Keylor Navas: Arra születtem, hogy itt játsszak

A Cadena SER rádióállomás készített hosszabb hangvételű interjút Keylor Navasszal, a királyi gárda kapusával.

Merre élsz Madridon belül?

Pozuelóban.

Ez nagyon más lehet, mint Costa Rica.

Igen, az. De nagyon jól érzem itt magam. Nem annyira zöld, de szép.

Vagyis akkor nem fogjuk hallani tőled, hogy „Puro Pozuelo”? (Utalva a Keylor által is gyakran használt Costa Rica-i köszöntésre: Pura Vida!, azaz „Tiszta életet!”.)

Nem. (nevet) De nagyon boldogok vagyunk itt.

Mi hiányzik leginkább a szülőföldedről?

A családom. A család mindig hiányzik az embernek. Egy olyan országban élek, ahol befogadtak, az élet szép és jókat lehet enni.

Mi tetszik leginkább a spanyol konyhában?

Szeretem a sertéshúst, a pácolt sonkát, a félig érlelt sajtot és húsokat. Illetve a tengeri ételeket is. Az én ízlésemet elég könnyű kielégíteni.

És mi a helyzet a családoddal? Ha jól tudom, akkor most elég sokan vagytok.

Igen, összesen 14 családtagom van most látogatóban nálunk. Mindannyian nálam laknak, örülök a jelenlétüknek. Minden nap kitalálunk valamit: bingo, filmnézés vagy éppen egy kirándulás. Vasárnap utaznak vissza Costa Ricába.

Jól érzik magukat?

Minden bizonnyal. Érdekesség, hogy néhányan még soha életükben nem láttak havat. A mi földünkön nagyon meleg van és szinte soha nem esik hó.

Érzed a Madrid szurkolóinak szeretetét?

Már az első pillanattól kezdve. Nagyon szeretnek, amiért rendkívül hálás vagyok. Mindig megpróbálok jó munkát végezni a pályán, hogy visszaadjak nekik valamit.

Nem úgy tűnik, hogy a Bernabéu hangulata ott lenne a legjobbak között…

Számunkra sokkal fontosabb, hogy mi történik a csapaton belül. Mindig lehet javulni, erre törekszünk. Apró lépésenként haladva érjük el a céljainkat. Jól érezzük magunkat, erősek vagyunk. Nem akarjuk, hogy az egységesség érzése elmúljon, továbbra is győzni akarunk.

Megleptek a Casillas irányába érkező füttyök?

Az ilyen dolgok előfordulnak. Új játékos voltam, de nem ért meglepetésként. Amikor a szurkolók és a játékosok egységesek, a csapat mindig sokkal erősebb. Hatalmast pluszt jelent számunkra, ha az emberek ténylegesen mögöttünk állnak. Pontosan ezt szeretnénk.

Egyáltalán elképzelhető, hogy már az első perctől buzdítanak titeket?

Természetesen. Már többször átéltem ezt. A Wolfsburg elleni visszavágón már a buszról való leszállástól fogva fantasztikus volt az atmoszféra. Értékeljük mindezt. Néha nem mennek jól a dolgok, de ilyenkor van igazán szükségünk a támogatásra. Ez erőt ad nekünk. A szóban forgó párharcot is sikerült végül megfordítanunk. Ez pedig a fantasztikus szurkolóink érdeme is.

Meglepett, ahogy Cristiano reagált a Sociedad elleni mérkőzésen a füttyszóra?

Az biztos, hogy Cristiano nagyon szereti a szurkolókat. Ezt Ramosnak is elmondta. Nem arról van szó, hogy nem érdekli a füttyszó. Fáj neki, ha ezt hallja, de tudja, hogy ez sem tart örökké. Legközelebb talán minden jobbra fordul. Cristiano mindig arra törekszik, hogy segítse a csapatot a góljaival.

Láttad, hogy mit csinált?

Nem, nem láttam. Azt viszont tudom, hogy hogyan viselkedik az öltözőben. Minden létező trófeát meg akar nyerni, hogy boldoggá tegye a madridistákat.

Kivel jössz ki leginkább az öltözőben?

Mindenkivel jól kijövök, ez egy nagyszerű társaság.

Casilla.

Talán mást gondolnának az emberek, de vele is nagyon remek a kapcsolatom. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a hálóőrök igyekeznek keresztbe tenni a másiknak a játéklehetőség érdekében, de a valóságban ez nincs így. Mi is emberek vagyunk és szeretünk a jóra törekedni.

És mi a helyzet Ramosszal?

Ő egy nagyszerű kapitány. A nehéz pillanatokban mindig ő az, aki kiáll a tűzvonalba. Nagyon erős mentalitású játékos. Nem szimpla véletlen mindaz, amit elért karrierje során. Biztonságérzetet kelt a társaiban, kiváló vezető.

Zavarta, ami Sevillában történt?

Ez nehéz ügy. A játékban nem zavarta, de érzelmileg szerintem igen. Sosem jó támadások célpontjának lenni. Ramos imádja Sevillát, az andalúz régiót. Már azt is hallottam, amikor magában dúdolta Sevilla himnuszát.

Melyik csapattársad nyűgöz le leginkább az edzéseken?

Nehéz választani, mert mindannyian fantasztikusak. Talán Luka Modrićot mondanám. Büszke vagyok arra, hogy idős koromban elmesélhetem majd, hogy együtt játszottam vele. És természetesen ott van Cristiano, ő a legjobb. Sergio nagyszerű védő, Pepe pedig mindig képes meglepetést okozni.

Ki szokott a legjobban megtornáztatni?

Cris, Ramos, Bale, James, Kroos, Isco.. nagyszerű játékosaink vannak.

Sok szurkolót érdekel James lelkiállapota.

Ha egy játékos sérüléssel bajlódik, akkor nem edzhet együtt a többiekkel. Ez senkire sincsen jó hatással. A kevés játéklehetőség újabb fájó pont… James mindig tisztelettel bánt a társaival és keményen tréningezett. A helyzete ellenére példaként szolgál mindenki számára. A fáradtságos munka mindig jutalomhoz vezet előbb vagy utóbb.

Igazságos-e Zidane?

Úgy vélem, igen. A döntései meghozatalakor kizárólag a csapat érdekeit tartja szem előtt. Egy keret 25 játékosból áll, de az edző nem küldhet pályára mindenkit. Zidane egyenesen beszél mindenkivel és sokszor hangsúlyozza, hogy bárki kiharcolhatja magának a lehetőséget. Néhányan biztosan többet szeretnének játszani, de senki sem mondhatja, hogy nem kapott lehetőséget. Zidane csúcsra járatja ezt a csapatot.

Sokan mégis azt mondják, hogy Morata több játékpercet érdemelne.

Ő egy fantasztikus játékos, de erről nem nekem kell döntenem. Ha valaki mindent belead az edzéseken, akkor azzal elnyeri a társai tiszteletét.

A média elég keményen bánik a Real Madriddal.

Emberek vagyunk, így nincs ebben semmi különös. Sikerek és kudarcok esetén is vannak hangok, amelyek nem fognak elhalkulni. A mi célunk teljesen tisztán lebeg a szemünk előtt. Ez sokkal fontosabb.

Mi Zidane titka?

Jól kezeli a csapatot, mint egységet. Taktikai szempontból nagyon felkészült szakember, de az emberekhez is kiválóan ért. Bárki odamehet hozzá és beszélhet vele a személyes problémáiról. Az ilyen dolgok sokat segítenek egy futballistának.

És mi a helyzet Florentinóval?

Nagyon jó a kapcsolatunk. Az emberek talán máshogy gondolják, de én hálás vagyok neki. Az ő közbenjárásának köszönhetően kerültem a Real Madridhoz, ezzel egy álmom vált valóra. Azóta is ezt az álmot élem. Sosem tett negatív megjegyzéseket vagy cselekedeteket irányomban. Nyugodt vagyok.

De hiszen ott van a manchesteri kaland…

Sokat gondolok erre. Emlékszem, hogy az átigazolási időszak utolsó napja előtt azt mondtam, hogy „Bármi is történjék mostantól, az Isten akarata lesz”. És végül a világ legjobb csapatánál maradhattam. Nem kérhetnék többet az élettől.

Imádkoztál a maradásért?

Miután felvázoltam a helyzetet a feleségemnek, együtt imádkoztunk. Arra kértem Jézust, hogy vegye kezébe az irányítást. Azt szerettem volna, ha el tudom fogadni a sorsomat, függetlenül annak alakulásától. Nem aggódtam. Végül egy fantasztikus évet zártunk, megkoronázva egy BL-győzelemmel.

Minden nap imádkozol?

Lényegében igen. Hetente egyszer összegyűlünk egy csoporttal, ahol Bibliát olvasunk és Isten szavát próbáljuk meghallani. Mindenkit várunk csütörtökön! (nevet) Istent próbáljuk közelebb hozni az emberekhez. Ő mindenkinek megváltást ígért, de ezért meg kell dolgozni.

Nem zavar, amikor De Geát vagy Courtois-t látod a madridi újságok címlapján?

Nem aggódom emiatt. Ennél a csapatnál a világ legjobbjait akarják. Ez motivál engem, hiszen itt vagyok… tehát én is a legjobbak közé tartozom. Nem irányíthatok mindent, de küzdhetek a maradásért. Sok évig szeretnék még a királyiak játékosa lenni.

Született versengő vagy, ez már Casillas idején is bebizonyosodott.

Egyetlen kapusnak sem könnyű, ha egy új vetélytársa érkezik. Nekem két fantasztikus játékossal kell rivalizálnom minden edzésen. Ez sokszor nehéz, de nem gondolok a feladásra. A hűség és a küzdés szellemében végzem a dolgomat, és próbálok mindenkitől tanulni: Kikótól, Rubéntől, Llopistól. Akár még a Castilla kapusaitól is.

Akár De Geától is?

Akár igen, de ő a TV-n keresztül is sokat taníthat másoknak. Akárcsak Courtois vagy Buffon.

Szeretnél Madridból visszavonulni?

Ugyan, mégis ki ne szeretne? Arra születtem, hogy itt játsszak. Hatalmas áldás és kiváltság ez számomra.

Idén sem lesz triplázás.

Nem.. de két trófeáért még harcban vagyunk.

Hogyan érintette a csapatot a kupából történő kiesés?

A célunk a végső győzelem volt. Ilyen ambíciók mellett nem túl jó dolog kiesni.

Sokan azt mondják, hogy kevésbé vagy magabiztos a tavalyi évhez képest.

Ez nem igaz. Kívülről talán sok minden furcsának tűnhet, de boldog és motivált vagyok. Keményen dolgozok és nyerni akarok. Az elmúlt mérkőzéseken sok gólt kaptunk. A gólhelyzetekben a másodperc tört része alatt kell döntenie a kapusnak. Mindenki hibázik.

Tisztelnek az öltözőben.

Az alázat útján próbálom segíteni a többieket. Szeretek másokkal beszélgetni.

Zavarnak a kritikák?

Amikor olyanokat írnak rólam, hogy jobban is teljesíthetnék, akkor teljesen igazuk van. Én is ezt szeretném. Nem hinném, hogy tudnak újat mondani.

Elfogadnád egy cserejátékos szerepét?

Úgy tervezem, hogy néhány éven belül visszavonulok. Próbálom jó állapotban tartani a testem. Sok játékost ismerek, akik idősebbek nálam, de jobb erőnlétnek örvendenek, mint a huszonévesek. Nem érzem úgy, hogy vitathatatlan lenne a helyem a kezdőcsapatban. Hiba lenne ezt gondolni. Tisztában vagyok azzal, hogy az edző bármikor megadhatja a lehetőséget a társaimnak. Ez a helyzet mindannyiunkat a fejlődésre ösztönöz.

Mit gondolsz Ikerről?

Ő egy nagyszerű kapus, akit mindenhol szeretnek az emberek. Őszintén szólva furcsállom, hogy már nincs helye a spanyol válogatottban.

Az érkezésedkor hogyan viselkedett?

Nem volt egyszerű helyzetben akkoriban. Keveset beszélt, inkább önmagára koncentrált. Velem mindig tisztelettel és kedvesen bánt. Hazudnék, ha mást mondanék.

Melyik védésedet tartod a legemlékezetesebbnek?

Griezmann büntetője a Calderónban. Isten ajándékaként éltem meg azt a pillanat.

Sokak szerint Messi a futball istene.

Csak egy Isten van. Vannak fantasztikus játékosok, de ez az összehasonlítás nem állja meg a helyét…

Ki volt az eddigi legnehezebb ellenfeled?

Cristiano.

És még?

Benzema.

És még?

Mit szeretnétek hallani? Cavani is nagyon nehéz ellenfél volt. És természetesen az sem lenne igaz, ha Messit rossz játékosnak titulálnám.

Mit gondolsz Jesé visszatéréséről a Las Palmashoz?

Azért döntött így, mert lehetőséget lát ebben a transzferben. Ő egy nagyszerű ember, a legjobbakat kívánom neki. Most állandóságra van szüksége, idővel pedig bebizonyíthatja, hogy fantasztikus képességekkel rendelkezik.

Forrás: cadenaser.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK