Az Aranylabda sajtóvisszhangja

Az Aranylabda győztesének kihirdetését követő nap mindig izgalmas a sajtó reakcióinak szempontjából. A jelentős sportnapilapok nagy része kiemelten kezelte a témát, ezekből szemezgetünk.

A portugál Record címlapjával indítunk, megadjuk Cristianónak a hazai pálya előnyét. „CR NEGYEDSZER” áll a főcímben, „A portugál begyűjtötte negyedik Aranylabdáját”, „CR: Ez volt életem egyik legjobb éve”. A címlap említést tesz Pepéről is: „Pepe, 2016 legjobb hátvédje”

161213crsajto1

Maradjunk Lisszabonban, az A Bola főcíme: „A LABDA TULAJDONOSA”, „Cristiano Ronaldo megszerezte negyedik Aranylabdáját”, „2016 volt karrierem eddigi legfontosabb éve”, „Ronaldo az EB-győzelem mellett, a BL-t is megnyerte”. Az újság nem mulasztja el megjegyezni, hogy a friss Aranylabdás több mint kétszer annyi pontot gyűjtött be, mint a második helyezett, Lionel Messi.

Még mindig Portugália, az O Jogo címlapja: „NYOLC ÉVE A VILÁG TETEJÉN”, „CR: Olyan ez a győzelem, akár a legelső”, „Egy futballista sem tudott ennyi ideig a legjobbak legjobbjai közt maradni”, „Ronaldo megnyerte negyedik Aranylabdáját, több mint kétszer annyi pontot szerezve, mint Messi”. Az újsághoz 41×61-es szuperposztert is mellékeltek a portugálról válogatott szerelésben. Nem valószínű hogy sok újság maradna a standokon…

A sportnapilapoktól elbóklászva, de továbbra is Portugáliában maradunk, a Correio da Mañha címlapjának közepéről is Ronaldo köszön vissza: „RONALDO ELHÓDÍTOTTA NEGYEDIK ARANYLABDÁJÁT”, „Messi második helyen végzett”, „CR: Köszönettel tartozom csapattársaimnak a válogatottnál, illetve a Real Madridnál”

Ugorjunk át Spanyolországba! Az AS címlapjáról a négyest virító CR mosolyog: „IMMÁR NÉGY!”, harsogja a főcím, „Cristiano megnyerte az Aranylabdát, 429 pontos előnnyel Messi előtt, a világ 173 újságírójának szavazata alapján”. A spanyol sportnapilap is kedveskedik óriásposzterrel a portugál tiszteletére.

161213crsajto5

A Marca minimalista címlapja talán mindközül a legszebb, letisztult, mégis kifejező: „NÉGY ARANY”, „CR7 lett 2016 legjobb játékosa”. A kártyalapot mintázó címlapon nem is jutott hely más hírnek, nem tagadjuk, az egyéb tartalmak jelentősen rontottak volna a főoldalon.

Persze nem csak a madridi sportsajtó van jelen Spanyolországban, a Mundo Deportivo címlapján a Barcelona sorsolásának erőssége kapott szerepet, valamint hogy a spanyol riválisok ismét könnyebb ellenfelet kaptak. A portugál sikeréről egy apró szemelvény szól csupán: „A negyedik Aranylabda Ronaldónak, ahogy a Mundo Deportivo megmondta” „A portugál Messit, Griezmannt, Suárezt és Neymart előzte meg a szavazáson”. Savanyú a szőlő Katalóniában.

Persze lehet ennél még mélyebbre süllyedni, ahogy azt a keményvonalas katalán SPORT is teszi. A címlapon természetesen a Barcelona – PSG „szuperrangadó” kap helyet, a lap a franciákat veszélyes ellenfélként, illetve a végső győzelemre is esélyes csapatként jelöli meg (mintha nem ugyanez lett volna a véleményük, mikor mi kerültünk össze egy erősebb PSG-vel). A Real Madrid pedig ismét szerencsés, hogy a Napolit kapta a sorsoláskor. A legerősebb azonban nem ez: „CRISTIANO RONALDO AZ EDDIGI LEGTISZTESSÉGTELENEBB ARANYLABDA GYŐZTESE”, „Messi másodikként végzett, Suárez negyedik, Neymar ötödik lett”. Griezmann harmadik helyéről említést sem tesz az oldal aljára biggyesztett karakterpocsékolás, ellenben egy sornyi siránkozás még jut Iniestának, aki nem kapott egyetlen pontot sem.

161213crsajto8

A kisebb spanyol sportnapilapok, a valenciai Super Deporte, és a sevillai Estadio Deportivo sem foglalkoztak Ronaldo díjával. Előbbi a Valencia nehéz helyzetével van elfoglalva, és a szükséges változtatásokkal, míg utóbbi a BL-sorsolással és óriási Jamie Vardy-képpel próbál meg érvényesülni a piacon, a Sevilla – Leicester párosítás miatt. Érthető, hogy a helyi illetőségű lapok nem kezelik kiemelten a Real Madrid játékosának sikerét, de azért egy kis helyet sem szorítani a hírnek a címlapon, nos, nem vall kiemelkedő marketingérzékre…

Egy országgal odébb a L’Équipe címlapja a francia csapatok kisorsolt ellenfeleivel foglalkozik, a PSG a Barcát, a Monaco a Manchester Cityt, míg a Saint-Étienne a Manchester Unitedet kapta. A címlapon szerepel Ronaldo, azonban a lap a Football Leaks-témával van elfoglalva, és CR pénzügyeivel.

Az olasz La Gazzetta dello Sport leginkább a Roma – Milan találkozóval van elfoglalva, de az újság címe alatt helyet kap a BL-sorsolás: „ARANY A NAPOLINAK”, „Sarri és a kihívás Ronaldo IV-gyel”. Az újság az Aranylabdára is kitér a sorsolás mellett: „CR7 negyedszer lett Aranylabdás, és mindössze egy trófeára van Leo Messitől.”

Végezetül, ha Ronaldo hazai vizeivel kezdtük, evezzünk át végül a mi hazai vizeinkre, a Nemzeti Sport címlapján Ronaldóé a főszerep, „RONALDO NEGYEDSZER!”, „A Real Madrid portugál csillaga egész éves teljesítményével érdemelte ki az Aranylabdát”.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK