Egytől egyig: Real Madrid ‒ Sevilla

Csapatunk ott kezdte az évet, ahol az előzőt befejezte! A Sevilla 3-0-s legyőzésével félig-meddig a következő körben a Real Madrid, mi pedig ismét billentyűzetet ragadunk, hogy értékeljük a mérkőzésen látottakat. Jöjjön hát szubjektív rovatunk, ahol egytől egyig osztályozzuk a csapatokat, a játékosokat, és Zidane teljesítményét.

Csapatok

Real Madrid (8,5)
Számos hiányzó és az ellenfél vélt erőssége ellenére is magabiztosan húzták be az év első találkozóját a srácok. Az első félidőben különösen jól játszott a csapat, kíméletlen letámadással éltek a Sevilla ellen, hat emberrel az ellenfél térfelén. Az első gól pont ennek az agresszív presszingnek volt köszönhető, a vendégek megpróbálták ebből középen kihozni a labdát, de Casemiro résen volt, és labdaszerzése vezető gólt ért. Ebben a konkrét szituációban 8(!) emberünk vett részt a letámadásban. A beíveléseknél mindig ügyelnie kell a Real Madrid aktuális ellenfelének, ha másból nem, a statisztikákból felkészülhetett volna a Sevilla. A Real Madrid 10 fejesgólnál jár csak a bajnokságot tekintve, és Lucas hiányában is ott van Marcelo, Carvajal, James, valamint rögzített helyzetekből Kroos és Modric, akik kiváló rúgótechnikával oldják meg ezeket a helyzeteket. Ramos, Pepe és Cristiano nem volt, így jobban készülhettek volna a vendégek Varane-ra és Moratára, de leginkább a franciára. Kroos szögletét követően jött egy – már korábban is látott – forma, amikor a jól fejelő emberünk emberfogóját elzárjuk, aki a lépéselőnyt kihasználva támadhatja zavartalanul a labdát. Nemrég Ramos szerzett egy ugyanilyen gólt szöglet után, most Varane-on volt a sor. A harmadik gól büntetőből jött, James okosan lőtte. Sokan írtak a bíróval kapcsolatban, hogy végig a Real Madridnak fújt. Azonban, ha ellentétes helyzetben nem szabad foglalkozni a bíróval, akkor úgy vélem ezúttal is tekintsünk el ettől. Remek teljesítményt láthattunk az év első mérkőzésén.

Az olvasók osztályzata: 7,9

Sevilla (4)
Már az első percekben is feltűnt, hogy különösebb félelemérzet nélkül próbálták kihozni a labdát a letámadás ellenére, de a vakmerőség lett a vendégek veszte. Sampaoli fiainak azonban nem csak ebben hibáztak. A letámadásaikat hatástalanítani tudta a Real, vagy ügyesen és gyorsan kihozott labdákkal, ha pedig így nem működött, Kiko nyújtotta meg, és labdáira rendszeresen oda tudott érni, az ilyenkor feljebb helyezkedő Modric, vagy Kroos. A széleken sok helyet hagytak, így Carvajal és Marcelo különösebb akadályok nélkül juthattak el beadásokig. Pár ígéretes lehetősége így is volt a vendégeknek, a szélsőhátvédek és a középhátvéd közé, lyukra belőtt labdákkal, de hiába az erőlködés, a helyzetkihasználás sem az ő oldalukon állt ezen az estén.

Az olvasók osztályzata: 4,8

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Nacho (8,5)
Hiába, a megbízható jolly joker tud élni a lehetőségeivel. A III. PuRaDis gólszépségverseny győztese ezúttal is okosan gazdálkodott a játékperceivel Ramos és Pepe hiányában. A Sevilla kevés helyzeténél résen volt, és több 1v1 szituációból is győztesen került ki. Magabiztos játékát eddig is ismerhettük, azonban ebben a szezonban még egy lapáttal rátett erre. Az évek alatt számtalan kritikát kapott a Real Madrid védekezése. Na, ez a srác, aki egy Sevilla ellen, az év első meccsén ilyet mutat, a negyedik a sorban. Mutasson bárki egy olyan klubot a világon, ahol minőségibb középhátvédkvartett áll rendelkezésre!

Az olvasók osztályzata: 7,7

1701051tol1ig1

Kiko Casilla (7,5)
Nekem nagyon tetszett Kiko játéka a tegnapi meccsen. A fontos helyzetekbe magabiztos volt, jól zárta a szögeket, és egy bravúrt is bemutatott egy közeli próbálkozásnál. Taktikai szempontból is hasznát vehette a csapat, hosszú indításai megtörték a letámadásokat, és pontosságuk után lehetőségek kialakításával kecsegtettek. Sosem egyszerű második számú kapusként helytállni, és jól gazdálkodni azzal a 8-10 meccsel, ami jó esetben csurranhat-cseppenhet, de Kikót egy BL-döntőben sem félteném.

Az olvasók osztályzata: 7,7

Dani Carvajal (6,5)
Védekezést tekintve egy-két pontatlansága, rossz helyezkedése akadt ugyan, de alapvetően nem volt sok gond a játékával. A támadásokat rendre kísérte, beadásából a 2017-es év legszebb góljára már akadhatott volna is egy jelentkező, ha Modric egy kicsit pontosabb tudott volna lenni. Egy sárgával zárta a meccset, de ezúttal sajnos benne volt akár a kiállítás lehetősége is, így ezekre a szituációkra jobban oda kell figyelnie a jövőben.

Az olvasók osztályzata: 7,3

Raphael Varane (8)
Góljával magabiztosabbá tette az előnyt, remekül támadta a labdát Kroos szögleténél és szép fejessel duplázta meg a madridi gólok számá. Akárcsak Carvajalnál, nála is akadt egy-két helyezkedési hiba, de az egy az egy elleni szituációkban ő is jól szerepelt, és a gyors játékban sem lehetett zavarba hozni a labdakihozataloknál.

Az olvasók osztályzata: 8,1

1701051tol1ig2

Marcelo (8)
Így, hogy a Sevilla szinte feladta a széleket, Marcelo zavartalanul jöhetett fel az alapvonalig a támadásokkal. A legtöbb kulcspasszt (3) és beadást (4) ő szállította, folyamatos fenyegetést jelentett a jelenléte a balszélen. Védekezésben, csakúgy, mint a többieknél, neki is voltak helyezkedési problémái, de mindent elhomályosított az a kiváló munka támadásban, amit letett az asztalra. Volt egy labdalevétele is, ami pedig hát… a legnagyobbak sajátossága.

Az olvasók osztályzata: 7,8

 

Casemiro (8)
Szilárd volt, mint egy betonfal, ahogy a sérülése előtt már megszokhattuk. Mindenhol feltűnt, amikor nyomást kellett gyakorolni az ellenfélre. James első találata előtt mesterien szerzett labdát, így nagyban hozzájárult a vezetés megszerzéséhez. A mérkőzés későbbi szakaszában többször is jól osztogatott, a második félidő végén külivel olyan labdát tolt Danilónak, hogy szinte könnybe lábadt a szemem. Megjött Caselele.

Az olvasók osztályzata: 7,3

Luka Modric (7,5)
Erősen kezdte a meccset, félollója kis híján beakadt a bal alsóba – nagyon megérdemelt volna egy ilyen gólt, ahogy a Bernabéu népe is -, majd kissé szolidabbra vette a figurát, aztán a második félidőben megint varázsolt. A támadásépítésekbe nem kapcsolódott be annyira látványosan, mint szokott, de lendületes játékával nagyban segítette a labdakihozatalokat. Néhány alkalommal tőle szokatlan módon szórta el a labdát, de az enervált Sevilla ellen még ez is belefért.

Az olvasók osztályzata: 7,9

1701051tol1ig3

Toni Kroos (6,5)
Német zsugásunk nagy valószínűséggel előre megünnepelte 27. születésnapját, mert többször tűnt úgy passzaiból, hogy erősen illuminált állapotban van. Hozzá nem illő és esetében egyáltalán nem megszokott módon adta el a játékszert több alkalommal is, amire bizony a madridisták felkapják a fejüket, hiszen mégiscsak Toni Kroosról beszélünk. Rossz teljesítményről azonban szó sincs, ha egy szóval kellene jellemeznem a játékát, akkor a visszafogott lenne az.

Az olvasók osztályzata: 7,4

Marco Asensio (5,5)
Ha a Kroos-Modric-James hármast vesszük alapul, akkor azt kell mondanunk, hogy a spanyol lefelé lógott ki a csapatból. Próbálkozott ő a balon, ami egyébként nem a saját posztja, de maradandót nem sikerült alkotnia. Egy-két szép megmozdulás így is belefért, látjuk, hogy tud futballozni, de sokkal több kell ennél, főleg ha valaki ilyen tehetséggel van megáldva.

Az olvasók osztályzata: 6,5

James Rodríguez (8,5)
Ez igen, így kell ezt csinálni! Bravó! Szép teljesítmény a kolumbiai neve mellett, aki pályán töltött 79 perce alatt égett a bizonyítási vágytól. Neki köszönhetően szerzett vezetést a csapat, végre ismét elsült az a híres balos. Később büntetőből ő szerezte meg csapata harmadik találatát is, emellett keményen melózott és többször zárt vissza védekezni is, amikor a helyzet megkívánta azt. Hogy álljon itt némi negatívum is, meg kell említeni, hogy két hajmeresztő eladott labdája is volt, amiből rohamozhatott az ellenfél, de nagyobb gond szerencsére egyikből sem lett. Összességében igen jó, mindenki által várva várt teljesítmény Jamestől. Így kell küzdeni a kezdőcsapatbeli tagságért, így kell küzdeni a Real Madridért. Produkcióját a Bernabéu népe is értékelte, és az olvasói szavazásban is magasan ő lett a mérkőzés legjobbja.

Az olvasók osztályzata: 8,8

1701051tol1ig4

Álvaro Morata (4)
Fáradhatatlanul robotolt, hajtott, akart, de a kapu előtt egyetlen alkalommal sem volt kellően magabiztos, sőt, olyan helyzeteket rontott el olyan módon, hogy nézni is rossz volt. Egyáltalán nem volt ez jellemző rá az előző mérkőzésein. A társak többször is helyzetbe hozták, azonban ő a kapura is alig tudott veszélyes lenni. Sokkal több kell ennél.

Az olvasók osztályzata: 6,3

Cserejátékosok

Isco (5)
Látszólag szeretett volna játszani és jól játszani, de társat már nem igazán talált ehhez. Így nehéz. A labdára viszont sikerült rátekerednie két-három alkalommal.

Az olvasók osztályzata: 6,2

Danilo (-)
Mindenki meglepetésére érkezett James helyére, de maradandót nem tudott alkotni, ezúttal jobbszélsőként sem. Casemirótól kapott egy forintos labdát, amit végül a kapus kezébe lőtt.

Mariano (-)
Imádom. Bejött, körülbelül négy másodperc telt el és máris integetett két kézzel, hogy passzolják neki a bogyót. Olyan tűz van benne, amit nem lehet tanítani, de a futball még imádnivalóbb játék lenne, ha csak a játékosok fele rendelkezne ilyen attitűddel.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (9)
A francia egyik legjobb meccse a Real Madrid kispadján. Sampaoli mestert minden tekintetben fölülmúlta, pedig ellenfelének jelentősen több tapasztalata van már az edzői pályán. A csapat az első félidőben kiváló munkát végzett, ami a támadásépítéseket illeti, talán az idei legjobb teljesítményt láthattuk, a második játékrészre viszont láthatóan megnyugodott és megelégedett a csapat a háromgólos előnnyel. Zizou remekül oldotta meg a hiányzók pótlását, látszólag tényleg sikerült elhitetnie minden egyes játékossal, hogy ők igenis fontosak a csapat számára. Öröm nézni, hogy egy Sevilla ellen is bízik azokban a játékosokban, akik egyébként sokkal kevesebb lehetőséghez jutnak.  A 38. veretlen meccs pedig csak hab a tortán. Reméljük, a folytatás hasonlóan erős és eredményes lesz.

Az olvasók osztályzata: 8,1

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK