Egy kapus, akit Florentino Pérez tett tönkre

„A propaganda torzított képet közvetít az emberek felé, hiszen Keylor Navas egy jó kapus, aki nem érdemelne füttyköncertet. A másik oldalon meg ott van Gareth Bale, aki semmi fontosat nem csinál, mégis mindig a világ egyik legjobbjának van kikiáltva.” Mindezt Diego Torres újságíró állítja. A Bleacher Report írása következik Keylor Navas helyzetéről kendőzetlen véleményekkel és súlyos vádakkal.

A Real Madrid vasárnap 3-0-ra legyőzte az Alavést, aminek köszönhetően a csapat továbbra is két ponttal vezeti a spanyol bajnoki tabellát a rivális Barcelona előtt. Rutingyőzelem volt. Ami már ennél különlegesebb, az az, hogy a találkozón ezúttal nem Keylor Navas, hanem Kiko Casilla, a második számú kapus őrizte a „Királyi Gárda” hálóját. A Costa Rica-it ugyanis pihentette Zinédine Zidane vezetőedző, mivel Navas csupán csütörtökön tért vissza Madridba közép-amerikai túrájáról, melyen a nemzeti csapatával vett részt.

Semmi különösre nem kell gondolni, Keylor minden bizonnyal csak az utazás fáradalmait pihente ki, szüksége volt egy kis szünetre. Costa Rica két kvalifikációs mérkőzést játszott, mind a kettőn a Real Madrid kapusa kezdett. Navas a Honduras elleni összecsapáson egy nem túl erős lövésből kapott gólt, így lett az eredmény 1-1, míg Mexikó ellen egy szöglet utáni bakijának köszönhetően duplázta meg előnyét az észak-amerikai csapat, kialakítva a 2-0- végeredményt. A Mexikó elleni hibája után sokaknak eszébe juthatott a nem is olyan régi, Betis elleni Navas-blama…

 

A Betis elleni meccs más szempontból is szokatlan volt tőle. Bár az utolsó percekben egy hatalmas védéssel mentette meg a három pontot csapata számára Antonio Sanabria fejesét követően, azelőtt viszont szerencsésnek mondhatta magát, hogy nem állították ki piros lappal egy egyértelmű(nek tűnő) tizenhatoson kívüli szabálytalanságért az első félidőben.

Keylor Navas

Lent és fent – ez jellemezte Navas egész meccsét. A 24. percben egy tizenhatoson belüli Sanabria-lövést védett, ám következőre hatalmas bakijának köszönhetően kapott gólt a fővárosi gárda. Elképesztő volt. A meccs végén aztán Sergio Ramos odafutott hozzá, hogy Marcelóval és Modrić-csal, hogy bátorítsák és buzdítsák őt.

Navas – akinek a Real Madrid már a Las Palmas ellen is egy győzelmet köszönhetett – ezúttal nem menekülhetett a média kritikái elől. Amikor a hibájáról kérdezték, ezt felelte: „A Betis góljánál sikerült megállítanom a labdát, de a testhelyzetem nem volt a legkedvezőbb. Amikor megpróbáltam megfogni a játékszert, akkor rosszul értem hozzá és sajnálatos módon a saját kapumba juttattam. Ilyen helyzetekbe senki sem szeretne kerülni. Próbálok tanulni a hibáimból. Még hosszú út áll előttem.”

A Real Madrid szurkolói azonban nem ilyen türelmesek. A Betis ellen bizony ő is megkapta a hibák után a legnagyobbaknak is kijáró füttykoncertet, akárhányszor csak labdához ért. A Bernabéu sosem volt könnyű helyszín – a hazai játékosoknak sem. És ki tudná ezt jobban, mint José García, aki egy Deportivo elleni 1968-as döntetlen óta minden alkalommal a helyszínen szorít a „blancóknak”.

„Akik a Bernabéuban fütyülnek, azok nem valódi szurkolók” – állítja García. – „Mi csak „piperos”-oknak hívjuk őket (a „piperos” a „pipas” spanyol szóból ered, ami napraforgómagot jelent, azaz a „piperos” nagyjából annyit tesz, „szotyizók” – a szerk.). Egész meccsen csak „szotyiznak”. Mindenféle meccsen képesek fütyülni, akár még Cristiano Ronaldót is. Én ne ilyen vagyok. Én megadom az esélyt a játékosoknak. A probléma ebben az esetben az, hogy a Real szurkolói új kapust akarnak. Egy új arcot szeretnének látni. Mindig vágynak az új játékosokra.”

Thibaut Courtois

A szezonban ráadásul a média is előszeretettel szellőztet meg különféle pletykákat, amik többnyire a Manchester Unitednél játszó David De Geáról, és a Chelsea-ben vitézkedő Thibaut Courtois-ról szólnak. Navas körül persze nem volt ekkora felhajtás, hiszen annak idején, 2014 nyarán nem egy hatalmas és ismert játékosként érkezett a fővárosba. A nem éppen nagy csapatnak számító Levantétól vette a klub, potom 10 millió euróért.

Santiago Segurola, a Marca állandó cikkírója így vélekedik: „Az én véleményem szerint Navas azok közé a Real Madrid játékosok közé tartozik, akiknek rengeteg problémát okoz, hogy bebiztosítsák a helyüket egy kényes poszton. A Real Madridnak mindig is nagyon jó kapusai voltak.”

„Navas koránt sincs egyszerű helyzetben, hiszen egy legenda után kell sikeresnek lennie a Real Madridnál. Iker Casillas egy kivételes jelentőségű játékosa volt a klub és a spanyol futball történelmében is. Egy olyan emberről beszélünk, aki gyerekkorától kezdve a Madridban játszott. A kapusposzt azelőtt több mint egy évtizedig egyet jelentett az ő nevével. Az évek során szinte alig akadt riválisa, kivéve az utolsó esztendőket, amikor a José Mourinhóval való megromlott kapcsolata miatt került ki a csapatból. Navas képességeit senki sem tartotta elégnek ahhoz, hogy versenyre kelhessen Casillasszal.”

Keylor Navas

Segurola hozzáteszi, hogy Navast sokan már a származása után elítélik. Costa Rica-iként nem tartják sokra, hiszen hazája nyilvánvalóan nem egy futballnagyhatalom.  Ráadásul „galaktikusnak” sem illik be az érte fizetett összeg miatt, nem úgy, mint például Gareth Bale, aki csupán egy név azok közül, akik elképesztő pénz fejében érkeztek a Madridhoz Florentino Pérez közbenjárásának köszönhetően.

Diego Torres, az El País újságírója azt magyarázza, hogy Pérez egy gondosan megtervezett, spanyol újságírókból álló propagandagépezetet működtet az országban. És ide nem csak újságírók tartoznak; rádióállomások, weboldalak, tévéműsorok (pl. Real Madrid TV) készülnek, majd működnek elnöki befolyás alatt. Torres állítása szerint Pérez így küldi szét utasításait „médiaszerte”, hogy hatással legyen az emberek véleményére. Rendkívül tanulságos lehet például megnézni, mennyire másképpen kezelik a spanyol médiumok Navast és Bale-t.

„Florentino Pérez a médián keresztül mutogat játékosokra. A propagandájának köszönhetően képes rá, hogy elhitesse az emberekkel, vannak játékosok a klubnál, akik problémát jelentenek, és őket el kell távolítani a csapatból. Az ellenkezője persze ugyanúgy igaz: vannak kiválasztottak is, akik jó játékosnak vannak feltüntetve, őket meg védeni kell” – magyarázza Torres.

„Ez a propaganda egy torzított képet közvetít az emberek felé, hiszen Keylor Navas egy jó kapus, aki nem érdemelne füttyköncertet, mégis megkapja. A másik oldalon meg ott van Gareth Bale, aki semmi fontosat nem csinál, mégis mindig a világ egyik legjobbjának van kikiáltva. Miközben sem a statisztikái, sem a teljesítménye alapján nem érdemli meg ezt a kivételezett helyzetet.”

Gareth Bale, Keylor Navas

„Akkor mégis hol van a kutya elásva? Ott, hogy a propaganda Bale-t minden körülmény között támogatja, míg Keylor Navasszal épp az ellenkezőjét teszi. Miért? Mert az elnök Bale-t szereti, Navast meg nem. Ez pedig a propagandagépezeten keresztül a szurkolókat is befolyásolja. Ezért fújolják és fütyülik a saját játékosok közül az olyanokat, mint Navas.”

Ez persze nem volt mindig így. Navas első szezonját Casillas beugrásra kész helyetteseként töltötte Madridban. 2015 nyarán aztán olyan pletykák kezdtek szárnyra kapni, hogy a Costa Rica-it eladják a Manchester Unitednek egy csereüzlet keretében, melynek másik tagja az angolok kapusa, David De Gea lett volna. Végül az üzlet az utolsó pillanatban a későn elkészülő papírmunka miatt fuccsolt be. Ez volt az első jele annak, hogy a Real Madridnál nem hisznek Keylor Navasban.

A Costa Rica-i kapus pedig új életre kelt azon a nyáron. Már az előszezonban is elképesztő formát mutatott, majd a Real Betis elleni 5-0-s győzelem alkalmával a szurkolók az ő nevét skandálták a stadionban. Ihletett formája pedig az egész szezonon át kitartott, melynek során a csapattársaktól új becenevet is kapott. Keylor Navas helyett attól fogva Keylor Parasnak (magyarul: Keylor Véd) hívták. Miközben a Real a Tizenegyedikért küzdött, Navas tizenegy meccsen mindössze három gólt kapott.

Keylor Navas

„Egyetlen hatalmas hiba sem ugrik be tőle abból az idényből” – mondja Segurola.  „Azt hiszem, akkoriban a világ három legjobb kapusa között volt. Úgy gondolom, akkor azért volt képes úgy játszani, mert kapott egy kihívást. Rettentően zaklatott lehetett amiatt, ami a nyárn történt, hogy majdnem leváltották őt David De Geára. De utána mintha újjászületett volna. Elképesztően gyors reflexei voltak, kiválóan olvasta a játékot. Hihetetlen módon látta előre a történéseket, magabiztosan és higgadtan viselkedett. Annak ellenére, hogy azt a kaput védte, ahol a világon a legtöbb nyomás van az emberen, semmi sem roppantotta össze őt. Magasan túlszárnyalta az elvárásokat.”

Ebben a szezonban azonban a formája romlásnak indult. Még 2016 májusában szedett össze egy achilles sérülést, ami után egy hónappal meg is kellett műteni őt. Ennek következtében egész nyáron a felépülésén dolgozott, és a szezon elejéről is lemaradt. Casilla, az Espanyoltól igazolt Real-nevelés pedig tökéletesen helytállt a hiányában. A spanyolnak ráadásul a statisztikái is messze jobbak idén, mint Costa Rica-i riválisának. Casilla nyolc bajnoki meccsből négyen nem kapott gólt, míg Navasnak több mint kétszer annyi meccs kellett ugyanennyi kapott találat nélküli mérkőzés lehozására.

A Madrid szurkolói között pedig vitahelyzetet váltott ki a kapusposzt kérdése. Egyre többen tennék ki Keylort a kezdőből, egyre nagyobb a száma azoknak, akik az elkövetkező fontos meccseken (madridi derbi, Bayern elleni BL-meccsek) inkább Kiko Casillát látnák szívesen a kezdőtizenegyben.

Zinédine Zidane persze egész szezonban kiállt Navas mellett a kiritkák kereszttüzében. A francia ebben a tekintetben konzervatívnak mutatkozott ezidáig – egyáltalán nem vallana rá, ha egyik napról a másikra a kispadra száműzné Navast. És nem ő a Costa Rica-i egyetlen szövetségese: Luis Llopis, a csapat kapusedzője is az ő barátja, hiszen annak idején a Levanténél is együtt dolgoztak. Llopis most pedig megbecsült asszisztensként dolgozik Zidane mellett.

Luis Llopis, Zinédine Zidane

Diego Torres szerint persze nem is lehetne Zidane-t hibáztatni, hiszen a bűnös ez esetben is Florentino Pérez. „Nem az edző a probléma” – vallja. – „Az elnök az, aki nem akarja Navast a klubnál. Új kapust akar igazolni, De Geát vagy Courtois-t. Ehhez viszont torzított képet kell közvetítenie a szurkolók felé a mostani hálóőrről, hogy belekényszerítse a váltásba.”

„Az egész szituáció bizonytalanságot és kényelmetlenséget hoz Keylor Navas számára, ezért játszik rosszul. Amiért pedig rosszul játszik, a szurkolók kifütyülik. Amiért meg a szurkolók kifütyülik, rosszul játszik. Olyan, mint egy hógolyó, amit egyre nagyobbra dagaszt az ember. A végén meg természetes, hogy a folyamat azt idézi elő, hogy Keylor Navast mindenki rossz kapusként fogja elkönyvelni. De csak azért lesz rossz kapus, mert a saját klubja tönkretette őt.”

Navas jövője a következő hetekben minden bizonnyal eldől – de az is lehet, hogy Florentino Pérez már határozott a sorsa felől.

Forrás: Bleacher Report
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK