Xabi Alonso: Egy ragyogó pályafutás idézetekben leírva

„Olyan, mint egy metronóm” – mondta José Mourinho, de Steven Gerrard szerint egyenesen olyan, mint a királyi család egy tagja. AZ UEFA.com összegyűjtött néhány idézetet, amelyben a visszavonulni készülő Xabi Alonsót illeték dicsérettel a korábbi csapattársai, edzői, a futball nagy alakjai a fényes pályafutása során.

Xabi Alonso tegnap jelentette be, hogy pályafutása az idény végeztével befejeződik, hiszen visszavonul az aktív labdarúgástól.

 „Nem volt egyszerű döntés, de hiszem, hogy ez a megfelelő idő” – mesélte a középpályás az FC Bayern TV-nek. „Mindig úgy éreztem, hogy jobb hamarabb abbahagyni. Még mindig jól érzem magam, de úgy vélem, ez a megfelelő pillanat.”

„A legmagasabb szinten akartam befejezni a pályafutásomat, a Bayern München pedig a legmagasabb színvonalat képviseli. Hihetetlenül büszke és boldog vagyok, hogy ezért a csapatért játszhatok és részese lehetek a Bayern családjának.”

Egy páyafutás idézetek formájában

Kezdeti időszak. Xabi a Real Sociedad játékosa – egy kisebb kitérőt tett az Éibar csapatába is, kölcsönben -, ahol a klub kapitányává válik mindössze 20 esztendősen, majd 21 évesen bemutatkozhat a spanyol válogatottban is.

„Nem emlékszem az akadémia egyetlen olyan játékosára sem, aki ekkora hatással lett volna a klubnál, mint ő. Úgy tűnik, mindenki jobban teljesít, ha ő is a pályán van.”
John Toschack, aki lehetőséget adott Xabi Alonsónak arra, hogy bemutatkozhasson a La Ligában

„Alonso fantasztikusan kezeli a labdát és rendkívül tisztán látja a futballt.”
Spanyolország korábbi szövetségi kapitánya, Iñaki Sáez, aki első válogatott mérkőzésére hívta be a spanyolt

                                                                        

A liverpooli időszak. Xabi Alonsót Rafa Benítez vitte Angliába, ahol Steven Gerrarddal és Javier Mascheranóval osztozott a szurkolók szeretetében. Első idényében megnyerte a Bajnokok Ligáját, 2008-ban pedig hozzásegítette Spanyolországot az Európa-bajnokságon aratott diadalhoz.

 „Már a 2004 augusztusában teljesített első edzés után nyilvánvaló volt, hogy Alonso egyszerűen királyi… Ő volt a legjobb középpályás, akivel valaha is együtt játszhattam. Ha egy nap én lennék a Liverpool edzője, akkor olyan segédeket szeretnék, mint Xabi Alonso vagy Jamie Carragher.”
Steven Gerrard

„Xabi Alonso az első ember, aki eszembe jut. Teljesen összeomlottam, amikor távozott a Real Madridhoz.”
Jamie Carragher, amikor arról kérdezték, hogy Steven Gerrardon és Suárezen kívül ki volt a legjobb csapattársa

„Csendes személyiség, de remek fickó – nagyszerű csapattárs. Nincs szükség arra, hogy magáról a játékosról beszéljek, hiszen az emberek tudják, mennyire jó is ő. Mindene megvan. Ő a világ egyik legkomplettebb középpályása.”
Pepe Reina, aki a válogatottban és Liverpoolban is csapattársa volt 2005 és 2013 között

„A passzmester. Senki sem tudja úgy továbbítani a labdát, mint ő. Emlékszem a debütálására az Anfielden, nagyjából 39 percre volt szükség ahhoz, hogy elrontson egy átadást. Hihetetlen játékos.”
John Arne Riise, aki a Liverpool balhátvédje volt 2001 és 2008 között

„Xabi nagyon okos. A rövid és hosszú passzokban egyaránt nagyon erős. Sokkal nagyobb a tudása, mint az ereje. Nagyon intelligens játékos.”
Rafa Benítez, aki a liverpooli években volt a spanyol edzője

A madridi időszak. A Real Madrid 2009 augusztusában 35 millió eurót fizetett Xabi Alonso játékjogáért. A Real Madridban töltött évek alatt generációjának egyik legjobb középpályásaként tartották számon. A spanyolokkal is megnyerte a Bajnokok Ligáját, közben több fontos címet is elhódított a spanyol válogatottal, 2010-ben világbajnokká avanzsált.

„Xabi Alonso olyan, mint egy metronóm, egy játékos, aki rendelkezik Xavi stílusával. Biztos vagyok benne, hogy aktív éveit követően nagyszerű edző válik majd belőle. Pep Guardiolára emlékeztet: már a pályán is úgy viselkedik, mint egy edző.”
José Mourinho, aki a Real Madridnál edzette a spanyolt 2010 és 2013 között

„Xabi Alonso a kulcs mindenhez. Nagyon fontos játékos a csapatban, kivételes tapasztalata és tudása van. Képes észrevenni, hogy mi fog történni, még mielőtt az bekövetkezne.”
Carlo Ancelotti, aki Madridban a 2013/14-es idényben dolgozott együtt a középpályással

„Nagyon nehéz fejleszteni azon, amit eddig tett. Fantasztikus örökséget hagyott maga mögött. Nagyszerű profi.”
Vicente del Bosque, Spanyolország szövetségi kapitánya azt követően, hogy Alonso 2014-ben bejelentette a visszavonulását a válogatottól

A müncheni időszak. Pep Guardiola csábította Münchenbe 2014 augusztusában. A Bayern 10 millió euró körüli összeget fizetett érte, pedig már 33 éves volt.

„Ha olyan játékost akartunk volna igazolni, aki üldözőbe veszi az ellenfelet, akkor őt elfelejthettük volna. Ha ez lenne a legfőbb szempont, akkor a világ leggyengébb játékosa lenne. Azért hoztuk ide, hogy uralja a játékot. Amikor nála a labda, ő a világ legjobbja.”
Pep Guardiola, aki két idényen keresztül dolgozott Alonsóval a müncheni klubnál

„Alonso lassú, ez igaz, de én is az voltam játékosként. Ez nem egy negatív tulajdonság. A lényeg, hogy a labda gyorsan legyen járatva, ebben pedig Xabi a világ egyik legjobbja.”
Carlo Ancelotti, aki a Bayern Münchennél újra együtt dolgozhat a spanyol középpályással

„A futball egy dolog, a család pedig egy másik. Ő egy kicsit idős is, de nagyszerű személyiség, vérbeli profi. Mindent megnyert, amit futballistaként meg lehet. Talán még egyszer magasba emelheti a Bajnokok Ligája serlegét, ez csodálatos lenne számára.”
Arjen Robben, Alonso müncheni csapattársa

„Xabi Alonso öt-öt évet játszott Liverpoolban és Madridban is. Mindig világklasszis volt, ezt pedig a Bayern Münchennél is igazolja.”
Jupp Heynckes, a Bayern München és a Real Madrid egykori edzője

„Xabi Alonso egyértelműen világklasszis. Azon tűnődöm, hogy a madridiak vajon feltették már magukban a kérdést, hogy jó ötlet volt-e elengedni őt.”
Jürgen Klopp Alonso müncheni debütálását követően

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK