Számháború: Real Madrid – Napoli

Cikkünkben az aktuális mérkőzéssel kapcsolatos számokkal, tényekkel, adatokkal, érdekességekkel foglalkozunk. Minden, és még annál is több, amit a párharcról tudni érdemes!

A két csapat jelenlegi helyzete

Zidane számára intő jel lehet a hétvégi mérkőzés, amely ismét 3-5-2-ben kezdődött a sereghajtó Osasuna ellen, ráadásul ezen a rendszeren belül is akadt néhány speciális helyzet (Danilo gyengélkedése, Casemiro szerepköre, Benzema teljesítménye), és bizony jó ideig kilátástalannak tűnt a találkozó. Aztán Danilo megsérült (sajnálatos, de ez hozta meg a változást), és Zizou felismerte, hogy nem Carvajal kell posztra, hanem szerkezeti váltás, James, és egyből feljavult a csapat teljesítménye, ami Lucas beállásával (és Karim lejövetelével) csak tovább fokozódott. Remélhetőleg négy védővel, stabilan, mégis célratörően fogadhatjuk majd olasz ellenfelünket. A sérültek hiányában, és Zidane hierarchiáját tekintve nem meglepő a keret kialakítása sem, Marianót és Asensiót huzamosabban a sérüléshullám tudta keretben tartani, bár mind a ketten jobb játékosok annál, mintsem a 18. helyet próbálják megcsípni egy meccskeretben. Danilo valószínűleg elővigyázatosságból maradt ki. A két kezdő mindenképpen érdekes lesz, bár van 2-3 játékos, aki nagyobb bizalmat érdemelhetne, főleg azok, akiknek van némi tapasztalatuk a Napoli ellen. Zidane mérkőzés előtti nyilatkozata azonban talán inkább ismét Benzema felé billenti a mérleget, és Kovačić szerepeltetésére sincs sok esély. 4-3-3-ra számítok, Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Casemiro, Kroos, Modric – Lucas, Benzema, Ronaldo kezdővel, nem várhatóak túl nagy meglepetések.

Ami a másik oldalt illeti, biztató előjelekkel készül Sarri az összecsapásra. A Napoli 18 meccse veretlen, a Juventus ellen október végén elszenvedett vereség óta 12 győzelmet és 6 döntetlent hozott össze a csapat, és még három sorozatban áll harcba a végső győzelemért. Sérültje, eltiltottje nincs a Napolinak, így elöl összeállhat a Callejón – Mertens – Insigne trió, akik már 37 gólnál járnak a szezonban, minden sorozatot figyelembe véve, Hamsíkkal kiegészülve ez a szám 48! Kérdés, hogy ez egy Real Madrid ellen mire lesz elég, de az biztos, hogy a Napoli a Bernabéuba sem feltartott kézzel fog menni.

A párharc múltja

A felek egyszer találkoztak ezt megelőzően, az 1987/88-as BEK-szezonban, akkor is a legjobb 16 között, ahol még a most a lelátón szurkoló Maradona is pályára lépett. A Beenhakker-féle Madrid hazai pályán 2-0-ra nyert, idegenben 1-1-es döntetlent ért el, ezzel a leosztással azt hiszem, most is elégedettek lehetnénk. Abban a szezonban a Real Madrid az elődöntőig jutott, ahol a PSV jelentette a végállomást, idegenben lőtt góljának köszönhetően.

A számok nyelvén – csapatok

A két gárda összekerülése nem számít legendás összecsapásnak, az azonban mindenképpen meglepő fordulat, hogy úgy sikerült összeakadniuk, hogy a Napoli csoportelsőként, míg a Real Madrid csoportmásodikként robogott tovább. Ennek ellenére a két csapat eddigi főbb statisztikai elemeiben, az idei BL-szezonban nincs nagy különbség, a hat szempont alapján négy inkább a Real, kettő inkább a Napoli javára billenti a mérleget, de még egyszer: nem beszélhetünk jelentős differenciákról.

Persze azt is érdemes megnézni, hogy ezeket a számokat milyen erősségű csoportokban produkálták a felek. Így segítségül hívtuk az elmúlt 5 szezon UEFA koefficienseit, melynek segítségével sikerült erősorrendet állítani a nyolc csoport között.

A grafikon alapján látható, hogy míg a Real Madridé volt a második legerősebb csoport, a Napoli az ötödik legerősebb csoportban tudott első helyen végezni.

További érdekességek:

  • Az idei BL-szezonban, amikor a Napoli gólt lőtt a csoportkörben, rendszerint kapott is, és ugyanez igaz a Real Madridra is, sőt, csak kettejükre igaz az állítás a 32 csapat közül. A Real Madrid minden meccsén lőtt is, kapott is, míg a Napoli produkált egy 0-0-t is.
  • A Real Madrid kapta a legtöbb gólt (10) a Benficával és a Manchester Cityvel holtversenyben a továbbjutó csapatok közül, a Napoli pedig a csoportelsők közül a második legtöbbet (8), a Real Madridot megelőző Dortmund (9) után.
  • A Napoli sosem jutott még a BL-ben/BEK-ben a legjobb nyolc közé, a Real Madrid viszont zsinórban hetedszer teheti ezt meg.
  • A Real Madrid a Manchester City elleni tavalyi BL-elődöntő első mérkőzése óta mindig szerzett legalább egy gólt, így ez a sorozata már 40 mérkőzés óta tart. A Napoli sorozata sem rossz ilyen szempontból, a Kijev elleni gól nélküli döntetlen óta 14 mérkőzésen esett legalább egy nápolyi gól minden mérkőzésen.
  • Damir Skomina lesz a mérkőzés játékvezetője, a Real Madrid 5 győzelmet és 2 vereséget számlál vele, a legutóbbi találkozásuk tavaly, a BL-elődöntő első felvonásában esett, akkor a Real Madrid 1-0-s győzelmet aratott. A Napolinak mindössze egyszer vezetett a szlovén sípmester, igaz, az olaszoknak is kedves emlékük van róla, hiszen 2011 végén Skomina játékvezetésével, és Cavani duplájával verték 2-1-re a Manchester Cityt, hatalmas lépést téve akkor a csoportból való továbbjutás felé, ami végül össze is jött.

A számok nyelvén – játékosok

Két összehasonlítást hagytunk a végére, a védelemből Varane és Koulibaly, a támadóegységből Callejón és Lucas összevetését.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK