Eljött Morata ideje?

Karim Benzema finoman szólva sincs élete legjobb formájában, ha az idei mérkőzéseit tekintjük. Ha a számokat is figyelembe vesszük, talán eljött az idő, hogy megcserélődjenek a szerepek és a francia kerüljön a padra? Rob Train, az ESPN szakértője boncolgatta a témát.

Zinédine Zidane, a Real Madrid trénere a hét közben több jó hírt is kapott a klub orvosi stábjától. Gareth Bale visszatért az edzőpályára, és úgy tűnik, hogy a Napoli elleni visszavágóra, március 7-re már bevethető lesz, míg Pepe és James akár a Celta Vigo ellen is pályára léphettek volna, ha a meccs nem maradt volna el a stadion tetőszerkezetének megrongálódása miatt. Emellett Luka Modric is közel áll a visszatéréséhez, csütörtök óta már a csapattársaival tréningezik, combhajlítójának sérülését követően.

A következő bajnoki mérkőzés előtt azonban a francia mesternek aligha a sérültek miatt fáj a leginkább a feje. A dilemma tárgya két olyan játékos, akik nagyszerű erőnlétnek örvendenek, de helyzetük – különböző okok miatt – mégis aggasztó.  

Karim Benzema hatalmas füttykoncert közepette hagyta el a Santiago Bernabéu gyepét a Real Sociedad elleni mérkőzésen, és bár a madridi drukkerek köztudottan szeretnek hangot adni nemtetszésüknek, meg kell jegyezni, hogy a francia teljesítménye a közelmúltban borzasztó volt. Amit Karim az elmúlt 8 évben felépített Madridban, az a tavalyi esztendő vége óta teljesen törlődött a szurkolók emlékezetéből.  

Mindeközben Álvaro Morata sosem örvendett még nagyobb népszerűségnek a spanyol fővárosban. A saját nevelésű játékos értékesítése tipikus példája a jó időben meghozott jó döntésnek. A Juventusnál eltöltött két év után a támadó sokkal érettebb játékosként tért vissza. Olaszországban egy más játékstílust is megismerhetett, munkájának elismeréseként pedig a válogatott állandó tagjává is válhatott.

Az érte fizetett 30 millió eurós vételár is következetesnek mondható. Morata 20 millió euróért cserébe távozott Torinóba, a Real Madrid pedig június 21-én élt a visszavásárlási jogával, majdnem két évvel a távozását követően, illetve pont azon a napon, amikor az ifjú csatár meglőtte harmadik gólját az Euróba-bajnokságon.

Nem meglepő, hogy Morata helyzetét közelről figyeli a Bernabéu népe. A spanyol támadónak van egy nagy rajongója Antonio Conte személyében, aki állítólag igen komoly összeget különített el a Real Madrid saját nevelésű játékosának megszerzésére. Emellett nyilvánvaló, hogy lesznek mások is – nem utolsósorban a Juventus -, akik lépni fognak és felkeresik a játékost, ha nem kap elég játékidőt Madridban.

Morata minden 117. percben gólt szerez, ha minden sorozatot figyelembe veszünk. Eközben Benzemának 146 percre van szüksége ugyanehhez, de fontos megjegyezni, hogy a francia a bajnokságban mindössze egyszer tudott gólt szerezni október vége óta, amikor a Real Madrid a Granadának gurított ötöt.

Az azóta eltelt idő alatt Morata öt alkalommal zörgette meg a hálót úgy, hogy 405 perccel kapott kevesebb időt a bizonyításra, mint ellenfele. Ha átlagolunk, a bajnokságban Benzemának majdhogynem egy teljes mérkőzésnyivel több időre van szüksége ahhoz, hogy megverje a kapusokat, mint a spanyolnak.

A statisztikák mögött azonban ott van az  a tény is, hogy Morata tagadhatatlanul több energiát ad a csapatnak. Benzema olyan, mint egy utas a metrón, aki rögtön lecsap az üres helyre, míg Álvaro képes kiváltani a baloldalra is, így lehetővé teszi, hogy Cristiano – aki egyre inkább középre orientálódik – behúzódjon a támadó pozíciójába anélkül, hogy egymás lábujjain taposnának.

Van egy olyan érv is, ami a spanyol ellen szól: Morata gyakran a meccs azon periódusában érkezik, amikor az ellenfél már kimerült, vagy már méretes zakót visel, vagy együtt a kettő. Több alkalommal is előfordult, hogy a kezdőcsapat tagjaként nem tudta elérni ugyanazt a hatás. 8 góljából (bajnoki és Bajnokok Ligája-találkozón szerzett) 5 született 110 perc alatt úgy, hogy a padról szállt be, míg összesen 796 percet töltött a pályán.

Ez azonban nem javít Benzema helyzetén és szenvedésén. A francia január 12-én, a padról beszállva talált be a Sevilla hálójába, azóta viszont alig sikerült egyszer is eltalálnia a kaput, és a társak góljaiban sem vállal túlságosan meghatározó szerepet. Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy Morata több lehetőséget kapjon.

Pierre-Emerick Aubameyang folyamatosan kopogtat a Real Madrid ajtaján, és ha végül tényleg Madridba teszi át székhelyét, az nem azért lesz, hogy a franciát egészítse ki, hanem nyilvánvalóan Benzema helyére szerződtetik majd. Ha ez megtörténik, Zidane-nak továbbra is szüksége lesz egy megbízható másodhegedűsre, és ha Morata eleget tud bizonyítani a következő átigazolási időszak nyitásáig, akkor képes lehet meggyőzni a francia trénert arról, hogy megéri őt megtartani. Ha azonban ismét távozik, többször már nem fog visszajönni.

A Real Madrid saját magát lőtte lábon, amikor Morata a 2014/15-ös idényben két gólt is szerzett nevelőegyesülete ellen a Bajnokok Ligája elődöntőjében, kiejtve ezzel a királyiakat a sorozatból. Elmondhatatlan hanyagságról tenne tanúbizonyságot, ha ez ismét megtörténhetne, főleg úgy, hogy a spanyol sokkal nagyobb hasznára van jelenleg Zidane-nak, mint Karim Benzema.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK