A hős, aki nem az eurómilliók miatt lett a szurkolók kedvence

A Real Madrid Alavés ellen aratott 3-0-s győzelmét követően az újságok címlapjai Isco mágikus pillanatával, valamint Karim Benzema újjászületésével voltak tele. Van itt azonban még valaki, akit ugyan szinte sosem énekelnek meg, mégis elévülhetetlen érdemei vannak az idei eredményekben.

Volt valami az Alavés ellen, ami a legtöbb ember figyelmét messziről elkerülte: Nacho szerepe a győzelemben. Annak a három pontnak a megszerzéséről beszélünk, aminek köszönhetően a Real Madrid tovább száguld a bajnoki cím felé, amire a szurkolók a 2011/12-es idény óta várnak. Nagyvonalakban ennyivel össze is lehetne foglalni ennek a hasznos embernek a karrierjét. A Real Madrid ezermesterét gyakran figyelmen kívül hagyják, mintha nem értene semmihez, ez pedig nyilvánvalóan nem tesz jót a válogatott védőnek.

Nacho Real Madrid Castilla

Nem is kell messzire mennünk, vessünk csak egy pillantást öccsére, Álexre, hogy felmérhessük, mennyire is jól alakult Nacho pályafutása. A védő öccsét mindig is tehetségesebb játékosként tartották számon. Álex már korán kiemelt figyelmet kapott, a Castillában mutatott néhány szemkápráztató teljesítményt követően José Mourinho kiemelt figyelmet szentelt neki, és elvitte a klub felkészülési túrájára is az előszezonban az Egyesült Államokba. Akkor mindketten debütálhattak a Real Madrid első csapatában – ha nem is hivatalos mérkőzésen – a Club América ellen.

Csak összehasonlításképp: Álex most épp az Elche csapatában futballozik, míg egy másik, akkoriban pallérozódó tehetség, José Rodríguez épp a Málagában szerepel kölcsönben, egyébként a Mainz játékosa. Mindeközben Nacho a jelenlegi idényben újra kiharcolta magának a válogatott meghívót. Zinédine Zidane és Julen Lopetegui is felismerték, hogy mennyire sokoldalú játékos. A spanyol sajtó a 27 éves védőt gyakran egy svájci bicskához hasonlítja: egy olyan tárgyhoz, amit a zsebedben tarthatsz, de soha nem használod, csakis akkor, ha igazán szükséged van rá.

Nacho 22 éves volt, amikor 2012. október 22-én helyet kapott José Mourinho keretében, amely egy Király-kupa mérkőzésre készült. A portugál mester a jobbhátvéd poszton akkoriban favorizált Michael Essien cseréjeként számított rá. Mourinho – ahogy általában – nem nagyon adott lehetőséget a fiataloknak, ezért pedig szokás szerint másokat hibáztatott. „Mi egy meghatározott rendszerben játszunk, a Castilla viszont teljesen más modellt alkalmaz.” – panaszkodott Alberto Toril taktikájára. „Tudja, hogy nálam Nacho soha nem fog középhátvédként játszani.”

Manapság Nacho leginkább középhátvédként tevékenykedik, na meg persze bal és jobbhátvédként. Ő Zidane egyetlen igazán sokoldalú játékosa, aki a védelem minden posztján bevethető. Mindemellett sokkal megbízhatóbb, mint a sérülésekkel szüntelenül küzdő Fábio Coentrão, védekezésben pedig sokkal intelligensebb, mint Danilo, pedig a két játékos összesen 60 millió eurójába került a klubnak.

Nacho goal

Ő lényegében James Milner egy frissített, spanyol verziója, aki azért távozott Manchesterből Liverpoolba, hogy az általa hőn áhított középső középpályás pozíciójában játszhasson, majd Jürgen Klopp kezei alatt a Premier League egyik legjobb balhátvédje vált belőle. Milner mindig is egy kevésbé látványos, de annál megbízhatóbb és hasznosabb játékos volt.

Nachónak viszont van egy bizonyos varázsa. Ő képes a fél pályát átívelő keresztlabdát adni Jamesnek – aki egyébként viszonozta is az effajta szívességeket, hiszen a Cultural elleni kupameccsen a kolumbiai labdáját váltotta gólra Nacho, nem is akárhogy -, ugyanakkor rendelkezik a hátvédek számára szükséges ösztönökkel, melyeknek köszönhetően a megfelelő időben képes a megfelelő helyen lenni. Végül, de nem utolsósorban, az Alavés ellen azt is bizonyította, hogy képes rendkívül gyorsan reagálni egy váratlan helyzetre, úgy, ahogy a támadók, hiszen Bale hatalmas kapufáját követően a kipattanót váltotta gólra.

A Real Madrid épp most kezd meg egy olyan periódust, melyben négy hét alatt kilenc mérkőzést kell lejátszania a csapatnak, így jelenleg még fontosabb, hogy ott van Nacho, aki gyakorlatilag mindig bevethető és mindig készen áll. Úgy tűnik, Pepe régóta húzódó izomproblémái megoldódtak, ugyanakkor Varane mindössze 10 percet játszott az Alavés ellen, majd sérülés miatt le kellett cserélni, pedig a meccs előtt másfél hónapig volt harcképtelen, szintén izomsérülés miatt.  Ha Nacho nem lett volna már eleve a pályán Marcelo pozíciójában, akkor nyilvánvaló, hogy ő lett volna az első számú opció a francia helyére.

„Ha egy játékos 23 vagy 24 éves korára nem éri el azt a szintet, amely elég a Real Madrid első csapatának keretébe való bekerüléshez, akkor 26, 27 vagy 28 évesen sem lesz elég jó ehhez,” – mondta Mourinho 2012-ben, a bizonyos kupameccs előtt. „José Rodríguez és Álex rendelkeznek azzal a potenciállal, ami elegendő lehet az első csapat eléréséhez.”

Nacho

Álex és José Rodríguez végül 2-2 mérkőzést játszhattak a Real Madridban. Nacho jelenleg 127-nél jár, melyből 28 ebben az idényben került a neve mellé. A 2012/13-as bemutatkozása óta a játékpercek tekintetében ez a legsikeresebb idénye. Mindössze nyolc olyan mezőnyjátékos van, akik nála több lehetőséget kaptak Zidane-tól a jelenleg futó bajnoki szezonban, ám ők mindannyian tagjai a gálacsapatnak és egyértelműen első számú választásnak számítanak saját posztjukon.

Nacho elismeri és tudja, hogy ő mindig második számú opció lesz a Santiago Bernabéuban. Célozgatott is erre tavaly nyáron, amikor az AS Roma megkörnyékezte és szerződést ajánlott neki: „Nem fogok mindig 15 mérkőzésen pályára lépni egy idényben.” – figyelmeztetett akkor.

Zinédine Zidane irányítása alatt a védő végre megtalálta helyét a Real Madrid igen bonyolult hierarchiájában: 17-szer volt kezdő csak a bajnokságban, ami önmagáért beszél. Ha a Real Madrid úgy döntene, hogy eladja őt, nagyjából 10-15 millió eurót kaphatna érte, de a tény, hogy mennyit ér a francia mesternek Nacho, biztosítja, hogy pontosan ott fog maradni, ahol jelenleg is van, miután végre elérte a nagy áttörést a spanyol fővárosban. 

Forrás: ESPN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…