Egytől egyig: Sevilla – Real Madrid

Elszenvedte idénybeli első vereségét a Real Madrid, ezzel 40 mérkőzés után véget ért a csapat páratlan, történelmi sorozata. Kicsit összeszedtük magunkat, most pedig megpróbáljuk teljesítmény alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét, ahogy szoktuk. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6)
Nem egyszerű értékelni egy ilyen mérkőzés után, hiszen ezerféle érzelem kavarog a madridistákban. Rengeteg kommentet láttam már a mérkőzéssel kapcsolatban, amelyek nagy része – számomra elég meglepő módon – rettenetesen borúlátó volt. Nos, én egyáltalán nem kerültem világvége hangulatba az idény és az elmúlt 9 hónap (!) első vereségét követően. Főleg úgy, hogy figyelembe vesszük, hogy milyen játékosok voltak kénytelenek kihagyni a meccset sérülés miatt, illetve hogy szűk másfél héten belül ez volt a harmadik mérkőzésünk egy kőkemény Sevilla ellenében. A padon olyanok ültek, akik közel végigjátszották a csütörtöki találkozót, közülük Lucas pontosan azon a meccsen tért vissza sérüléséből, és nem tisztázott, hogy milyen állapotban várta a tegnapi mérkőzést. A srácok kiadtak magukból mindent, hajtottak, csúsztak-másztak a labdáért, ennek eredményeképp a 80. perc környékére teljesen elkészültek az erejükkel. Előtte azonban mindhárom belső védő világklasszis teljesítményt nyújtott, akik munkáját a középpályások elképesztő erőfeszítések árán segítették, kiegészülve Marcelóval és Carvajallal. Ami számomra hiányzott, az a kreativitás, a pontosság és a sebesség a támadóharmadban. Ez is javulni fog viszont akkor, ha James, Isco és egy emberöltő után Bale is visszatérhet végre a csapatba. Mindemellett nem szabad elfelejtenünk, hogy hány alkalommal nyertünk mi hasonló módon mérkőzést – jó, valljuk be, a bráner másik végén azért sokkal jobb lenni -, a karma pedig sajnos nem pihen. A tabellát azonban továbbra is a Real Madrid vezeti, pedig egy mérkőzésnyi hátrányban van a többiekhez képest. Fel kell emelni a fejeket, büszkének kell lenni az elmúlt háromnegyed évre és nyomni kell tovább. Nincs mese.
Az olvasók pontszáma: 5,3

Sevilla (7)
Alapvetően nem egy szimpatikus banda ez a Sampaoli-féle Sevilla, de tiszta szívükből tudnak küzdeni a győzelemért, aminek nagyon sok esetben meg is van az eredménye. Ez történt most is. Nem adták fel, 1-1-et követően pedig érezték, hogy itt akár a győzelem is meglehet. Nem a véletlen műve az, hogy a Barcelonát megelőzve a tabella második helyén tanyáznak, egy ilyen szellemiségben pályára lépő, így játszó csapat ellen pedig nem szégyen kikapni. Sőt, ha lehet ilyet mondani, inkább egy ilyen mérkőzésen szakadjon meg a felejthetetlen szériánk, mint egy Granada ellenében, lélektelenül pályára lépve. Gratulálnunk kell a Sevillának, a csapatnak, amely véget vetett a Real Madrid győzelmi szériájának.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Casemiro (9)
Eseménydús mérkőzés volt a Real Madrid tankja számára, nagyot küzdött Iborrával és N’Zonzival is – utóbbival olyan csörtéi voltak, hogy öröm volt nézni -, amelyekből az esetek legnagyobb többségében győztesként jött ki. A pálya minden egyes szegletét bejátszotta, a tizenhatoson belül több rendkívül fontos szerelése is volt és rengeteg labdát szerzett. Rajta aztán nem múlt semmi, minden erejével azon volt, hogy megvédje csapatának kapuját. Az olvasóknál is magabiztos sikert aratott.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Keylor Navas (4)
Nem a Real Madrid hálóőréről szólt a tegnapi mérkőzés. Már a 84. perc előtt is többször éreztem, hogy bizonytalan, volt több borzalmas kijövetele is, amikor szélről, magasan érkezett középre a labda. Az első félidőben kevés híján meg is bosszulta magát egy ilyen szituáció, N’Zonzi azonban fölé fejelt. Aztán elérkezett az ominózus pillanat 6 minutummal a rendes játékidő vége előtt, amikor kapitányunk tette bele mesterien fejét Sarabia beadásába. Megjegyzem, itt vártam, hogy Navas jöjjön, hiszen az ötösön belüli terület a kapus felségterülete, itt nincs mese, jönni kell, mint egy tehervonat, el kell ütni mindenkit, aki az útjába kerül. Keylor nem jött. Majd elérkezett a hosszabbítás, amikor Benzema labdavesztését követően nem eszmélt elég gyorsan, így gyakorlatilag üres kaput kínált fel Jovetic számára, akinek csak el kellett találnia azt. Sikerült. Többször is jeleztem már idén, hogy bár jól teljesít, nem érzem benne a tavalyi pluszt, azt, ami rengetegszer húzta ki a hátsónkat abból a bizonyosból.
Az olvasók pontszáma: 4,9

Dani Carvajal (8)
A mezőny egyik legjobbja volt a Real Madrid saját nevelésű jobbhátvédje, aki egy számára idegen poszton nyújtott kiemelkedőt. A vezető gól előtt bizonyára sok sevillai fejben visszatértek a nyári emlékek, Carvajal most is úgy futott el a szélen, mint akkor, annyi különbséggel, hogy most úgy kerülte meg emberét, hogy azt öröm volt nézni. Harcosságának köszönhetően büntetőt ítéltek a Real Madrid javára, emellett számos alkalommal mentett a jobb oldalon, és a középső védőket is többször kisegítette.
Az olvasók pontszáma: 6,9

Raphaël Varane (7)
Összességében nem dolgozott rosszul a francia, sokat mentett középen, a levegőben ismét verhetetlen volt. Voltak azonban olyan hibái, amik miatt nem tudok neki jobb pontot adni. Az első félidőben egy csúnya labdavesztését követően komoly gond alakulhatott volna ki a tizenhatoson belül, de Dani kisegítette. Jovetic gólja előtt elhagyta pozícióját, így folyosó nyílt a montenegrói előtt, aki szabadon tüzelhetett az üresen tátongó kapura. Ha a koncentráció hiánya nem ütötte volna fel a fejét több esetben is a franciánál, akkor az egyik legjobb lehetett volna.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Sergio Ramos (6,5)
Sajnálom, őszintén. Rettenetes érzés lehet ilyen körülmények között pályára lépni a szülőföldeden. Még akkor is, ha te vagy Sergio Ramos, a világ egyik legjobb és legrutinosabb védője. Nincs élő ember, aki ezt a pokoli hangulatot teljes mértékben ki tudná zárni. A kapitány azonban kiválóan teljesített, a védelem legjobbja volt a meccs egészén, rengeteg kritikus helyzetben mentett a kapu előtt, ért oda pont akkor, amikor kellett. A karma azonban egy nagyon csúnya dolog tud lenni. Az elmúlt bő három évben rengetegszer mentette meg a Real Madridot a meccs utolsó tíz percében, aztán egy ilyen meccsen, pont amikor mindenki téged szidalmaz, pont akkor fejelsz egy öngólt, pont úgy, ahogy az ellenfelek kapujába szoktad. Annyira törvényszerű ez az előzmények tekintetében… Sajnos ez a gól döntően befolyásolta a meccs kimenetelét, pedig ha nincs, pontszáma közel azonos lett volna Casemiróéval. Mi azonban vele vagyunk, jóban és rosszban egyaránt.
Az olvasók pontszáma: 5,7

Nacho (7,5)
Nagyon rendben volt jolly jokerünk performansza, aki 90 percen át állta magabiztosan a sarat a folyamatosan rohamozó sevillai támadókkal szemben. A baloldali védekezésbe is besegített, Carvajal után ő büszkélkedhet a legtöbb labdaszerzéssel, emellett 6 felszabadítással is segítette csapatát. Nem lehet panasza idén a játékpercekre, ráadásul azok nagy részét igazán minőségi csapatok ellen kapja, és nekünk sem lehet egy szavunk sem a teljesítményére, hiszen rendre magabiztos, stabil teljesítménnyel rukkol elő. Neki itt a helye.
Az olvasók pontszáma: 6,5

Marcelo (5)
A tegnapi formáció nagyobb szabadságot adott neki támadásban, ugyanakkor a védekezésre így még annyit sem tudott összpontosítani, amennyit egyébként szokott. Emellett azt sem állíthatjuk, hogy támadásban igazán jó meccse lett volna, sokszor volt pontatlan és kapkodó, Carvajal mind védekezésben, mind pedig támadásban nagyobbat játszott nála. A meccs végén aztán jött egy buta szabálytalansága, amiből egyenlítettek a hazaiak.
Az olvasók pontszáma: 6,1

Toni Kroos (6)
Nem volt jó meccse a németnek, aki rég nem tűnt ennyire pontatlannak, mint tegnap. Több átadását is lefülelték a hazaiak, többször vesztett labdát igen kényes szituációban, ráadásul az erejével teljesen elkészült a második félidőre, így a cseréje ténylegesen indokolt volt. Az már más kérdés, hogy ilyen visszafogott teljesítmény mellett is az ő nevéhez fűződik a legtöbb kulcspassz. Több pihenőre lesz szüksége az idény hátralévő részében, mert az igazán kemény meccsek csak ezután következnek.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Luka Modric (7,5)
Pazarul kezdte a mérkőzést, az első félidőben ellenállhatatlan volt a játéka, amely nem csak a támadáson alapult, hiszen a védekezésben is rengeteget segített. A második játékrészre azonban ő is veszített lendületéből, ám így sem állt meg, a meccs végéig küzdött, hajtott, kapart hátul, hogy ki tudja segíteni a védőhármast. Volt már látványosabb meccse – az a sarokkal maga elé húzott labda azért beleégett az emlékezetünkbe -, de küzdeni akarásból és kitartásból abszolút tízes. Hiába a lenyűgöző tehetsége, hiába az a páratlan technika, ami az ő lábaiba szorult, számára sosem büdös a munka.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Cristiano Ronaldo (4)
Értékesített egy büntetőt. És ennyi. Sajnálatos módon lassan bele kell törődnünk abba, hogy Cristiano Ronaldo az a játékos lett, akit ténylegesen ki kell szolgálni. Ehhez ugye kellenek olyan játékosok, akik tegnap sérülés vagy egyéb dolgok okán nem lehettek ott a csapatban, gondolok itt Bale-re, Iscóra, Jamesre vagy épp Lucasra. Robotunk játéka mára olyannyira letisztult, hogy az összjátékokba tegnap se lehetett bevenni, mert egyszerűen mindig elakadt rajta a támadás, egy az egyben pedig nagyjából szökő évente egyszer ver meg valakit. Ehelyett beletolja a labdát a védőbe, majd elesik és büntetőért reklamál, ha pedig összjátékban labdát veszít, letolja Kroost vagy épp Modricot, hogy most miért neki passzoltak, vagy miért úgy, ahogy. A dolgok viszont így nem működnek. Meg lehet ezért kövezni engem, nyugodtan. Én nagyon szeretem a portugált, de vannak olyan dolgok, amiket egyszerűen meg kell látni. Lesznek még nagyon jó meccsei, olyanok, amelyeken mesterhármast vagy épp mesternégyest szerez, ebben biztos vagyok, de nem minden mérkőzésen engedhetjük meg azt, hogy olyan formában, amit tegnap láttunk, végig a pályán legyen.
Az olvasók pontszáma: 5,1

Karim Benzema (4)
Furcsa helyzet ez, mert a támadóduó egyetlen értékelhető tagja lehetne, hiszen rengeteget melózott és nagyon jól vett részt az összjátékokban, ráadásul sokkal több volt tegnap este, mint egy szimpla csatár: a pálya minden egyes szegletét bejátszotta. Aztán jött a rendes játékidő hosszabbítása, az eladott labdája, ami után úgy sétált, mint aki jól végezte dolgát. Az eredményt pedig tudjuk. Ezen a szinten, a meccs ezen szakaszában egy ilyen ellenféllel szemben nem engedhető meg ilyesmi…
Az olvasók pontszáma: 4,4

Cserejátékosok

Mateo Kovačić (5)
Zizou Kroos helyett hozta be, hogy stabilizálhassa a középpályát. A horvát védekezésben jól dolgozott, azonban a támadásépítések bejövetele után szinte teljesen elmaradtak. Negyed óra alatt mindössze 3 passzra futotta tőle, igaz, ez nem csak az ő hibája.
Az olvasók értékelése: 5,1

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (3)
A tegnapi után hideget és meleget egyaránt kap a francia, mondjuk inkább előbbit. Nos, az alapfelállással nem lett volna baj, sőt, jól működött a rendszer egészen addig, amíg a játékosok el nem kezdték a hátsójukon venni a levegőt a fáradtság miatt. És itt érkeztünk el egy kritikus ponthoz, ahhoz a dologhoz, amit a francia számlájára lehet írni: az első és egyben utolsó cseréjét a 74. percben húzta meg, utána pedig nem volt hajlandó változtatni, pedig a csapatnak láthatóan szüksége lett volna arra. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért nem küldte be a mindig keményen hajtó Lucast, esetleg Asensiót, akik frissességet hozhattak volna a csapatba és védekezésben is lehetett volna rájuk számítani. Hozzá kell tenni, hogy mindkét játékos sok játékpercet kapott a kupameccsen, Lucas ráadásul sérülésből tért vissza csütörtökön, így nem tudhatjuk, ténylegesen milyen állapotban ültek a padon. Ez azonban nem mentség, cserélni bizony kellett volna, ezzel csökkenthető lett volna a fizikai és szellemi fáradtság mértéke is. Ez azonban elmaradt, a többit pedig tudjuk. Többször is hangsúlyoztuk már, hogy ő itt, a Real Madrid kispadján tanulja a szakma rejtelmeit, a fejlődéséhez pedig az ilyen meccsek is szükségesek, még akkor is igaz ez, ha a szurkolók nagy többségének fáj, hogy egy megnyert meccset adtunk ki a kezünkből. Ezt sajnos el kell fogadnunk, de biztosak lehetünk benne, hogy Zizou rengeteget okult a tegnapi történésekből. Abban pedig őszintén reménykedünk, hogy az öltözőben megfelelően sikerül majd kezelni a széria végét és rend lesz a fejekben az előttünk álló meccseken. Ez is a mester feladata.
Az olvasók pontszáma: 4,3

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Az Osasuna elleni kezdőcsapat

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára az Osasuna elleni bajnokin. Kezdőcsapat 13. Lunin​2. Carvajal22. Rüdiger18. Tchouameni23. F. Mendy12.…