Karim Benzema: A Real Madrid meg nem énekelt hőse

Egy külföldi Real Madrid szurkolói oldal Karim Benzema kapcsán tett közzé egy hosszabb írást, amelyben a francia eddigi madridi karrierjét foglalja össze, illetve arra próbál magyarázatot adni, hogy miért is igazságtalan a játékossal szembeni szurkolói bánásmód.

A Real Madrid 2014-15-ös idénye egy tökéletesen indult, viszont katasztrofálissá vált házassághoz hasonlítható. De a végén nem csak Don Carlo távozott. A legendás Iker Casillas is elhagyta nevelőegyesületét, 725 mérkőzés után. A spanyol távozásával a kapitányi karszalag a jogos utódhoz, Sergio Ramoshoz került.

A Real Madrid csatára, Karim Benzema is kapott valamit Iker hagyatékából, mégpedig a bűnbak láthatatlan karszalagját. Ez annak jár, akit a sajtó és a megbocsátani képtelen Real Madrid szurkolók minden olyan esetben kínpadra fektetnek, ha a csapat nem éri el a hőn áhított célt.

A bűnbak-karszalagot Iker Casillas viselte a Mourinho-korszak óta, de a Szent, illetve Khedira távozása után az vitathatatlanul átszállt Karim Benzemára.

Az első generációs galaktikus-éra vége, a Calderón-éra kezdete

Az első generációs galaktikus-éra akkor ért véget, amikor Florentino Pérez 2006 februárjában lemondott a Real Madrid elnöki posztjáról, miután a Real Madrid minden fronton gyengén szerepelt. Figo 2005 nyarán az Interhez távozott, Zidane pedig visszavonult a labdarúgástól a 2006-os világbajnokság után.

Ramón Calderón váltotta Pérezt. Ő leigazolta Ruud Van Nistelrooy-t a Manchester Unitedtől és Fabio Cannavarót a Juventustól. Van Nistelrooy és Cannavaro mindketten nagynevű játékosok voltak, de a galaktikusokkal összehasonlítva jóval kisebb felhajtást generáltak. Calderón első két évében két bajnoki címet nyert a csapat (2006-08). De a Real Madrid a BL-ben továbbra is szenvedett, 2002 óta nem tudtak túljutni a legjobb 16 csapaton.

Benzema, Kaká, Ronaldo

Következő generációs galaktikusok

2009 januárjában Ramón Calderón korrupciós ügyek miatt lemondott a klub elnöki posztjáról. Ezután elnökválasztás következett, melynek eredményeképp Florentino Pérez ismét az elnöki székbe ülhetett.

Pérez ismét szupersztárok érkezését ígérte, akik segítségével a klub ismét felülhet majd Európa trónjára, hiszen ez utoljára 2002-ben történt meg. Először jött Kaká, Cristiano Ronaldo, Karim Benzema és Xabi Alonso. A következő években őket követte Di María, Özil, Modric, Bale, Kroos és James.

2009 nyarán, Florentino Pérez irányítása alatt a Real Madridnál holland népvándorlás következett be. Sok tehetséges játékosnak kellett távoznia, hogy helyet csináljanak a galaktikusoknak. Arjen Robben, Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar és Royston Drenthe azonnal ennek áldozatául estek. Huntelaar ráadásul úgy, hogy néhány hónappal előtte érkezett. Kellett a hely Karim Benzemának.

Harc a francia aláírásáért

A Real Madridnak meg kellett küzdenie a Manchester Uniteddel Karim Benzema aláírásáért. Nem volt titok, hogy a United akkori menedzsere, Sir Alex Ferguson csapata Lyon elleni 2008-as mérkőzése óta nagy csodálója volt Karimnak, az akkori mérkőzés után még egy United-mezt is ajándékozott a játékosnak.

A Madrid egy szerény 35 millió eurós ajánlattal nyitott. A United ennek ismeretében 40 milliót ajánlott, hogy meggyőzzék a Lyont. De a Madrid 41 millió euróval rájuk licitált, a Karimmal folytatott előrehaladott tárgyalások során pedig teljesítmény és trófea-függő bónuszokat ajánlottak, így a francia aláírását ők szerezték meg. Sir Alex elismerte a sajtónak, hogy a United is próbálta megszerezni a franciát.

„Megpróbáltuk megszerezni Benzemát 21 évesen, mivel úgy gondoltam, hogy javulnánk vele. Jó fizikumú, jó gólmutatókkal rendelkezik, szóval megérte volna az a kis plusz, mivel még nagyon fiatal volt. De amikor már 42 millió euróról beszéltünk, az túlzás volt. A 35 millióra még azt mondom, hogy igazságos.”

Benzema

Egy Ruud-kezdet

Karim első éve nem úgy sikerült a Real Madridban, ahogy szerette volna. Nehezen alkalmazkodott a spanyol bajnoksághoz. A spanyol nyelvtudás hiánya miatt nem találta a közös hangot a csapattársakkal, a pályán sem tudott hatékonyan kommunikálni. A klub ikonja, francia honfitársa Zinedine Zidane kelt a védelmére: „Mindenki nyugodjon meg. Még engem is kritizáltak az első két hónapomban. Karim tehetséges srác, időre van szüksége.”

Karim a Deportivo ellen debütált a bajnokságban. A következő hónapban egy Nistelrooytól kapott gólpassz után talált először a hálóba bajnoki meccsen a Xérez ellen. Karim amolyan tessék lássék módjára folytatta az első idényét.

A francia nem igazán jutott lehetőséghez, mivel az akkori edző, Manuel Pellegrini inkább Higuaínt preferálta, aki 27 bajnoki góllal zárta az idényt, megelőzve a svéd Zlatan Ibrahimovicot, Cristiano Ronaldót és Karim Benzemát, Messi mögött a második helyen.

Csalódástkeltő idényét 27 meccsen 8 bajnoki találattal zárta Benzema. A Real Madrid egy újabb gyenge idényt zárt, miután a csapat továbbra sem tudott bejutni a BL legjobb 8 csapata közé, illetve másodikként végeztek a bajnokságban is. De ez nem minden. A klub valószínűleg történelme legmegalázóbb pillanatát is ekkor élte meg, amikor a spanyol óriást kiejtette a Király-kupából a harmadosztályú Alcorcón, 4-1-es összesítéssel.

A Special One érkezése

A Real Madrid 250 milló eurót fektetett be, mégis trófea nélkül maradt, edzőváltásra volt szükség. Manuel Pellegrini szerződését felbontották, az önjelölt Special One, José Mourinho érkezett.

Karim már az első időszakban kritikákat kapott Josétól. A portugál állítólag úgy bánt Karimmal az edzéseken, mint egy iskolás kölyökkel. Azt üvöltötte neki, hogy „ha csak miattad lennék itt, délben tartanám az edzéseket, mert 10-kor félálomban érkezel meg, de 11-kor már újra el is alszol.”

De ezzel nem volt vége. José egy sajtótájékoztatón is odapörkölt Karimnak. „Ez szégyen. Még csak nem is egy macska. Ő egy nyúl!”

Később aztán azt is mondta a tréner, hogy „az edzések nem tudnak megkezdődni 10 óráig, mert Karim sosincs ott időben. Tehetséges, de ez nem elég. A Madridnak egy fürge csatár kell, nem egy kedvetlen.”

Pellegrinihez hasonlóan José is Higuaínt preferálta Karimmal szemben. A franciának meg kellett szoknia, hogy csere. Higuaín novemberi hátsérülésének köszönhetően azonban a kezdőben találta magát, majd megtalálta góllövő cipőjét is. Betalált az Ajaxnak, a Mallorcának és a Sevillának is, a Levante és az Auxerre ellen pedig mesterhármast szerzett.

Karim kiérdemelte José dicséretét is, aki az egyik sajtótájékoztatón a következőt mondta: „Karim jól halad, megváltozott, boldog, elégedett madával. Ha Karim így folytatja, támogatni fogjuk őt, meg fogjuk köszönni neki és dicsérően beszélünk róla a sajtótájékoztatókon is.”

Karim a 2010-11-es idényt Király-kupa győzelemmel zárta. 26 gólt termelt az idényben, második volt Cristiano mögött.

Súlyveszteség és első számú csatárrá válás

A legtöbb Karimot ért szurkolói és médiakritika a játékos testfelépéítését célozta. 2011 nyarán fogyókúrába kezdett. 8 kg-mal könnyebben érkezett vissza az első edzésre, mint ahogy nyári szünetre távozott. Az előszezonban mutatott néhány remek teljesítmény után José úgy döntött, hogy Karim lesz a blancók első számú csatára.

Karim lendületben maradt, tovább vitte előző idényben mutatott remek formáját. Nagyszerűen teljesített az ősi rivális Barcelona ellen, több gólt is szerzett.  Gólpasszt adott Özilnek a spanyol szuperkupa első mérkőzésén, a visszavágón pedig ő maga is betalált. 2011 decemberében ismét gólt lőtt a katalánoknak, alig 21 másodperccel a kezdés után. Ez a gól lett az El Clásicók történetének leggyorsabb találata.

Minőségi játékával kiérdemelte az év francia labdarúgójának járó címet is 2011-ben. A spanyol média, amely első idénye után Nicolas Anelkához hasonlította gyenge szereplése miatt, dicsérte feljavult teljesítményéért. Karim a bajnoki győzelemnek is komoly részese volt, 21 gólt szerzett 34 bajnokin.

Benzema, Mourinho

Szenvedés, trófea nélkül

José harmadik Real Madridnál töltött idénye során ismét nyílt küzdelem folyt a középcsatár posztért a habfehéreknél. Komoly elvárások voltak Karim Benzemával szemben remekül sikerült előző idénye után. Mindenesetre mind Higuaín, mind a francia szenvedett a pálya utolsó harmadában, nem tudták kellő hatékonysággal kihasználni az olyan tehetségek által megteremtett gólhelyzeteket, mint Cristiano, Kaká, Özil, Di María, Modric és Xabi.

Az idény első felében a Real Madrid 4 vereséget és 3 döntetlent számlált, így a bajnoki remények hamar elszálltak. A Special One nem tudta eldönteni, hogy ki legyen az első számú támadó, így folyamatosan rotálta őket. A francia felejthető szezont hozott, 11 bajnoki gólt számlált 30 pályára lépés alkalmával.

A Real Madrid formája valamivel javult az idény második felére, 1 vereség és 3 döntetlen jutott erre az időszakra. De ez sem volt elég a címhez, hiszen a bajnokságban második helyen végeztek (15 ponttal a Barcelona mögött). Ahogy közeledtünk a szezon befejezéséhez, a Real Madridot kiejtette a Dortmund a Bajnokok Ligája elődöntőjében, az Atlético Madrid pedig a Király-kupa döntőjében mért fájó vereséget a blancókra.

Mourinho ment, Carletto jött

Miután a portugál olyan rendíthetetlen harcosok ellen állt ki nyilvánosan, mint Casillas, Ramos, Pepe és Ronaldo, a Real Madrid pedig minden sorozatban gyengélkedett, Mourinho ideje lejárt a spanyol fővárosban.

Amikor Carlo Ancelotti átvette a Real Madridot, egy megosztott öltözőt kellett újra egységesítenie, illetve az európai trófeát kellett újra elhoznia a spanyol fővárosba, miután elődje, José Mourinho 3 év alatt erre nem volt képes.

Carletto nem tudta meggyőzni Higuaínt a maradásról, így Karim maradt az egyetlen igazi csatára, a saját nevelésű Moratával mögötte. Az argentin mellett Kaká is távozott, viszont jött Gareth Bale.

Karim Benzema 24 góllal zárta az idényt. A legjelentősebb góljai ebben az időszakban: az Almería elleni csodálatos találata, a Bayern München elleni 1-0-s meccsen lőtt győztes gólja a BL-elődöntő odavágóján, dupla a Barcelona ellen. A Real Madrid végül végre 12 év várakozás után megnyerte a Bajnokok Ligáját, de elhódították a spanyol kupát is, így Karim végre BL-győztesnek mondhatta magát.

Az éremnek két oldala van

A Real Madrid duplázott, majd jól kezdte a következő idényt is. Ott folytatták, ahol az előző idényben abbahagyták. Megnyerték az Európai Szuperkupát. Karim 5 évre szóló szerződést írt alá, ami 2019-ig köti a klubhoz.

Az idény első felében a Real Madrid 22 meccses győzelmi sorozatot produkált, ezalatt Karim Benzema 14 gólt számlált.

Az idény második felében fáradtság és sérülések sokasága (leginkább Luka Modric kiválása) miatt botladozott a Real Madrid. A Villarreal elleni döntetlen, az Athletic elleni sokkoló vereség után a habfehérek elveszítették a vezető pozíciójukat. Az üldözött üldözővé vált. Ez elegendő is volt a Barcelonának, akik megnyerték a bajnokságot. A BL-ben a Real Madridot a Juventus búcsúztatta az elődöntőben, a Király-kupától pedig már a legjobb 16 között búcsúztak az Atlético ellen.

Ancelotti

Carletto ki, Benítez/Zidane be

A trófea nélküli 2014-15-ös idény után Ancelotti munkáját kezdték megkérdőjelezni. Több Real Madrid játékos, köztük Sergio Ramos és Ronaldo is támogatásáról biztosította Ancelottit a közösségi médiában. A klub vezetőségét, illetve Florentino Pérezt azonban ez nem igazán hatotta meg, megváltak Ancelottitól és Benítezt hozták a helyére.

Karim az első perctől kezdve élvezte az új edző támogatását. A sajtónak elmondta: „Benzema nagyszerű játékos, az egyik célom az idényben az, hogy átlépje a 25 gólos határt. Nagyon bízom benne, rendelkezik a kellő leleményességgel ahhoz, hogy bármilyen támadásban bármilyen támadókkal együtt tudjon működni.”

Karim meg is hálálta a mester bizalmát, hiszen 18 gólig jutott a spanyol szakember regnálása alatt, amihez Zidane irányítása alatt még 12-t hozzátett, így elérte a 30-at. Egyik gólja egyenlítést jelentett a Barcelona ellen, amikor akrobatikus mozdulattal juttatta hálóba a labdát Kroos megpattanó beadása után.

Az idény végén a Real Madrid ismét lemaradt a bajnoki címről, 90 ponttal végeztek, minimálisan lemaradva a 91 pontos bajnok Barcelonától. A Király-kupából kizárták az együttest Cheryshev pályára küldése miatt. Az idény, ami úgy tűnt, hogy katasztrofális lesz, végül nem lett az, mivel a Real Madrid 11. alkalommal ülhetett fel Európa trónjára. Ez volt Karim második BL-győzelme.

Se veled se nélküled kapcsolat a madridistákkal

A Real Madrid egy olyan klub, amely minden más klubtól különböző elvárásokkal operál. Ezeket emberi léptékkel szinte lehetetlen teljesíteni. Az ember azt gondolná, hogy az edző, aki 12 év után elhozta a várva várt BL-győzelmet, kap egy újabb évet, hogy kijavítsa az elkövetett hibákat. De Madridban nem. Még a jelenkor Real Madridjának legfontosabb játékosától jövő támogatás sem elég ahhoz, hogy megmentse Carlót a menesztéstől, akit egy évvel és egy nappal a La Decima megnyerése után elküldtek. 

Nézzük azt a londoni csapatot, amelyet Arsenal FC-nek hívnak. Ezt a csapatot 1996 óta Arsene Wenger menedzseli, 0 BL-címmel, 2003 óta pedig 0 bajnoki címmel. 2017 következik, Wenger pedig még mindig az Arsenal menedzsere, miközben az ellenfelek szurkolói azt remélik, hogy amíg ez így is marad, az Arsenal nem nyer bajnokságot vagy BL-t.

Nem azt mondom, hogy a Real Madrid kövesse ezt a példát, de a Real Madrid türelmetlensége és intoleranciája a szurkolókra vezethető vissza. Minden játékos, aki a Bernabéu gyepére lépett, megtapasztalta már a füttyszót és a fújolást. A nagyszerű Zidane-t is fütyültél, Cristianót pedig még most is támadják, akárhányszor nem képes felnőni a Real Madrid lehetetlen elvárásaihoz.

Karim Benzema lett az új bűnbak Casillas távozása után. Madridisták fütyülik minden alkalommal, amikor nem hozza a legjobbját, ezek a fotel-edzők nem képesek megérteni, hogy Karim nem az a típusú játékos, aki 50 gólt rúg egy idényben. Ő olyan, aki ennek a felét meglövi egyedül, a másik feléhez pedig hozzásegíti a többieket.

Karim 8 idénnyel ezelőtt csatlakozott a Real Madridhoz, de minden egyes idényében kritizálták valamiért. Annak ellenére, hogy kiváló kapcsolata volt korábbi edzőivel, Mourinhóval és Ancelottival, illetve jelenlegi trénerével, Zidane-nal is remek viszonyt ápol, a spanyol sajtó és a szurkolók folyamatosan támadják: kövér, lusta, érdektelen. Volt néhány meccs, amelyek során a BBC-nek nem sikerült a góllövés. De mindig Karim volt, akire a mostoha bánásmód jutott.

Karim első idénye bevallottan gyengére sikerült. De senkinek nem lett volna könnyű 21 évesen teljesen megváltoztatnia az életét és Lyonból Madridba költözni. Karim nem beszélt spanyolul, egy idegen nyelv elsajátítása pedig nem egyszerű. Időt vesz igénybe. Továbbá 21 évesen még tapasztalatlan játékos volt, aki éppen csak kezdte megcsillogtatni a nagyságát. Időre volt szüksége, hogy hozzászokjon új életéhez, ami nem ördögtől való dolog.

Benzema

Karim Benzema elbukhatott volna a Real Madridban. De keményen dolgozott, hogy kijavítsa gyengeségeit, Zidane és Mourinho segítségével pedig meg is fordult a szerencséje. José Mourinho a keménységével segítette hozzá Karimot a benne rejlő potenciál előhívásához. Azzal, hogy José a csapattársai előtt és a sajtóban fitymálta le a franciát, megalázta és megszégyenítette őt. Ez lökte ki Karimot a komfortzónájából, majd segítette a naggyá váláshoz vezető úton.

Karim szerencséje, hogy korábbi edzői és jelenlegi trénere sem osztják a fotel-edzők véleményét. Minden edzője tudta, hogy benne van a világklasszis, illetve nagy dolgokra van rendelve a Real Madridban.

Karim Benzema egy halálos befejező, egy előkészítő, agilis és erős, háttal a kapuhoz is hatékony, ahogy az utolsó védő elleni játékban is. Képes elvinni magával a védőket, ezzel lehetőséget teremteni a társainak a gólszerzésre. A francia emellett rendelkezik a kiváló egyérintős játék képességével. Ez olyasvalami, amit a madridisták és a futballszurkolók is élveznek. Ennek a képességnek köszönhetően gyakran felelős a BBC góljaiért, de a többi csapattársa találataiért is.

Az egyik legcsodásabb képessége talán a kapu előtti önzetlensége. Miközben a játékosoknak általában a fejükbe száll a dicsőség a gólszerzéstől, a kivételes Karim Benzema teljes nyugalommal teremt gólszerzési lehetőséget a csapattársainak olyankor, amikor az ellenfelek a legkevésbé sem számítanak erre. Valakitől, aki nem a gólok megszállottja, nem rossz, hogy mindig legalább 20 gólt szerzett az elmúlt 5 idényben.

Karim Benzema nem a világ legjobb 9-ese. Olyan legendákat figyelembe véve, mint Di Stéfano, Ronaldo Lima vagy Morientes, akik viselték a 9-es mezt, talán még nem is a Real Madrid történetének legjobbja. De nem is kell, hogy az legyen. Nagyszerű döntéshozó képességét figyelembe véve Karim Benzema sokkal több, mint egy 9-es. Inkább egy 9.5-ös.

Karim nem sóvárog a rivaldafény után. Nem akar megszállottan a csapata legeredményesebb góllövője lenni. A francia remek példája annak, aki csapatjátékos és kész beáldozni magát a csapat érdekeiért.

Bevallom, én is szidtam Karimot a kihagyott helyzetekért, majd ugyanazon a meccsen le is nyűgözött valamivel. Gondolom a legtöbb Real Madrid szurkoló átélte már ezt.

Talán Ruben Jimenez, a Marca újságírója jellemezte a legjobban Benzemát, amikor azt írta: „A francia egy bohém, egy költő, akinek lomha stílusa művészet. Karim egy csatár, aki arról álmodik, hogy irányító legyen, miközben mindkettőből a legjobbat nyújtja.”

Forrás: managingmadrid
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK