Egytől egyig: Real Madrid – Atlético Madrid (3-0)

Eldőlt volna? Száz százalékos biztonsággal nem jelenthetjük ki, de az biztos, hogy a Real Madrid óriási lépést tett tegnap este a döntő felé. Eljött az idő, hogy osszunk, szorozzunk és kalkuláljunk pontokat egy tízes skálán, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Real Madrid (8,5)

Várakozáson felüli produkciót láthattunk a hazaiaktól. A kezdőcsapat ambivalens érzéseket kelthetett, hiszen a sokak által várt Isco ott volt, akárcsak a kritikák célkeresztjében pózoló Karim Benzema, és Varane jó egészségi állapotában sem lehettünk teljesen biztosak. A mérkőzést meglehetősen intenzíven kezdte a csapat, odaszegezte a városi riválist a kapuhoz, és sorra dolgozta ki a lehetőségeket, hamar össze is jött a vezetés. Ezt követően volt egy-egy kisebb fellángolása az Atlétinek, de szinte végig a Real akarata érvényesült a találkozón, a mezőnyfölény, a kidolgozott helyzetek száma és az egyéni teljesítmények is a blancók felé billentették a mérleg nyelvét. A hajrában szerzett további két találat pedig talán be is húzta a királyi hintót a walesi tartományba.

Atlético Madrid (3)

Rendkívül gyenge és hitehagyott csapat benyomását keltette az Atlético Madrid, sehol nem volt a tűz, a motiváltság, az akarat, egy halványabb spanyol középcsapat szintjén játszották le a mérkőzést. Két komolyabb lehetőségük volt az egész meccsen, és mindössze egyszer találták el a Real kapuját, kulcsembereik tehetetlennek bizonyultak. Nem is igazán lehet egy kirívóan pocsék csapatrészt találni náluk, viszont Oblaknak a három gól mellett is volt egy-két szép megmozdulása. A Calderónban bizonyára az első perctől kezdve támadóbban fognak fellépni, a közönség maximális támogatásával, de az első mérkőzés eredményének tükrében szinte lehetetlen küldetés lenne részükről egy comeback.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Cristiano Ronaldo (10)

Ez az ember NEM KÉPES LEÁLLNI. Elképesztő, ahogy a világ legnagyobb klubsorozatának kieséses szakaszát játszótérnek használja, és sorra pipálja ki az útjába kerülő „kiscsapatokat”. Háromszor vette be annak a klubnak a kapuját, amely az idei BL-sorozatban 10 mérkőzésen mindössze 5 kapott gólnál járt a találkozót megelőzően. Kritikusainak ismét a pályán válaszolt, leginkább a sajátjainak, akiknek ismét mutatta, hogy ideje lenne a fütyülgetést biztatásra cserélni. Mellébeszélés lenne azt állítani, hogy kifogástalan szezont fut, sőt, szerintem az olvasók jelentős része fogalmazott meg felé (bizonyos helyzetekben jogos és megalapozott) kritikát már az idényben. De most mindenki tegye félre az érzelmeit, az előítéleteit, a kritikáit. Tegyétek vissza a nyilakat a tegezbe, és köszönjétek meg ennek az embernek azt, hogy elsöprő támadójátékával a kieséses szakaszban megalapozta a cardiffi döntőt, és megteremtette az első BL-címvédés lehetőségét. Jó az öreg a háznál. Köszönjük, Cris!

170503_Ronaldo

Keylor Navas (8)

Jóval kevesebb dolga volt a vártnál, de az első félidőben nagyon jó kijövetellel avatkozott közbe az Atlético gólhelyzete során és a kapura tartó fejest is védeni tudta, összesen négyszer állították őt feladat elé. Először maradt lent a roló a Bajnokok Ligája idei szezonjában, kevesen hitték volna, hogy ez az elődöntőben fog bekövetkezni. Ez a performansz újra a tavalyi, rendkívül magabiztos és bravúrokat bemutató Navasra emlékeztetett.

Dani Carvajal (7)

Sérülése miatt csupán egy félideig láthattuk a pályán. Legemlékezetesebb momentuma egy remek kombináció volt a jobb oldalon, ami után kapura is tudott lőni, de Oblak hárította a próbálkozást. Egy kulcspassza volt, fejpárbajait megnyerte, viszont volt egy-két eladott labdája is, amelyek kontralehetőséggel kecsegtettek.

Sergio Ramos (8)

Amikor magas pontszámot kapott idén, az általában egy meccset eldöntő gól miatt történt. Ezúttal azonban nem érkezett a hosszabbításban, viszont végig határozott és fegyelmezett játékot mutatott védekezésben. Öt szerelésével kiemelkedett a mezőnyből, és többször segített ki a baloldalra az ellentámadások megfékezése és a játék szervezése során is.

Raphael Varane (7,5)

Aggódtak a madridiak a francia egészségi állapota miatt, de felesleges volt, hiszen Varane jól mozgott és jól is játszott tegnap este. Ramosszal ellentétben kevesebbszer fosztotta meg a labdától a matracosokat, viszont szervezésben bátrabb és pontosabb volt a kapitánynál. Fejesét bravúrral védte Oblak. Örülhetünk a visszatérésének, nagyon fontos, hogy ez a kettős készen álljon az ennél is nagyobb kihívások során.

Marcelo (7)

Szolid teljesítmény a fáradhatatlan braziltól. Most nem kellett eldöntenie a meccset, mint a Valencia ellen, és a mozgástere is jobban kitolódott a vonal mellé. A taktikai fegyelem megkívánta, hogy figyelmesebb legyen a visszazárásoknál, és Marcelo ennek eleget téve nyargalt vissza, ha az ellenfél birtokolta a labdát. Támadásban kevesebb sikerélménye volt, két csel és egy kulcspassz a pozitív oldalon, de középre bejátszott labdái pontatlanok voltak.

Casemiro (8,5)

Áprilisban nagyon a bögyömben volt, mert inkább volt felelőtlen, mint hasznos. Tegyük a szívünkre a kezünket, bizony három olyan meccse is volt múlt hónapban, ahol lezavarhatták volna piros lappal. A május azonban meghozta a frissített verziós Casemirót, aki fegyelmezetten is képes a középpályás dominanciára. Öt felszabadítás és négy szerelés érkezett tőle lövésszerű beadásából Ronaldo befejelte a vezetést jelentő találatot, a harmadik gól előtt pedig okosan lépte át Lucas passzát.

170503_Casemiro

Toni Kroos (7)

Ezúttal is ő volt a főszervező, 100 pontos passzal segítette a csapatot, 104 próbálkozásból, emellett három szerelése is volt. A szokásosnál jobban kihúzódott balra, vélhetően azért, hogy az Atlético legyengült jobb oldalára nagyobb nyomást helyezzen a csapat. Kulcspassza viszont csupán egy volt, az is szögletből, némileg visszafogottabb estét zárt a német.

Luka Modric (7,5)

Összességében valamivel aktívabb volt Kroosnál, de kevesebbet tett hozzá, mint Casemiro, így kettejük közt helyezkedik el pontszámban. Többször próbálkozott távoli lövésekkel, de elkerülte a szerencse, viszont négy szabadrúgást is kiharcolt, ami mindenképpen dicséretes. Bár eredetileg a jobb oldalon játszott, mégis feltűnt a pálya minden pontján a mérkőzés ideje alatt, és kivette a részét a védőmunkából is.

Isco (6,5)

Most nem forgott a diszkógömb. Próbálta megbontani az ellenfél középpályáját, de mindössze három sikeres csele volt nyolc próbálkozásból, nem akartak neki összejönni a dolgok. Viszont megdolgozott a lehetőségért, és hiba lenne egy mérkőzés alapján máris visszapakolni a kispadra, hiszen a bekerülése, és az ezzel kapcsolatos törekvések a mutatott játékot és a rendszert illetően egyaránt pozitívak, és ebben a gépezetben fontos fogaskerék lehet Isco is.

Karim Benzema (5)

A legmegosztóbb szerep egyértelműen az övé volt a mérkőzés előtt, sokan látták volna a kezdőn kívül, és pakolták volna be felállási formáktól függően Asensiót vagy Moratát. Nos, Benzema csak megerősíteni tudta ezeket a hangokat. Elmozgásai helyenként hasznosak voltak, és adódtak belőlük lehetőségek, de semmi több. Igen volt, egy ollózási kísérlete és a második gól előtt jó megoldással próbált élni, de az olló elkerülte a kaput, a második gól kulcsmomentuma pedig Ronaldo rámenőssége volt Filipe Luísszal szemben. Nekem a kihagyott helyzetek maradtak meg ezúttal is leginkább, és eljutottunk oda, hogy tényleg nem maradt semmilyen észérv a francia játszatása mellett. Elég volt.

170503_Benzema

Cserejátékosok

Nacho (7,5)

Mivel Danilót nem nevezte Zidane, ezért a minden védelmi poszton bevethető Nacho kapta meg a feladatot, hogy 45 percig uralma alatt tartsa a jobb oldalt, és ezt megoldotta, talán még jobban is ezúttal, mint Carvajal. Bátran zárkózott a támadásokkal, védekezésben pedig megkerülhetetlen és lefuthatatlan volt.

Marco Asensio (7)

A bal szárny biztosítását bízta rá a mester, de mindkét oldalon felbukkant a neki szánt időben. Két kulcspasszt is sikerült kiosztania, és a tőle megszokott dinamikával zárt vissza.

Lucas Vázquez (7,5)

Benzema helyére érkezett, ezzel stabilizálódott a jobb oldal is, és az agyérgörcsöm is múlni látszott a kilences mez lefelé vonulása láttán. Ha pedig már beállt, akkor meg is mutatta, hogy volt értelme becserélni, és szép csel után okos gólpasszal segítette triplához Cristianót és tette biztosabbá a BL-döntőbe való bejutást.

Edzői értékelés

Zinedine Zidane (8)

Jó felfogású kezdőt küldött a pályára a mester, csapata dominálta az összecsapást, és Ronaldo is sziporkázni tudott. Carvajal kényszerű cseréje bevált, Nacho jól teljesített, nem volt szükség Danilóra, érthető döntés volt a keretből való kihagyása. Isco ezúttal gyengébben teljesített, lecserélése szintén megfelelő húzás volt, Asensio pedig élni tud a megnövekedett bizalommal. Benzema viszont indokolatlanul volt ismét kezdő, és a vártnál jóval tovább maradt fent. Morata több bizalmat érdemelne, mert góljai számához képest siralmasan keveset játszik.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK