Számháború: Valencia – Real Madrid

Cikkünkben az aktuális mérkőzéssel kapcsolatos számokkal, tényekkel, adatokkal, érdekességekkel foglalkozunk. Minden, és még annál is több, amit a párharcról tudni érdemes!

A két csapat jelenlegi helyzete

A Valencia nem várja rossz előjelekkel a találkozót. Hétvégén 2-0-ra nyertek hazai pályán a Bilbao ellen, egy viszonylag kiegyenlített mérkőzésen, így ismét biztonságos távolságra került a csapat a kiesőzónától. Igen, sajnos ilyesmiről kell beszélni a denevérek esetében, az alsó vonaltól mindössze 7 pontra állnak (igaz, egy meccsel ugye kevesebbet játszottak a hátsó fogat tagjainál). Voro keretében három hiányzó lesz, Rodrigo és Mina a támadósorból, Montoya pedig a védelemből, mindhárman sérülés következtében. Viszont így sem gyenge ez a csapat, és a tagokat végignézve érthetetlen, hogy hogy lehet ennyire hátul a Valencia.

Ami a Real Madridot illeti, sűrű a programja Zidane fiainak. Múlt héten a Napoli ellen sikerült biztató eredményt elérni a BL-ben, majd az Espanyol következett, akiket kevésbé látványosan, ellenben magabiztosan sikerült két vállra fektetni. A keretbe már a hétvégi meccsen visszatért Bale (góllal ráadásul), és most is az utazók közt van, ellentétben a sérültekkel, és három kimaradóval, akik technikai döntés miatt maradtak ki. Mariano és Asensio meglehetősen „rutinosak” a szakmában, Pepe ottléte már inkább érdekesség, státusza és tapasztalata okán. Zidane sem tudott mit mondani a portugál jövőjével kapcsolatban, azt nyugtázta csupán, hogy az idény végéig biztosan az ő játékosa. A Real Madrid továbbra is listavezetőként várhatja az aktuális bajnokit, és ez végeredménytől függetlenül meg is marad a hétvégéig. Persze jó lenne ismét négy pontra megugrani a Barcelonától.

A párharc múltja

Ősszel nem találkoztak a csapatok, mivel a mostani mérkőzés lesz valójában az őszi kör, a párharc visszavágójára április végén kerül sor a Bernabéuban. A közelmúlt meglehetősen szoros összecsapásokat hozott. A legutóbbi hat bajnokit vizsgálva 2 madridi sikert, 3 döntetlent és 1 valenciai diadalt mutat a mérleg. Érdekesség, hogy a Valencia mind a hat meccsen pontosan két gólt szerzett, a Real Madrid a győzelmeknél hármat, a vereségnél egyet, azaz mindkét csapat szórta a gólokat egymásnak mostanában. Az utolsó találkozás a fővárosban esett a két fél között tavaly májusban, 3-2-es hazai sikerrel, érdekes, hogy az akkori gólszerzők közül most egyik sem áll rendelkezésre a Valenciában, hiszen Rodrigo sérült, André Gomes pedig már a Barcelona játékosa.

A számok nyelvén – csapatok

A két csapatot ezúttal nem százalékos értékek, hanem egy meccsre eső mutatók alapján hasonlítottuk össze, és meglepetéssel nem találkozhatunk. A Real Madrid nagyságrendben kétszer annyi gólt lő, és feleannyit kap, mint a Valencia, ehhez mérten többször lőnek kapura, és osztanak ki kulcspasszokat a madridi játékosok. Szereléseket tekintve valamivel jobb a Valencia, de a tabellán hátrébb lévő csapatok esetében ez érthető, a szabálytalanságokat figyelve még nagyobb az „előnye” a hazaiaknak.

A mérkőzés játékvezetője a mindössze 30 esztendős, Ricardo de Burgos Bengoetxea lesz. A baszk sípmester a tavalyi szezon óta vezet első ligás meccseket. Idén egy meccset fújt a Realnak, a Celta Vigo elleni augusztusi győzelem esetében, a Valenciának ebben a szezonban még nem vezetett mérkőzést. További érdekesség, hogy ő volt a spori a Cádiz elleni botrányos kupakieséskor is, illetve 2010-ben 24 évesen fújt pl. egy Castilla – Guadalajara Segunda B meccsen, ahol a hazaiaknál Carvajal, Nacho és Morata is kezdő volt, valamint 2011-ben a Málaga 7-0-s lemészárlását is testközelből élhette át negyedik játékvezetőként.

A számok nyelvén – játékosok

Jöjjön végül pár érdekesség a két csapat játékosaival kapcsolatban:

  • Ahogy a bevezetőben említésre került, a Valenciánál Mina és Rodrigo sincsen, a két játékos, akik a házi góllövőlista első két helyén állnak 5 illetve 4 góllal. Három góllal négyen is állnak, és a további hat gólpasszal rendelkező Nani ugyan kiemelkedik, mégis Mario Suárez az, aki amikor betalált, a Valencia kettőből kétszer megnyerte aktuális mérkőzését.
  • Ezequiel Garay 2 felejthető szezon húzott le a Real Madridban. A hátvéd Ronaldóhoz és Benzemához hasonlóan 2009 nyarán érkezett a klubhoz. Egyetlen madridi gólját viszont éppen a Valencia ellen szerezte 2009 decemberében, a 83. percben, a találat három pontot ért, a Real 3-2-re nyert.
  • Mateo Kovačić eddig egyszer került kiállításra a Real Madridban, 2016 januárjában, a Valencia ellen, amikor hátulról szállt bele João Cancelóba.
  • Ronaldo idén a bajnokságban, idegenben már kilenc gólnál jár, ő a bajnokság egyetlen játékosa, aki kétszer is mesterhármasig jutott, mindkétszer idegenben. Remélhetőleg az Alavés, és az Atlético után a Valencia is megízleli otthon Cristiano tripláját.
Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…