2018. június 23., szombat

Mbappé nyomában

  • K. Kristóf
  • 2017.03.25. 00:42
Kylian Mbappé 2016. március 6-tól tagja az AS Monaco felnőtt keretének. A Real Madriddal kapcsolatos átigazolási pletykák azonban már tavaly januárban elindultak az akkor csupán 17 éves tehetségről. Az ifjú támadó ebben a szezonban 32 mérkőzésen 19 gólt szerzett a hercegségbeli csapatban, és ezzel majdhogynem egész Európa figyelmét magára vonta. Aztán idén márciusban a Monaco állítólag egy érte beérkező 110 millió eurós ajánlatot is visszautasított. Egy szó, mint száz, nagyot fordult a világ Mbappéval bő egy év alatt. És hol van még a történet vége…

A „Királyi Gárdával” kapcsolatos pletykák már 2016 elején megkezdődtek. A L'Équipe francia lap elsőként számolt be róla annak idején, hogy a Liverpool és a Real Madrid lecsapna a francia tehetségre, annak ellenére, hogy akkor mindössze a jövő egyik nagy reménységének nevezhettük Mbappét, egyáltalán nem az átigazolási piac egyik legkelendőbbnek mutatkozó „portékájának”.

Végül a hírek el is hallgattak vele kapcsolatban, és bár az Arsenal állítólag megpróbálta megszerezni őt (vajon kinek a külön kérésére?), a csodacsatár maradt a miniállamban, csapata pedig rövid időre fellélegezhetett.

Aztán eltelt a nyár, Mbappé pedig továbbra is ellenállt a ködös Angliának, és inkább tovább süttette a hasát Monaco tengerpartjain. Következőre decemberben hallhattunk róla, amikor is a játékos maga indította el az újabb pletykaáradatot. Kylian barátunk ekkor elárulta, hogy Zizou mester bizony már korábban is csendben elrabolta volna Madridba, de ő nemet mondott, mert nem volt ínyére, hogy a Castillában kellett volna kezdenie. Zárójelben teszem hozzá, hogy teljes mértékben egyetértek vele, hiszen nem sok értelme lenne a spanyol harmadosztályba igazolnia a francia elsőből, főleg annak tükrében, amit Ødegaardnak (állítólag) át kellett élnie hétről hétre a Real „B” csapatában.

Kylian Mbappé

Viszont az a tény, hogy Mbappé maga hozta fel Zidane ajánlatát (ráadásul éppen a téli átigazolási időszak előtt), arra enged következtetni, hogy nem feltétlen akar ő örök életében Monacóban maradni. Mintha azt mondta volna: „Igen, igen, korábban már akartatok a Castillába vinni, most viszont már jobb vagyok, és szerintem többet érdemelnék a második számú csapatnál.” Nem tudom, Florentino is így vette-e az üzenetet. Bár nem valószínű, hogy Mbappé pont így értette, amit mondott, az mégis többet mond mindennél, hogy a januári transzferidőszakban sem ment sehová.

No, de ne térjünk át találgatásokra, nézzük a tényeket! Mert akár mondta ő maga, akár nem, tény, hogy Mbappé tényleg egyre jobban és hatékonyabban játszott a Monacóban. A 16/17-es szezon első felében 6 gólig jutott minden sorozatot figyelembe véve, de az igazi durranást 2017-re hagyta.

Januárban és februárban összesen szerzett annyi gólt (6-ot), mint addig a szezonban, és kiugró teljesítményének köszönhetően a pletykák is újra megindultak vele kapcsolatban.

Január elején újra a L'Équipe jelentkezett a hírrel, miszerint Mbappét a Liverpool és a Real Madrid is szerződtetni szeretné, majd februárban az Independent is hozzáírt néhány csapatot az érdeklődők listájához. Az angolok szerint a Barcelona, az Arsenal és a pont két nappal a hír megjelenése előtt a Monaco ellen játszó, így a fiatal tehetségét „saját bőrén” tapasztaló Manchester City is szívesen látta volna a csapatában a fiatal franciát.

Kylian Mbappé

És ekkor kezdődött Mbappé árának mesterien okosan kitervelt felfelé tornázása a francia lapok jóvoltából. A Le Parisien úgy tudta (vagy nem tudta, ez most nem is számít), a Monaco legalább 56-57 millió eurós vételárat szeretne kapni Kylian játékjogáért. Márciusban aztán a Goal is beszállt a pletykálkodásba, és ők is megerősítették, hogy a Real Madrid érdeklődik Mbappé iránt. Egy napra rá José Luis Sánchez, az EL Chiringuito című műsor szakértője is jelezte: ő is tud mindenről, ami a Real és a kiszemelt játékos között folyik.

Mindenki tudott mindent tehát, de a bomba igazán akkor robbant, mikor a Monaco kiütötte a Cityt a BL-ből, Mbappé pedig megint mattolta az angolokat.

Egy nappal Guardiola csapatának megszégyenülése után az AS szerkesztői jelezték, hogy a Real Madrid mellett a Barcelona, az Arsenal és – ironikus módon - a játékos csapata által épp a minap kiütött Manchester City is érdeklődik Mbappé iránt. A spanyol lap sráadásul azt sem tartotta kizártnak, hogy a klubok közötti licitháború végeredménye egy 90 millió euró körüli vételár lesz. Ennyit tesz, ha az ember a BL-ben csillog. Az mindenesetre tökéletesen jellemzi korunk futballpolitikáját és a pénz mindenható erejét, hogy Mbappé ára egyik hónapról a másikra bő 30 millió euróval megugrott, miközben a mértékadó transfermarkt.de honlap ekkor 10 millió euróra becsülte az értékét…

Kylian Mbappé

Március 17-én aztán a francia lapok egybehangzóan állították, hogy Florentino Pérez is jelen volt a hétközi Monaco - Manchester City mérkőzésen, méghozzá azért, hogy személyesen is szemügyre vegye Kylian Mbappé játékát. Az az érzésem, hogy ha Pérez eddig nem is akarta volna megvenni a franciát, ennyi „biztos értesülés” és „megbízható forrás” alapján már ő maga is elhiszi, hogy tulajdonképpen mindig az volt a vágya, hogy Mbappét Madridban tudja.

Ezután az olaszok talán úgy érezték, ők kimaradtak valamiből, ezért a Tuttosport gyorsan megszellőztette, hogy a Juventus is szeretné a játékost. Ugyanezen a napon az AS lehozta a hírt, hogy Zizou szerintük előnyt élvez, és akár már 80 millió euróért viheti Mbappét. A Le Parisien nem tétlenkedett sokáig, rögtön rá is kontrázott azzal, hogy ők bizony úgy tudják, a PSG lesz a befutó, ugyanúgy 80 milliós összeggel.

Majd előkerült az Okdiario is, akik talán csak meg akarták trollkodni az egész Mbappé sagát azzal, hogy kijelentették: a Real Madrid valójában nem is Kylian Mbappe, hanem egy másik monacói játékos, Thomas Lemar iránt érdeklődik. Szegény Florentino ezután teljesen összezavarodhatott, már ő maga sem tudhatta, kit is akar valójában…

Kylian Mbappé

Az AS azonban mindenkinél nagyobbat akart mondani. Minden eddigi pletykát túlszárnyalva jelentette ki, hogy értesüléseik szerint a Monaco már visszautasított egy angol csapattól érkező 110 millió eurós ajánlatot. Toni Kroos anno 30 millió euróért jött Madridba… Ja, de persze ő egy alibijátékos, Mbappé meg világbajnok…

Tovább bonyolította az ügyet a Marca, akik szerint a Real Madrid által kiszemelt játékos még további egy vagy két évet szeretne a Monacóban játszani tapasztalatszerzés céljából.

Végül hadd zárjam ezt a cikket Pérez szavaival, aki diplomatikusan ennyit nyilatkozott: „Karim és Mbappé duója? Bármi megtörténhet, de jelenleg nem szeretnék erről beszélni.”

Azt hiszem, mindent összevetve a jó öreg Florentinónak van igaza. Végső soron oly mindegy, mit pletykálnak össze a lapok: a futballban bármi megtörténhet. És hogy mi lesz Kylian Mbappé sorsa, az is csak a jövő zenéje egyelőre.


  • Forrás: AS, Marca, Okdiario, L'Équipe, Le Parisien, penamadridista.hu
  • Szerző(k): K. Kristóf

Hozzászólások

Tabella