Luigi de Magistris: Pokolszerű hangulatra számítok

A ma esti Bajnokok Ligája-mérkőzésre való hangolódás szellemében készült interjú Luigi de Magistrisszal, Nápoly polgármesterével. A beszélgetés fő témája természetesen a közelgő összecsapás volt, de szóba került az olasz klub anyagi helyzete és a város megítélése is.

Mit jelent Nápoly városának, hogy a Real Madrid érkezik vendégségbe?

Elsősorban figyelmet. Az elmúlt napok fotói már a világ minden pontjára eljutottak. Hatalmas érdeklődés kíséri a Real Madrid minden lépését.

Polgármesterként érez valamilyen kötődést Madrid vagy Spanyolország iránt?

De még mennyire! Nagyszerű kapcsolatot ápolok Madrid és Barcelona vezetőivel is. A városom és Spanyolország között történelmi kapcsolatot is találhatunk, hiszen a nápolyi nyelvre és lényegében az egész településre nagy hatással volt a spanyol kultúra. Ha tovább kutakodunk a múltban, akkor előbb-utóbb arra is ráébredhetünk, hogy az említett helységek gyakran hordoztak hasonló üzenetet bizonyos döntések meghozatalával. Szolidaritásvállalás, menedék az elesetteknek, lehetőség a beilleszkedésre, befogadás. Sajnos számos országban és városban elutasítják ezeket az alapvető emberi értékeket, de engem örömmel tölt el, hogy mi nem tartozunk közéjük.

Ha már a spanyolokról van szó, akkor nem lehet nem megemlíteni Reinát, Albiolt vagy Callejónt. És ne felejtsük el Rafa Benítezt sem, a csapat korábbi vezetőedzőjét. Ő még saját blogot is vezetett a város látványosságairól.

Mindenkit boldoggá tesz, hogy ennyire jól ment nekik a beilleszkedés. Ezek az emberek mindig is tisztelettel és hálával beszéltek a városunkról és a futballcsapatunkról. Igyekszünk rászolgálni erre.

Manuela Carmena, Madrid polgármester asszonya is meghívást kapott a rangos eseményre?

Nem szerettem volna fejfájást okozni neki, így nem. Nagyon szívesen látjuk őt, de tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg dolga akad a saját otthonában is.

Hogyan értékelné a Bernabéuban lejátszott találkozót?

A csapat nem volt képes a saját játékát játszani, de nem gondolom, hogy szégyenteljes vereséget szenvedtünk. A 3-1-es "félidei" eredmény nem mondható kifejezetten rossznak. Még bármi lehetséges.

Pokolszerű hangulatra számít a világ összes újsága.

Természetesen! Én sem vagyok kivétel. Biztos vagyok benne, hogy ez nagy segítség lesz a csapat számára, de a győzelemhez ennél több kell. Nem ártana némi szerencse sem például. (nevet)

A közelmúltban volt némi felhajtás a stadion körül.

Huszonöt millió eurónyi kölcsönt igényeltünk a megfelelő állami szervektől. A szükséges felújítások nélkül az UEFA nem engedélyezte volna, hogy Bajnokok Ligája-mérkőzéseknek adjunk otthont. Néhány apróbb újdonság már a keddi találkozón napvilágot lát, mint például az átalakított játékosöltözők vagy a megújúlt sajtórészleg.

Spanyolországban általában a csapatok nemcsak bérlői, hanem tulajdonosai is saját stadionjaiknak. Olaszországban milyen nehézségek akadályozzák ezt?

A csapatok limitált anyagi lehetőségei és az idejétmúlt szabályozások. Igazság szerint most is van lehetősége a kluboknak, hogy megvásárolják a stadionjaik tulajdonjogát, de ehhez hatalmas tőkére és egy megvalósítható projekt prezentálására van szükség. A Juventus képes volt minderre, s ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy abszolút egyeduralkodóvá váltak az elmúlt években. Ahhoz, hogy ez a folyamat tömegesen is lezajlódjon, új törvényekre lenne szükség, de ez rengeteg idő és fáradság.

Ha helyesen az információim, a Napoli már megkereste a városvezetőséget egy hasonló tervvel. Miért nem született megállapodás?

A terveket valóban láttuk, de egy megfelelő költségvetési javaslat a mai napig sem került bemutatásra. A San Paolo (a Napoli stadionja – a szerk.)  teljes építési munkálatai nagyjából 100 millió euróba kerülnének. Ennyi pénz jelenleg nem áll rendelkezésre.

A klub elnöke, De Laurentiis azt mondta, hogy ő akár egy kisebb befogadóképességű létesítménnyel is megelégedne.

El tudná képzelni, hogy olyan klubok, mint a Real Madrid, a Barcelona vagy éppen az Atlético egy húsz- vagy harmincezres stadionban játsszon hétről hétre? Természetesen nem. A Napolinak legalább akkora stadionra van szüksége, mint a jelenlegi. Ez hatvanezer fő befogadására alkalmas normál körülmények között.

Ha már szóba került, milyen a kapcsolata a klub elnökével?

Nem kimondottan felhőtlen, de általában meg tudjuk beszélni a dolgokat. A stadion renovációjával kapcsolatban is folyamatos a párbeszéd közöttünk, de ezzel kapcsolatban nem tudok konkrétumokat mondani, hiszen még mi sem tudunk semmit.

Ön miért nem volt ott a Bernabéuban?

Nagyon sajnáltam, hogy nem tudtam elmenni. Egy kétnapos körúton voltam a mérkőzés napján. Mindenki azt mesélte, hogy fantasztikus hangulatot varázsoltak a kiutazó nápolyi drukkerek. A tévén keresztül sokszor jobban lehetett őket hallani, mint a madridiakat.

A Real Madrid játékosai és stábja nem szeretne nagy felhajtást keríteni a jelenlétüknek.

Való igaz, kissé szokatlan helyen válaszottak szállást. A legtöbb csapat egy tengerparti hotelt kér, de a blancók inkább a belvárosban szerettek volna megszállni. Eleget tettünk a kérésüknek és lezártuk a környező utcákat, az ott-tartózkodásuk alatt pedig egyetlen más vendég sem lesz a szállodában. A Palazzo Caracciolo egyébként egy kiváló intézmény. Biztos vagyok abban, hogy zavartalanul telik majd a madridiak pihenése.

Ön 2011 óta tölti be a polgármesteri tisztséget. Mennyit változott Nápoly megítélése az évek alatt?

Elég sokat. Sikeresen felszámoltuk a város elhagyatottabb, lepusztultabb területeit. Még mindig sokan hiszik azt, hogy Nápoly egy szeméttel teli, koszos város, de már nincsen igazuk. Hatalmas élet van a városban, az emberek is sokkal boldogabbak. 2019-ben mi adunk majd otthont a soron következő Universiadénak, ahol nagyjából 15.000 sportoló megjelenésére számítunk. Ez egy újabb nagyszerű lehetőség lesz, hogy megmutassuk magunkat a világnak.

Az utolsó kérdésem: miért érdemes egy turistának Nápolyt választania?

Mert örömre lel majd a városunkban. Mindenkit szeretettel várunk.

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK