Egytől egyig: Club América – Real Madrid

Mindkét edző kemény meccset várt a felvezető interjúk során, és így is lett. A mexikóiak megnehezítették a madridiak dolgát, igaz, a spanyolok megfelelő koncentrációval hamarabb eldönthették volna a találkozót. Mi ismét megpróbáljuk egy tízes skálán értékelni a mérkőzésen látottakat, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Club América (5)

Nem rossz csapat a mexikói, de azért a két gárda nem volt egy szinten. A Real Madrid erősebb volt, de lefocizni nem tudta a pályaválasztókat. Az első félidőben két távoli kapura tartó lövést, a második játékrészben egy veszélyes beívelést produkáltak, ami a támadásokat illeti. Védekezésben többször megfigyelhető volt, hogy előreívelgetések helyett megpróbálták rövid passzokkal kihozni a labdát, és a kitámadó Realt kipasszolva szerettek volna gyorsan előrejutni, de nem jártak sikerrel. A csapatkapitány, Sambueza játékában benne volt a második sárga, hiszen az első lap (plusz egy másik szabálytalanság) birtokában taposta meg Modric Achillesét. Méltó ellenfélnek bizonyultak az elődöntőben.

Az olvasók osztályzata: 5

Real Madrid (7)

Bár a játék kevésbé volt látványos, ne vegyük el a srácoktól, hogy ez mégiscsak egy klubvilágbajnoki elődöntő volt a CONCACAF-zóna BL-győztese ellen, akik (mint azt oly sokszor láttuk már a Real ellen), életük meccsére készültek. Az irányítás végig a spanyolok kezében volt, akiknek védekezésben nem sok feladatuk volt, ám a támadások szervezése is döcögősre sikeredett. Az első hármas (különösen az első játékrészben) sokat változtatta a helyét, Modric és Kroos is igyekezett felérni a támadásokkal, Carvajal és Marcelo pedig folyamatosan zárkóztak a széleken. A félidő vége egy kidolgozott akciót, Kroos „köténygólpasszt” és egy Benzema külsőzést hozott, ezzel szerezte meg a csapat a vezetést. A második félidőben 3-4 komoly gólszerzési lehetőség veszett kárba madridi részről, itt is a hosszabbítás hozta a csattanót, a kinyílt mexikóiakra Morata, James és Ronaldo vitték a labdát, a spanyol a kolumbiaihoz játszotta a játékszert, aki kiugratta Ronaldót, a portugál pedig góljával immár minden sorozatban betalált, amelyben részt vett a Real Madriddal. A gólt követően 2 perc tanácskozás volt, videobíróra is szükség volt, Cáceres sporttárs végül a kezdőkör felé mutatott, hiszen visszanézve a gólt, Ronaldo valóban nem volt lesen. A Real Madrid így döntős, 18-án vasárnap a házigazda Kashima Antlers lesz az ellenfél.

Az olvasók osztályzata: 6,6

1612151tol1ig1

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Lucas Vázquez (8)

A novemberi értékelőben szó volt róla, hogy mostanában kezdőként visszafogottabban teljesített, mint amikor ősz elején csereként beállva kapott többnyire lehetőséget. Most alaposan ránk cáfolt. A statisztikák szerint 4 kulcspassza volt, mind a négyet Ronaldo kapta, gólhelyzetben. Az első félidőben egy beívelése után Cristiano a kapufát találta el, majd kettejük kényszerítőzését a portugál a kapu előtt keresztbe lőtte el, közelről, ámde kissé kiszorított helyzetből, sajnos Benzema nem érkezett a hosszún. A második félidőben Lucas beadás helyett visszakészített a tizenhatos magasságából, a kapuval szemben érkező Ronaldo elé, aki a védőbe lőtt, végül a spanyol szélső beadásánál Benzema és Cristiano egymást zavarták, utóbbi kapura akart fejelni, de nem sikerült. Emellett láttunk Lucastól esernyőt, labdaszerzést becsúszva az ellenfél büntetőterületén, 9 labdaszerzést (második legtöbb a csapatból), és 6(!) kiharcolt szabadrúgást, ebből kettőt a kapu előterében. Néhány rossz beadás, egy-két labdavesztés rontja csupán az összképet, de így is minőségit nyújtott egy elszánt csapat ellen. Az olvasóknál a második legjobb lett.

Az olvasók osztályzata: 7,2

1612151tol1ig2

Keylor Navas (6,5)

A Costa Rica-i hálóőrnek kétszer kellett a helyén lennie, ám egyik mexikói lövésnél sem kellett bravúr a védéshez, igaz, a második esetben meg is foghatta volna a labdát. A második félidőben egy hosszú indítása volt az Américának, amire talán jobb helyezkedéssel kiérhetett volna és lehetőségig sem juthattak volna el a „hazaiak”.

Az olvasók osztályzata: 7,1

Dani Carvajal (5)

Váratlanul gyenge meccs saját nevelésű jobbhátvédünktől. Támadásban rendre rossz döntéseket hozott, védekezésben is voltak hibái, pontatlanságai. Néhány ellentámadásnál így is jól helyezkedett, lefülelve pár labdát, ez menti meg a gyengébb értékeléstől, de ennél ő elöl és hátul is jóval összeszedettebben szokott teljesíteni.

Az olvasók osztályzata: 6,6

Raphael Varane (7)

Nem állították megoldhatatlan feladatok elé az América támadói. Ramos és Pepe hiányában neki és Nachónak kellett megszerveznie a védekezést, a kapu elé ritkán eljutó ellenfél pedig lőtt gól nélkül zárta a mérkőzést.

Az olvasók osztályzata: 7

Nacho (7)

Hat labdaszerzés a védelem másik oszlopától, szintén magabiztos teljesítmény. Többször keresztezett ki balra is, hogy Marcelót segítse. A középső kettős nem először játszik együtt idén, és többségében jól oldották meg a feladatukat. Ramos várhatóan visszatér a döntőre, ezzel pont honfitársát szoríthatja ki.

Az olvasók osztályzata: 6,8

Marcelo (7)

Sokat volt játékban a brazil, a legtöbb passzt ő mutatta be, igaz csupán 80%-os pontossággal továbbította a labdákat. A rendszer sajátosságai miatt tulajdonképpen az egész balszél az övé volt, és több veszélyes beadással is próbálkozott. Ne vitassuk el tőle 12 labdaszerzését, mellyel kiemelkedik a csapatból, ha már többször is a védekezése miatt vesszük elő.

Az olvasók osztályzata: 6,9

Casemiro (5)

A visszatérése óta valahogy nem az igazi. Végigjátszhatta a találkozót, de rögtön az első 10 percben két labdaeladása is volt. Elsősorban a labdakihozatalokban tudta segíteni a csapatot, védekező középpályásként mindössze két labdát szerzett, ám négyet el is adott. Egyelőre ez kevés a braziltól, ahhoz képest is, ahogy Kovacic pótolta őt távollétében.

Az olvasók osztályzata: 6,3

Luka Modric (8)

Nagyon élt a mérkőzésen, rengeteg jó ütemváltása, megindulása volt a középpályáról, szeme volt a labdáinak. Az első gólt megelőző támadás felépítésében is komoly szerepet játszott. Nehezen tudták megszabadítani a labdától, rengeteget mozgott, kétszer lövésig is eljutott. A mérkőzés után őt választották meg a legjobb játékosnak – nem érdemtelenül, ráadásul az olvasóknál is ő bizonyult a legjobbnak.

Az olvasók osztályzata: 7,6

1612151tol1ig3

Toni Kroos (7)

Okos gólpasszal szolgálta ki Benzemát az első félidő végén, szögletei és szabadrúgásai rendre veszélyesek voltak. Passzpontossága ezúttal tőle szokatlanul alacsony volt (84%), emellett háromszor harcolt ki szabadrúgást. Védekezésben a 4-4-2-ben a bal oldalra húzódott ki több esetben, míg labdakihozataloknál 3-4-3-ban, a kapu elé érve 2-1-4-3-ban Modric mellett szerepelt. 72 percet játszott, James váltotta.

Az olvasók osztályzata: 7,3

Cristiano Ronaldo (7)

Rengeteg próbálkozása volt, nyolcszor lőhetett kapura, és sokkal hamarabb eldönthette volna a találkozót. Játéka nem volt öncélú, végig éles volt, egyszerűen nem jöttek neki össze a dolgok. A hosszabbításban James kiugratásával így is sikerült lezárnia a mérkőzést.

Az olvasók osztályzata: 7,3

Karim Benzema (6,5)

Ronaldóval ellentétben neki kevesebb próbálkozása volt (3), mégis betalált, zseniális jobb külsős lövéssel. Egy-két mezőnybeli megmozdulásán látható volt, hogy milyen remek képességekkel rendelkezik, emellett többször változtatta a helyét, és ha kellett a szélen bukkant fel. A második félidőre kicsit eltűnt már, cseréje megérett, Morata váltotta őt a 80. percben.

Az olvasók osztályzata: 7

1612151tol1ig4

Cserejátékosok

James Rodríguez (6,5)

Jól szállt be a mérkőzésbe, és a hosszabbításban szép gólpasszal szolgálta ki Ronaldót. Idén nem az első alkalom, hogy kevés játékidőt kapva assziszttal a puttonyában csúszik le a kéményben, ezúttal is ezt láthattuk. Mostanában rendre lehetőséget kap a mérkőzéseken, nem érdemtelenül, jó formában erőssége lehet a csapatnak, és talán apránként egyre közelebb kerülhet a kezdőhöz is, bár van konkurencia bőven.

Az olvasók osztályzata: 6,5

Álvaro Morata keveset játszott ahhoz, hogy osztályozni tudjuk.

Edzői értékelés

Zinedine Zidane (7)

Jól keverte a kártyáit a francia, és meglehetősen kipihent kezdőt tudott a pályára küldeni. Lucas szerepeltetése nagyon jól sült el, ahogy a hátsó kettősben sem kellett csalódnia a mesternek. Kroos és Benzema lehozatala megállta a helyét, és a helyükre érkező James és Morata is várható és világos húzás volt. Casemirót viszont nem tartottam volna végig a pályán, láthatóan nem ment neki (védekezésben, labdaszerzésekben sem), Kovacic talán új lendületet adhatott volna a középpályán. Kevésbé látványos, ám eredményes játékkal döntőbe jutott a csapat, ahol talán már a finálék embere is újra szerepelhet a védelemben.

Az olvasók osztályzata: 6,9

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK