Egytől egyig: Villarreal – Real Madrid (2-3)

Nem volt egyszerű, de sikerült, idegenbeli győzelmének hála pedig a tabella élén fejezhette be a fordulót a Real Madrid. Mi ismét megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (5)
Nagyon örülök a győzelemnek, annak pedig még jobban, hogy a csapat küzdött a végsőkig, a mutatott játék azonban kiábrándító volt, sajnos nem először. Én próbáltam találni valamilyen elképzelést abban, amit a srácok futball címén produkáltak, ám egyszerűen nem sikerült. A legjobban azt sajnáltam, hogy ismét a rövidpasszos, tesze-tosza játékot erőltettük, pedig úgy megnéztem volna néhány beívelést, hosszú indítást, amolyan igazi angolos megmozdulást… Szarkazmus tábla a magasban, persze. Mert az az igazság, hogy a teljesen elképzelés nélkül játszó Real Madridban az egyetlen dolog, amivel  megpróbálnak gólra törni a játékosok, az a „toljuk ki szélre, majd Dani vagy Marcelo beadja” felfogás. Ez pedig nem jó, nagyon nem. Ez nem az az irány, amit követni kell. Egy cseppnyi kreativitást sem láthatott a fotelszurkoló egészen az első madridi cseréig. Aztán megtört a jég. A csapatnak volt játéka – ha nem is káprázatos, de legalább volt valami -, majd a gólok is jöttek. Az agyérgörcs viszont könnyen elkerülhető lett volna néhány olyan edzői döntéssel, amelyek meghozatala egyelőre indokolatlanul várat magára. Erről viszont majd később…
Az olvasók pontszáma: 5,9

Villarreal (6)
Kezdetben csak szervezetten, később viszont jól is játszottak. Mind a két góljuk után úgy gondoltam, hogy maximálisan megérdemelték azokat. A második találatot, valamint a 70. percet követően látványosan visszaesett a teljesítményük, nagy valószínűséggel elfáradtak a hatalmas mezőnymunkában, amit a vendégek ki tudtak használni. Ha a meccs egészét tekintjük, minimum egy döntetlen kijárt volna nekik.
Az olvasók pontszáma: 6,5

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Isco (8)
Hogy lőtt-e gólt? Nem. Akkor gólpasszokat adott? Nem, azt sem. Isco egyszerűen csak beszállt a padról és megváltoztatta a csapatának játékát, valamint a mérkőzés végkimenetelét. Úgy gondolom, az ő pályára lépése volt a fordítás kulcsa. A spanyol kreativitást hozott a középpályára, összekötötte Kroost és Modrićot a támadókkal, ezáltal sokkal gördülékenyebb lett a csapat támadójátéka. Egyéni megmozdulásaival nem csak a mérkőzést színesítette, szinte minden egyes labdaérintéséből támadást vezetett a Real Madrid. Az első és a harmadik gólban is vastagon benne volt, utóbbinál pontosan az ő labdaszerzéséből indult az egész offenzíva. Isco egy olyan játékos, aki bármikor képes megteremteni a különbséget, ezt már számtalanszor bizonyította. Gyakrabban kellene a kezdőcsapatba nevezni, mert óriási veszteség érné a csapatot, ha nyáron – egyébként teljesen jogosan – távozna.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Keylor Navas (6,5)
A kapott gólokról nem tehetett a Costa Rica-i kapus, akinek az első félidőben két nagy bravúrja is volt. Bakambu találatánál viszont az idényben már nem először éreztem azt, hogy egy az egy elleni szituációban közel sincs annyira éles és félelmetes, mint a tavalyi idényben volt. Ezzel persze nem az ő nyakába akarom varrni a találatot, nem is lehetne, kiszolgáltatott helyzetben volt, de tavaly talán láthattunk volna egy emberfeletti bravúrt hasonló helyzetben.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Dani Carvajal (7,5)
Az első félidőben nem nyújtott semmi extrát, igaz, Adrián López nem tudott túljárni az eszén, támadásban viszont nem csillogott a spanyol. A második félidőre más felfogásban érkezett pályára, négy kulcspasszal hozta helyzetbe társait és nagyszerűen tekerte a bogyót Bale fejére, aki ennek köszönhetően visszahozta a meccsbe a csapatot. Moratának is kiváló labdát adott, a spanyol azonban nem tudott élni a duplázás lehetőségével. Én csak azt kívánom, hogy minden mérkőzésen legyen a csapat minden tagjában akkora vágy és elszántság, mint a mi Daninkban.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Pepe (6,5)
A portugál nem lógott ki lefelé a defenzív vonal játékosai közül. A sebességén érződött a hosszú kihagyás – vagy az, hogy tegnap töltötte be 34. életévét -, ám rutinjával szinte mindig pótolta ezt a hiányosságát. Bár Ramos néha ki kellett segítse őt, 8 felszabadításával senki sem tudott versenyezni a csapatból.
Az olvasók pontszáma: 5,8

Sergio Ramos (6)
A védelem legjobbja lehetett volna, ám Bakambu góljában vastagon benne volt, ami a pontszámára is kihatott. A kapitány nem fogta elég szorosan a kongóit, ráadásul nem volt kellően határozott akkor sem, amikor a támadó átvette a labdát – hozzáteszem, át sem szabadott volna vennie a játékszert -, így a csapat kétgólos hátrányba került. Pepének és Marcelónak  is próbált besegíteni néha, Castillejóval azonban ő sem bírt a baloldalon. Ezen hibáin kívül azonban magabiztosan teljesített, hasznosan játszott, rengetegszer kapcsolódott be a labdakihozatalokba és a támadásokba is.
Az olvasók pontszáma: 5,5

Marcelo (6)
A védekezéséről kár is beszélni, Castillejo csak akkor nem verte meg, amikor nem is akarta, ám a társak mindig résen voltak a szélső középre tett labdáinál. Ahogy azt szokta, Marcelo a pocsék védekezését pazar támadójátékkal ellensúlyozta. Folyamatosan veszélyeztetett az ellenfél térfelén, az összjátékokban rendszeresen részt vett, minden egyes támadásban letette a névjegyét. Hat alkalommal hozta helyzetbe a társait, ez pedig a mezőny legkiemelkedőbb mutatója. A mérkőzés végén nagyszerű gólpasszal járult hozzá a győzelemhez. A pontszámában viszont figyelembe kellett vennem a védőmunkáját is, ami meglehetősem lehúzta az osztályzatát.
Az olvasók pontszáma: 6,2

Casemiro (6,5)
Jól szűrt a középpályán, öt labdaszerzést mutatott be 57 perc alatt, ami dicséretes teljesítmény, a többiek átlagosan 90 perc alatt tudták ennyiszer visszaszerezni a játékszert. A támadásépítésekben azonban gyakran játszotta a felesleges ember szerepét, így kétgólos hátrányban, amikor rettentően kellett a gól a csapatnak, cseréje indokolttá vált.
Az olvasók pontszáma: 5

Luka Modrić (5,5)
Nem az igazi mostanában a csapat horvát mágusa. Az első félidőben rá sem lehetett ismerni, rengeteg labdát szórt el – szám szerint nyolcat -, és azt a kreatív pluszt sem tudta nyújtani, amit amúgy jogosan várhatnánk el tőle. Isco beállását követően némileg feljavult a játéka, ám még így sem tudta az tőle megszokott szintet hozni. Egyetlen igazán emlékezetes passza volt, akkor Bale-t ugratta ki látványos indítással.
Az olvasók pontszáma: 5,6

Toni Kroos (5)
Ő sem volt képes akkora pozitív befolyással lenni a mérkőzésre, mint az esetek nagy többségében. Az első játékrészben teljesen halvány, szinte észrevehetetlen volt, a passzai sem ültek igazán. Rendre rossz megoldást választott, ráadásul olyan pocsék indításokat is láthattunk tőle, mint talán még soha. A második félidő második felére a passzjátéka feljavult, ám véleményem szerint így is ez volt a német egyik leggyengébb idei meccse.
Az olvasók pontszáma: 5,3

Cristiano Ronaldo (6,5)
Az első játékrészben kapura lövése szinte csak neki volt, az már más kérdés, hogy igazán jóra ezek közül egy sem sikeredett, sokszor teljesen feleslegesen próbálta riogatni Asenjót, kevés sikerrel. Sorra hozta a rossz döntéseket, azonban ahogy a többieké, úgy az ő teljesítménye is feljavult a második félidőre. Ismét önzetlenebbé vált, buzdította a társait, tetszetős összjátékokban vett részt, lőtt egy hatalmas kapufát ballal, kapásból, amihez kivételes rúgótechnika szükségeltetett. Nyomás alatt sem roppant össze, értékesítette büntetőjét, döntetlenre módosítva az állást. Morata gólja előtt is ő indította a végül gólpasszt adó Macelót. Kár azért az első félidőért…
Az olvasók pontszáma: 6,2

Gareth Bale (7)
Még mindig nem éreztem százszázalékosnak, ám így is a támadóharmad legjobbja volt. A BBC tagjai közül ő hozta a legtöbb alkalommal helyzetbe társait, ráadásul szerzett egy szép fejesgólt is. A lecserélése előtt a bokájához kapott, Zizou szerint viszont nincs komoly baj, szerencsére. Retteghet mindenki, ha a walesi újra csúcsformába lendül.
Az olvasók pontszáma: 6,5

Karim Benzema (3)
Aktív szereplője volt a csapat legszebb összjátékainak, ám jelen esetben, az eredmény kialakításában ennek nem volt igazán lényeges szerepe. Annak már sokkal inkább, hogy amikor végül rá jöttek ki ezek az összjátékok és be kellett volna fejezni egy támadást, akkor rendre elpuskázta az adódó lehetőséget, de nem akárhogy, úgy, ahogy azt a megyében szokták. Ha viszont őszinte akarok lenni, nem aggódom érte, hiszen Morata belőtte őt a kezdőcsapatba.
Az olvasók pontszáma: 2,9

Cserejátékosok

Álvaro Morata (7,5)
Alig 15 perc. Ennyi jutott a spanyol támadónak, akinek ez is elég volt ahhoz, hogy eldöntse a mérkőzést. Marcelo kanyarította a fejére a játékszert, amit nem a legjobb helyre fejelt ugyan, a lényeg azonban az, hogy a bogyó a hálóban kötött ki. Volt még egy hatalmas helyzete, ám azt benzemásan oldotta meg. Panaszkodni azonban így sincs okunk a teljesítményére, hiszen rendkívül fontos három pontot jelent a gólja.  Több lehetőséget érdemelne, ez nyilvánvaló.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Lucas Vázquez (-)
Alig kapott néhány percet, így értékelni nem tudjuk, ám remélhetően mindenki látta a mosolyt az arcán, amikor pályára lépett. Ennek a srácnak teljesen mindegy, hogy 2, 20 vagy 90 percet kap, számára óriási élmény a Real Madrid címeréért játszani. Sokan vehetnének példát a hozzáállásáról.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (4)
A kezdőcsapat láttán már felszisszentettem, hiszen újra a CKM kezdett középen, ám ahogy haladtam tovább a névsorban, és realizáltam, hogy a kiváló formának örvendő Karim újra ott lehet a támadósorban, rögtön megnyugodtam. Éreztem, hogy itt ma este nem lehet gond. Nem is lett, legalábbis a Villarreal számára nem túl sok az első 50 percben. Én ZZ helyében már a félidőben húztam volna egy, de inkább két cserét, már csak a példastatuálás miatt is, ám ez elmaradt. Ezúttal viszont jól vette észre, hogy a támadójátéknak nem Casemiróra van szüksége, és bedobta Iscót, aki elhozta az egészen addig hiányzó kreativitást a csapat számára. Hogy Benzema hogy lehetett megint a77. percig a pályán, azt nem tudom, de talán azért, hogy Morata véletlenül se bizonyíthassa, hogy neki a zacskójáról is bepattan a labda, míg a francia töketlenkedik. Nem így lett, a saját nevelésű támadó eldöntötte a meccset, a francia támadó nyaka körül pedig egyre durvábban szorul az a bizonyos hurok. Ami Zidane-t illeti, mondhatjuk, hogy a cserék fordították meg a meccset, hiszen lényegében így is van, ám sokkal korábban meg lehetett volna hozni ezeket a döntéseket, ami nagyban hozzájárult volna a támadójáték javulásához és a hazaiak sakkban tartásához. Az pedig továbbra is aggasztó, hogy a beívelgetésen kívül nincs igazi, meghatározott játéka a csapatnak. Kíváncsian várom, hogy mit hoz a jövő, néhány dolog viszont változásért kiált, vagy inkább ordít. Én kitartok a Zizou mellett, ám előbb vagy utóbb (sokkal inkább előbb) le kell mondania néhány dologról a csapat sikereinek érdekében.
Az olvasók pontszáma: 4,6

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…