2018. június 17., vasárnap

Zidane: Azt a szenvedélyt akarom átadni a játékosoknak, ami bennem van

  • K. Kristóf , V. Alex (Alexis)
  • 2017.01.06. 15:53
A francia tréner beszélt James helyzetéről, elmondta a véleményét a rekordokról, az UEFA Év Csapatáról és edzői karrierjét is értékelte.

Milyen felfogásban lépnek pályára? „Ugyanolyanban, mint a Sevilla ellen. Ez egy újabb meccs, visszatérés a spanyol bajnokságba, és egy alkalom, hogy folytassuk, amit eddig remekül csináltunk. Egy olyan csapat ellen játszunk, akik tudják, miként kell nehézzé tenni az ellenfelük dolgát, éppen ezért megfelelően fel kell készülnünk, és mindent bele kell adnunk. Nincs sok időnk a regenerálódásra és az edzésekre, háromnaponta játszunk, de ez megszokott. Jól kell teljesítenünk, és jó meccset kell játszanunk.”

Saját helyzetéről: „Élvezem az ittlétet, amióta megérkeztem ide. Az első néhány nap még bajos volt, de azóta minden napot élvezek. A Real Madrid a legjobb. Először játékos voltam itt, aztán edző… most az első csapatot edzem, boldog vagyok, tudom, hogy a legtöbbet kell kihoznom a dolgokból, hiszen egy napon ez az időszak is véget ér. Mindez a játékosokra is igaz, teljesíteniük kell, mert itt csak úgy repül az idő. A játékosok jól érzik magukat itt, és én imádom ezt.”

Edzői karrierje: „Persze, vannak dolgok, amik miatt aggódom, de ezeket megtartom magamnak, nem teszem közzé. 44 éves vagyok, még mindig fiatal. Csak most kezdtem az edzősködést, a dolgok ezután csak komplikáltabbal lesznek. Egy éve vagyok az első csapat trénere, és képes vagyok kézben tartani a dolgokat.”

James helyzete: „A saját munkáját mindennél fontosabbnak tartja. Számos alkalommal láttam, milyen remekül teljesít. Múltkor két gólt is lőtt, ami miatt boldog vagyok, csakúgy, mint a befektetett munkája miatt. Asensio és James remekül játszottak a Sevilla ellen a széleken. James fontos játékosunk, de engem a csapat érdekel, az az energia, amit közösen tudunk kifejteni. Azt akarom, hogy minden játékosom mindent beleadva lépjen pályára, amikor lehetőséget kap. Az elképzelésem szerint tovább kell folytatni a kiváló munkát, amit eddig is csináltak. Ez pedig csakis rajtuk múlik.”

Négy madridi az UEFA Év Csapatában: „Nagyon felvillanyozott a négy játékos bekerülése. Ez azt jelenti, hogy ők valamit nagyon jól csinálnak. Ha azt kérdezik, megérdemelték volna-e többen is, hogy bekerüljenek, azt mondom igen, hiszen itt mindenki profi, nagyszerű játékos.”

A pihenő Cristiano: „Elbeszélgettünk vele, amit pedig mindig szem előtt kell tartani: ő egy rendkívül intelligens játékos. Az az elképzelésem, hogy végigjátssza a szezont, ám ha lejátszol 20 meccset 70 napon belül, nyilvánvalóan szükséged van némi pihenőre is. Pontosan így látjuk ezt mindketten. Mindig játszani akar, de megvitatjuk a dolgokat. Mindketten meg akarunk nyerni minden létező sorozatot, amiben csak elindulunk. Ő egy vezér – nemcsak a pályán, azon kívül is. Amikor nem kerettag, lejön az öltözőbe a meccs előtt és utána is, és üdvözöl mindenkit. Mindig beszélget minden egyes társával, és akkor is igen elkötelezett, amikor épp nem játszik. Kifogyhatatlan a motivációja, ez pedig sugárzik róla. Fontos eleme a társaságnak, kitűnő vezető.”

Cristiano stílusevolúciója: „Ő bárhol képes játszani. Mostanság 9-esként szerepelt, de továbbra is tud játszani ott is, ahol egész életében tette. A dolgok változnak, mi igazodunk, de semmi nincs kőbe vésve. Van, ami csak átmeneti. Mindenesetre nehéz volna arra sarkallni, hogy még ennél is több gólt szerezzen.”

A bírókról a kupameccsel kapcsolatban: „Sosem foglalkozom a játékvezetéssel, nem kívánok ennél a témánál leragadni. Csak a holnapi meccs lebeg a szemünk előtt, más nem számít. Nem fogom a bíráskodást értékelni. Nehéz munkájuk van, ami pedig engem izgat, nem más, mint hogy hogyan fogunk muzsikálni holnap a pályán. Nem fogok mindig elemzésbe bocsátkozni, akárhányszor kétségbe vonnak egy bírói teljesítményt, mint ahogy most is. Csakis a meccsel foglalkozom, és azzal, hogy a legjobbunkat hozzuk. Nem rágódom azon, mi történt tegnap. Ami megtörtént, újra megtörténhet. Csupán a játékvezetők kemény munkáját szeretném megemlíteni, ennyi.”

Amit a játékosai adnak neki: „A srácok sosem restek megmutatni a profizmusuk és a munkamoráljuk komolyságát. Minden nap keményen dolgoznak. Nem könnyű azt csinálni, amit ők. Jól szerepelünk, de rengeteg meccset kell játszanunk, és sok is van még hátra a szezonból. Pontosan tudjuk, hogy jó játékkal a címek sem maradnak majd el. Én a szenvedélyemet adom át nekik, és mindazt, amit futballon értek. 44 éves vagyok, és világéletemben ezt csináltam: futballoztam, és a futballon gondolkoztam. Imádom.”

Jó eredmények sorozata: „Jelenleg nem ez a legfontosabb. Próbálok nyugodt maradni, és nem az ehhez hasonló dolgokkal foglalkozni. Amivel én foglalkozom, az a napról napra történő munka és a meccsekre való felkészülés. Lehet, hogy továbbra is rekordokat fogunk döntögetni, de egyáltalán nem ez a legfontosabb. A mindennapos fejlődés jobban izgat. Itt vannak nekem a legjobb játékosok és a jószerencse is, hogy edzhetem őket. Minden edzőnek a saját munkájára kell koncentrálni. Szerencsésnek érzem magam, amiért ilyen minőségi játékosaim vannak. Nagyon sokat segít, hogy a klubnál tudhatom őket, és a győzelemhez vezető úton is sok segítséget jelent, hogy itt vannak. A tehetség önmagában nem minden, kell a kemény munka is. Ha ezt a kettőt kombinálod, akkor leszel sikeres.”

 


Hozzászólások

Tabella