Egytől e… harmincháromig

Hát sikerült. Öt év után végre ismét sikerült, a Real Madrid bezsebelte a bajnoki címet. Értékelő cikkünk ezúttal sem maradhat el, most is megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján pontozni a játékosokat, természetesen egy tízes skálán, hiszen a harminchárom azért mégiscsak sok lenne. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (9)
Nem ez volt a legszebb, nem ez volt a legizgalmasabb, de számomra minden egyes perce aranyat ért. Minden egyes eltelt perccel egyre közelebb érezhettem magunkat egy újabb csodához, a 33. bajnoki címhez. Hiába lett volna elég a döntetlen, hajtott mindenki becsülettel az utolsó bajnokin is, egyértelműen átjött, hogy a cél a három pont begyűjtése. És pontosan ezért imádom ezt a csapatot. Ez, a Zizou kezei alatt tényleg igazi csapattá kovácsolódott brigád egyszerűen imádnivaló, de tényleg. Van egyáltalán olyan, akinek szíve a fehérekért dobog, és nem tudja szeretni ezt a gárdát? Hogy a klasszikussal éljek: „Cómo no te voy a querer…” Felejthetetlen idényen vagyunk túl, annak minden izgalmával: a későn szerzett győztes gólokkal, a remeklő cseresorral, a sokadvirágzását élő Cristianóval, Isco bombaformájával, a világ legjobb középpályás-duójának hétről-hétre bámulatba ejtő játékával, és igen, a nagybetűs CSAPATTAL… Már csak az idény megkoronázása hiányzik: Spanyolország után ismét fel kell ülni Európa trónjára is! Vamos mi MADRID!

Málaga (6)
Mentek ők becsülettel, veszélyes támadásokat vezettek, igaz a védelmük nem mindig állt a helyzet magaslatán, de ezért nem tudok haragudni rájuk. Nem mondhatjuk, hogy lefeküdtek volna a Real Madridnak, a profizmus szellemében küzdöttek a meccsen. És hát, bár nem tudtak egyetlen pontot sem otthon tartani, azért igazán reménykedem, hogy Míchel örül a végeredménynek.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Keylor Navas (10)
Mit művelt már megint ez az ember? Saját testi épségét sem kímélve mutatott be olyan bravúrt, hogy madridisták millióinak állt el a lélegzete világszerte. Óriási védése mellett volt még több nagy védése is, melyek elengedhetetlennek bizonyultak a győzelem megszerzéséhez. Hihetetlen, hogy milyen formába lendült az idény végére, nehéz helyzetbe hozva ezzel a vezetőséget. Jelenleg nem tudnék elképzelni olyan forgatókönyvet a következő idényre nézve, ami nélküle íródik. A beteg gyerekek felé tett gesztusa pedig emberi nagyságáról is tanúskodik. Grande, Keylor!

Danilo (9)
Nagyon rendben van egy jó ideje már. Danilo rájött, hogy a maradáshoz bizony teljesíteni kell, még Dani Carvajal árnyékában is. A fegyelmezettség nem mindig tartozik az erősségei közé, most viszont brutális defenzív munkát végzett. Kilenc szerelésével és öt felszabadításával toronymagasan ellopta a védekező show-t, emellett a támadásokhoz is rendszeresen tudott csatlakozni. Szerethető fickó a brazil, aki ha minden meccsén ennyire fegyelmezetten játszana, egy szavunk sem lenne rá.

Sergio Ramos (7)
A kapitány a pálya minden szegletében fellelhető volt, és bár védekezésben volt egy-két megingása, nem jelenthetjük ki, hogy rossz meccse lett volna. A labdakihozatalokat a tőle megszokott módon segítette, ráadásul aktívan részt vett Benzema góljának előkészítésében, még úgy is, hogy nem közvetlenül jegyzi az asszisztot. Megérdemelte már, hogy kapitányként is magasba emelhesse a La Liga megnyeréséért járó trófeát.

Raphaël Varane (7)
Csendes résztvevője volt ő a meccsnek, akinek nevével meglehetősen ritkán találkozhattunk. Csak akkor bukkant fel, amikor csapatának szüksége volt rá. Benzema góljában egyébként ő is közrejátszott, ő csúsztatta Ramoshoz a játékszert.

Marcelo (7)
Hozta a már jól megszokott, lelkes játékát, azonban volt már a tegnapinál sokkal jobb meccse. Marcelo gyakran volt pontatlan és több rossz döntést is hozott a támadó harmadba, elvéve ezekkel a lehetőséget társaitól, illetve bőszen riogatva a Rosaledába be-betévedő galambokat és a 25. sorban ülő szurkolókat. Nem baj, lesz ez sokkal jobb is, talán pont a Juventus ellen. 

Casemiro (7,5)
Az ismét bebizonyosodott, hogy a brazilt nem az esze miatt kell szeretnünk, ugyanakkor az első félidő egyik legjobbja volt, fontosabbnál fontosabb szereléseivel. A második játékrészben voltak hibái, de még így is ő szerezte a legtöbb labdát Lukita mellett. Rendkívül fontos szerepe lesz a Juventus ellen is, efelől senkinek se legyen kétsége.

Toni Kroos (8)
Pontos, precíz passzok, beadások, tökéletes szögletek, váratlan ritmusváltások… Ezek mind-mind jellemezték a német tegnapi játékát, aki nagyszerűen mozgatta csapatát. Feltűnően sokszor került a kapu előterébe is, és látványos, hogy mennyivel jobban fekszik számára ez a szerepkör. Amit horvát társával csinálnak, az nem emberi, arra nincsenek szavak…

Luka Modrić (9)
Zseni. Nem tudok sokkal többet mondani róla, ez az egy szó összefoglal mindent. Hihetetlen volt, ismét. Övé a legtöbb kulcspassz, emellett fáradhatatlanul robotolta végig a meccset, rengeteg labdát szerzett, folyamatosan akcióközelben volt. Az idény végére ő is előkapta varázspálcáját, Tonival alkotott párosuktól pedig retteghet a Juventus is.

Isco (8)
Két perc sem telt el a mérkőzésből, és máris letette névjegyét, gyönyörű passzal ugratta ki Cristiano Ronaldót, aki köszönte szépen, meg is szerezte a vezetést. Ezt követően akárhányszor nála volt a labda, mindig megmutatta, hogy hogyan bánnak a legnagyobbak a játékszerrel. Élvezet nézni ennek a srácnak a játékát. Külön öröm és jó hír a madridistáknak, hogy a mérkőzést követően biztosított mindenkit a maradásáról, ráadásul a Cibelesen Piquét is elküldte melegebb éghajlatra. Hát kell ennél tökéletesebb este a spanyoltól?

Cristiano Ronaldo (8)
Újra megcsinálta. Megszerezte a rendkívüli fontossággal bíró első gólt, és ehhez – Iscónak is köszönhetően – mindössze két percre volt szüksége. Lerí róla, hogy mennyire friss, hogy majd kicsattan az energiától. Ebbe a meccsbe is hatalmas mennyiségű munkát tett bele, rengetegszer tűnt fel a saját térfelén is. Újra öröm nézni a játékát. Nem tudni, hogy végül hány címmel fejezi be a csapat az idényt, de az biztos, hogy köszönetet kell mondanunk neki, hogy itt lehetünk, hogy bajnokságot nyertünk, és hogy harcolhatunk a duplázásért a BL-ben.  

Karim Benzema (7)
Ki más biztosította volna be a győzelmet, mint a francia, akit megannyi kritika ért az idény során? Az élet néha bizony nagy mókamester. Kijárt már neki ez a találat. Mezőnyben rengeteget dolgozott, a labda nélkül is, lényegében ő teszi és tette lehetővé, hogy Cristiano tündökölhessen a 9-es pozíciójában. Remélem, hogy maradt még benne legalább egy találat, amit Cardiffban süthet el.

Cserejátékosok

James Rodríguez (6)
Isco helyett érkezett, de semmi különlegeset vagy szemet gyönyörködtetőt nem tudott felmutatni.  

Mateo Kovačić (6)
Casemirót váltotta, két szerelést és hibátlan passzmutatót tud felmutatni, ami kielégítő, de a meccs ritmusát és képét tekintve egyáltalán nem jelentőségteljes mutató. Nagy valószínűséggel ő és James is a lefújás pillanatát várták már.

Álvaro Morata (-)
Kevés játékperc jutott neki, sokkal izgalmasabb dolgok történtek vele a hármas sípszót követően. Morata bizony ismét becsúszott, igaz, ezúttal nem Zizou-nak, hanem a csapat egyik segítőjének. Tuti, hogy nem teljesen normális a pali.

Edzői teljesítmény

Zinédine ZIDANE (9)
Igen, ez a pontszám egy kicsit az idénynek is szól, egyszerűen megkerülhetetlen az ő szerepe. Imádom. Óriási dolog ez egy olyan embernek, aki Zizou játékát szájtátva bámulta egész gyerekkorában. Most, jó néhány évvel később a bálványa ilyen dolgokat művel edzőként… Nehéz szavakba önteni az összes érzést, ami jelenleg bennem kavarog. Tudom, hogy taktikailag nem mindig volt a topon, voltak rossz döntései, ugyanakkor lehetetlen nem észrevenni, hogy mennyit fejlődött ez az ember az első napja óta. Rengeteget kísérletezett az idény közben, olyan csapatszellemet épített, amilyen talán még sosem volt az öltözőben, imádják a szurkolók, a játékosai, és igazából mindenki. Imádjuk a csapatát is, amit épített, mert egyszerűen úgy szerethető ez a gárda, ahogy van. Ami azonban mindennél sokkal fontosabb, hogy képes volt frissen tartani a csapatot az idény utolsó pillanatáig. Na, pontosan ez különbözteti meg őt nagyon sok trénertől, és pontosan ez eredményezte azt, hogy a Real Madrid a legkiegyensúlyozottabb csapatként, teljesen megérdemelten hódította el a 38 meccsből álló bajnokság első helyét. Ide nem elég a szerencse, ezt beláthatják azok is, akik teljesen szkeptikusak a francia munkásságát illetően. Számtalan edző kihangsúlyozta már, hogy a bajnoki harc a legnehezebb, hiszen ott hónapokon keresztül, pontokat gyűjtögetve kell a csúcsra jutni, ami lehetetlen a megfelelő egyensúly nélkül. Zizou kétségkívül lerakta az alapokat, megteremtette a szükséges feltételeket, most pedig learathatja munkájának gyümölcsét. A pontot az i-re pedig felteheti jövő hét szombaton. Köszönünk mindent, Zizou!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…