Mourinho: Karankával egy életre szól a barátságunk

José Mourinho a Real Madridnál töltött időszakában Aitor Karankát, a klub korábbi kiválóságát választotta maga mellé segédedzőnek. A spanyol szakember azóta Angliában dolgozik, ahol csapatával feljutott az első osztályba. José Mourinho róla beszélt a napokban egy interjúban, közeledve csapataik angol bajnoki összecsapásához.

Dolgozott együtt Aitor Karankával a Real Madridnál, ahol a segítője volt. Mi a véleménye az edzői pályájáról?

Karanka most már egy teljesen más edző, mint amikor találkoztam vele a Real Madridnál. Azóta két és fél évnyi menedzseri tapasztalattal rendelkezik a Championshipben, ami Európa egyik legkeményebb és legkomolyabb elvárásokkal rendelkező ligája, annak ellenére, hogy az angol futball másodosztálya. Ez egy hihetetlenül nehéz bajnokság, az itt töltött idő alatt szert tett némi szakértelemre. Biztos vagyok benne, hogy azóta, hogy feljuttatta a csapatot a Premier League-be, ami véleményem szerint a világ legerősebb bajnoksága, rengeteget fejlődött. Minden, amit elért, a megfelelő karrierút bejárásán keresztül érkezett. Először az utánpótlás csapatokat edzette, ahol gyakorlati tapasztalatokat és vezetői ismereteket szerzett a fiatalokkal végzett munka során. Majd három éven át segédedző volt a Real Madridban, a világ egyik legigényesebb és legnagyobb nyomással rendelkező klubjánál, ami segített abban, hogy edzőként és emberként is sokat fejlődjön. Aztán ha ehhez hozzávesszük az Angliában eltöltött három évet, az összesen kilenc év edzői tapasztalat, ami már figyelemreméltó.

Mourinho Karanka

Mit gondol, mit tanult Karanka a Real Madridnál segédedzőként töltött időszakban?

Az én időszakomban mindenben aktív szerepet kapott: csapatszervezés, az ellenfél elemzése, felkészülés a meccsekre, edzések. Szerintem ő nagyon magasan képzett edző, bármely rábízott feladatot elvégzi. Ő egy nagyon jól képzett edző.

Volt jele annak a közös munkájuk során, hogy edzőként fog majd dolgozni?

Nehéz megmondani, mivel sosem kérem a segítőimet, hogy legyenek edzők. Úgy gondolom, hogy minden lehetőséget megadok nekik bevonódni rengeteg dologba, a napi munkából kiveszik a részüket, ami lehetőséget teremt számukra a tanulásra, fejlődésre, illetve a saját véleményük, egyetértésük vagy egyet nem értésük kifejezésére a döntések során. Így ment ez Karankával is. Lényegében megadom nekik az eszközöket, az pedig rajtuk múlik, hogy ezt miként használják. Aitor esetében ez egy angliai edzői pálya lett. Amint azt ő is elmondta, amikor elhagyta a Real Madridot, nem látta magát egy másik csapatnál segédedzőként egy másik edző kezei alatt.

Mi az a személyiségjegy, amit kiemelne vele kapcsolatban a közösen töltött idő alapján?

Mindig bizonyította nekem, hogy egy nagyon fontos jellemvonással rendelkezik, ami az őszinteség. Ő egy igazán lojális ember, nagyszerű morális elvekkel. Ha valakiben ezek megvannak, nem számít, hogy milyen munkát végez, mindig előnyben lesz. Aitor megmutatta, hogy a barátságunk egy életre szól. Hiszek abban, hogy ez mindennek az alapja.

Mourinho, Karanka

Meglepi, amit a Boróval véghezvisz?

Játékosként, segédedzőként és edzőként is tapasztalatokat szerzett és tanult. Ettől vált alkalmassá erre a szerepre. Egyáltalán nem lep meg, amit eddig elért. Karanka egy érzelmileg stabil, nyugodt, csendes, remek személyiséggel megáldott ember. Csak remélni tudom, hogy még nagyobb dolgokat ér majd el.

Az év utolsó napján a Middlesborough a United vendégeként remekül játszott az Old Traffordon, a mérkőzést az utolsó 5 percben fordították meg a vörösök, így végül 2-1-es győzelmet arattak. A találkozó után a portugál mester a következőt nyilatkozta:

„Nagyon jó érzés ez, de ahogy számítottam is rá, nem érzem azt a felhőtlen boldogságot, mert a testvérem a túloldalon van. Aitor Karanka csodálatos munkát végzett, de a testvérem szomorú, úgyhogy én is az vagyok.”

Mourinho, Karanka

Forrás: Futbol Tactico
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK