Egytől egyig: Real Madrid – Napoli (3-1)

Jó eredményt ért el a BL-nyolcaddöntő első mérkőzésén a Real Madrid, 3-1 arányban múlta felül hazai pályán a Napoli csapatát. Az biztos, hogy a párosítás még nincs lefutva, de így már egyértelmű favoritnak számítanak a spanyolok. Mi ismét megpróbáljuk egy tízes skálán értékelni a találkozón látottakat, szigorúan szubjektíven. Jöjjenek a pontok!

Csapatok

Real Madrid (8)

Átjött az akarás, átjött az elszántság, átjött az, hogy egy szintet ugrott a csapat, 2017-es önmagához képest. Minden hazai játékos megpróbálta tudása legjavával, sok munkával segíteni a csapatát, nem volt olyan labdarúgó, aki drasztikusan lefelé lógott volna ki. Az irányítás a találkozó jelentős részében a madridiak kezében volt, akik ezúttal nem csak a beadásokban bíztak, hanem megpróbáltak szép akciókkal, és átlövésekkel is operálni. A csapat által játszott 4-3-3 láthatóan jobban fekszik, mint a kissé életidegen 3-5-2, meg is gyűlt vele a baja az olaszoknak. Védekezésben azért akadtak gondok, és nem a kapott gólból, vagy a két kaput eltalált lövésből indulnék ki, hanem hogy többször azért veszélyesen oda tudtak érni a kapu elé, és volt ziccerük a szépítéshez is, így erre mindenképpen jobban kell figyelni a visszavágón.

Az olvasók osztályzata: 7,8

170216_Kozonseg

Napoli (6)

Insigne zseniális meglátásán kívül nem mutatott annyit a Napoli, mint amennyit a közvélekedés várt a csapattól. A mérkőzés előtti statisztikai összegzésben is szerepelt, hogy a Napoli amikor lőtt gólt az idei BL-ben, akkor kapott is, ez a sorozat most sem szakadt meg. Az olaszok elég orrnehezek, hiszen a Callejón, Mertens, Insigne hármas Hamsíkkal kiegészülve európai szinten sem számít rossz névsornak, a Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam négyes azonban nem egy nagy eresztés egyéni képességek alapján, így csapatszinten kell jobban teljesíteniük a támadások megfékezésénél. Casemiro gólján kívül a másik kettőt kicsit több koncentrációval, jobb helyezkedéssel megakadályozhatták volna, és pár Reina-bravúrra is szükség volt, hogy ne menjen át kiütésbe a meccs. Ha az olasz csapat az első félidőben gólt/gólokat szerez, úgy, hogy nem kap, szoros lehet, de erre nem sok esélyt látok az odavágó alapján.

Az olvasók osztályzata: 5,4

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Dani Carvajal (8,5)

Egyszerűen szinte tökéletes meccset játszott a saját nevelésű jobbhátvéd, zseniális gólpasszal alapozta meg az egyenlítő gólt, és fáradhatatlanul rohangált fel és le a szélen, hiba nélkül végezve a dolgát. A szélső összjátékokból rendre kivette a részét, és mindig a jó megoldást választotta, elképesztő higgadtsággal, a támadóharmadban 94%-kal(!) passzolt. Védekezésben is az ő oldala volt a stabilabb, nehezen boldogultak az ő felén a nápolyiak. A mérkőzés legjobbjának járó elismerés odaítélésénél figyelembe vettem, hogy végigjátszotta a találkozót, és a mérkőzés egészében egyenletesen hozott igen magas szintet. Remek teljesítmény!

Az olvasók osztályzata: 7,9

170216_Carvajal

Keylor Navas (5,5)

A kapott gól az övé, kicsit kijjebb állt és némileg jobbra tolódva, a helyzetet pedig remekül ismerte fel Insigne. A kapusoknak igaz, hogy nem a vonalon, vagy annak a közelében kell helyezkednie, de Navas pozíciója így sem volt megfelelő, ráadásul behátrálás után sem korrigált középre, ezért nem ért le a kapufa mellé. Ezen kívül nem volt olyan sok lehetősége a Napolinak, de a gólt leszámítva megfelelően dolgozott. Ugyanakkor nagy kár érte, mert 3-0-val szinte biztosan ki lehetett volna jelenteni, hogy eldőlt a párharc.

Az olvasók osztályzata: 6,2

Raphaël Varane (8)

Élvezi a bizalmat a francia hátvéd, és élvezhetik a szurkolók is, hiszen Varane ismét azt a magabiztos formát hozta, amit elvár tőle a madridi publikum. 2 szerelés, 2 elcsípett labda, 1 blokk, ismét szabálytalanság nélkül, egy olyan meccsen, amelyen nagy nyomást nem kellett elviselnie a védelemnek, de végig ott kellett lenni fejben, hiszen pár alkalommal felbukkantak a vendégek a kapu előtt. Ha egy picit jobban odafigyel az első félidő végén, gólt is szerezhetett volna.

Az olvasók osztályzata: 7,5

Sergio Ramos (7)

Nem játszott rosszul a kapitány, de egy kicsit a védekezés minden szegmensében kevesebbet teljesített, mint kollégája. Sajnos összeszedett egy teljesen felesleges sárgát is, nem lenne jó belefutni egy eltiltásba esetében, igaz, Nacho több alkalommal bizonyította, hogy kész a beugrásra, és Pepe is visszatért. Portugál társa váltotta is őt a második félidőben, sérülés miatt.

Az olvasók osztályzata: 7,2

Marcelo (6,5)

A brazil balhátvéd teljesítménye alapján sem a bosszankodás és a panaszkodás ugrik be. Támadásban ezúttal is sokszor felért az akciókkal, és bár mindössze egy kulcspasszt osztott ki, 26-ból 23 labdát továbbított jól a támadóharmadban. Egyszer került komoly helyzetben a kapu elé, ha pontosabban passzol, vagy inkább a lövést választja, jobban járhatott volna a csapat, de labdája érintetlenül suhant el keresztbe. A második félidőben úgy éreztem, kicsit elfáradt, több alkalommal is az ő oldalán tudott veszélyt teremteni a Napoli, úgy hogy nem ért vissza időben. Ezeket a kihagyásokat nem szabad megengedni a visszavágón.

Az olvasók osztályzata: 7

Casemiro (8)

A Tank remekül teljesített, főleg a második félidőben, ahol kiemelkedő volt. 7 elcsípett átadásával, és 5 kiharcolt szabadrúgásával ő volt a mezőny legjobbja, bombagólja pedig biztosan versenyben lesz a forduló legszebb találatának címéért, emellett 90%-os passzpontosságot produkált. Az olvasóknál pontszámban, és a külön szavazás során is ő lett a mérkőzés legjobbja, nem érdemtelenül. Személy szerint az első félidőben kissé bizonytalanabbnak éreztem, többször próbált olyan megoldásokba belemenni, ami nem feltétlen az ő asztala, illetve helyezkedésével többször iktatta ki Modrić vagy Kroos pozícióját, megakadályozva a direktebb támadások végigvezetését. Apróbb taktikai szempontok, mégis fontos, hogy az összképet a nagyszerű mutatók mellett kiegészítsük a javítanivalókkal, és ezekkel együtt véssük be az osztályzatot a játékos neve mellé.

Az olvasók osztályzata: 8,4

Luka Modrić (7)

Egy árnyalatnyival éreztem tompábbnak középpályás társainál. Övé volt a legtöbb passzkísérlet a Realból, 92%-kal oldotta meg, kiosztott 3 kulcspasszt is. Előtte is adódtak lehetőségek, három lövése is volt, azonban egyszer sem talált kaput. Érdekes, hogy olykor sokkal reménytelenebb helyzetekből próbálkozott, és mikor párszor tisztább helyzetben volt, akkor inkább a játékot kereste (emlékezzünk arra a szituációra, amikor Carvajal bemozgással vitte el az embert, és a horvát meg akarta játszani, ahelyett, hogy él a felszabadult tér adta lehetőséggel). Egyáltalán nem mondom, hogy rossz volt, de két társához képest most valamelyest kevesebbet tett a közösbe.

Az olvasók osztályzata: 7,7

Toni Kroos (8,5)

Kroos mehetne a szabadalomért a „visszakészítésből a fű alatt suhanó bal alsós” megoldás okán. Ha levédetné, én vennék suhanós bögrét, tollat, esőkabátot is. Egyetlenegy próbálkozását váltotta gólra, 93%-kal passzolt, és három kulcspassz is szerepel a neve mellett. Esetében nem tudom eléggé kihangsúlyozni a pályán belüli kommunikáció fontosságát, amelyben rendre ő a leghatékonyabb, hanggal és kézjelekkel is mutatja a következő lépést, és fejben már ott vannak az alternatívák a következő megmozdulással kapcsolatban. Nálam tegnap este a középpálya legjobbja volt, valamivel kiegyensúlyozottabb meccse volt, mint Casemirónak.

Az olvasók osztályzata: 8,2

James Rodríguez (6,5)

Nagyon igyekezett, nagyon akart, de nem tudott igazán magas szintet hozni. Bár főleg a jobb szélen játszott, volt olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor Ronaldóval helyet cseréltek. Önmagához képest meglehetősen pontosan, 92%-kal passzolt, 23 átadásából 21 célba ért a támadó harmadban, és két kulcspasszt is magáénak tudhat. Nem ezzel a találkozóval játszotta be magát a csapatba, de odatette magát, és bizonyította, hogy lehet rá számítani, megérdemli a bizalmat, hiszen nagy odaadással és munkával hálálta meg.

Az olvasók osztályzata: 7

Karim Benzema (7)

Rendkívül fontos egyenlítő gólt szerzett, még időben a Napoli találatára reagálva, tűpontos centerezést követően. Az elmúlt időszakban látott lötyögést követően most azért kivette a részét a mezőnymunkából is. Volt két kulcspassza, megnyert 3 fejpárbajt, és egyszer szerelni is tudott. Ha húz egy extraklasszist és valahogy bevarázsolja Reina mellett a labdát Ronaldo kiugratása után, vagy hiperextraklasszis meglátással egyből továbbdobja a bogyót a bal oldalra, akkor még több pontot kaphatott volna, de az egyenlítés, és az igyekezet mindenképpen figyelemreméltó. Egy fecske persze nem csinál nyarat, azaz hiba lenne egy meccs alapján következtetéseket levonni, sokkal több legalább ilyen mérkőzés kell Benzemától.

Az olvasók osztályzata: 7,2

Cristiano Ronaldo (8)

És, végül elértünk a portugálhoz. Na akkor. Emlékszünk-e arra, amikor Ronaldo nem lő gólt, görcsös, nyolcat belebombáz az emberbe, csapkod, nem veszi ki a részét a játékból. Mindez meg van említve egy értékelőben, és nem kis felháborodás kíséri a kiosztott alacsony pontszámot. Nos remélem egy kicsit sikerült felnyitni a szemét a háborgó hangok tulajdonosainak. Sorolom. Gyönyörű egyéni megoldás után kiosztott rendkívül okos gólpassz Kroos számára. ÖT kulcspassz, ebből egy assziszt (ide nem tudok elég felkiáltójelet tenni), ÖT sikeres csel, 88%-os passzpontosság, 15 sikeres passz a támadó harmadban a 18-ból. Három gólpassz értékű átadása biztosan volt, kettő Benzemának az első félidőben, egy fejre, egy lábra, és a Marcelo felé továbbított labda a második félidőben a tizenhatoson belül. Önzetlen volt, CSAPATJÁTÉKOS volt, hajtott, küzdött becsülettel, és ami még fontosabb, nem akart konstans centert játszani Benzema sarkának letaposásával, hanem egy 4-3-3-as rendszer szélsőjeként akkor húzódott beljebb, amikor valóban szükséges volt. Ilyen esetekben NEM ÉRDEKEL, ha Ronaldo nem lő gólt, mert tudom, hogy rendkívül hasznos teljesítményével a csapatot segítette. Kicsit a 24-25 éves, első madridi szezonos önmagára emlékeztetett tegnap. Szép munka!

Az olvasók osztályzata: 7,7

170216_Ronaldo

Cserejátékosok

Teljesen őszinte leszek, Álvaro Morata keveset játszott a pontozáshoz, Pepe és Lucas Vázquez játékára pedig nem kívánok kiosztani 20 és 15 perc után pontokat úgy, hogy a lényegi kérdések eldőltek már a beállásuk előtt.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7,5)

Tulajdonképpen meghozta a várt döntéseket, egy helyen változtatta meg a várt kezdőt, Lucas helyett Jamest dobta csatasorba a jobb oldalon, és bár a kolumbiai nem csillogott, de hajtott becsülettel. A cserékkel némileg még jobban nyúlhatott volna bele a meccsbe, Ramos sérülésére kénytelen volt reagálni, de a 60. perc környékére egy Modrić – Kovačić cserét szívesen láttam volna, akár Lucas beszállásának kárára is, Moratát pedig egy 5-10 perccel hamarabb vártam. A védekezés megszervezésében, és a lassabb támadások felépítésénél mutatott helyezkedésekben várok javulást a visszavágóra.

Az olvasók osztályzata: 7,4

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK