Egytől egyig: Real Madrid – Atlético Madrid (1-1)

Egy nyerhető meccs csúszott ki a csapat kezei közül az utolsó öt percben. A hazaiak helyenként igen tetszetősen játszottak, ám a Real Madrid sokszor nem nagyon tudott mit kezdeni az Atlético felállt védelmével szemben. Lehet bűnbakokat keresni és bosszankodni, azonban a mai események után egyre biztosabb, hogy az április végi Clásico fog dönteni a bajnoki cím sorsáról. Mi ismét megpróbáljuk szubjektíven értékelni egy tízes skálán a csapatok, a játékosok és Zidane teljesítményét.

Csapatok 

Real Madrid (6,5)
Az első félidőben végig kontrollálta a meccset a csapat, ám a kialakított helyzetek csak nem akartak bemenni. Jan Oblak többször is nagyszerűen védett, máskor a szerencse vagy egy jókor jó helyen lévő védő segítette ki az ellenfelet. Összességében a Real nem nagyon tudta feltörni az Atlético védelmét, és bár helyenként gyönyörű támadásokat láttunk, a kihasználatlan helyzetek érzésem szerint megbosszulták magukat. Az első félidőt simán minimum két gólos előnnyel lehetett volna zárni. A második játékrész elejét is megnyomta a csapat, majd később gólt is szerzett, ám Zidane érthetetlen cseréi és az utolsó öt perces borzasztó teljesítmény után azt mondhatjuk: nem lett volna teljesen megérdemelt a Real győzelme. 

Atlético Madrid (6)
A matracosok semmi újat nem mutattak, ismerjük őket, már egy ideje ezt a játékot játsszák. Eszük ágában sem volt maguknál tartani a labdát, többnyire védekeztek, ha pedig a Real számtalan beadásai közül egyet-egyet lefüleltek, vezették a kontráikat – ahogy máskor is. Egyértelműen a gyors szélsőikre hegyezték ki a játékot, és végül ez meg is hozta az eredményét. Rengeteg védekező munka, több ezer kilométernyi futás, egy egyéni villanás, és Simeone máris rázhatta az öklét az öltözőbe menet, hiszen meglett az általuk oly nagyra tartott, hőn áhított döntetlen. 

Játékosok 

A Real Madrid legjobbja – Toni Kroos (8)
Az alibikirály megint alkotott. Csak azt hozta, amiért tartja őt a klub – stabilitást a középpályára. A németnek kiemelkedő szerep jutott a labdatartásban, annak megjátszásában, és a védekezésben is rendkívül hasznosnak bizonyult. Amint lejött a pályáról, az Atlético átgázolt a csapat középpályáján, és gólt szerzett. Toni létfontosságú játékos, ez tagadhatatlan, ahogy az is, hogy mínusz egy pontot azért gondolatban levonok tőle, amiért – természetesen véletlenül – majdnem kivégezte Pepét. 

Keylor Navas (7,5)
Egy rossz helyre ütött beadáskor felszisszentem, nehogy megint egy rosszkor jövő hibáján múljon a meccs, de végül szerencsére nem lett baj belőle. Később pedig bizonyította, hogy miért a világ egyik legjobb kapusa. Mindent védett, amit csak kellett, Torres helyzeténél azt is, amit talán más nem védett volna (bár lehet, másik támadó meg éppen berúgta volna a helyzetet…). Kroos után a meccs második legjobbja volt, aki továbbra is megérdemli a belé vetett bizalmat, mert elképesztő reflexei és „polipkarjai” nem egy góltól mentették meg a Madridot. 

Dani Carvajal (6,5)
Nagy helyzete is akadt Carvajalnak, annak ellenére, hogy támadásban szerintem most inkább hátrány volt ő. A beadásai közt persze akadt jó is, de egy olyan kiválóan kontrázó csapat ellen, mint amilyen az Atlético, ő és a csapat sem engedhetik meg, hogy ennyit játszanak a levegőben. A rossz helyre menő labdáit követően szinte minden alkalommal veszélyhelyzet teremtődött, és az Atlético gyorsan kontrázhatott. Ma nem az ő oldaláról szólt a meccs. 

Sergio Ramos (6,5) 
Ezúttal nem ment fel az utolsó öt percben, ezért nem nyert a csapat. Viszont ezt nem lehet az ő nyakába varrni. Az a helyzet, hogy a szezonban nem egy meccs végződött volna győzelem helyett döntetlennel vagy vereséggel, ha a kapitány nincs. Erre pedig egész egyszerűen nem játszhat egy csapat minden alkalommal. Kimondhatjuk bátran: ebben az idényben már rég sehol sem lennénk egyik fronton sem nélküle, ez pedig a csapatot és a csapatjátékot jellemzi. Ezen a meccsen amúgy sem játszott kiemelkedően. Egy hajmeresztő eladása is volt, valamint többször is rossz döntést hozott. Összességében véve ma nem tudott s csapat vezére lenni, sem hátul, sem elöl. 

Pepe (7,5)
Jó az öreg a háznál, Pepe nem először bizonyítja ezt. Több remek szerelése is akadt a portugálnak, és ezúttal egy remekbe szabott fejessel is segíteni tudta csapatát. Aztán a Kroosszal való ütközése után sajnálatos módon le kellett jönnie a pályáról. Nagyon reméljük, hogy nem komoly a sérülése, mert jelenleg őrá tekinthetünk úgy, mint a csapat védelmének vezérére, Nacho mostani bizonytalankodása pedig csak megerősíti őt pozíciójában. 

Marcelo (7)
Marcelo igazi marcelós meccsen van túl. Támadásban megmutatta kiváló trükköző képességét, nem egy gyönyörű csellel szórakoztatta a közönséget, hajtott, kiszolgálta a társakat, mindig megtalálható volt. Viszont szokásosan nem egyszer elfeledkezett védekező munkájáról, és elöl ragadt, ráadásul Carrasco amúgy is megverte őt párszor a szélen. Hozzáállása és madridizmusa ma is megkérdőjelezhetetlennek bizonyult, azonban a bal szárnyunk nem volt éppen szilárdnak nevezhető. 

Casemiro (7)
Nem volt rossz meccse a brazilnak, bár sokszor túlpörgött védekezéskor, és egy sárgát is begyűjtött ennek köszönhetően. Kemény belépői és határozottsága azonban nem egyszer juttatták labdához a csapatot, hozzásegítve a támadókat ahhoz, hogy gyors ellentámadást indíthassanak. Amit azonban mostanában észrevettem rajta, az az, hogy kicsit lassan gondolkodik. Amikor megkapja a labdát, már előre félek, hogy rossz helyre teszi azt, vagy rossz helyzetbe hozza a társait. Támadásban a meccs elején volt néhány remekbe szabott átadása, a csapat offenzíváiba azonban továbbra sem vonja be magát. Összességében nézve hasznos, ha a pályán van, és ezt ma is bizonyította, ám még mindig tud fejlődni szerintem. 

Luka Modrić (6)
Luka nincs jó formában mostanában, ez kétségtelen. Néhány jó lefordulás, finom testcsel, és egy-két jó kiugratás – mostanában ennyire futja tőle. Ma sem nyújtott semmi extrát, védekezésben a második félidőre elfáradt. Mágiának már korántsem nevezhetjük a teljesítményét, lövési kísérletei ráadásul minden alkalommal emberbe mentek. Érthetetlennek tűnt, miért nem hozza le Zidane a végén, és ad lehetőséget a helyén sokkal energikusabb honfitársának, Kovačićnak. Modrić ma nem játszott jól. 

Gareth Bale (6,5)
Borzasztó nézni, hogy mennyire bele tud szürkülni egy-egy meccsbe. Negyedóránként van egy jó  megmozdulása, egy elfutása vagy egy kiváló beadása, azonkívül viszont úgy eltűnik, hogy sokszor azt  is elfelejtem, hogy a pályán van. Ma támadásban szinte teljesen észrevehetetlen és súlytalan volt, lövése alig akadt, egyértelműen lefelé lógott ki a támadótrióból. Szerintem jogos volt a lecserélése. 

Cristiano Ronaldo (7)
Nem azt mondom, hogy ez az a Ronaldo, akit megszokhattunk, hiszen játszott ő már ennél is fényévekkel jobban, de ma nagyszerű teljesítményt tett le az asztalra. Semmi felesleges bicikli, remek passzok, szemet gyönyörködtető összjátékok a társakkal, és nem utolsósorban kiváló lövések és fejesek. Ráadásul még a védekezésben is hasznosnak bizonyult, hiszen többször is sikerült kifejelnie a labdát az Atlético szögletei után. Okosan és hasznosan játszott végig az első félidő folyamán, ha nincs Oblak, minimum duplával vonul az öltözőbe, így azonban a portugál ma nem tudott gólt szerezni. A végére aztán ő is elfogyott, azonban ha az első félidei hozzáállását (((((és a Magyarország ellen mutatott alternatív, világverő változatát))))) át tudja menteni (vagy akár még tovább fejleszteni) az elkövetkezendő hetekre, talán megtalálja végre a helyét a csapatban, hogy még évekig hasznosnak mondhassuk a szerepeltetését. 

Karim Benzema (7)
Jó meccse volt a franciának, remekül tartotta meg a labdákat, jól játszott össze Ronaldóval, és helyzete is akadt szép számmal. Hogy ő sem szerzett ma gólt, az ugyanúgy Oblak érdeme, nem pedig az ő hibája. Hasznos tagja volt a csapatnak, bár az ember nagyon nehéz helyzetben van ilyenkor, hiszen függetlenül Oblak szárnyalásától és Karim teljesítményétől, akarva-akaratlanul eszünkbe juthat a csapat mostanában legeredményesebb támadója, Álvaro Morata. Érdekes párharc az övék, azonban a döntés továbbra is – akarjuk vagy nem – Zidane kezében van. Azt hiszem, a mai meccs alapján azonban érthető, miért Benzema a preferált. A Ronaldóval való összjáték és kölcsönös megértés az az eleme a játéknak, ahol spanyol vetélytársa egyelőre nem veheti fel vele a versenyt.  Hogy ez mennyire fontos manapság a csapatban, azt döntse el mindenki maga. 

Cserejátékosok

Nacho (5)
Amilyen kiválóan játszott nem is olyan rég, olyan rosszul teljesít mostanában. Bár a gólt nem varrnám teljes egészében a nyakába, kétségtelen, hogy minden mezei magyar Real-szurkoló a Lipták-szindróma jeleit vélhette felfedezni nála Griezmann gólját megelőzően. Ráadásul azelőtt is átverték egyszer-kétszer, egyértelmű volt, hogy a védelem nem erősödött vele a remekül játszó Pepe kiesését követően. Ötletem sincs, mi lelhette mindenki kedvenc, szakállas madridistáját (nem, nem Carvajalt). 

Lucas Vázquez (5)
Lelkes és hajt. Ám ezúttal talán pályára sem kellett volna lépnie… 

Isco (5,5)
Finom cselek és kreativitás. Szerintem neki kellett volna kezdenie Luka helyett, és a végén átadhatta volna esetleg a helyét Mateónak. De már mindegy… 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (4)
Mivel a fociban nincs „ha”, így nem mondhatjuk, hogy ha nincs Oblak, akkor ez egy sima meccs, és Zizou a király. Ez a döntetlen bizony teljes egészében Zidane „érdeme.” Semmi váratlant nem tudott húzni a kezdőben, a játékban sem tudott többet kihozni a csapatból, a cseréi pedig megint csak érthetetlenek és rosszak. Hogy az eredményre való ráülést ne is említsük… Ha már ki akarja védekezni a hátralévő perceket, miért Iscót és Lucast hozza be? Miért nem Kovačićot, aki védekezésben sokkal hasznosabb? Vagy ha labdát akar tartani, akkor Jamest. De akár Moratát is bedobhatta volna a végére, hátha az ő dinamikája hoz egy véletlen gólt a csapatnak. A legrosszabb mégis az egészben az, hogy napjaink Realja – bár látszólag eredményes – UNALMAS és sz*r focit játszik. Mondom ezt annak ellenére, hogy ma azért láthattunk néhány kreatívabb offenzívát is.  Ívelgetések, beadások, majd a csapat ráül a megszerzett előnyre. Sablonos kezdők, sablonos játék, amikor meg belenyúl a meccsbe, akkor rosszul teszi. Még egyszer mondom: Ramos nélkül sehol sem lenne ez a csapat idén. Márpedig egyetlen klub sem engedheti meg magának, hogy egyetlen ember fejeseire játsszon. És ne mondja nekem senki, hogy de hát tavaly BL-t nyertünk Zidane-nal meg azért most is vezetjük a bajnokságot, meg BL-negyeddöntő meg minden… NEM ÉRDEKEL! Szép és eredményes játékot akarok, ami illik a klub történelméhez és címeréhez. Pont.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK