Számháború: Celta Vigo – Real Madrid

Cikkünkben az aktuális mérkőzéssel kapcsolatos számokkal, tényekkel, adatokkal, érdekességekkel foglalkozunk. Minden, és még annál is több, amit a párharcról tudni érdemes!

A két csapat jelenlegi helyzete

Kezdjük a hazaiakkal. A Celta a hétvégén idegenben szenvedett 1-0-s vereséget a Sociedad ellen. A hazaiak a mezőnyfölényt a 73. percben tudták gólra váltani Juanmi révén, és több találat nem is esett a mérkőzésen. Azt azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy a Celta erősen tartalékos csapattal állt fel, hiszen a Real elleni győztes kezdőből mindössze Sergio Álvarez, Roncaglia és Hernández kezdtek ezúttal is, Aspas, Radoja és Guidetti is csereként szállt be. Berizzo mester nagyrészt ugyanarra a keretre számíthat, mint a párharc első mérkőzésén.

A Real Madrid háza táján a január eddig a sérülésekről szól, éppen ezért nem meglepő, hogy erősen tartalékos kerettel készül Zidane a találkozóra. A hétvégén ugyan a rossz sorozatot megtörve 2-1-re nyert a csapat a szintén problémáktól sújtott Málaga ellen (Ramos duplájával), de meglehetősen gyengécske volt az összkép így is. A francia mester, mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján is a sérülések szolgáltatták a témát, mint kiderült, Cristiano is kapott egy rúgást, Danilo a Málaga ellen még nem állt játékra készen, James újra kidőlt, úgyhogy probléma akad bőven.

A párharc múltja

A Celta elleni továbbjutás nehézségét támasztja alá, hogy a Real Madrid bizony nem kiütéses sikerekért jár a Balaídosba. A legutóbbi hét Celta – Real során a hazaiak mindig szereztek legalább egy gólt, igaz, a legutóbbi két mérkőzés eredménye most egyaránt továbbjutást érne (1-3, 2-4). Azonban a hazaiak nem adják magukat könnyen és bizony képesek voltak mindig váratlan sikerekre is. 1999. április 11-én például 5-1-es Celta sikerrel végződött a párosítás, az Illgner – Panucci, Sanchís, Karanka, Jarni – Seedorf, Karembeu, Redondo, Guti – Mijatovic, Raúl kezdőre a mesterhármast szerző bolgár Penev mérte a legnagyobb csapást, és a Celta csapatában végigjátszotta a meccset az a Míchel Salgado, aki pár hónap múlva már a Real Madrid edzéseit látogatta.

A számok nyelvén – csapatok

Az első mérkőzés 1-2-s végeredménye bizonyos szempontból nem meglepő. A Real Madrid és a Celta Vigo is sok mérkőzésén kapott minimum 1 gólt, 7-7 olyan találkozót játszottak, ahol nem tudták bevenni a kapujukat. Nézzük, hogy álltak össze a védelmek ezeken a meccseken.

1. Real Sociedad 0 – 3 Real Madrid: Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo
2. Espanyol 0 – 2 Real Madrid: Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo
3. Real Madrid 3 – 0 Leganés: Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo
4. Atlético Madrid 0 – 3 Real Madrid: Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo
5. América 0 – 2 Real Madrid: Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo
6. Real Madrid 3 – 0 Sevilla: Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo
7. Real Madrid 5 – 0 Granada: Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo

1. Osasuna 0 – 0 Celta Vigo: Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny
2. Espanyol 0 – 2 Celta Vigo: Jonny, Cabral, Sergi Gómez, Roncaglia
3. Celta Vigo 2 – 0 Panathinaikosz: Mallo, Cabral, Fontás, Jonny
4. UCAM Murcia 0 – 1 Celta Vigo: Sergi Gómez, Cabral, Roncaglia, Costas
5. Panathinaikosz 0 – 2 Celta Vigo: Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny
6. Celta Vigo 1 – 0 UCAM Murcia: Mallo, Cabral, Sergi Gómez, Jonny
7. Celta Vigo 1 – 0 Alavés: Mallo, Cabral, Fontás, Roncaglia

A számok is alátámasztják, hogy van ok az aggodalomra. A Real Madrid hét hibátlan mérkőzésén ötször a Carvajal, Varane, Nacho, Marcelo négyes kezdett, ebből a kvartettből egy trió nem áll most rendelkezésre. A másik oldalon Cabral kiemelkedik, az argentin csupán négy mérkőzést hagyott ki idén, ezeken 1 győzelem mellett három vereség a Celta mérlege, mondhatni tehát, hogy a védelemnek egyértelműen ő a kulcsembere.

Ami a lőtt gólokat illeti, a Celta 49-szer talált az ellenfelek kapujába, 21-szer az első, 28-szor a második félidőben. Viszont a csapat három hazai veresége egyikén sem szerzett gólt, viszont mind a nyolcat a második játékrészben kapta. A Real Madrid 93 gólnál jár a szezonban, 45-ször az első, 44-szer a második félidőben szerzett gólokkal, négy találat pedig a 2×15 perces ráadásban esett. 17 gólt kaptak idegenben (a semleges helyszíneket nem számítva), ebből ötöt az első félidőben, tizenkettőt a másodikban. Mindkét csapat védelme tehát inkább a második 45 percben válik sebezhetővé.

A számok nyelvén – játékosok

A legnagyobb kérdés a mérkőzés előtt talán az, hogy kik fogják azt a minimum két gólt megszerezni a csapat számára, amivel elérhetővé válik a továbbjutás. Elsősorban Cristianótól várja mindenki, hogy (akár tavaly a Wolfsburg ellen) kezébe veszi az irányítást, és megfordítja a párharcot. A portugál jelenléte egykor szinte garancia volt a gólra, ám mostanában sajnos nincs élete formájában. Az alábbi grafikon azt mutatja, hogy CR meccseinek hány százalékán szerzett gólt az elmúlt 4 szezonban a Real Madrid színeiben.

Ugyanez Benzema esetében.

És végül néhány topbajnokságban szereplő csatár idei mutatója.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK