Az összeset adjuk el a…

Zidane egy rendkívül tapasztalt, felkészült, tökéletes munkát végző sikeredző, aki egy sakkmester nyugalmával képes galoppozni a formációk között, rendkívül precízen rotál meccsek előtt és alatt egyaránt, és számos könnyen begyakorolható, gyilkos figurát próbál hétről-hétre oktatni a játékosoknak. A hálátlan madridi futballisták azonban nem vevők a magas színvonalú képzésre, így nem csoda, ha öt jó meccse volt a csapatnak ebben a szezonban. Egyértelmű, hogy a nyáron (eredményektől függetlenül) egyikőjüknek sincs maradása.

Keylor Navas

Costa Rica a középszerűnél valamivel gyengébb focisták exportőre a topligák alatti bajnokságokba. Ájuljunk el ennek az országnak a kapusától, akinek sikerült párszor lefeküdnie jó helyre? A Real Madrid egyes pozíciójához tényleg ennyi az elvárás? Még a saját hazáján belül sem ő a legalkalmasabb, Esteban legalább egyszer bordán rúgott egy berohanó szurkolót. Ez a tűz hiányzik Keylorból, és ha ez nincs meg egy kapusban, akkor fel is út, le is út.

Javasolt úti cél: Zwolle. A holland első osztályban 50 kapott gólnál járnak, valószínűleg nem esnek ki, jövőre Navas a saját szintjén, pár belepiszkálásával három, vagy akár négy góllal is csökkentheti a középszerű gárda kapott góljainak számát.

Kiko Casilla

Most komolyan egy katalán hálóőrnek adjuk meg a bizalmat? Egy katalánnak? Hiába saját nevelés, engem nem győzött meg, ki tudja, hogy egy Clásicón nem-e potyázna párat imádott hazája kedvéért. Továbbá aggasztó a magassága is, amely kevésbé teszi őt mozgékonnyá az ötösön belüli terület uralásához, lomhábbnak, esetlenebbnek tűnik miatta. A Real Madrid hagyományai nem tűrik a magas kapusokat. Ráadásul elmúlt már 30, ilyen korban a kapusoknak már rég leáldoztak.

Javasolt úti cél: Girona. Menjen haza. De tényleg. Senki nem kíváncsi itt a katalánokra. A Girona minden bizonnyal fel fog jutni az élvonalba, nyáron szükségük lehet egy stabilabb kapusra, természetesen fillérekért, amennyit ér.

Rubén Yáñez

Még egy katalán… Rendes madridi gyerekek itt már nem is rohangálnak, tényleg az ország sötétebb feléből (meg Costa Ricából) kell kölcsönözni a kapunk őrzőit?! Különben is, senki sem szereti a klubok intézményének legfeleslegesebb embereit, a harmadik számú kapusokat. Edzenek, játszanak egy félidőt egy totálisan lefutott meccsen, felveszik a pénzt a nagy semmiért. Bravó. Ez karrier. Pakolj és menj, senki nem fog emlékezni rád augusztusban.

Javasolt úti cél: Girona. Mehet említett kollégája után vissza Katalóniába, ahová való. Ott talán már a kispadra elég jó lesz, ha már az edzésmunkája annyira elég itt, hogy harmadik számú hálóőrként szotyizza el havonta egy spanyol család többéves keresetét.

Dani Carvajal

Hölgyeim és uraim! Íme, a keret legunalmasabb futballistája! Csak szaladgál fejetlenül a szélen, feltűnésmentesen, semmi érdekes vagy érdemleges. A brand építését nem tiszteli, a FB-profilja utoljára több mint egy éve frissült, azaz nem érdekli őt sem a klub gazdasági fejlődése, sem a szurkolók. Miért nem közlekedik egy "Le vagytok sz*rva…" feliratú pólóban ezzel az erővel? Sosem szerettem azokat a labdarúgókat, akiket nem motivál a közönség rajongása.

Javasolt úti cél: NY Red Bulls. Amerikában, a futball őshazájában ragadna rá valami a közönség tiszteletéből, ráadásul megtanulná gördülékenyen és okosan használni a közösségi média felületeit, ahogy Németh Krisztián anno, vagy most épp Nemanja Nikolics.

170320_Carvajal

Danilo

A kispadon való ülésre is alkalmatlan, sőt egy kiló kenyér megvételét nem bíznám rá a sarki pékségben, mert szerintem azt is elrontaná. Az antifutballista definíciójának tökéletes megtestesülése, aki a taktikai táblán nem a rendszert tanulmányozza, és szívja magába, hanem obszcén testrészek és feliratok firkálásával múlatja az időt, támadásban meg annyi értelme van a pályán létének, mint vakondnak a planetáriumban.

Javasolt úti cél: FC Luch-Energiya Vladivostok. Oroszországba mindig is szívesen ömlöttek a gyenge, ám emellett legalább rendkívül mazochista brazilok, és az orosz másodosztályú csapat is minden bizonnyal szívesen látná Danilót, aki itt garantáltan csak a futballal törődne.

Pepe

Sosem értettem, hogy egy ilyen hentes hogy húzhatja fel ezt a rendkívüli mezt, vártam is, hogy a marketingesek csak miatta kitalálják majd a "vérfoltos" dizájnú szerelést, bár anno a tiszta piros lehet, hogy a bizonyítékok eltüntetése miatt kellett. Stoplijával tömegeket tud leölni, emellett öreg, használhatatlan, és motiválatlan, hiszen a nagyobb címeket már sikerült begyűjtenie. Minek maradna, ha ezen a helyzeten nem változtathat semmi?

Javasolt úti cél: Stoke City. Anglia egy kedves szegletében rendkívüli módon díjazzák a Pepe-féle futballtudást. A kedőhöz nyilván ott is kevés lenne, de egy kis lecke Shawcrosstól a hátsó füvesen csodákra lehet képes, és talán 10 bajnokiig is juthat jövőre.

Raphaël Varane

A porcelánkirályfi. Olyan hosszú sérüléslistája van, hogy Diaby is elismerően csettintene a végigböngészését követően, a térde pedig olyan állapotban van, hogy nagyanyám se kérné kölcsön, pedig ő csak a piacig közlekedik 10-15 megállót, meg vissza. Mármint nagyanyám, nem Varane. Emellett hosszú évek alatt sem sikerült bebizonyítania, hogy egyáltalán a spanyol liga szintjét megüti. Rutinosabb, rámenősebb emberek kellenek, nem ilyen udvarias fiúcskák.

Javasolt úti cél: Arsenal. Tényleg szükséges megindokolni, hogy egy fiatal, sérülékeny, francia középhátvédnek hol is lenne a helye? Wenger és a londoni térdspecialisták tárt karokkal várnák a hosszúléptű középső védőt, aki megtalálná a számításait a szigetországban.

Nacho

Jolly Joker, mi? Az, hogy több poszton jónak tartják, azt jelenti, hogy nincs egyetlen olyan poszt sem, ahol igazán kiemelkedő lenne. Sokatmondó, hogy saját nevelésűként a fent felsorolt nem igazán acélos riválisok mögött képes szerepelni. Hűen tükrözi az egész madridi utánpótlásrendszer csődjét. Ráadásul eddig csak a Real Madridban szerepelt, a "one-club men" korszak utolsó valamirevaló embere pedig Totti… manapság már cikinek számít, ha nem fociztál több helyen. A gyengeség jele.

Javasolt úti cél: Getafe. Ha ennyire nehéz elszakadnia a klubtól, egyelőre nem javasolt a nagyobb környezetváltozás. Így Madridban maradhat, s még az is lehet, hogy továbbra is az első osztályban játszhat. Tökéletes váltás volna a számára.

Sergio Ramos

Hát, ha ilyen a csapat, nem csoda, hogy ilyen Kapitány van a sereg élén. Egy védekezni nem tudó középső védő, aki a szokásosnál jobban találja fel magát az ellenfél kapuja előtt, és ezért "legenda" lett. De közben védekezni tényleg nem tud. Soha nem volt a Real Madrid szintjén, nem méltó a karszalag viselésére, hiszen nem is saját nevelésű, andalúz. Andalúz kapitány egy Real Madridban? Úristen. A jóval tehetségesebb, saját nevelésű, védekezni tudó (!) Pavón persze el lett szórakozva anno.

Javasolt úti cél: Hertha. Egy defenzív munkára képtelen védő hol máshol lelne békére, mint egy magabiztos védekezésre kifejlesztett csapatban? Dárdai Pál kezei alatt Ramosból megbízható védő válhatna, aki miatt nem kell remegve leülni a készülékek elé, mint mostanság.

Marcelo

Egy komolytalan játékos, aki túlzott bohémságával csakis ártani tud a csapatnak. Balhátvédként a saját térfelét csak a stadiontúrán látta a bemutatását megelőzően, támadásban pedig semmi haszna nincs az öncélú cseleinek, és a Ronaldo kiszolgálására való elévülhetetlen törekvéseinek. Képzelem mennyire lehet fegyelmezett egy-egy komoly, órákig tartó videóelemzés, taktikai értekezlet, vagy figura begyakorlása alatt. Vihogásból nem készítenek trófeákat.

Javasolt úti cél: Torino. A védekezésre igazán nagy figyelmet fordító olasz futballban Siniša Mihajlović karmai között akár még jó játékos is válhatna a hajkoronájából élő brazilból. Persze ehhez mindent meg kell majd tennie, és az sem biztos, hogy elég lesz egy Torinóban.

170320_Marcelo

Fábio Coentrão

Na, egy újabb vén portugál, akire semmi szükség nincsen. A biciklizést nem lehet elfelejteni, de a fociban már nem vagyok ilyen biztos. Fábio szerintem azt is elfelejtette, hogy milyen színe van a fűnek. A cigi, meg a jogsi könnyű megszerzése persze megy, gondolom otthon a polcokon is a márkás whiskyk sorakoznak, nem a tavalyról eltett befőtt. Egész biztos többször van sztriptízbárban, mint edzésen, de a haja legalább tökéletes, és mindig ragyogó. Ez fontos manapság.

Javasolt úti cél: Newcastle. Tekintve, hogy ő a megtestesült Gavin Harris, nem hagyhatja ki a szarkákat pályafutása állomásai közül, ahol találkozhat volt mesterével is, aki sokkal jobban bízott benne, mint amennyire Zidane teszi. Bár egy ilyen rossz mentalitású focistában minek is bízzon a francia mester?

Casemiro

A Tank. Akinek annyi telik a tudásából, hogy felborítson mindenkit, és passzoljon maximum öt métert, az tényleg ünnepelt hős lehet Madridban? A Guti által viselt 14-es mez sírva fakad, akárhányszor felveszi. Brazil létére semmi technikai tudása nincs, a grundfocikon gondolom csak a tömegverekedésekben vett részt. Semmi haszna nincs az ittlétének, gólokat nem lő, legszebb megmozdulásai pedig általában lappal, lapokkal járnak.

Javasolt úti cél: Kilmarnock. Tényleg semmi mást nem tud, mint hogy mindenkit eltakarítson, az pedig nem futball. Azaz egy skót középcsapatban kihagyhatatlan elem lehetne, főleg, hogy az együttes nevéből kihallhatóak a kill (ölni) és a knock (ütés) szavak.

Toni Kroos

Az alibizés hercege. Semmi kockázat, semmi előrelépés, csak a passz, passz, passz, általában oldalra, vagy visszafele, maximum 4 méter hosszan, mint egy gyenge Xavi-klón. Ha nem lennének a futballban pontrúgások, a sarokban sírna annál a szögletzászlónál, aminek igazából nem is lenne funkciója a pontrúgások hiánya miatt. Két fontos dolog van az életében, az egyik hogy jól legyen fésülve a haja és tartson ki a meccs végéig, a másik pedig a 95%-os minimális passzpontosság.

Javasolt úti cél: Manchester City. Az unalmas labdabirtoklásra törekedő játékos az unalmas labdabirtoklásra törekedő edző csapatához való. Élvezzék csak a britek, hogy egy spanyol és egy német együtt lelkesednek a 658. értelmetlen labdapöckölgetés miatt.

Luka Modrić

Az egekig felmagasztalt játékos, akinek a lábát aranyba öntenék – a nagy semmire. Ódákat zengenek a külsős passzaitól, pedig valójában csak nem tudja ezeket a helyzeteket egyszerűen megoldani. Nála az alapképességek hiányoznak, nem tud szimplán passzolni, szimplán lőni, abból él meg csupán, amit a YouTube-ról megtanult a hobbifocisták anyagaiból lesett el. Stabil és biztos alaptudású játékosok kellenek, nem vasárnapi foci-apukák, akik a lájkokért választják (és rontják el) a nehezebb megoldásokat.

Javasolt úti cél: Wolfsburg. A szebb időket visszasíró németek valószínűleg fél szezon után neveznék el róla a stadionjukat a semmitmondó mozdulatai láttán. Luka itt még nyugodtabban külsőzgethetne, zsonglőrködhetne, és emlékeztethetne egy kispályás amatőr labdarúgóra.

Mateo Kovačić

Ha létezik is a vakon rohangálásra egyszavas kifejezés, akkor is érdemes leváltani a horvát nevére. Még igeként is kellemesen használható: "bevallom, csak kovačićoskodtam". Több játéklehetőséget? Mire? Nem segíti a játékot, csak szlalomozgat. Nem irányít, csak leszegett fejjel fut a 16-os felé, hogy aztán fel is rúgják, ahogy megérdemli. A középpályán a védekezéshez túl kevés, a támadáshoz szintén, lőni nem tud, csak csel és elveszti, rohan és elveszti. Folyton elveszti.

Javasolt úti cél: Dinamo Zagreb. A horvát futball csiszolatlan gyémántja hazamehetne megcsiszolódni. Horvátországban, gyengébb közegben biztos kevesebbszer kennék a fűbe, ha meg mégsem, sportágváltással még mindig lehet műlesikló. Ott szlalomozhat kedvére.

Isco

Az állandó lassított felvétel, aki ráadásul nem titkoltan Barcelona-szimpatizáns. Komolyan katalánokra, meg Barça -drukkerekre akar építeni a Real Madrid? Piqué kéne még a csapatba, úgyis Bernabéu a második neve. Ugyan már! Ezzel a tötymörgéssel a Rákóczi úton is kifütyülnék nyári péntek délutánokon, nemhogy a Camp Nou-ban. Miatta kéne bevezetni, hogy két labdával játsszák a játékot, ugyanis az egyik mindig csakis nála lehetne.

Javasolt úti cél: Barcelona. Ha annyira oda akar menni, menjen. A második edzésén nevetve küldenék el a társak cicázás alatt, és hamar lefokoznák cserének, majd a keretből is kimaradna, végül pedig esetleg szertárosként segítheti újdonsült csapatát. Akkor az összes labda az övé lehetne.

James Rodríguez

A kolumbiai playboy, meg tinibálvány, meg csillogás, flitter és mezeladás. De futball az nincs, az nincs. Csak azok a 25 percek, ahol lézengés mellett egy gólpassz esik a kamerának, meg a tizenéves lánykáknak, és erre képes épülni egy komplett karrier, irányítóként. Komolyan mondom, émelygek. A legszebb momentumait a sehol sem jegyzett mókakupában, harmadosztályú ellenfél ellen mutatta be. Bravó. A közeli általános iskolában nem akarsz másodikosokat alázni?

Javasolt úti cél: PSG. Párizs, a divat, a fények, a kamerák. Teljesíteni nem kell, csak focizni párszor félamatőr focisták félamatőr csapatai ellen, mosolyogni, szépen ünnepelni, és eladni a mezeket. Tökéletes terepe a címlapfiúnak a karrierje kiteljesedéséhez.

170320_James

Lucas Vázquez

Hajtós, meg sokat fut, meg tehetséges? Egy 25 éves játékos már komoly futballista, nem tehetség. Persze mit várunk egy agyonhájpolt adogatógéptől. Amikor a pályán van, Nadal mindig elismerően tapsolhat, mert szerintem teljes karrierje során kevesebbet adogatott, mint ez az egysíkú canterano. A Real Madrid ívelgetős stílusának kialakítása egy az egyben az ő hibája, néhányszor eltalálta Ronaldo fejét, és azóta mindenki követi, Zidane határozott kérése ellenére.

Javasolt úti cél: Éibar. A liga legtöbb beadását produkáló csapatában meccsenként 30 parádésan homály íveléssel ajándékozhatja meg a nézőket és a társakat. Kihagyhatatlan lenne, és talán a szögleteket is ő lőhetné. Na az lenne csak az igazi!

Marco Asensio

Az a labdarúgó, aki csak azért van a csapatban, hogy ne lehessen azt mondani, hogy a fiataloknak itt nincs helye, miközben a mallorcai születésű játékos popikon fizimiskájával az utánpótlásgyár kiemelkedő ifjai elől rabolja a helyet, teszi mindezt szégyenérzet nélkül. Annyira botlábú, hogy a keretbe kerülés is kihívást jelent a számára, a kispadig is GPS-szel talál ki. Kiváló elrettentő példa a castillás fiatalok számára, hogy egy húszéves focista mire lehet képes a felnőtt mezőnyben.

Javasolt úti cél: Castilla. Lépjen vissza egy fokot, és tanulja meg, hogy milyen kiemelkedni egy kemény képzésből, egy kemény bajnokságban. Egyelőre itt se férne be a kezdőbe, itt ugyanis a madridi gyerekek vannak előnyben, a csapatban nincsenek bérelt helyek.

Mariano

Komolyan egy 23 éves dominikaitól várjuk a madridi támadófutball feléledését? Tegye fel a kezét, aki tudja, hogy hol van ez a Dominika? A labdarúgás térképén nincs rajta, az biztos. Akárhányszor láttam játszani, sütött róla a túlzott, és teljesen felesleges agresszió és nyomulás. Semmi könnyedség, semmi elegancia, semmi "fehér balett", hanem vaddisznó módjára rontunk befele a tizenhatosra és kalimpálunk a labdáért. Ez a dominikai módszer? Hát ez itt nem módi, öreg.

Javasolt úti cél: Millwall. Ez a vaddisznólkodás kiváló lehet a keménységéről híres Millwallban. Az angol harmadosztályban minden bizonnyal nagyszerűen eligazodna ezzel a Madridhoz nem méltó stílussal, ráadásul feljutásra esélyes csapatban játszhat, a Reallal ellentétben.

Álvaro Morata

Az elkényeztetett. A madridi utánpótlásrendszer tejben-vajban fürösztötte, majd egy halvány olasz kitérő után pökhendien tért vissza, mint akit néhány Serie A-s találat miatt megváltóként kéne kezelni. Hatalmas mázlival összeszedett csereként pár gólt, kezdőként viszont látszik, hogy milyen "motivált", unalmasan ténfereg, a kapura annyira veszélyes, mint a bíró, és minden csapatfotónál elmormogja, hogy hadd menjek innen a fenébe. Hálátlan focistákra pedig nincsen szükség.

Javasolt úti cél: Napoli. A hálátlan ex-madridisták olasz paradicsoma. Morata visszatérhet gólszegény "hazájába", és együtt küzdhet az örökös vereségekért, kiesésekért Callejónnal és Albiollal. Remek célok, egy remek közösségben.

Gareth Bale

Még egy madridi, amelyik a folytonos szaladgálással azt hiszi, hogy eleget tesz a közösbe. Ráadásul ő a vonal mellett teszi, amire még az operatőr sem kíváncsi. Marha nagy tévedésben él. Amellett hogy gépies mozgása és a kopaszodást bújtató ősember-frizura is nevetséges, gyakrabban van az orvosi rendelőben, mint a kapu közelében. Ha meg esetleg oda is ér, sosem meri befejezni az akciókat egyedül. Fürge, ámde gyáva, mint egy nyuszi. A labdával nincs barátságban, ő csak futkos. Csak úgy. Értelem nélkül.

Javasolt úti cél: Kashima Antlers. Kinézetre, mint egy szamuráj, de a villámgyorsasága, szívecskézős gólöröme miatt akár egy anime hőse is lehetne. Így egyértelmű, hogy Japánban remek élet és karrier várná őt, ha pedig a labda végképp nem fogja érdekelni, gyorsvonat még lehet.

Karim Benzema

Na, ő nem hiszi, hogy a szaladgálás elég, mert nem szaladgál. Sétálgat, elvan, mozizik, és minden helyzetben koncentrál, hogy nehogy kaput találjon. Gyakrabban fordulok fel a játékától, mint ahányszor ő lefordul az embereiről. Legszívesebben a pályán is csak szelfizgetne, tolna egy pizzát, kipörgetné a kezdőkörben a kocsiját párszor, kiröhögné az összes jelenlévőt, majd padlógáz, és menne is haza aludni egyet a fáradalmakra.

Javasolt úti cél: Delhi Dynamos FC. Jó idő, napsütés, Zambrotta az edződ, a honfitárs, Malouda a cséká, lehetsz csékáhelyettes, imádják a Bugattid, a bling-blinged, mindenki veled szeretne szelfizni, és akár kocsival is mehetsz a pályán, úgyis mindenkit a krikett érdekel. Egy valóra vált álom.

170320_Benzema

Cristiano Ronaldo

Az atyaúristen. A rekorder, aki azt hiszi, hogy néhány büntető, meg fogalmatlan csapatok elleni mesterhármasok miatt majd mindenki leborul elé, és szobrot építenek majd neki. Egy kétségtelenül szorgalmas modell, aki Aranylabdák helyett már inkább a cégeit, és azoknak a bevételeit növeli. Tesz ő magasról mindenre, amíg van luxus, és amíg a CR7 felirat mindenhol látszódik. Szerintem magát a futballt sem szereti, az inkább csak egy eszköz a számára.

Javasolt úti cél: Shanghai SIPG. Egyedül a kínai liga lehet ideális terep az üzleti terjeszkedésre. Nincsenek érzelmes drukkerek, rangadók, elvárások, ehelyett egymilliárd ember a orrszőröd is megvenné, mert te vagy Cristiano Ronaldo. Pár gól a postások, meg a pékek ellen meg nem gond.

Nem csoda tehát, hogy Zidane hiába dolgozna ki hétről-hétre látványos, gólokban és díjakban egyaránt gazdag játékstílust, egyszerűen nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellenének, és ennek oka a hozzá nem értő, motiválatlan, gyenge játékosanyag. Segítsetek ti is minimum 24 normális labdarúgót találni Zizounak, a Real Madrid sikere érdekében!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK