2018. szeptember 19., szerda

Forlán: Ronaldo a siker elsődleges letéteményese

  • Ny. Viktor (viiiik)
  • 2017.05.10. 05:02
Az egykori uruguayi gólvágó szubjektív írásában emlékezett meg a közös manchesteri időkről, szót ejtett az idei történésekről is, valamint elárulta, kit tart a világ legjobbjának.

A srác, akinek tolmácsoltam a Manchesternél, egész sokra vitte, nem igaz?

Cristiano Ronaldo 2003-ban érkezett az Old Traffordra, és megkértek, hogy segítsem őt, mivel én is beszéltem a portugál nyelvet. Így tettem a másik portugál ajkú játékosunkkal, Klébersonnal, aki szintén ugyanakkor került a klubhoz. Ronaldo, aki egy Sporting elleni felkészülési mérkőzés során tűnt fel, szinte egyáltalán nem beszélt angolul, sokszor jelzésekkel kommunikáltunk vele, de szeretett tanulni a pályán és azon kívül egyaránt. Keményebben edzett, mint bármelyik játékos a Unitednél, a fejlődés lehetőségét kereste a játék minden aspektusában. Ha valaki tudott egy trükköt, amit ő nem, akkor megmondták neki, hogy menjen, gyakorolja, és hajtsa végre jobban a másiknál egy héten belül. És ő megcsinálta. A manchesteri futballisták, akik minden egyes nap rendkívül versenyképes környezetben készültek, lenyűgözőnek találták a magbiztosságát. Egy kiváló pluszt jelentett egy remek csapatnak, de még nagyon fiatal volt.

170509_Cristiano_United_1

Az apám egyszer eljött megnézni Uruguayból egy egy hetes carringtoni felkészülést. A világ legjobbjai közül láthatott párat közelről, mint Ryan Giggs, Roy Keane, Rio Ferdinand, vagy Paul Scholes. És hogy kit válaszott? Ronaldót! Diego - mondta -, amikor a srác elkezdte lőni azokat a szabadrúgásokat, látszott rajta hogy különleges játékos. Jóbarátok lettünk. Csendes, de barátságos ember. Egy kivételes tehetségként érkezett Angliába, és hat évvel később Európa legjobbjaként távozott a Real Madridba. Mentálisan és fizikálisan is a kiválóságra törekedett. A sikerét nem a szerencsének, vagy a tehetségének köszönheti, hanem annak, hogy olyan keményen dolgozott labdarúgóként, amennyire csak lehetséges. A bizonyítékokat épp például az elmúlt hetek történései szolgáltatják. Múlt szerdán a Real Madrid mindhárom gólját ő szerezte, ezzel legyőzve volt klubomat, az Atlético Madridot, a BL elődöntőjében. Sajnáltam az Atléticót. Szerettem volna azt látni, hogy Európa bajnokának koronázzák őket, azok után, hogy kétszer is eljutottak a döntőig az elmúlt három évben, de elmondhatatlanul nehéz egy Real Madrid ellen jól teljesíteni. A regnáló BL-győztes és klubvilágbajnok az első csapat lehet, amely címet véd a BL-érában, és Ronaldo szereplése lehet a siker egyik oka, de biztosan nem az egyetlen oka. Toni Kroos, Luka Modric és Sergio Ramos is kiváló formában vannak, három rendkívül fontos játékos egy olyan csapatban, amelynek nagyon kevés gyengesége és egy okos menedzsere van Zinédine Zidane személyében. De Ronaldo a siker elsődleges letéteményese, aki minden elismerést megérdemel, hogy 32 évesen is ilyen magas szinten teljesít. A játéka változásokon ment keresztül, de még mindig nagyon gyors. Manapság inkább a kapu előtt jelent életveszélyt. A Manchesternél Ronaldo a széleken játszott egy 4-4-2-es rendszerben. Egy kicsit úgy játszott mint Ronaldinho - akit a United meg akart szerezni még Ronaldo előtt, de nem jártak sikerrel -, és mindig egy az egyben verte meg a védőket, gyakran cselek segítségével. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzett, beljebb húzódott, manapság középcsatárként játszik, és remekül teszi mindezt. Egyre inkább egy kimondott gólszerzővé vált, és ezen az úton is maradt. Egyre többet koncentrált a gólszerzésre, mint a cselezésre, és a védők megverésére.

170509_Cristiano_Real_Madrid_1

A gólmutatói elképesztőek, mondom ezt korábbi támadóként, akit nagyon boldoggá tett az is, hogy kétszeres gólkirály lehetett a spanyol első osztályban. Vannak egyéb tényezők is melyek segítették őt. Például az edzések szeretete - a saját szememmel láttam, mennyire szereti a tréningeket. A rendezett életkörülmények szintén segítették őt. Az is elmondható, hogy a tökéletes klubnál volt a tökéletes időben A Sporting ideális terep volt a kezdeti lépésekhez, majd a Manchesterhez került, ahol részese volt annak a folyamatnak, hogy csapata a világ legjobbjává emelkedett. Alex Ferguson a tökéletes edző volt ebben a szakaszban, aki mindig kiállt mellette, és támogatta akkor is, amikor a dolgok nem alakultak a tervek szerint. Most pedig a Real Madridnál, a világ jelenlegi legjobb klubjánál van. Van még egy összetevője a sikernek: Lionel Messi. Nem gondolom, hogy ilyen szintre ért volna - és ezt pozitív értelemben mondom -, ha Messi nem csinálta volna ugyanazt amit ő, és nem döntötte volna ő is a gólrekordokat. Úgy gondolom továbbá, hogy a jó csapatok ellen könnyebb betalálni. Persze másrészről egy olyan szervezett védelem ellen, amilyen az Atléticóé, nem egyszerű gólt szerezni, ahol a hátsó alakzat ráadásul különösen motivált, hogy ellene játszhat. Tudta hogy a világ szeme rajta volt szerdán, de megküzdött a kihívással, és így tovább törekedhet a hasonló teljesítmények elérésére. A BL, az EB és a klubvilágbajnokság megnyerése egy éven belül nehezen überelhető, de olykor egy kis szerencse is szükségeltetik a sikerek megszerzéséhez. Úgy gondolom, hogy nagyon kevés választja el egymástól a Real Madridot és a Barcelonát, akik legyőzték a fővárosiakat nemrég a bajnokságban. És továbbra is úgy gondolom, hogy Messi a világ legjobb játékosa, de örülök Ronaldónak, megérdemli a sikereket, és a két játékos közötti versengés csodálatos dolog.

Én minden percét élvezem.


Hozzászólások

Tabella