Számháború: Real Madrid – Celta Vigo

Cikkünkben az aktuális mérkőzéssel kapcsolatos számokkal, tényekkel, adatokkal, érdekességekkel foglalkozunk. Minden, és még annál is több, amit a párharcról tudni érdemes!

A két csapat jelenlegi helyzete

A Real Madrid csapata a Leonesa kiütéses elbúcsúztatása után az idén rendkívül szívós Sevillán is áthámozta magát. A hétvégén érkezett a szezon első veresége, amelyet az előbb említett andalúz gárda mért a fővárosiakra. A keretbe visszakerült a felépült Isco, és kikerült Carvajal (pihentetés céljából). A sérültek listáján Pepe, Bale, James és Coentrao találhatóak. Cristiano a keret egyetlen mezőnyjátékosa, aki még nem lépett pályára az idei kupasorozatban, Zidane elmondása szerint pedig ezúttal sem garantált a szerepeltetése.

A Celta Vigo az UCAM Murciát még szolid 1-0-s győzelmekkel búcsúztatta a 32 között, a Valenciát már 6-2-vel ütötték ki Berizzóék. A hétvégi fordulóban a hajrában húzták be egy góllal az Alavés elleni találkozót, megerősítve ezzel pozíciójukat a felsőházban (a nyolcadik helyen állnak jelenleg). A liga erőviszonyait remekül mutatja, hogy mindössze a Sevilla, és az Atlético tudta a legutóbbi két mérkőzését megnyerni a Celtán kívül. A csapat kerete csaknem teljes, két hiányzó van, őket a támadószekcióban kell keresni. Beauvue hosszú ideje ott van a sérültek listáján, míg a chilei Orellana technikai döntés értelmében maradt ki, Berizzo mester kijelentette, a tiszteletet hiányolja a játékostól, és amíg ő a csapat edzője, addig a szélső nem fog szerepelni a Celta Vigóban. Orellana elismerte a személyes konfliktus létét ugyan, de azt nyilatkozta, Berizzo felnagyítja a dolgokat, ő próbált bocsánatot is kérni, személyesen, illetve a csapat előtt, de az edző nem hagyta szóhoz jutni. Hozzátette, nem ez az első eset, hogy Berizzónak problémája akad a játékosokkal. Szóval áll a bál Vigóban.

Orellana Berizzo

A párharc múltja

A két csapat idei bajnokiját 2-1-re nyerte hazai pályán a Real, akkor Morata góljára még válaszolt az immár száműzetésben lévő Orellana, azonban Kroos a 81. percben eldöntötte a három pont sorsát. Emlékezetes lehet tavalyról a hazai 7-1-es siker is, és az az adat sem mindennapi, hogy Ronaldo a legutóbbi 5, Bernabéuban rendezett Real – Celtán 13(!) gólt szerzett. A kupában legutóbb a 2012-13-as szezonban találkoztak a felek, ahol az odavágót hazai környezetben behúzták a galíciaiak 2-1 arányban, a visszavágón azonban Ronaldo mesterhármasát Khedira koronázta meg egy találattal, így a Real Madrid jutott a negyeddöntőbe. Ezúttal egy körrel később ejtik meg ezt a randevút.

A számok nyelvén – csapatok

Négy mérkőzésen 19 lőtt és 5 kapott gól a mérleg a kupában a Real Madridnál, a házi gólkirály Mariano, négy találattal (összesítésben második, az ötgólos Ben Yedder mögött). A csapat mind a négy mérkőzésén minimum három gólt szerzett, azonban mindössze a Sevilla elleni odavágón maradt érintetlen Casilla (és Yánez) kapuja. A 19 gól 65 lövésből tevődik össze, ami 29%-os helyzetkihasználást jelent, a lőlap 52,3%-on áll (31 mellé, 34 kapura). A négy eddigi találkozón 46 kulcspasszt osztottak ki a madridi játékosok, összességében pedig 1998-szor passzoltak, 88,5%-os pontossággal.

A Celta Vigo 8-2-es gólaránnyal áll a kupában, és a csapategységet jellemezheti, hogy nyolc különböző gólszerző „vezeti” a házi rangsort, ebből egy egy Bongonda-lövésből származó öngól. 34 lövésből érkezett a nyolc találat, így a helyzetkihasználás 23,5%-os, a kapura tartó lövések száma 17, akárcsak a mellészállt labdáké, a lövéspontosság tehát 50%. 30 kulcspassz került kiosztásra, viszont a madridiaknál többször, 2398-szor passzoltak egymáshoz a vigóiak, 85%-os pontossággal.

Szignifikáns eltérés mutatkozik a fejpárbajok számában, a Celta Vigo jóval aktívabb volt a levegőben, kereken 100 fejpárbajt vívtak, ebből 56-ot nyertek meg, míg madridi oldalon mindössze 38 fejpárbajra került sor, és ebből is csak 15-öt sikerült megnyerni, ami mindössze 39%. Ez azért érdekes, mert a bajnokikon a Celtánál 47%-os ez az arány, míg a Real Madridnál 61%.

További érdekesség, hogy a Real Madrid csapata ebben a szezonban minden tétmérkőzésén szerzett legalább egy gólt, a jelenlegi idényt tekintve ez egy 30 mérkőzésből álló sorozat. A Celta Vigo az EL-ben és a kupában szintén 100%-os ilyen téren, de a bajnokságban már hatszor is gólképtelen maradt a csapat.

A számok nyelvén – játékosok

Öt madridi játékos mondható nélkülözhetetlennek az idei sorozatban, az eddigiek alapján: Casilla, Carvajal, Nacho, Asensio és Mariano. Ők azok, akik mind a négy mérkőzésen kisebb-nagyobb szerepet kaptak. Nacho közülük az egyetlen, aki minden mérkőzésen végig a pályán volt, és a keret összetétele alapján erre most is jó esélye nyílhat. Mivel Carvajal nincs a nevezettek között, ő ebből a körből biztosan ki fog esni.

Érdekes adatokra bukkanhatunk a passzokat átnézve is. Az talán senkit nem lep meg, hogy Toni Kroos 196 passzkísérlettel listavezető, passzpontosságot tekintve azonban csak negyedik azok közül, akik legalább 100 passzkísérlettel próbálkoztak. Pedig a német 92,9%-kal elég precíz, azonban Pepe 93,9%-kal, Asensio 94,4%-kal, és Nacho 95,2%-kal megelőzi őt. Kroos a bajnokságban is szinte ugyanígy, 92,8%-kal teljesít, és ott sem első, ráadásul ott is Nacho előzi meg 93,2%-kal! A saját nevelésű hátvéd tehát betonbiztos, ami a pontosságot illeti. A kulcspasszokat nézve már James az első, kilenc ilyen átadással, nagyságrendileg minden ötödik tőle érkezett, és az sem lehet meglepő, hogy három gólpasszával az előkészítéseket tekintve is élen jár.

A legtöbb sikeres csel eddig Asensióé (7), a legtöbb sikeres szerelés Casemiróé (11), míg a tisztázásokat tekintve Nacho, Ramos és Danilo az éllovasok, egyaránt nyolc eltakarított labdával, ami ezt a sorozatot illeti.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK