (▲2)

A szerkesztők osztályzata: 4,5 (13.)
Az olvasók osztályzata: 5,17 (13.)

Együttes osztályzat: 4,83

A francia vesszőfutása folytatódik, október után novemberben is ő volt a leggyengébb, az értékelésbe még beférő játékosa a csapatnak. Azonban míg az előző hónapban 15 játékos volt porondon, a rengeteg rotálás következtében ezúttal csupán 13 játékos fért fel. Karim viszont továbbra is a sereget hajtja, igaz, így is képes volt hét tizedet javítani. A támadó a Gijón ellen csúnyán leszerepelt (2 pont a szerkesztőktől, 3,9 az olvasóktól), az óriási pofáraeséstől a Sporting elleni győztes gólja mentette meg, ami jelentősen feljavította az átlagát, mivel a Legia ellen sem bővelkedett a pontokban. Morata sérülése, és Mariano "visszafogása" a tűz közelében tartja továbbra is, de kellene már valamit mutatnia is, mert ez nagyon kevés.

1612061tol1ighavi2

12. James Rodríguez (■ÚJ)

A szerkesztők osztályzata: 4,83 (12.)
Az olvasók osztályzata: 5,77 (12.)

Együttes osztályzat: 5,3

Benzemához hasonlóan három mérkőzésen volt osztályozható, ám míg a franciának egy botrányos és egy jó meccse egyaránt volt, a kolumbiai játékmesternek három semmitmondó teljesítmény szerepel az ellenőrzőjében, hiszen játékban a nem túl veretes Leganés-Gijón-Leonesa hármas ellen is sikerült lefelé kilógnia. A madridisták egy csoportja továbbra is védi őt, mi több kezdőbe követeli, de egyre nehezebb alátámasztani ezeket a tízes teljesítménye alapján. Lehet emlegetni a bizalmat, és hogy miért kerülnek elé a sorban olyan játékosok, akiknél szinte biztos, hogy James technikásabb, komplettebb játékos. A válasz nem más, mint a tűz az akarás, a lelkesedés, a lendület hiánya. Novemberben ha játszott, elvolt. Decemberben nem valószínű, hogy ezzel a hozzáállással több percet szán neki Zidane.

11. Cristiano Ronaldo (▲1)

A szerkesztők osztályzata: 5,6 (11.)
Az olvasók osztályzata: 6,34 (10.)

Együttes osztályzat: 5,97

Hogy mi? A góllövőlista éllovasa? Az Atlético elleni mérkőzés hőse? Csak 11.? Ki a fene szervezte ezt az összeesküvést a portugál ellen? Nos, Ronaldo esetében azért csalóka lehet az összkép, hiszen a luzitántól mindenki sokat vár – ha extrát teljesít, mennybe megy, ha viszont a rosszabbik énje jön elő, a sárba tiporják. Az Atlético elleni frenetikus, és a Gijón elleni jó teljesítményére nem lehet panasz, a Sporting ellen már az átlagosnál kicsit gyengébb, a Legia ellen rossz, a Leganés ellen botrányos volt az összkép. Azt is meg kell azért említeni, hogy az ő helyzetében nem egyszerű egy ilyen értékelésben jól teljesíteni, hiszen tőle mindenki olyat vár meccsről-meccsre, ami másnál extraklasszis teljesítmény volna. Viszont érdemes az érem másik oldalát is vizsgálni, hogy kivételezett helyzetében, olykor becsúszik egy-egy túlságosan akaratos, öncélú, blokkolt és mellélőtt lövésekben gazdag találkozó is. Októberhez képest egy helyet javított, bízunk benne, hogy folytatja majd a felzárkózást az élmezőnyhöz

10. Lucas Vázquez (▼7)

A szerkesztők osztályzata: 6,38 (10.) 
Az olvasók osztályzata: 6,2 (11.)

Együttes osztályzat: 6,29

6,29 pont októberben is pont a 10. helyre lett volna elég, ám akkor Lucas nemcsak a dobogón zárt, az olvasói első hely is az övé volt. Mi történt egy hónap alatt? Négy osztályozható meccse egyikén sem nyújtott kiemelkedőt (az Atléti ellen magas pontszámmal zárt, de ott is volt több jobb teljesítmény az övénél), viszont kifejezetten rosszul sem játszott. Az okokat talán abban lehet keresni, hogy míg októberben főleg csereként jutott szóhoz, ebben a hónapban már komolyabb feladatokat kapott, de nem tudta hozni ugyanazt, amit az előző hónapban. A mezőnymunka (szerelések, kiharcolt szabadrúgások) megvolt, de a gólpasszok, gólhelyzetek nem igazán jöttek. Decemberben talán a klubvilágbajnokságon jobban villoghat, a sérült Bale helyén minden bizonnyal ő kap majd lehetőséget.

9. Keylor Navas (▬)

A szerkesztők osztályzata: 6,6 (9.) 
Az olvasók osztályzata: 6,58 (9.)

Együttes osztályzat: 6,59

A hó elejét nem teheti ki az ablakba, a Legia ellen bizony benne volt az egyik gólban, majd a következő négy meccsén mindössze két gólt kapott, és egyikről sem tehetett. Októberi helyezésén nem, pontszámán azonban majd' három tizedet javított, ebben nyilván komoly szerepet játszik az Atléti ellen lehúzott roló, amelyért a szerkesztőktől egy kilences, az olvasóktól 8,1 pont járt. Nem rossz az, ha ő az értékelések középmezőnyében van, mert ez azt jelenti, hogy bár nem teljesít rosszul, a csapatnak nem az ő bravúrjaira van szüksége a pontok megszerzéséhez.

8. Raphael Varane (▲5)

A szerkesztők osztályzata: 6,8 (5.) 
Az olvasók osztályzata:  6,7 (7.)

Együttes osztályzat: 6,75

Nagyon nagy kár a Legia elleni meccsért, és az ott mutatott játékért, hiszen enélkül a hónap rangsorának élmezőnyében végzett volna, így azonban kénytelen beérni a nyolcadik hellyel. A szerkesztőknél egy tízest és három hetest homályosít el a lengyelek elleni hármas (osztályzatban és kapott gólokban is), négy mérkőzésen is a csapat jobban teljesítő játékosai között volt. Ramos és Pepe sérülései miatt sok lehetőséget kapott, és a francia védő igyekezett is élni ezekkel. Öt helyet javított az októberihez képest, kíváncsian várjuk a folytatást!

1612061tol1ighavi3

7. Nacho (▼2)

A szerkesztők osztályzata: 6,8 (5.) 
Az olvasók osztályzata: 6,72 (6.) 

Együttes osztályzat: 6,76

Szinte szóról szóra bemásolhatnám ide azt, amit Varane-hoz írtam az előbbiekben. A Leganés-Atlético duó ellen 18 pontot kapott a szerkesztőktől, ezzel a két meccsen legjobban teljesítő játékos lett, de a Leonesa elleni performansz is dícséretet érdemel. A Gijón és a Legia ellen már átlagos volt, nem emelkedett ki a csapattársak közül. Ebben a hónapban nem volt olyan játékos, aki mind a hat meccsen osztályozható lett volna, Nacho viszont talán nem is reménykedett benne, hogy egy mérkőzés kivételével mindenhol pontozhatjuk majd. És az elkövetkezendőkben ennél csak többet várunk saját nevelésű bekkünktől.

6. Marcelo (▼5)

A szerkesztők osztályzata: 6,67 (8.)
Az olvasók osztályzata: 7,03 (3.)

Együttes osztályzat: 6,85

Az októberi győztes bár rontott, ezúttal is a felsőházban zárt. Mindössze három meccsen volt értékelhető, a Leganés és a Sporting ellen átlagosat nyújtott, az Atlético ellen pedig ő is megkapta a maga kiemelkedő pontszámát a szerkesztőktől és az olvasóktól egyaránt. Az előző hónapban a szerkesztőknél is első lett, az olvasóknál csak második, a trend pedig megfordult: az olvasóknál mindössze öt századdal kapott kevesebb pontot átlagban mint októberben, a szerkesztőktől már majd egy egész ponttal érdemelt kevesebbet. Valahol félúton az igazság? Vajon mit hoz majd számára a december?

5. Dani Carvajal (▲1)

A szerkesztők osztályzata: 7,1 (3.) 
Az olvasók osztályzata: 6,66 (8.)

Együttes osztályzat: 6,88

Nagyon érdekes helyzet! A jobbhátvéd egy helyet, és egy tized pontot javított októberhez képest. Ő viszont a szerkesztőknél fért a dobogóra és az olvasóknál süllyedt vissza a középmezőnybe. A cikk szerzőitől hatosnál rosszabbat egyik meccsére sem kapott az öt közül, az olvasók azért az ő teljesítményében is láttak kivetnivalót a Legia ellen és nem is kímélték Danit (4,5). A másik négy mérkőzés kottája azonban hasonló: remek mutatvány az Atléti és a Leonesa ellen, átlagos a Leganés és a Sporting ellen.

4. Isco (▲7)

A szerkesztők osztályzata: 6,75 (7.)
Az olvasók osztályzata: 7,15 (2.)

Együttes osztályzat: 6,95

Sormintában jönnek az olvasói és a szerkesztői favoritok, most egy újabb közönségkedvenc van soron, az olvasói ezüstöt begyűjtő Isco személyében! A rongylábú spanyol hét helyet, és több mint nyolc tizedet javított októberhez képest. Egy kiemelkedő Atlético elleni teljesítmény mellett három átlagos mérkőzése volt, azonban mind a háromszor az olvasók valamivel többre értékelték a tőle látottakat, mint a szerkesztők. Nagy érdeklődéssel tekintünk esetében a játékidő kérdésére, hiszen a két horvát remek formában, Casemiro felépült és Kroos is gyógyulófélben van. Ötük közül minden bizonnyal egyszerre háromnak jut csak hely, és akkor még Jamest nem is számoltuk…

3. Luka Modric (■ÚJ)

A szerkesztők osztályzata: 7 (4.) 
Az olvasók osztályzata:  6,93 (4.)

Együttes osztályzat:  6,96

És akkor a dobogósok! A külön kategóriákban épphogy lemaradt a pódiumról, összesítésben azonban már felfért a dobogóra. Az előző hónaphoz képest nincs viszonyítási alapunk, hiszen lemaradt a listáról sérülése miatt, most azonban négyszer is osztályozható volt. A Gijón elleni gyengélkedés mellett jól ment a Leganés és a Sporting ellen is, az Atlético ellen pedig ő is extrát tett a közösbe. Egyszerűen lehetetlen őt kihagyni, hogyha egészséges, és nagyon reméljük, hogy komolyabb sérülések már nem fogják őt sújtani az elkövetkezendőkben.

1612061tol1ighavi4

2. Gareth Bale (▲8)

A szerkesztők osztályzata: 7,25 (2.) 
Az olvasók osztályzata: 6,88 (5.)

Együttes osztályzat: 7,06

Nyolc helyet és nyolc tizedet javított a walesi villám, és egészen az összetett verseny második helyéig sprintelt. Már amíg egészséges volt. Sérülése igen sajnálatos, különösen annak fényében, hogy három novemberi meccsén is csapata jól teljesítő játékosai között volt, most azonban hónapokra elveszítettük őt. Érdekesség, hogy a hónap első fele alapján ő volt az olvasóknál a legjobb játékos. Azonban valakinek sikerült őt megelőznie, és elvinnie a hónap legjobbjának járó elismerést…

1612061tol1ighavi5

1. Mateo Kovacic (▲1)

A szerkesztők osztályzata: 7,6 (1.) 
Az olvasók osztályzata: 7,2 (1.)

Együttes osztályzat: 7,4

Az aranyifjú menetelése tovább folytatódik! A remek ősz, az októberi második hely után meg sem állt az abszolút első helyig, hiszen sem a szerkesztők, sem az olvasók nem láttak nála jobban teljesítő játékost novemberben. Ez különösen annak fényében zseniális, hogy öt meccsen is szerepelt, azaz bőven lett volna "lehetősége" lerontani átlagát – nem tette. Érett, bátor, agilis, dinamikus, határozott – csak bővelkedni tudunk a jelzőkben. "Nagy dilemma elé állíthatja Zidane-t, ha novemberben is hasonlóképpen fog játszani." – ezt írtuk róla egy hónapja. Nos, jelen formájában bizony (tetszik, nem tetszik) KIHAGYHATATLAN eleme a Real Madrid gálacsapatának. Gratulálunk, Mateo!

1612061tol1ighavi6

Edzői értékelés

Zinedine Zidane

A szerkesztők osztályzata: 6,08
Az olvasók osztályzata: 6,58

Együttes osztályzat: 6,33

Hibahatáron belüli, négy százados rontással úszta meg a hónapot a rekordokra törő fiatal menedzser. Zizou megjárta a mennyet és a poklot is novemberben, utóbbit már rögtön hó elején a Legia ellen, ahol kifogásolható húzásai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a csapat nem tudta megnyerni mérkőzését a lengyelek ellen. De ki emlékezett már erre, amikor az Atléticót három góllal vertük meg, ahol Zidane bármihez nyúlt, nyomban arannyá változott. A szurkolók könnyen emelik fel és sújtják porba a legnagyobbakat is, és ezalól a francia mester sem kivétel. A csapat veretlenségi sorozata, a tabella magabiztos első helye és a bebiztosított BL-továbbjutás azonban mindenképp az ő malmára hajtja a vizet. Bár vannak vitatható döntései, és bizony a csapat nem mindig játszik tökéletesen irányítása alatt, bízzunk benne, hiszen az eredmények eddig mellette állnak!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK