Di María: Madridban a világ tizenegy legjobbjának egyike lehettem

A Marca interjúsorozatának következő alanya az argentin Ángel Di María, aki 2010 és 2014 között maga is a Real Madrid játékosa volt. A most Párizsban futballozó támadó mesélt a Barcelona elleni közelgő összecsapásról, Unai Emeryről és természetesen a Real Madridról is.

A jelenlegi szezont hullámvölgyek jellemzik a PSG számára. Milyen Emery irányítása alatt dolgozni?

Igen, voltak nehéz pillanataink. Az első hónapokban olyan szerepkörben játszottam, amihez nem voltam hozzászokva. Nem találtam önmagamat, de a dolgok elkezdtek megváltozni apránként. Javult a játékom és a csapat teljesítménye is. Most azt mondhatom, hogy nagyon jól érzem magam.

Minek köszönhető ez a javulás?

Én csak azt tudom, hogy mindig próbálom a legtöbbet nyújtani. Az edzéseken és a meccseken is. Be akarom bizonyítani, hogy képes vagyok húzóemberré válni ebben a csapatban. A szezon elején sokszor voltam a kezdőcsapat tagja, de a rossz teljesítményem miatt padra kerültem, viszont mostanában újra teljes mérkőzéseket játszhatok Emery döntésének értelmében. Szeretném megmutatni neki, hogy mindig számíthat rám.

Emery olyan szakember hírében áll, aki nagy taktikai fegyelemzettségel követel meg a játékosaitól, illetve nagyon ügyel a részletekre.

Igen, ez így van. Az igazat megvallva az érkezése után volt némi gondom azzal, hogy megértsem a játékról alkotott elképzelését. Aki ismer, az tudja rólam, hogy szeretek szabadon, kicsit fegyelmezetlenül játszani, kihasználni az éppen rendelkezésre álló területet. Nagyon sokat követel, de mindenki tudja róla, hogy rendkívüli eredményeket ért el a hozzáállásának és a profizmusának köszönhetően. Hiszen ezért van itt. Most már nekem sincs gondom a játékrendszeréhez való alkalmazkodással.

Akkor miből áll most a játékod?

Általában jobbszélsőként játszom és a pálya középső részei felé mozgok, hogy helyet csináljak a felfutó jobbhátvédnek. A labdavesztés utáni letámadás során nagyon gyorsan kell visszaváltanom az eredeti helyemre.

Igaz, hogy negatívan hatott rád Lavezzi távozása?

Nagyon jó barátom volt, persze nem az egyetlen. De ilyen az élet. Nézd.. ő volt az, aki meggyőzött az ideigazolásról, de mindenki a saját életének kovácsa. Hálás vagyok Istennek, hogy mindenkivel jól kijövök itt és jól érzem magam.

Fejlődtél Párizsban?

Igen. Minden szezonban lehet fejlődni, lehet valami újat tanulni. Mikor távoztam Madridból, nem ugyanaz a játékos voltam, mint aki odaérkezett annak idején. Ha nagyszerű társak vesznek körül, akkor a fejlődés folyamata még jobban felgyorsul.

Bajnok lesz-e a PSG?

Nálunk vannak a liga legjobb játékosai, de ez még nem garancia a sikerre. A Monaco nagyon sokat fejlődött ebben az évben. Esélyesek a Ligue 1 megnyerésére és ott vannak a Bajnokok Ligájája nyolcaddöntőjében is. A tavalyi szezonban sokkal könnyebb dolgunk volt, de ez nem jelenti azt, hogy idén rosszabbul teljesítene a csapat. Ismét bajnoki címet akarunk ünnepelni.

Lehet-e egy lapon említeni a PSG-t a Real Madriddal vagy a Barcelonával? Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a játékosok minőségében és tudásában nincs számottevő különbség a klubok között.

Valóban nagyon magas minőséget képviselnek a játékosaink. Ott van például Marco Verratti, ő bármikor képes megteremteni a különbséget. Nem véletlen, hogy gyakran hozzák szóba az említett két csapattal. Úgy vélem, a PSG izgulás nélkül állhat ki a Real Madrid vagy a Barcelona ellen. A blancókkal játszott tavalyi BL-párharc is eléggé kétesélyes volt. Talán még jobbak is voltunk náluk, de egy szerencsés gólnak köszönhetően ők gyűjtötték be a három pontot a madridi találkozón. Az ilyen meccseken azt érzi az ember, hogy az ellenfél nem is törekszik a győzelemre, de valahogy mégis megszerzi azt.

Most a Barcelonával néztek szembe a BL-nyolcaddöntőben. Féltek a mérkőzéstől?

Nem. Természetesen sokat beszélünk erről az öltözőben, de minden mérkőzés egy új lehetőség is egyben. Ráadásul sok új játékosunk van. Nem számít, hogy mi történt a múltban. Igaz, hogy a Barcelona mindig veszélyes ellenfél és minden sorozatban esélyesnek számítanak, de a közelmúltban megszenvedtek az Atlético és a Real Madrid ellen. Mi is képviseljük azt a minőséget, amit ez a két csapat. Lehetséges a győzelem.

Spanyolországban sokan mondják, hogy a Barcelona kizárólag Messi játékától függ.

Nos, ezt én is így gondolom. Messi senkihez sem hasonlítható. Ha jól játszik, akkor a társait is naggyá tesz. Ezt elsőkézből állíthatom, hiszen csapattársak vagyunk a válogatottban. Mindazonáltal rajta kívül is remek játékosok vannak a Barçában. Az MSN a világ legjobb támadógépezete.

Azt is mondják, hogy már nem teljesítenek olyan jól, mint a korábbi években. Te hogyan látod ezt?

Nagyon nehéz a megszokott minőséget fenntartani ilyen sok éven át, különösen akkor, ha 50 mérkőzésen kell helytállnia a csapatnak szezononként. Úgy vélem, a Barcelona még mindig egy remek csapat. Harcban vannak a bajnokságért, a kupáért és a Bajnokok Ligája megnyeréséért is keményen fognak küzdeni. Mindenki tovább akar jutni.

Mi a terv Messi megállítására?

Nem csak őt kell megállítanunk, hanem az egész csapatot. Ha kizárólag egyetlen játékosra koncentrálunk, akkor a társai számára nyílik lehetőség a kapunk veszélyeztetésére. Nehéz dolog ez, de ha mindent beleadunk és pontosan követjük az edzőnk utasításait, akkor lehetséges. Elsősorban saját magunkkal kell foglalkoznunk. Fontos, hogy képesek legyünk megtartani a játékszert. A Barcelona már nem tudja olyan hatékonyan űzni a labdatartást. Ezt kell kihasználnunk.

Talán azért, mert a középpályájuk már nem képviseli azt a szintet, mint az ezt megelőző években.

Valószínűleg igen. Ha nálunk a labda, akkor rájuk erőltethetjük az akaratunkat. Ki kell használnunk a helyzeteinket, mert a Barcelona megbünteti a hibákat. A PSG taktikájának egyik alapeleme a labdatartás és a játék ritmusa fölötti uralom. Az Arsenal ellen már megmutattuk, hogy képesek vagyunk erre. Most a Barcelona a soros.

Igaz, hogy közel álltál a Barcelonába való igazoláshoz?

Nem. Azért mentem Manchesterbe, mert számomra és a Real Madrid számára is ez volt a legjobb ajánlat.

Gondoltál már arra, hogy visszamész Spanyolországba?

Nem szívesen válaszolok, mert nem akarom sem megerősíteni, sem cáfolni ezt. Nem tudhatod, hogy mit hoz az élet. Azt hittem, hogy Manchesterben kitöltöm a szerződésemben foglalt éveket, de végül egyetlen idény után távoztam. Nem gyakorolhatsz mindig teljes kontrollt a jövőd felett. Sokkal fontosabb, hogy hideg fejjel gondolkodj.

A Bajnokok Ligája egyfajta álom Párizsban?

Amikor megérkeztem ide, azt mondták, hogy lépésről lépésre kell haladnunk, de ez a végső cél. A vezetőség is tudja, hogy ez nem sikerülhet egyik napról a másikra. A győzelmet megelőzően hosszú szezonokon keresztül kell a tűz közelében lenned. Fontos, hogy a keret gerince ne változzon az évek során. Tőlünk távozott néhány kivételes játékos, de a csapat magja megmaradt és új emberekkel tudtuk helyettesíteni a távozókat.

Mit gondolsz Draxlerről, a legújabb érkezőről?

Remek időszakban érkezett és gyorsan beilleszkedett. Nagyon gyorsan megmutatta, hogy mire képes, ráadásul mindenkivel megtalálja a közös hangot. Kedvelem őt.

Azt pletykálják, hogy rengeteg madridista szorít azért, hogy a Te vezetéseddel sikerüljön a Barcelona legyőzése.

Ebből semmi nem ért el hozzám, de azt elmondhatom, hogy nincs szükségem extra motivációra. Az ilyen mérkőzésekért érdemes futballistának állni. Ezek csodálatos pillanatok, melyeket ki kell élvezni.

Hogyan látod Cristiano Ronaldót a távolból? Spanyolországban azt mondják, hogy ő már nem a régi többé.

El van túlozva a helyzet. Rengeteget köszönhet neki a Real Madrid. Az elmúlt években kétszer is megnyerték a Bajnokok Ligáját, de az emberek hajlamosok elfelejteni ezt. Mindig többet akarnak. Messi is került már hasonló helyzetbe. Egy ideig egyfajta góltalanságban szenvednek, de aztán megjön az a bizonyos szikra, és beindul a gólgyártás. Nem értem, hogy miért kérdőjelezik meg Cristianót.

Szoktál vele beszélni?

Néha igen, ahogy Marcelóval is. A feleségem nagyon jól kijön az övével. Az újévet is Madridban ünnepeltük, az ő társaságukban.

Biztos vannak még néhányan Madridban, akik hiányolnak…

Biztosan, de vannak olyanok is, akik nem. Ilyen a futball. (nevet)

De azért jó emlékeket őrzöl a Real Madridról, igaz?

Hát persze! A Madrid adta meg nekem a lehetőséget, hogy felérjek a csúcsra, hogy nagyszerű játékossá váljak, hogy a világ tizenegy legjobb játékosának egyike lehessek néhány évig. Ezt mind nekik köszönhetem. Örökké hálás leszek.

Melyik a legjobb emléked ebből az időszakból?

Nyilvánvalóan a Bajnokok Ligájának megnyerése, de az első Király-kupám emlékét is nagy becsben tartom, mert én adtam a győzelemhez szükséges gólpasszt. És természetesen ott vannak a barátok is, akiket hátrahagytam. Sokukkal még mindig tartom a kapcsolatot. Ez nagyon fontos, mert a játékosoknak a futball után is van élete.

Szívesen találkoznál velük a döntőben?

Az nagyon jó lenne. Már az ideérkezésemkor is megmondtam, hogy az az érzésem, hogy előbb-utóbb ismét találkozok majd velük. Ez végül be is következett, hiszen tavaly egy csoportba kerültünk. Akkor nagyon jó érzés volt visszamenni a Bernabéuba és üdvözölni a régi ismerősöket. Bízom abban, hogy kiütjük a Barcelonát és a Real Madriddal döntőzünk.

Mostanában sokszor kifütyülük Benzemát és Danilót. Ebből neked is kijutott korábban. Hogyan viselted?

Nehéz belelátni mások fejébe. Úgy vélem, hogy Benzema nagyon erős mentalitással rendelkezik. Nagyon hosszú ideje van Madridban, de még mindig képes élvezni a játékot. Ami Danilót illeti… ő különbözik. A negativitás talán túlzottan befolyásolja őt. A játékosoknak a jó dolgokra kell koncentrálniuk. Ahogy mondtad, én is sokszor kerültem hasonló helyzetbe. Voltak nagyon nehéz pillanataim, de amikor tavaly visszamentem Madridba, minden más volt. Kizárólag kedvesség és szeretet vett körül.

Kik a PSG legértékesebb játékosai?

Marquinhos és Verratti két eltérő személyiségű és posztú játékos, de a korukból kifolyólag hatalmas jövő áll előttük. Ahogy én látom, nagyon boldogok itt. A klub és a város is jól bánik a játékosokkal, ez mindenkire jó hatással van.

Ibra már nincs, de Cavani átvette a szerepét.

Igen, az ő jelenléte nagyon fontos számunkra. Fantasztikus gólszerzési sorozatot tudhat maga mögött. Remélem, hogy még sokáig folytatódik. Természetesen eleinte megéreztük Ibra távozását, de Edi nagyon jól teljesít. Európa egyik legjobb csatára.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK