Hugo Sánchez: Cristiano mindannyiunkat túlszárnyalt

Hugo Sánchez a klub legfontosabb légiósai között van számontartva. A '80-as évek második felében számos góllal és felejthetetlen pillanattal ajándékozta meg a szurkolókat, s oszlopos tagja volt a főként madridi fiatalokra épülő legendás csapatnak. Ma az Egyesült Államokban él családjával, szabadidejében pedig az ESPN mexikói részlegénél vállal elemzői munkát.

A Marca címlapján a minap az állt, hogy a 2016-os Év Embere nem más, mint Zinédine Zidane. Te hogyan vélekedsz a személyéről?

Tetszik, ahogy előremozdította a csapatot. Megmutatta, hogy bölcsességgel és a megfelelő képességekkel a világ legjobb klubját is fel lehet emelni a legmagasabb szintre. Láttunk már pár embert, akik ugyanezzel próbálkoztak. Ráadásul úgy vitte mindezt véghez, hogy nem rendelkezett magas szintű edzői tapasztalattal. De ez is csak az én elméletemet bizonyítja: a vezetői képesség, a meggyőzőkészség és a játékosokkal ápolt jó viszony egyvelege is lehet egyenes út a sikerhez. Én is hasonló szellemben irányítottam a San Diegót.

Cristiano azon kevesek egyike, akik túlszárnyalták az eredményeid. Még mindig meglepnek az általa produkált statisztikák?

Örömmel tölt el, hogy éppen ő volt erre képes, illetve az is tetszik, hogy milyen nagy részben járult hozzá a játékosok biztonságához. Arra gondolok, hogy a futballisták manapság sok védelmet kapnak a pályán. Rengeteg kamera figyeli őket, ami felfedi az erőszakos megmozdulásokat. Régebben, ha a labda elszállt jobbra, te pedig balról kaptál egy ütést, akkor észrevétlenül maradt a dolog.

Azért téged sem kellett félteni.

Nos, valóban. A csatároknak meg kellett védeniük magukat. Az én időmben rengeteg apró keménykedés történt a mérkőzéseken. Mondhatnám úgy is, hogy minden vasárnap veszélybe került a lábam. Természetesen én is viszonozotam a védők "szívességeit".

Ha most játszanál, vajon kétszer annyi gólt lőnél?

Nem szeretem az összehasonlításokat, ez tiszteletlenség a többi generációval szemben. Annyit mondok, hogy a legjobb góllövők mindig gólokat lőttek és fognak lőni, ez biztos. Paco Gento, Alfredo di Stfénao, Raúl, Cristiano… ők bármikor sikeresek lettek volna.

Ki a klub történetének legnagyobb gólvágója?

Ez egy bonyolult kérdés, mert figyelembe kell venni a klubnál eltöltött időt is. Például Mexikó történelmében sem én vagyok a legeredményesebb gólszerző, de főként azért, mert Európában voltam, így jóval kevesebb mérkőzést játszottam másoknál. A legjobbnak Di Stéfanót, Puskást, Raúlt és Ronaldót gondolom… de például ott volt Santillana is. Sosem volt gólkirály, viszont rengeteg találat fűzödik a nevéhez. Hasonló áll fenn Zamorano esetében is. Mindenesetre jött Cristiano és mindannyiunkat túlszárnyalt. Ő továbbra is rengetegszer talál majd hálóba.

Ronaldo egyre inkább középre húzódik. Gondolod, hogy végül középcsatár lesz belőle, aki egy-egy érintéssel szerez gólt?

Bármely poszton képes játszani. Jobb oldalon, bal oldalon vagy középen. Nem számít. Mindenesetre úgy vélem, hogy mindig szükség van egy szabadon játszó támadóra, akit kiszolgálnak a többiek. Az én időmben ezt a szerepet Butragueño töltötte be. Természetesen Cristiano játékában is lesznek változások idővel, hiszen az öregedést senki nem győzheti le. A megszerzett tapasztalat azonban nagyon értékes. Jobban érzed, hogy hol köt majd ki a labda. És itt jön képbe az a játékintelligencia, amit Cristiano birtokol. A tizenhatoson belül már nem is csak egy játékos fogja, hanem gyakran kettő vagy három. Ez a jövőben sem lesz máshogy, de ő ennek ellenére eredményes fog maradni.

Mit gondolsz Sergio Ramos nagyszerű kapu előtti képességeiről?

Óriási a hite. Ez az, ami leginkább lenyűgöz vele kapcsolatban. Jól méri fel a labda röppályáját, remekül támadja a játékszert és végül befejeli. Erre nem képes akárki. Ő ösztönösen cselekszik ilyen helyzetekben. A csapattársainak megmutatta, hogy a legnehezebb helyzetben is lehetséges gólt szerezni. Olyan, mint egy kosárlabdázó. Ehhez párosul még a kiváló súlypontemelkedése, s kész is a robbanó elegy. De elvégre ezért dolgoztt, nem? Zamorano, Santillana, Ronaldo és Gareth Bale szintjén van a fejjátékot illetően.

A pályán elég sokat vitáztál. Támogatod vagy ellenzed a videóbírót?

Kétségkívül támogatom. Mi rengeteg rúgást kaptunk, de a mai játékosok sem különbek ebből a szempontból. A technológia megvédi azokat, akik képesek megteremteni a különbséget.

Gondolod, hogy Morata elérte Benzema szintjét?

Igen. Morata képes megküzdeni a helyéért. Hiszek abban, hogy egy játékos sem hiheti azt, hogy bérelt helye van a csapatban. Az edző felelőssége, hogy ezt megakadályozza. Mindenkinek abban a tudatban kell futballoznia, hogy van a kispadon valaki, aki miatt mindent bele kell adni.

Mi hiányzik a legjobban a mostani Real Madridból a '80-as évekhez képest?

Nem vagyok ott az öltözőben, így erről nem tudok nyilatkozni. A mostani játékosok nem állnak olyan szoros kapcsolatban a szurkolókkal, mint annak idején. A mi edzéseinket mindig követte a helyszínen néhány száz vagy ezer ember, utána pedig autogramokat osztogattunk. Minden nap 45 percet tölöttem azzal, hogy aláírogattam. Manapság nincs ilyen. De egy dolog ugyanaz maradt: a Real Madrid továbbra is a világ legnagyobb klubja.

Vajon mit mondanak az Atlético szurkolói a Madridban eltöltött idődről? Elvégre mindkét csapatban megfordultál.

Néhányan neheztelnek, és még azóta sem bocsájtottak meg nekem. Remélem, hogy az idő segít lecsillapítani ezt a dühöt. Részemről már nem sok maradt. (nevet)

Ott van Zidane, Roberto Carlos és még sokan mások. Nem vagy csalódott, hogy már nem töltesz be semmilyen pozíciót a klub életében?

Amikor Emilio [Butragueño] Mexikóba utazik, mindig kérdez tőlem néhány dolgot. Látom rajta, hogy örül a jelenlétemnek és a tanácsaimnak. Valójában korábban a La Liga nagykövete voltam Észak-Amerikában, de amikor a beIN Sports cégétől váltottam az ESPN-hez, akkor elveszítettem ezt a tisztséget. Tudniillik itt leginkább a beIN foglalkozik a spanyol focival. De visszatérve, hivatalosan valóban nem állok most a Real Madrid alkalmazásában, de örülnék egy köteléknek szeretett klubommal. Florentino is tudja ezt.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK