Cristiano sokkal több tiszteletet érdemel

Hiába lőtt a Bayern München elleni mérkőzéseken 5 gólt a portugál, így is akadt olyan szurkoló, aki a keddi mérkőzésen kifütyülte őt a Santiago Bernabéuban. Az ESPN újságírója ezen cikkel próbálja meg emlékeztetni a madridi szimpatizánsokat, hogy Cristiano mennyi mindent tett már ezért a klubért.

„Nem mondom, hogy maradjanak csöndben, nem, soha. Én csak arra kérem őket, hogy ne fütyüljenek” – nyilatkozta Cristiano Ronaldo a Bayern München elleni visszavágót követően, amely mérkőzés alatt három alkalommal is megzörgette a bajorok hálóját, nagyban hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a királyi gárda ismét ott lehessen a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

A portugál kapcsolatát a madridi drukkerekkel az elmúlt néhány idényben a folyamatos dühöngés és ennek szüneteltetése jellemzi. A Bernabéu népe nem véletlenül érdemelte ki az egyik legmegbízhatatlanabb tábornak járó képzeletbeli címet Spanyolországban.

Cristiano Ronaldo kétségkívül generációjának legmegosztóbb labdarúgója, ugyanakkor azzal sem lehet vitatkozni, hogy a jelenkor két legnagyszerűbb futballistájának egyike. Egy olyan játékos, akit az ellenfél szurkolói előszeretettel gyűlölnek, ám azt is elmondhatjuk, hogy nagyszerű teljesítménye ellenére a Real Madrid szurkolóit sem sikerült maradéktalanul a saját oldalára állítania az évek során. A tisztelet és a csodálat megvan, ugyanakkor a madridi szurkolók pulzusa nem szökik az egekbe, ha szóba kerül a habfehér 7-es mez, hiszen csak és kizárólag elődjét övezi feltétel nélküli imádat, akitől megörökölte ezt a számot. Igen, Raúl Gonzálezről van szó.

Talán itt az ideje, hogy a Santiago Bernabéu füttyös emberkéi végre tiszteletet mutassanak. Igaz, hogy emlékeiket beárnyékolják a közelmúlt történései, hiszen kijelenthető, hogy nem a jelenlegi Cristiano legjobb idénye, ugyanakkor vannak dolgok, amikről nem szabad megfeledkezni. A portugál csillag érkezése előtt a Real Madrid zsinórban öt esztendőn át kihullott a Bajnokok Ligájából a legjobb 16 között. Azóta viszont eltelt 8 év, a királyi gárda pedig zsinórban hetedik alkalommal jut be a torna elődöntőjébe.

A Real Madrid 2002 és 2014 között hajszolta a hőn áhított Décimát, és bizony 12 év telt el Zidane mesteri találata és a lisszaboni éjszaka között, pedig olyan játékosokkal próbálkozott a klub, mint Ronaldo Nazário, David Beckham vagy akár Robinho. A két Pérez-éra alatt a klub mindössze két bajnoki címmel gazdagodott, miközben a Barcelona a Rijkaard-korszak után igazi aranykorát élte. Elmondhatjuk, hogy a portugál érkezésére a madridi remények már hatalmas méreteket öltöttek.

Nem elhanyagolható tény, hogy időközben a Porto Bajnokok Ligáját nyert, a Monaco bejutott a sorozat döntőjébe, ráadásul a Depor és a Villarreal is képes volt tovább menetelni, mint az Európa királyának kikiáltott Real Madrid.

Cristiano sem tudta drasztikusan megváltoztatni a 2000-s évek közepétől trenddé vált sorozatot, ezt jól támasztja alá a bajnoki címek száma, de az ittléte alatt megszerzett trófeákhoz való hozzájárulását és munkáját egyszerűen nem lehet alábecsülni. A Décima évében 17 találatot jegyzett a Bajnokok Ligájában, mégsem ez marad meg a legtöbb emberben, hanem a kép, amint letépi magáról a mezt értékesített büntetőjét követően, amit egy, már eldőlt mérkőzésen szerzett. Alig egy éve, hogy mesterhármasával a Real Madrid meg tudta fordítani a Wolfsburg elleni párharcot a sorozat negyeddöntőjében, később pedig értékesítette a mindent eldöntő tizenegyest az Atlético Madrid ellen.

A Bajnokok Ligájában 85 mérkőzésen léphetett pályára a Real Madrid mezében, és 85 gólt szerzett. Ha azt mondjuk, hogy óriási az értéke, az közel sem fejezi ki, hogy valójában mennyit is ér, és mennyi pénzt és elismerést szerzett klubjának az évek során, vagy akár csak a Bayern München elleni mérkőzéseken.

Ki tudja, talán Ronaldo úgy véli, hogy vonzó lehetőség lenne kipróbálni magát valahol máshol is, még a közeljövőben. A televíziós közvetítésekért járó hatalmas összegű jogdíjak és a különböző beruházások eredményezte pénzügyi növekedés lehetővé teszi, hogy szinte bármelyik európai topcsapat megengedhesse magának a portugál kolosszális fizetésével járó kiadásokat. Ami korábbi csapatait illeti, a Manchester United és a Sporting is kiváló értékeket képviselnek, de csak előbbinek van valós esélye arra, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessenek a felek. Ott van viszont a PSG csapata, amely nem sajnál óriási pénzösszegeket megmozgatni azért, hogy a világ legjobbjai aláírjanak a klubhoz.

A szerelem talán nagy szó, ha egy sztárjátékos és az általa képviselt klub szurkolói közötti viszonyt próbáljuk leírni, de kijelenthető, hogy kevesen érik el azt a köteléket a szurkolótáborral, amely erősebb, mint a rideg valóság, a nagy befolyású pénz. A Bernabéu füttymestereiben viszont meg kellene, hogy fogalmazódjon egy kérdés: Melyik a jobb? Ha Ronaldo a habfehér mezt viseli és három gólt szerez Európa egyik legjobb csapata ellen, vagy ha úgy érkezik meg a Bernabéuba, hogy egy másik csapat címeréért küzd és kiejti a Real Madridot a legrangosabb európai kupasorozatból?

Bár Cristiano meglehetősen nagy egóval rendelkezik és ritkán foglalkozik a lelátóról érkező szavakkal, a szurkolók, akik elhatározták, hogy bármi áron kellemetlenné teszik a portugál madridi napjait, jobban teszik, ha magukba néznek és óvatosan bánnak ezzel a dologgal. A klub történetének legjobb góllövőjéről van szó, az első játékosról, aki 100 gólt lőtt a Bajnokok Ligájában. Bár jelenleg nem áll fenn a távozásának veszélye, sosem tudni, hogy mikor elégeli meg a füttyszót és a szitkozódást, a szurkolókkal való viszonya pedig döntő befolyással lehet a jövőjére. Szóval jobb vigyázni, mert ha egy ilyen fenevad elpártol tőled, majd ellenségként tér vissza azért, hogy bosszút álljon a közel sem megfelelő bánásmódért, akkor lehet, hogy kénytelen leszel állva megtapsolni őt a Santiago Bernabéuban, amint az ellenfél mezében sétál lefelé a pályáról.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK