Cristiano Ronaldo: Jelenleg nem érzem úgy, hogy edző válik belőlem a jövőben

Cristiano Ronaldo hétfőn nyerte meg a FIFA The Best díját, amelyet az év legjobb férfi labdarúgójának adnak át. A Real Madrid támadója Lionel Messit és Antoine Griezmannt utasította maga mögé a szavazáson. A díj átvételét követően a FIFA készített exkluzív interjút a győztessel, melyet hivatalos honlapjukon tettek közzé.

Gratulálok, Cristiano. Túl vagy már megannyi hihetetlen éven a futballban, de mondhatjuk, hogy 2016 kiemelkedik mind közül?
Néhányszor említettem már: Valószínűleg ez volt pályafutásom legjobb éve. Az Európa-bajnokság megnyerése nyilván nagy szerepet játszik ebben, hiszen ez volt Portugália első nagy sikere, így ez igazán különlegessé teszi a 2016-os évet. De ott volt a Bajnokok Ligája-siker a Real Madriddal, majd a klubvilágbajnokság , aminek köszönhetően a lehető legjobb módon fejeztük be az évet. Látványos esztendő volt, igazán különleges. Nincs kétségem afelől, hogy ez volt a legjobb évem, mióta elkezdtem futballozni.

Mivel évről évre halmozod a csapat és egyéni szinten megszerzett trófeákat, hol helyeznéd el magad minden idők legjobb labdarúgónak listáján?
Biztos vagyok benne, hogy már része vagyok a futballtörténelemnek. Mindig is ez volt az első számú célom, mióta elkezdtem futballozni. Nem csak labdarúgó akartam lenni, hanem egy sztár is, aki folyamatosan arra törekszik, hogy a legjobb legyen. Megcsináltam. A trófeák önmagukért beszélnek, ahogy a rekordok és a csapattal megszerzett címek is. Ez a büszkeség igazi forrása, ez motivál abban, hogy ugyanígy dolgozzak tovább. 

Cristiano Ronaldo

Számos egyéni címet nyertél, de most egy olyanról beszélünk, ami teljesen új: a FIFA The Best díjáról, amit most adtak át először a történelem során.
Igen, ez az első alkalom. Szép és nehéz trófea. Ez az első alkalom, hogy a FIFA megrendezi ezt az eseményt, ez pedig még különlegesebbé teszi az egészet. Ez hatalmas megtiszteltetés számomra.

Mi a titok? Hogy tudod tartani ezt a formát évről évre?
Nincs titok, ez kőkemény munka. Egy olyan csapatban játszok, amely lehetővé teszi, hogy ehhez hasonló címekért szállhassak harcba. Aztán ott van a válogatott is. Azt hiszem, az Európa-bajnokság szenzációs volt. El kell mondanom újra, hogy ez az álmok éve volt. Mind egyéni, mind csapat, mind pedig válogatott szinten.

Te értékesítetted az utolsó büntetőt a Bajnokok Ligája-döntőben, majd mesterhármast szerezték a klubvilágbajnokság döntőjében is. Az Európa-bajnokság viszont más volt, korán el kellett hagynod a pályát egy sérülés miatt. Milyen érzés volt?
Bonyolult volt. Kezdtem a mérkőzésen, de nem tudtam befejezni azt. Nagyon ideges voltam. Emlékszem, az öltözőben voltam, majd később kimentem a pálya szélére. Azt hiszem, a viselkedésem mindent elmond, nem nagyon tudok mást mondani. A képek nem hazudnak. Az emberek láthatták, mennyire ideges vagyok. Ettől függetlenül úgy gondolom, dicsőséges nap volt ez Portugália számára.

Úgy tűnt, hogy nagyon jól érzed magad a pálya szélén!
Úgy tűnt, de nem így volt (nevet).

Meglehetősen otthonosan mozogtál Santos mellett a pálya szélén. Ez azt jelenti, hogy láthatjuk majd Cristiano Ronaldót edzőként a jövőben?
Ez nagyon nehéz… Soha ne mondd, hogy soha. Nem tudom, hogy mi fog történni a jövőben, de jelenleg nem látom magam edzőként.

Cristiano Ronaldo

Ha választanod kellene egy 2016-os pillanatot, melyik lenne az, és miért?
Az Európa-bajnokság megnyerése. Szerintem ez volt karrierem csúcsa. Nem szeretném csökkenteni a többi trófea, mint a Bajnokok Ligája vagy a klubvilágbajnokság jelentőségét, de ez különleges volt, mivel Portugália történetében ez volt az első ilyen cím.

Mik a fő céljaid 2017-re nézve?
Ugyanazok. Új kihívások. Trófeák. Gólok. Megpróbálni a lehető legtöbb dolgot megnyerni a csapattal, ha pedig lehetséges, akkor egyénileg is.

Idén jön a konföderációs kupa. Mit jelent ez a torna Cristiano és Portugália számára?
Ez lesz az első alkalom, hogy Portugália szerepel a tornán, csodás lesz. Innentől kezdve ez is a történelmünk része lesz. Egyértelmű, hogy szeretnénk megnyerni. Tudjuk, hogy nehéz lesz. Nagyszerű csapatok lesznek ott. De a futballban bármi megtörténhet.

Forrás: FIFA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK