Meddig lehet Moratát a padon tartani?

Álvaro Morata meglehetősen hatékonyan termeli a gólokat a Real Madirdban, ráadásul nélküle a csapat pontosan 8 pontot lett volna kénytelen nélkülözni az idényben. A Villarreal ellen is a spanyol volt a megmentő. Vajon mikor jön el az ő ideje? Mikor kezdhet fontos mérkőzéseken?

Vasárnap ismét – immár sokadik alkalommal – Álvaro Morata szállt be a mérkőzés utolsó szakaszában a padról, hogy megmentse a csapatot. Későn érkezett, de lejátszódott egy olyan jelenet, amit a madridisták már-már megszokhattak.

A Villarreal ellen a Real Madrid foggal-körömmel küzdött azért, hogy valahogy sikerüljön beszuszakolni egyetlen találatot a három pont érdekében. A saját nevelésű játékos a 77. percben érkezett, majd néhány perc elteltével Marcelo középre ívelt labdáját fejelte a hálóba, biztosítva, hogy szeretett csapata a tabella élén zárja a fordulót.

Karim Benzema az évek során letette névjegyét, aminek köszönhetően Európa legjobb támadói közt tartják számon. A francia a Bajnokok Ligája történetének ötödik legeredményesebb góllövője, előtte csak Ruud Van Nistelrooy (56), Raúl (71), Leo Messi (93) és Cristiano Ronaldo (95) állnak a sorban. Karimnak – köszönhetően eddigi 51 találatának – minden esélye megvan arra, hogy befogja Raúlt és ő legyen a sorozat történetének harmadik legeredményesebb játékosa, mielőtt végleg szögre akasztaná a stoplist.

Nyilvánvaló, hogy aki ilyesmire képes, annak bármelyik klub kezdőcsapatában helye van, persze akkor, ha megfelelő formában van és kielégítő erőnlétnek örvend. De mi van akkor, ha jön valaki, aki sokkal fiatalabb és jóval hatékonyabb úgy, hogy közben lényegesen kevesebb játékidő áll rendelkezésére? Az edzőnek továbbra is arra a játékosra kell építenie, aki már elismert Európa szerte, vagy több lehetőséget kellene adnia egy fiatalembernek, aki jobban teljesített sokkal kevesebb játékperc alatt?

Úgy tűnik, a Real Madrid edzője, Zinédine Zidane jelenleg pontosan ezen a dilemmán próbál túllendülni. Rendelkezésére áll egyrészt Karim Benzema, aki nem egy tipikus befejező csatár, hiszen az előkészítő szerepét is gyakran magára vállalja. Másrészt ott van Álvaro Morata, aki fiatal, és valahányszor pályára lép, minden erejével a gólszerzésre koncentrál.

A szurkolók és Zidane talán megelégednének azzal, ha Morata játszaná nagy befolyással bíró cserejátékos szerepét, Álvaro azonban biztosan nem törődne bele ebbe a szerepkörbe. Ő messze meghaladja ezt a szintet. Ő nem Chicharito. Morata fiatal, így a benne rejlő potenciál kihasználatlan marad, ha nem kapja meg a szükséges játékidőt.

Amikor Morata 2014-ben elhagyta a spanyol fővárost, nem élvezte a Real Madrid akkori edzője, Carlo Ancelotti bizalmát. Don Carlo szintén Benzemát preferálta Moratával szemben, a spanyol játékpercein Gonzalo Higuaín távozása sem segített. Álvarito a habfehér mezt végül az Öreg Hölgy zebracsíkos szerelésére cserélte, bízva a több lehetőségben. Arra vágyott, hogy bizonyíthassa: elég ahhoz, hogy a világ legjobbjaival szálljon harcba.

Első torinói idényében a Juventus beváltotta ígéretét a játékidőt illetően, Morata 40 mérkőzésen kapott lehetőséget, annak ellenére, hogy Carlos Tévezzel és Fernando Llorentével kellett megharcolnia a lehetőségért. Milliók szíve szakadt meg, amikor a madridi támadó ejtette ki nevelőegyesületét a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Bár Morata számára talán nem hozta el a várt áttörést a Juventusnál való szereplés (a válogatottba azért így is rendszeresen meghívót kapott), azt viszont bizonyította, hogy ő egy kiváló támadó, aki kétségkívül alkalmas arra, hogy a Real Madrid címeréért küzdjön.

Tudván, hogy Morata 2014-ben a játékidő hiánya miatt hagyta el Carlo Ancelotti Madridját, biztosra vehető, hogy nem tért volna vissza a spanyol fővárosba, ha Zinédine Zidane nem győzte volna meg arról, hogy elegendő lehetőséghez jut majd az első csapatban. Álvaro azonban csak néhány alkalommal kapott helyet a kezdőcsapatban, akkor is többnyire alacsonyabban jegyzett csapatok ellen. Többnyire csak a meccsek utolsó perceiben kap néhány percet csereként, ám mérhetetlenül jól él ezzel a kevés lehetőséggel is, hiszen újra és újra megmenti csapatát.

Az Athletic Bilbao elleni hazai mérkőzésen Zidane fiai már a 7. percben vezetést szereztek Karim Benzema révén. A rendezetlen védelemnek köszönhetően azonban a baszkok a 27. percben egyenlítettek, és a második félidőben nagyon úgy tűnt, Európa regnáló bajnoka bizony pontokat fog hullajtani. Zizou viszont úgy döntött, a 74. percben pályára küldi az éppen születésnapos Álvaro Moratát. Hét perccel a meccs vége előtt a saját nevelésű játékos a semmiből érkezett Marcelo beadására, és megszerezte a vezetést, valamint a győzelmet a blancók számára.

Hasonló jelenetnek lehettünk szemtanúi a Sporting elleni Bajnokok Ligája-találkozón. A vendégek 0-1-re vezettek, egészen addig, míg Ronaldo a mérkőzés végén egy jól helyezett szabadrúgással 1-1-re nem módosította az állást. Egy találatra azonban még szükség volt a győzelemhez, a megmentő pedig újra a csereként beálló Álvaro Morata lett. A spanyol James beadását fejelte a kapuba, három pontot érően.

Álvarito nem kapott lehetőséget a Valencia elleni 1-2-es vereség alkalmával, pedig ha pályára lép, könnyen lehet, hogy nem vereséggel végződött volna a párharc. Zizou vasárnap már a bizalom jeleit mutatta, hiszen pályára küldte elfeledett támadóját, amikor a csapatnak gólra volt szüksége a Villarreal ellen. A találat menetrend szerűen érkezett it. Zidane a meccset követő interjújában elismerte Morata és Isco teljesítményét is:

„Minden bizonnyal több lehetőséget érdemelnek. Nagyon jól játszottak, megváltoztatták a mérkőzést. Minden egyes játékosunkra szükségünk lesz az idény végéig. Ezzel mindannyian tisztában vannak. A szezon hosszú, de a teljesítményük mutatja, hogy mind készen állnak, ha pályára kell lépniük.”

Egy biztos. A francia trénernek a vasárnapi eseményeket követően nagyon nehéz dolga lesz, ha a padon akarja tartani Moratát, míg Benzema a kezdőcsapatban kap helyet, miközben utóbbi teljesítménye messze elmaradt az elvárttól az utóbbi időben, vetélytársa pedig lenyűgöző formát mutat a fontos pillanatokban.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK