Egytől egyig: Real Madrid – Dortmund

2-2-es döntetlennel végződött a Dortmund elleni összecsapás, a csapat idei utolsó BL-meccse. A Real Madrid ott van a legjobb tizenhat csapat között, a nyolcaddöntőbeli ellenfél kilétére pedig hétfőn derül fény. Ahogy megszokhattátok, mi ezúttal is egy tízes skálán értékeljük a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7)

A futballszurkolók összeesküvéselméletek százait gyártották le a meccs előtt és után is, hogy vajon a blancók „leadják-e” majd a meccset a Dortmundnak, elkerülve ezzel a csoportelsőséget és a nehezebb ellenfeleket a nyolcaddöntőben. Szerintem ilyen feltételezés már eleve a madridizmus arcon köpése, nem hinném, hogy a játékosok nem tettek volna meg mindent a győzelemért. A játék helyenként szemet gyönyörködtető volt, és néhány egyéni és edzői hibától eltekintve azt mondhatjuk, a csapat szépen játszott, bár kétségkívül voltak hiányosságok. A veretlenség még mindig tart (immár 34 mérkőzés óta), a csoportkörből továbbjutottunk, és bár összességében nézve az eddigi BL-teljesítményünk az indokolatlan döntetlenekről szól, a lényeg úgyis tavasszal jön. A srácok győzni akartak, de nem sikerült, amit persze így utólag talán nem annyira bánunk. Madridizmus ide vagy oda, azért lássuk be, egyáltalán nem gond az, ha nem a legerősebb ellenfelekből kell csemegéznünk rögtön a legjobb tizenhat között. És a mai meccset (no, meg a Legia elleni visszavágót) elnézve, azért van még hová javulni.

Az olvasók osztályzata: 6,5

Dortmund (7)

Két szinte teljesen ellentétes félidőt produkált a német csapat. Az első félidőben nem nagyon akadt száz százalékos ziccerük, és az igazi veszélyt sem érezte velük kapcsolatban az ember. Aztán a második játékrészt nagyon megnyomták, és a hibáinkat, no, meg a támadóik gyorsaságát kihasználva ki tudtak egyenlíteni. Továbbra sem lehet vitatni, hogy kiváló csapat a Dortmund. Elismerés jár nekik, amiért ők is mindent megtettek a győzelemért. Azt kell, hogy mondjam, mindkét csapat látványosan játszott, de egyik oldal sem volt tökéletes, és pont ez vezetett ahhoz, hogy egy emlékezetes, magas színvonalú, fair és igazán élvezetes mérkőzést láthattunk.

Az olvasók osztályzata: 6

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (8,5)

Hát, mit ne mondjak, hatalmas volt a verseny ezért a címért. Szerencsére bővelkedtünk a remek teljesítményekben, de szerintem a legjobbak közül is a legjobb volt ma a francia. Az a furcsa helyzet vele kapcsolatban, hogy tíz meccsből egyen jól játszik, gólokat lő, aztán a többi kilencen csak lézeng a pályán, vagy észre sem vesszük, hogy ott van. Ma viszont nem érheti kritika, kiválóan szállt be az összjátékokba, remekül tartotta meg a labdát, mutatta magát, helyzetekbe került, és nem mellesleg ő lőtte mindkét gólunkat. Ez az a Karim, akire minden meccsen szükségünk lenne, bár még most is voltak olyan pillanatai, mikor együtt kiáltottuk az égbe, hogy „ezt még öreganyám is belőtte volna!” Az első gólt is majdnem sikerült kihagynia, aztán elpuskázott még egy másik nagy helyzetet a következő gólja előtt is, de összességében pazarul teljesített (főleg önmagához képest). Az ő nevéhez fűződik a legtöbb lövés a meccsen, és a második legszebb kötény is, amit régi ismerősünknek, Bartrának osztott ki. Mindenképpen megérdemelte, hogy lecserélésekor állva tapsolja meg a Bernabéu, kijárt már neki egy ilyen meccs, és végre saját magának és a szurkolóknak is bizonyíthatott. Nagyon kellett ez a dupla most neki. Az olvasóknál is ő lett a mérkőzés legjobbja.

Az olvasók osztályzata: 7,6

Keylor Navas (7)

Az ilyen meccseken nagyon tudom sajnálni mindannyiunk kedvenc Costa Rica-i polipját, hiszen a gólok aztán egyáltalán nem rajta múltak. Mesterien, mérhetetlen magabiztossággal mentett minden helyzetben (majdnem teljes lett ez az alliteráció). Újra megmutatta, miért rettegnek tőle „csatárok milliói” a világon, és tényleg csak sajnálatot és dühöt érzek, amiért a védelemből néhány egyelőre meg nem nevezett személy figyelmetlensége és fegyelmezetlensége miatt nem fejezhette be kapott gól nélkül a meccset.

Az olvasók osztályzata: 7,1

Carvajal (8)

Ez a fickó valami fenomenális! Eddig sem volt kétséges, hogy a világ legjobb jobbhátvédjei között a helye, de amit most leművelt… Hihetetlen, mennyire agilis, erőszakos és gyors. A támadások jobbára az ő oldalán zajlottak, beadásai többször is veszélyt teremtettek, kiosztott egy gólpasszt is. Védekezésben hat szerelés és egy baráti koccanás Aubához fűződik a nevéhez. Ráadásul még egy utólagos Black Friday-t (azaz Wednesday-t) is tartott, hiszen olyan ingyen kötényt adott Reusnak, amit a német a boltokban hiába keresett volna.

Az olvasók osztályzata: 7

Ramos (6,5)

Ezúttal elmaradt a Ramos-time, ráadásul szegény kapitányunk ha akart volna, sem tud kitűnni a meccsen, mert mellette védőtársa felcsapta a Thug life szemüveget, és úgy döntött, hogy elénekli kedvenc Kygo-számát, és „ellopja a show-t” mindenki elől. A spanyolnak még így is sikerült néhányszor szerelnie, és háromszor tisztáznia, de valljuk be, nem ez volt élete meccse. Aubameyangról kétszer is lemaradt, pont amikor nem kellett volna, így részben az ő lelkén is száradnak a gólok. No, de mindezt elnézzük neki, ha továbbra is rendszeresen bólint egyet a végén.

Az olvasók osztályzata: 6,7

Varane (8)

Én soha nem tagadtam, hogy ő az egyik kedvencem a Realból, egészen azóta, hogy egyszer egy Lionel Messi nevű játékost evett vacsorára. A shortja ezenkívül is tele van már pár csatárral, akiket zsebre vágott, és ma sem vallott kudarcot. Hihetetlen gyorsaságával és lenyűgöző magabiztosságával uralta a védelmet, négy fontos labdaszerzés is hozzá köthető, és bár néha már-már túlságosan merész és vakmerő volt, ma is bizonyította, hogy a jövő, sőt talán már a jelen is az övé (még mindig csak 23 éves???). Tanítson minket tovább, Varane Tanár Úr!

Az olvasók osztályzata: 6,9

Marcelo (4)

Azt hinné az ember, hogy nehéz egy ilyen remek meccsen ennyire lefelé kilógni a csapatból, de sajnos neki ma sikerült. Támadásban szinte teljességgel hasznavehetetlen volt, a labdákat sokszor úgy szórta el, mint porcsinrózsa a magját az őszi szélben. A védekezésben pedig szégyenlősnek tűnt, hiszen mindig igyekezett úgy helyezkedni, hogy ne látszódjon a közvetítésben. A két gólban bőven benne volt, ritkán tudott úgy helyezkedni, hogy esélye legyen szerelni. Egész meccsen kapkodott, mint Bernát a ménkűhöz, két lövési kísérlete is enyhén szólva balul sült el. Ma nagyon nem ment neki. Reméljük, következőre összeszedi az elszórt labdáit és saját magát is.

Az olvasók osztályzata: 5,2

Casemiro (8)

Nagyon jól játszott, kilencszer szerelt, nyolc alkalommal blokkolt, és a fejpárbajokból is kivette a részét. A mozgásán és a passzain néha észrevehető volt a kihagyás, de azt hiszem, nem kérdés, hogy Casemiro visszatért, és a továbbiakban is számíthatunk a tőle megszokott „keménylegénységre” és szemet gyönyörködtető keresztpasszokra.

Az olvasók osztályzata: 6,5

Modric (6)

Amilyen jól játszott a Barca ellen, most annyira nem ment neki. Nem volt varázslás, nem volt külsős passz, a Luka-mágia ezúttal nem működött. A második félidőre látványosan lelassult, le is cserélték, így Ramosnak sem volt már kedve a végén gólt fejelni. Mondanom sem kell, Modric sokkal, de sokkal többet tud ennél. A mai döntetlen azonban semmilyen szempontból nem rajta múlt.

Az olvasók osztályzata: 6,3

James (7,5)

Az már nem kérdés, hogy mind szerkesztőségünkben, mind a kommentszekcióban elnyerte a „legtöbb vitát generáló” játékos címet. Az emberek egyik fele akkor is bálványozza, ha egy egyeneset passzol, míg a többiek akkor is szekálják, ha tényleg jól játszik. Ezen a meccsen inkább ez utóbbit tette. Sőt, mondhatjuk, hogy az első félidőben akaratosságának köszönhetően visszatért a régi James. A középpályán és támadásban a régi, ismerős kényszerítőit láthattuk, amiknek következményeképpen gördülékeny és látványos támadások sorai következtek. Gólpassza élményszámba ment, de azért ne legyünk elvakultak: néha még mindig annyira körülményes, és olyan lassan hoz döntést, hogy az ember azt hiszi, a visszajátszást nézi. Ma azonban ezeket a kisebb-nagyobb hiányosságait is elfeledtette. Ha így folytatja tovább, akkor jó úton halad afelé, hogy újra egyöntetűen mellé álljanak az emberek, és megint a régi Jamest csodálhassuk minden meccsen.

Az olvasók osztályzata: 6,2

Lucas (6)

Most, hogy Gareth barátunk sajnálatosan néhány hónapos szabadságot vett ki, őrajta a sor, hogy bizonyítson. Mármint a kezdőben. Csereként már megannyiszor láttuk, mire képes. És hogy megtette-e ezúttal? Szerintem nem. Valahogy olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint anno Jesével: akkor az igazi, ha a végén a kispadról „berobban” a sebességével. A mostani meccsen játszott jobb oldalt és átment a bal szélre is, de igazán maradandót egyik helyen sem tudott nyújtani. A sebesség, a cselek, a képessége, minden megvan, de valamit mégis hiányolok nála. Egyelőre nem fejtettem meg, mi az. A másik probléma vele kapcsolatban, hogy az esetek nagy részében Ronaldót próbálja megjátszani, még akkor is, amikor nem a portugál van a legjobb helyzetben. Mindent elmond róla, hogy a meccsen ő szabálytalankodott a legtöbbet. Személy szerint imádom a játékát, de egyszerűen valahogy mintha nem találná a helyét a csapatban. De végül is, ideje az most lesz bőven, hogy bebizonyítsa, kezdőként is képes maradandót alkotni.

Az olvasók osztályzata: 6,5

Cristiano Ronaldo (5)

Azt hiszem, már mindenki számára nyilvánvaló tény, hogy CR sem lesz fiatalabb. A gyorsasága érezhetően megkopott, és a cselei sem a régiek már. Próbál egy új szerepkört felvenni, de sokszor a csapatnak csak hátránya származik ebből. A képességei persze vitathatatlanok, és a góljai is csodálatosak, de most nem tudott sok pozitív dolgot tenni. Volt pár remek passza, ami után nem rajta múlt, hogy nem lett gól belőle. A meccs nagy részében inkább a társaknak mutogatott, náluk reklamált, pedig szerintem tehetett volna többet a csapatért. Két jó lövése azért így is akadt, az egyik a kapus bravúrjának köszönhetően nem talált utat a hálóba, a másiknak a kapufa állta útját. Ezen a héten a legpozitívabb dolog, amit tett, hogy leállt szelfizni a biztonságiak által „befogott” szurkolóval. Remélem, megkapja az Aranylabdát, és aztán megint csodálhatjuk a teljesítményét, mert ez így most kevés tőle.

Az olvasók osztályzata: 6,2

Cserejátékosok

Toni Kroos (-)

Nagyon örülünk, amiért visszatért, nagyon rövid idő alatt elképesztő munkát végzett, de ma talán nem rá lett volna szüksége a csapatnak. Ha Zidane beteszi a keretbe, én inkább Nachót hoztam volna be a végére, a németnek nem ez volt az ideális alkalom a visszatérésre. Reméljük, hogy minél hamarabb formába jön (már ha ilyen kevéske idő alatt egyáltalán kijött belőle).

Álvaro Morata (-)

Ő is sérülésből tért vissza, neki is örülünk. Volt egy nagy futása, néhányszor labdába is ért, de következtetéseket majd egy másik meccsen vonunk le vele kapcsolatban. Benzemát váltotta, a legnagyobb kérdés pedig kettejükkel kapcsolatban az, hogy ki lesz most a kezdőcsatár. Szívből remélem, hogy Morata ott folytatja, ahol a sérülése előtt abbahagyta, Karim pedig, ha már úgy döntött, hogy kedve van ilyen remekül focizni, csatlakozik hozzá, és szintén megtartja jó formáját. Ha így lesz, akkor én Zidane-ra bízom a döntést.

Edzői értékelés

Zinedine Zidane (6)

Nagyon kétoldalú most a véleményem vele kapcsolatban. Összességében jó volt a taktika, az első félidőben látványos letámadássorozatoknak lehettünk tanúi a csapat által, ami tudatos stratégiának tűnt. A támadások gyönyörűen megkonstruáltak, gördülékenyek voltak, és a hozzáállással sem volt gond. Szerintem a csapat egyértelműen nyerni akart, és ez is Zizou munkáját dicséri. A másik oldalon viszont nem tagadhatjuk, hogy ő is benne van ebben a döntetlenben. A cseréi érthetetlenek voltak, ha valamikor, hát egy ilyen meccsen, egy ilyen ellenféllel szemben talán megérte volna kicsit „ráülni” a két gólra, bármennyire is nem támogatom ezt a taktikát.

Az olvasók osztályzata: 6,1

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK