Egytől egyig: Napoli – Real Madrid

Kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe Zinédine Zidane Real Madridja, hiszen idegenben is legyőzte a Napoli csapatát. Mi ismét megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6)
Győzelem ide vagy oda, nem vagyok elégedett, sőt, a 90 perc alatt sokszor éreztem igazi szomorúságot. A pontszám a jól szervezett védelemnek szól, a csapatra és a mutatott játékra nézve azonban nagyon, de nagyon hízelgő. Az első 45 perc után egyszerűen nem értettem, hogyan engedheti meg magának az effajta hozzáállást a csapat. A szünetre úgy vonultak el a játékosok, hogy a hazaiak 6 km-rel futottak többet a vendégeknél. Egyetlen félidő alatt. Brutális és kiábrándító. Nem az aktuális állással volt gondom a szünetben, hanem az addig látottakkal. És akármennyire is fogjuk ezt a mesterre, ez a Madrid háza táján az elmúlt évtizedben az esetek túlnyomó többségében így volt. Amikor egy kicsit nagyobb előnnyel vágott neki a visszavágónak a csapat, akkor sosem akart futballozni addig, amíg arra nem volt igazán nagy szükség, ami a klub értékeinek folyamatos hangsúlyozása mellett nem túl egyenes dolog. Nem aggódtam a továbbjutás miatt, véleményem szerint ezzel akkor sem lett volna gond, ha egy helyett kettőt kapunk az első játékrészben. Ettől függetlenül elszomorított, amit láttam. A szünetben viszont Zizou átmosta a fejeket, és bár szemkápráztató játékot ezután sem kaptunk, legalább úgy tettek a srácok, mintha érdekelné őket az, amit csinálnak. A védelem munkáját szeretném kiemelni, a többi abszolút a felejthető kategóriába esett. Eret vágni persze nem fogok, örülök a továbbjutásnak, de szeretném egyszer átélni azt, hogy egy sima első meccs után is a Real Madrid nevéhez méltóan futnak ki a srácok a pályára, úgy, hogy akarnak is futballozni. Mert a tudással nincs gond, ezt láthattuk a párharc első meccsén, de a minimumnál azért többet érdemelnek a szurkolók, főleg azok, akik több ezer kilométert utaznak a csapat miatt.

Napoli (6)
Jól kezdték a meccset, de nem annyira jól, mint vártam, igaz, sokszor így is ők keltették a nagy csapat képét. Próbáltak nagy lendülettel nekirontani a Real Madridnak, ám az esetek nagy többségében stabil falnak ütköztek, és csak átlövésekkel tudtak próbálkozni. Amint azonban a fal először megnyílt, rögtön büntettek a helyezkedésben vétett hibáért. Közel jártak a másodikhoz is, ám Fortuna nem állt melléjük. A mérkőzés utolsó fél órájára szemmel láthatóan elfáradtak, ami nem meglepő, hiszen mentek becsülettel, ráadásul a fejeknek sem tett jót a Sergio Ramos-féle szeretetcsomag. Megpróbálták, ami tőlük telt, azt megtették, ebben ennyi volt. Az is dicséretes, hogy idáig eljutottak, pechjükre a címvédővel sorsolták őket. Biztos vagyok benne, hogy több olyan párosítás is lett volna, amelyből győztesként kerültek volna ki, ám a történet így a nyolcaddöntőben ért véget számukra.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Sergio Ramos (10)
Őszintén bevallom, nem emlékszem, mikor adtam utoljára tízest valakinek, ám a Kapitánynak most lelkiismeret furdalás nélkül biggyesztettem oda. A jó öreg Sergio ezúttal nápolyit vacsorázott. Itt nem csak a másfél góljára gondolok (igen, az UEFA Mertensnek ajándékozta a másodikat…), hanem a védőmunkájára is. Ennyire beton rég volt az andalúz hátvéd, elképesztő módon fülelte le a labdákat és választotta el a hazai támadókat a játékszertől. Megint a legjobbkor állt elő ilyen produkcióval. Nem kérdéses, ő a kivételes alkalmak embere, mindig akkor él igazán, amikor arra a legnagyobb szükség van. Ha sz*rban a haza, ő jön és bólint. Isten tartsa meg jó szokásod, KAPITÁNY!

Keylor Navas (6)
Magabiztos volt a magas labdáknál, és bemutatott néhány szép védést is, ám óriási bravúrra ezúttal nem volt szükség. Negatívum, hogy a játékkal nem tudott kellőképp együtt élni, gyakran vették be a társak a játékba (más opció híján…), ám kirúgásai és passzai az esetek többségében nem találtak társat. 

Dani Carvajal (7,5)
Nem lehet ezt a srácot nem szeretni. Ő végig hajtotta a meccset, ezúttal is. Igen komoly védekező munkát rakott le az asztalra, neki köszönhető, hogy Insigne nem tudott igazán élni. Egy kivétellel hibátlan munkát végzett, igaz, az a rövidzárlata és helyezkedési hibája gólt eredményezett. Ez némileg ront a pontszámán, de még így is magasan a legjobbak közé tartozott. Meglőhette volna a forduló gólját is, ám a védő után a kapunak is esernyőt adott.

Pepe (8,5)
Ha sebességével nem is mindig, rutinjával kivétel nélkül fel tudta venni a harcot a Napoli támadóival, akik nem tudtak túljárni az eszén. A gól előtt jól helyezkedett, a Carvajal által szem elől tévesztett Mertensre azonban nem volt ideje kizárni, ám ez nem az ő hibája. Összességében nagyon stabil teljesítményt nyújtott, és bár – ismerve a portugál korát – ez nem túl hízelgő a többiekre nézve, még mindig a Ramos-Pepe páros a legstabilabb a Real Madrid védelmében. Új kontraktust a portugálnak, de rögtön, ez a fickó megérdemli.

Marcelo (6,5)
Nem volt túlságosan látványos meccse a brazilnak, főleg támadásban játszott tudása alatt. Ami a védekezést illeti, túl sok emlékezetes momentumot itt sem írhattunk fel a neve mellé, ugyanakkor Callejón nevét szinte egyszer sem hallottuk a 90 perc alatt, ami a brazil munkáját dicséri. Sokkal fegyelmezettebb volt, mint azt megszokhattuk.

Casemiro (7)
Ki kell emelni a védőmunkáját, hiszen tetemes mennyiségű labdát szerzett, ezen a téren csak Sergio Ramos teljesített nála jobban. Emellett több szabadrúgást is kiharcolt a saját, illetve az ellenfél térfelén, ugyanakkor gyakran zavarba jött, ha hozzá került a labda és letámadták a hazai játékosok. Az ilyen szituációkból alakult ki néhány érdekes esemény, ahogy a brazil próbált szabadulni a labdától.

Toni Kroos (5,5)
Két gólpassza megmentette a németet, akinek alacsonyabb pontszám került volna a neve mellé, ám kétszer is Sergio Ramos fejére tekerte a bogyót. Kevés olyan játékos van a világon, aki hatékonyabb lenne a rögzített szituációkból, mint ő. Támadásban azonban gyakran volt lassú, több alkalommal is labdát vesztett, és ami ennél is fájóbb, hogy több ízben is nyugodtan konstatálta a történteket és kényelmesen, több másodperces fáziskéséssel indult csak el a saját kapuja irányába. Néhány labdaszerzést így is feljegyezhettünk a neve mellé, de sokszor talán túlságosan kényelmes volt.

Luka Modrić (5)
Egy-két okos passzától eltekintve igen harmatos teljesítményt nyújtott a horvát. Meglehetősen keveset volt játékban, kevesebbet is mozgott, mint azt esetében megszokhattuk. Már hétvégén is jeleztem, hogy mostanában nincs csúcsformában, és sajnos a varázspálca most sem került elő. Kifejezetten hiányolom a lehengerlő játékát, a parádés megmozdulásait.

Gareth Bale (4)
Nem játszott jó mérkőzést a walesi, igaz, ő legalább néha mutatta jelét annak, hogy ismeri a védekezés fogalmát. Bale fellelhető volt a saját térfelén is, visszajárt labdákért, néha még meg is próbálta megtámadni a Napoli játékosait. Támadásban azonban rendkívül erőtlen volt, kreatív megmozdulásra se nagyon futotta tőle, a kevés helyzetét pedig elszórakozta.

Cristiano Ronaldo (3)
Ha annyi energiát szeretnék fektetni az értékelésébe, mint amennyit ő rakott bele ebbe a mérkőzésbe, akkor egyetlen karaktert sem írnék le. Játékban duplanulla, a védekezést a lehető legnagyobb ívben kerülte, a labdákat állva várta… Így nem lehet, ez túlságosan nagy luxus. Egyetlen igazán komoly lehetősége volt Benzema labdáját követően, ám hiába járt túl Reina eszén, hiszen utána csak a kapufát találta el. Morata gólja viszont közvetetten az ő lövésének is köszönhető. Ez azonban nem menti fel őt a korábban leírtak alól.

Karim Benzema (3)
A játékhoz némileg többet tudott hozzátenni, mint a portugál, többször vett részt az összjátékokban és volt egy nagy passza is Cristianóhoz. A védekezéshez viszont ugyanúgy állt hozzá, mint cimborája, leginkább sehogy. A labdákat egymással kő-papír-ollózva várták az ellenfél térfelén, kivétel nélkül, a tenni akarásnak egy csepp jelét sem mutatva. Hosszú távon ez nem megengedhető dolog, és ez nem csak az ő esetében igaz.

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (6)
20 percet kapott a spanyol, aki ezúttal nem a támadásokban jeleskedett, sokkal inkább a védőmunkájával tűnt ki. Érkezésével lényegesen stabilabb lett a jobb oldali védekezés, hiszen kivétel nélkül visszajárt, és rendre besegített Dani Carvajalnak.

Álvaro Morata (7)
Pályára lépett, és 13 perc alatt több labdát szerzett, mint Benzema az azt megelőző 77 percben összesen, igaz, a nullát nem volt nehéz felülmúlni. Morata rendszeresen visszazárt a saját térfelére is, megmutatta, hogy milyen az, amikor egy támadó is hajlandó ellátni az amúgy igen lényeges védekező feladatait. Mindemellett szerzett egy gólt is, úgy, hogy minden védőhöz képest legalább 3 méteres hátrányból indult a kipattanóra.

Isco (6)
Szűk tíz perc jutott neki, ám ez is elég volt ahhoz, hogy bemutasson egy-két cselt és szép összjátékot. Jól tartotta a labdát, akkor lassította a játékot, amikor arra tényleg szükség volt.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)
Egyáltalán nem értettem egyet a kezdőcsapattal. Ha a szívemre teszem a kezem, azt kell mondanom, hogy a gálakezdőnek titulált tizenegy már régóta nem a tényleges gálacsapata a Real Madridnak. A BBC kezdetése egy olyan meccsen, amelyen az ellenfél folyamatos offenzíváira lehet számítani, felér önmagunk tökön szúrásával, hiszen köztudott, hogy a három emberből kettő szinte soha nem látja el a posztjával járó védekező feladatokat, és a letámadást is csak hallomásból ismerik. Nos, láttuk, hogy mi történt az első félidőben. Sokkal célszerűbb lett volna olyan játékosokat pályára küldeni, akik képesek és hajlandóak dolgozni a társak keze alá. A védelem megszervezéséért most jár a dicséret, valamint a félidei fejmosásért is, igaz, ha nem érkezik Ramos fejese, nem vagyok biztos benne, hogy ugyanez lett volna a második játékrész végkimenetele, hiszen a kapitány első találata látványosan megtörte a hazaiakat. A cseréket jól választotta meg, igaz, ismét későn nyúlt bele a csapatba. Lukitát már hamarabb levittem volna, és Benzema cseréje is érkezhetett volna sokkal hamarabb. A pocsék játék ellenére végül jól jöttünk ki a meccsből, ez a legfontosabb, azonban továbbra is vannak ordító problémák, amik már-már kiszúrják a szemünket. Őszintén remélem, hogy Zizou meg meri majd hozni azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a javuláshoz.

 

Kíváncsi vagy arra, hogy az olvasók hogyan értékelték a játékosok teljesítményét? Kérdőívünket itt találod, elég kitölteni, és máris látni fogod az eredményt. Aki már egyszer kitöltötte, az automatikusan az eredményt láthatja. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK