Egytől egyig: Real Madrid – Real Sociedad (3-0)

A közvetlen riválisok botlását követően győzelemmel, így egyben magabiztos előnnyel zárhatja a fordulót Zinédine Zidane csapata. Ami minket illet, mi ismét megpróbáljuk a meccs képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7,5)
Végre. A Real Madrid hosszú idő után újra azt a benyomást keltette, hogy ez a csapat bizony képes lesz megnyerni a bajnokságot. Sikerült élni a riválisok botlása eredményezte lehetőséggel, mindezt úgy, hogy igen nehéz mentális helyzetben vágtak neki a fiúk egy kellemetlen ellenféllel szembeni mérkőzésnek. Hiányosságok persze ezúttal is voltak, de végre láthattunk szép támadásokat is a középre ívelt labdák mellett, amiben nagy szerepe volt a középpályán játszó horvát úriembernek. A védelem és a középső csapategység jól muzsikált, a támadósorban viszont még mindig vannak hiányosságok, de egy hangyasz*rnyi remény azért mégiscsak felcsillant. Nagyon értékes győzelem volt ez egy rendkívül kemény Sociedad ellen, a többi meccs eredményének, valamint az elmúlt hetek történéseinek tudatában pedig még inkább elismerésre méltó, hogy így sikerült behúzni a tavaszi idény első bajnokiját, ráadásul könnyen lehetett volna még nagyobb arányú is a győzelem.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Real Sociedad (4,5)
Bár az első félidőben volt néhány ígéretes támadásuk, a második játékrészre teljesen átszellemülten érkeztek a pályára, és elsődleges céljuk nem a futball, hanem a csontzene dallamainak játszása volt a Bernabéu gyepén. Ennek meg is lett az eredménye, Martínez hamarabb indulhatott zuhanyozni, mint társai, igaz, a baszkot már Kovačić felvágásánál is ki lehetett volna állítani. Ilyen felfogással nem biztos, hogy meg lesz az Európa-liga indulást eredményező helyezés.
Az olvasók pontszáma: 4,8

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Mateo Kovačić (9)
Nagyon nagyot ment a fürgelábú horvát, aki munkabírásával egyre jobban emlékeztet a jelenleg sérült honfitársára. Hatalmas mezőnymunka van a háta mögött, fáradhatatlanul dolgozott Kroos és Casemiro oldalán. Hat labdaszerzésével is kiemelkedhetett volna, ő azonban megfejelte ezt egy nagyon szép gólpasszal, valamint egy rendkívül higgadt, okos góllal, ami már nagyon kijárt neki. Ritmusváltásai élményszámba mentek, a középpályán ő volt az egyetlen ezúttal, aki képes volt váratlant húzni. Hiába volt jegelve az elmúlt hetekben, őszi formáját nem hagyta a padon, és meg kell jegyezni, hogy bár jelenleg még nincs Lukita szintjén, a jövő jó eséllyel az övé a Real Madrid középpályájának tengelyén.
Az olvasók pontszáma: 9

Keylor Navas (7,5)
Na, így kell ezt, kérem szépen. Keylor teljesen biztosra ment, nem cifrázta, amit fogni kellet, azt fogta, amit ütni, azt ütötte. Ha a boxon belülre érkezett oldalról a labda, akkor jött, mint a gyorsvonat, nem számított, hogy ki áll előtte. Ki kell emelni továbbá, hogy Morata gólja előtt okosan, gyorsan hozta játékba a labdát, amivel a srácok villámgyorsan felértek a Sociedad kapujához. Szép teljesítmény.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Danilo (7)
Ez most rendben volt. Többnyire stabil védőteljesítményt tett le az asztalra, emellett igyekezett támogatni az offenzívákat is, utóbbi az esetében megszokottnál nagyobb hatékonysággal sikerült, Morata góljában is oroszlánrészt vállalt. Külön dicséretes, hogy az elmúlt hetek történéseit követően volt képes minderre, nagy lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve. Fortuna azért egy alkalommal ezúttal is elengedte a kezét, pont a legrosszabbkor csúszott el a vendégek egyik támadása során, komolyabb gond azonban szerencsére nem lett belőle. Carvajalt ugyan most sem tudta feledtetni, de kijárt már neki egy ilyen mérkőzés.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Raphael Varane (8)
A védelem legmagabiztosabb tagja. Ő tisztázott a legtöbb alkalommal a kapu előtt. Ha a játékszer átjutott a többieken, ő mindig megérkezett és kisegítette a társakat. Ismét egy valóságos falra emlékeztetett, a levegőben is verhetetlen volt. Egy-két pontatlan labdán kívül semmi negatívumot nem tudunk említeni vele kapcsolatban. Már a korábban is jeleztem, de el kell ismételnem, továbbra is úgy tűnik, hogy Ramos mellett képes kihozni magából a maximumot.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Sergio Ramos (7)
Nem volt annyira kiemelkedő, mint francia társa, és nem is hiba nélkül hozta le a meccset, de nem panaszkodhatunk a teljesítményére. Főleg a levegőben volt látványosan erős, ott szinte lehetetlen volt őt megverni. A labdakihozatalokat viszont nem tudta a tőle megszokott hatékonysággal segíteni.
Az olvasók pontszáma: 7

Nacho (7)
Nagyon felemás a spanyol teljesítménye, de ez nem kifejezetten az ő számlájára írható. Védekezésben hozta azt, amit jogosan várhatunk el tőle, a támadásépítésekbe azonban ritkán tudott kellő hatékonysággal bekapcsolódni, igaz, alapesetben ez nem is lenne feladata. A baloldalon gyakran teljesen egyedül maradt az offenzívák felépítésénél, ő pedig nem az a játékos, aki a támadóharmadban mutatott kreativitásáról lenne híres. Ettől függetlenül a maximumot kihozta magából, ennyi volt benne. Ha azt a Casemirótól kapott keresztlabdát le tudja venni, akkor akár a gólszerzők közé is feliratkozhatott volna. Így sem panaszkodhatunk.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Casemiro (8)
Igazi tankként funkcionált a középpályán, jött, látott, borított, labdát szerzett, utóbbit ráadásul nem is akárhányszor: 12 alkalommal lopta le a labdát a vendégjátékosok lábáról, ez pedig a mezőny legjobb teljesítménye. A játékszer birtokában néha most is bizonytalan volt, de ha volt ideje és területe, akkor Xabi Alonso szellemét megidézve hatalmas keresztlabdákat tolt a társaknak.
Az olvasók pontszáma: 7,6

Toni Kroos (7)
Többnyire jól kapcsolódott be a csapat támadásaiba, a leghatékonyabb és leghasznosabb azonban a gyors kontrák felépítésénél volt. A játékát most a megszokottnál nagyobb pontatlanság jellemezte, mindössze 82%-os pontossággal passzolt, ami esetében már-már a világvége kategória alját súrolja. Magabiztos vezetésnél azért kijárt volna neki némi pihenőidő.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Lucas Vázquez (7)
Sokáig a támadóharmad legaktívabb játékosa volt, még úgy is, hogy a megszokottnál sokkal nagyobb pontatlansággal játszott. Ő szórta el a legtöbb labdát a mérkőzésen, Morata buksiját viszont csodálatos labdával találta meg. Az első félidőben végig azt éreztem, hogy csak tőle várhatjuk a kreativitást a támadótrió tagjai közül, ez pedig azért nagy szó egy Real Madridnál. Ez persze Lucas érdemeiből semmit sem von le.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Karim Benzema (-)
A lapok azt írják, hogy ő is játszott, én sajnos nem vettem észre.   
Az olvasók pontszáma: 3,9

Cristiano Ronaldo (7,5)
Az első félidő első 35 percét sikeresen átaludta, hozta az elmúlt hetekben már jól megszokott, semmilyen játékát. Aztán valami megtört, szépen ugratta ki horvát társát, aki köszönte szépen, élt is a lehetőséggel. Nem lett volna fair, ha Mateo nem hálálja meg a portugál pazar labdáját, így ő is tolt egy kisebb passzt Cristiano elé, hogy a négyszeres aranylabdás is feliratkozhasson a gólszerzők közé, egy szemre is igen tetszetős találattal. Kétségkívül az új év legjobb teljesítménye volt ez a portugáltól, de megjegyezném, hogy játékban még mindig sokkal többet várnánk tőle, vitából pedig lényegesen kevesebbet, ha esetlen nem a lábára érkezik a labda. Ha ez megvalósul, akkor a szurkolói füttyszóra (még ha nem is értek egyet a lelátón tanúsított magatartással) sem kell majd elégedetlenül csóválnia a fejét.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Cserejátékosok

Álvaro Morata (7)
Az utolsó 25 perce gólra éhes csatár is érkezett a pályára a Real Madridban, aminek meg is lett az eredménye. Morata először még lesről bólintott a kapuba, majd ugyanezt megtette szabályos módon is. Neki ennyi idő is elég volt arra, hogy betaláljon, emellett mezőnymunkát is végzett.
Az olvasók pontszáma: 7,5

Isco és Asensio nem töltöttek annyi időt a pályán, hogy értékelni tudjuk őket, utóbbinak viszont két labdaérintés is elég volt ahhoz, hogy mosolyt csaljon az arcunkra: egy pillanat erejéig olyan volt, mintha edzőjét látnánk a pályán.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (7)
Álmosan kezdett a csapata, ráadásul az első játékrészben ezúttal sem volt igazán meghatározott játéka a csapatnak. Vállalta a kockázatot Danilóval, ami most nem sült el rosszul, és valljuk be, más alternatíva híján a brazilnak is szüksége van a bizalomra, hogy javuljon a teljesítménye. Emellett továbbra sem képes széttépni Karim örökös bérletét, pedig annyit én másnaposan is képes lennék ténferegni a pályán, mint a francia. Hozzá kell tenni, hogy a támadó most sem teljesített jól, ám ezúttal időben belenyúlt a mester a csapatba, megelőzve ezzel egy még élesebb füttykoncertet (az más kérdés, hogy az elmúlt hetek teljesítménye alapján én pályára sem küldtem volna…). Ami a többi cserét illeti, feljebb is említettem már, hogy Kroosnak is kijárt volna végre egy kis pihenő, azonban Kovacic cseréje is indokoltnak bizonyult, hiszen a horvát teljesen elkészült az erejével. A második játékrészre – talán a vezetésnek köszönhetően – sokat alakult a csapat játéka, végre láthattunk ötletes támadásokat is, ráadásul a srácok nem ültek rá az egygólos előnyre, ami szintén köszönhető részben a francia mesternek is. Nagyon kellett ez a győzelem, a morális mélypontról Zizou felrázta játékosait, ráadásul sikerült elérnie, hogy egy-két kivétellel a Bernabéu is pártolja a csapatot.
Az olvasók pontszáma: 7,1

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK