Iker Casillas: Szívemből kívánnám, hogy Buffon nyerje a döntőt, ha nem a Real Madrid lenne az ellenfél

A Bajnokok Ligája döntője rohamosan közeledik, így egyre többen szólalnak meg a mérkőzéssel kapcsolatban. Iker Casillas sem maradhatott ki a sorból, aki pontosan tudja, hogy mivel jár egy ilyen sportesemény. A Real Madrid korábbi kapitánya elárulta, kinek fog szurkolni, és természetesen beszélt vetélytársáról és egyben jó barátjáról, Gigi Buffonról is.

„Ha nem a Real Madrid lenne az ellenfél, akkor tiszta szívemből kívánnám, hogy Gigi nyerje meg a Bajnokok Ligáját. Megérdemelné. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy madridista vagyok. Buffon története viszont nem érhet véget a Bajnokok Ligája megnyerése nélkül. Szinte minden címet bezsebelt már, ez az egy viszont még hiányzik, ez pedig nagy terhet jelent számára. Nagyszerű idénye volt, újra ott van a döntőben, és számunkra, öreg kapusok számára – gondolok itt magamra, illetve Petr Čech-re – ez egy nagyon jó dolog. Mindez bizonyítja, hogy 39 évesen még jól érezheted magad és versenyképes lehetsz.”

„Buffon 17 évesen kezdte pályafutását, akkor én 14 voltam. Lenyűgöző volt látni, hogy egy srác, aki alig idősebb nálam, máris ilyen minőséget képvisel a Parmában. Mindez mintaként szolgált számomra. Elismertem őt, felnéztem rá, követtem a lépéseit, irigykedtem is. Amikor rendszeresen kezdtem játszani Madridban, ő akkor igazolt a Juventushoz. Utána már együtt folytattuk.”

„Az Aranylabda? Talán egy kapus is képes lehet megnyerni, de úgy vélem, ez nagyon bonyolult dolog. Voltak idők, amikor valamelyikünk képes lett volna harcba szállni a díjért, gondolok itt például Peter Schmeichelre, amikor 1999-ben triplázott, vagy Oliver Kahnra, aki 2002-ben futott csodálatos idényt. Én valójában sosem kerültem közel a címhez, mi, kapusok egy kicsit kiszorítottnak érezhetjük magunkat. Egyedül Yashin volt képes elhódítani a címet 1963-ban. Az ő győzelme kicsit emlékeztet a holdra szállásra: olyan rég volt, hogy alig emlékszünk rá.”

„Kiegyensúlyozott mérkőzésre számítok. A Juventus mindig is erős volt védekezésben, most viszont ugyanez érvényes a csapat támadásaira is. Higuaínna, Dybalával és Mandžukić-csal nagyon veszélyes támadásokat vezetnek. A Real Madrid szintén erős a támadóharmadban. Cristiano szenzációs, ahogy mindig. Védekezésben ugyanakkor nem hibátlanok. Mondhatjuk, hogy a Juventust komplettebb csapatnak tartom. Ki-ki mérkőzés lesz.”

„Van-e jelentősége annak, hogy a Juventus már hat döntőt veszített el? Igen, bizonyos dolgot motoszkálhatnak emiatt a játékosok fejében. A Real Madrid megnyerte a legutóbbi öt döntőjét, erre korábban egyetlen csapat sem volt képes. Mindennek lehet hatása szombaton.”

„Ami Higuaínt illeti, nagyon örülök a sikereinek, mindent megérdemel. Madridban gyakran igazságtalanul kezelték, nyomást helyeztek a vállára az értelmetlen összehasonlításokkal. Olaszországban viszont bizonyította az értékét. Tudom, hogy az emberek kritizálják az erőnléti gondjai miatt, de korábban a Napoliban, és most a Juventusban is nagyszerű dolgokat mutat a pályán. A számok nem hazudnak. Neki is köszönhető, hogy a Juventus ott van a döntőben, félelmet és tiszteletet kelt az ellenfelekben. Döntő szerepe volt a Monaco ellen is.”

„Ami engem illet, a szerződésemben van egy záradék, mely lehetővé teszi, hogy még egy évet maradjak Portóban. Egyelőre gondolkodom a jövőmön. A klubbal együtt hozzuk majd meg a döntést. Egyéb lehetőségek? Juve! Nem, komolyra fordítva a szót, nekik Donnarummával kellene tervezniük a jövőt. Egy vagy két évig maradhatna kölcsönben, míg Gigi vissza nem vonul, aztán indulhatna is Torinóba.”

„Ha most nagyobb összeggel kellene fogadnom a jövő legjobb kapusát illetően, akkor Donnarummára tenném a pénzem. Nincs még egy 18 éves kapus az övéhez hasonló kvalitásokkal. Nyilvánvaló, hogy fejlődnie és fejben is érnie kell még, de nem lehet nem észrevenni a benne rejlő minőséget.”

„A Serie A számomra is jó opció lehet. Vannak nagy csapatok, fontos a futball, szeretem az országot. Most Portugáliában élek, de szeretnék Olaszországban is. Csodálatos lenne újra játszani Gigi ellen. Először 2003-ban találkoztunk, a Bajnokok Ligája elődöntőjében. 2-1-re nyertünk a Bernabéuban, majd 3-1-re veszítettünk Torinóban, ahol Gigi megfogta Figo büntetőjét.”

Forrás: football-italia.net
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK