Számháború: Real Madrid – Espanyol

Cikkünkben az aktuális mérkőzéssel kapcsolatos számokkal, tényekkel, adatokkal, érdekességekkel foglalkozunk. Minden, és még annál is több, amit a párharcról tudni érdemes!

A két csapat jelenlegi helyzete

Remek hétközi győzelemmel hangolt a hétvégére a Real Madrid. A Napoli elleni 3-1-es sikerrel tovább nőtt a madridiak esélye a továbbjutást illetően, fél lábbal már a negyeddöntőben a csapat. Zidane a keret frissen tartása érdekében élt a rotáció adta lehetőséggel, és néhány játékos pihenőt kapott a visszavágóra, ahogy az a legfrissebb keretből kiderül. Örömteli hír, hogy Bale visszatért, és Zidane állítása szerint az Espanyol ellen már fog is kapni pár perc lehetőséget. Benzema hiányában Morata kiváló esélyt kaphat, biztosra lehet venni, hogy kezdőként fut majd ki a gyepre, akárcsak Casilla, aki a pihenő Navast válthatja. A másik kilenc pozíció kérdése nyitott, bár azért van néhány eset, ami egyértelműnek tűnhet.

Érzésem szerint az Espanyol valamivel nehezebb helyzetben van a saját szintjén. A kilencedik helyezett csapat számára egy Real Madrid elleni győzelem hatalmas lépést jelenthet a kupaindulást érő helyek felé (pontokban és motivációban egyaránt), ugyanakkor komoly hiányzók sújtják Quique Sánchez Flores legénységét. Javi López (a csapatkapitány), Víctor Sánchez (a csapatkapitány-helyettes), Léo Baptistão és Marc Navarro sem lesz bevethető. Ott lesz viszont Pablo Piatti, a kulcsember, aki 14 ponttal áll a kanadai táblázaton, 7 góllal és 7 gólpasszal, utóbbival Kroos mögött holtversenyben a második.

A párharc múltja

Az Espanyol sem az a csapat, aki a Bernabéuba a három pontért jár. A csapat közel 10 éve tudott utoljára meccset nyerni a Real Madrid ellen, de akkor hazai környezetben. Amikor utoljára hozták el Madridból a három pontot, a jelenlegi edzőjük még a fővárosi csapatot erősítette játékosként, Raúl még csak bontogatta a szárnyait, és a tavaly az Espanyolt kölcsönben megjáró Marco Asensio kereken három hónapos volt. A párharc esélyese egyértelműen a Real Madrid, de nem fut rossz szezont az Espanyol, így nem szabad lebecsülni a több ex-madridistával (így különösen motivált játékosokkal) felálló ellenfelet.

A számok nyelvén – csapatok

Jöjjön néhány érdekesség a csapatokkal kapcsolatban.

  • A gólos sorozat már elég széles körben elterjedt, és a Napoli ellen sem szakadt meg, azaz a csapat 41 meccse mindig lőtt legalább egy gólt. Reméljük ez most sem fog megszakadni.
  • A vezető gól szerepe szintén rendkívül fontos a Bernabéuban a bajnokságban. 2015. március 1-jén a hazai pályán vívott Villarreal elleni meccs volt az utolsó bajnoki, ahol otthon a Real szerezte az első gólt, mégsem tudta megnyerni a mérkőzést (1-1-es döntetlennel zárult az a meccs). Azóta az összes hazai bajnokin, ahol a Real Madrid szerezte az első gólt, meg is nyerte az aktuális találkozót.
  • A Real Madridnak mindössze három olyan hazai bajnokija volt idén (a 11-ből), amikor kapott gól nélkül zárta a mérkőzést, ellenben az Espanyol már ötször tartotta gól nélkül idegenben játszva hazai ellenfelét, tíz meccsből, ezzel holtversenyben második a csapat az Atlético (6) mögött.
  • Az Espanyol már 3 bajnoki óta gólképtelen a Real Madrid ellen, a fővárosi csapatnak velük szemben van ilyen tekintetben a leghosszabb sorozata.
  • 10 idegenbeli meccséből nyolcon legalább egy gólt szerzett az Espanyol, sőt, hatszor ők szereztek vezetést.
  • Undiano Mallenco fogja vezetni az összecsapást. A Real Madridnak idén még nem vezetett bajnokit a 43 esztendős sípmester, az Espanyolnak igen, hazai pályán kaptak ki két góllal a Celta Vigo ellen.

A számok nyelvén – játékosok

Ezúttal itt is az érdekességekre koncentráltunk, jöjjön hat, játékosokkal kapcsolatos morzsa is.

  • James kedvenc ellenfele a bajnokságban épp az Espanyol. A kolumbiai középpályás 21 gólt szerzett a bajnokságban, hármat a mostani vendégek ellen. Idén eddig csupán egyszer volt eredményes a bajnokságban, ugye kitaláljuk melyik csapat ellen szerezte.
  • A rotáció miatt csapatba kerülhet Nacho is. A védelem saját nevelésű jolly jokere 66 ligameccsen lépett pályára a klubban, egy gólja van, azt 2015-ben épp az Espanyol ellen érte el.
  • Több átfedés is van a játékosokat tekintve a két csapat között. Casilla, Lucas, és Asensio is játszottak a vendégeknél, míg Reyes, López és Jurado madridi játékosként is megfordultak a Bernabéuban.
  • Gerard Moreno, az Espanyol támadója a legeredményesebb első osztályú bajnoki idényét futja 8 góllal, az ezt megelőző két teljes szezonban csupán hétig jutott.
  • Morata hat gólt szerzett eddig a bajnokságban, ebből ötöt hazai környezetben, mindegyiket különböző mérkőzésen, és a Real Madrid mindegyik meccset meg is nyerte.
  • Lucas egy gólnál és öt gólpassznál jár a szezonban, a gólt és a gólpasszokat is különböző meccseken szerezte, és mind a hat találkozó madridi sikerrel zárult.
Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK