Clarence Seedorf: Zidane tudja, hogy csapata a középpályán nyerheti meg a döntőt

Clarence Seedorf szerencsés, hiszen játszhatott az 1988-as BL-döntőben, így ott lehetett a pályán, amikor a Real Madrid legyőzte a Juventus csapatát. Tekintve, hogy az Ajax-szal egyszer, míg a Milan csapatával kétszer is diadalmaskodott a sorozatban, nehéz lenne találni olyan embert, akinek több tapasztalata lenne a döntőket illetően. A Marca pontosan emiatt szólaltatta meg a szombati finálé előtt.

Hogyan telnek a döntő előtti napok a játékosok esetében?
Előfordul, hogy játszottál már korábban egy európai döntőben és nem is gondolsz az egészre, a Hetedik előtt azonban majdnem egy hónapig készültünk a mérkőzésre mentálisan. A Real Madridnak most tíz napja volt minderre, normális, hogy próbáltak kikapcsolódni is közben, ez jó dolog. Fel kell töltened az akkumulátoraidat a meccs előtt. Minél több döntőben lépsz pályára, annál könnyebnek találod a felkészülést. Akkoriban nem voltak rituáléink, semmi különlegeset nem csináltunk, csak megpróbáltunk jól aludni és elterelni a gondolatainkat a meccsről. Ami engem illet, angyszerűen aludtam a döntő előtti éjszakán, Roberto Carlosszal voltam egy szobában. Abból a csapatból mai napig sok barátom van: Predrag Mijatović, Christian Karembeu, Víctor Sánchez… Igazi férfiak alkottál az a csapatot, nagy különleges volt.

Melyik BL-meccsed helyezte rád a legnagyobb nyomást?
Mindegyik izgalommal járt, különösen azok, amelyeket az Ajax színeiben játszottam. A nyomás különben sokkal érzékelhetőbb a szurkolók körében, mint a klub embereinél. Az elmúlt tíz évben a Real Madrid nagyon jól teljesített a sorozatban, éppen ezért elég magasak az elvárások. Ami a Hetediket illeti, reménnyel telve, hatalmas energiával vágtunk neki a döntőnek.

Mindig döntő szereped volt a fontos mérkőzéseken. Mi az oka annak, hogy nem minden játékos képes megteremteni ezt a fajta különbséget?
Az egyik legfontosabb dolog egy döntő előtt, hogy nyugodtnak kell maradnod. Ami engem illet, mindig hittem a képességeimben. A nehezebb időkben sikerült még jobban dolgoznom, hiszen ilyen helyzetekben mindig meg akartam oldani a problémáimat. Ez beállítottság kérdése. Amikor nagyobb volt a nyomás és a felelősség, arra gondoltam, hogy ennél vannak sokkal fontosabb dolgok, a futball nem élet-halál kérdése. Ez a felfogás segített a fejlődésemben.

Képes voltál közvetíteni ezt az energiát a társaid felé is?
Igen. Ha valaki kevésbé erős mentalitással rendelkezett, az könnyen átragadt a többiekre. Ilyen esetekben a társak érzékelték a problémát és segítettek, hogy az illető fontosnak érezze magát. A Hetediket elhódító csapatban volt néhány egészen elképesztő mentalitású labdarúgó. Roberto Carlosnak és Hierrónak például sosem voltak problémái a nehéz helyzetekben, és könnyen fel lehetett ismerni azokat, akik mindig ott álltak a csapat mögött.

A jelenlegi keretből kik azok, akik mindig ott vannak a társak mögött és elbírják a nagy meccsekkel járó terhet?
A kapitány, kétségkívül. De ott van Marcelo is, aki szintén karizmatikus egyéniség, Toni Kroos nyugalmat áraszt, Cristianónak pedig beszélnie sem kell ahhoz, hogy igazolja, mit is képvisel. Gareth Bale is rendre igazolja képességeit a nagy mérkőzéseken.

Iscót vagy Bale-t játszatnád a döntőben?
Úgy vélem, ha Bale egészséges, akkor játszani fog. Nem tudom, hogy Zidane kockáztatná-e a játékát, ami egyben magában hordozná egy esetleges korai csere lehetőségét. Ha azonban a Barcelona elleni meccsre gondolunk, akkor szinte biztos, hogy Bale mellé teszi majd a voksát. Ha Gareth azt mondja, hogy egészséges és készen áll, akkor Zidane számára szinte minden esetben ő az első választás.

Milyen mérkőzésre számíthatunk?
Nagyon taktikus meccset várok. Nem hiszem, hogy óriási show lenne majd rengeteg góllal, ugyanakkor remélem, hogy ennek ellenkezője történik majd. Egy 1-0-s eredményt várok, a gól pedig rögzített helyzetből születik majd. A Juve kontratámadásokkal operál majd, és azt hiszem, Zidane terve is hasonló. Mindkét csapat ki akarja majd használni erősségeit és játékosainak sebességét. Egyetlen dolog nehezítheti meg a Real Madrid dolgát, mégpedig ha folyamatosan erőltetik az előrejátékot, felépített támadások nélkül. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a Juventus hatalmas nyomást gyakorol majd. A Barcelona ellen ők voltak a jobbak, de amint betaláltak, visszavettek a tempóból. A Real Madrid azonban nem úgy játszik, mint a Barcelona, taktikailag nagyon erősek, hátul pedig semmilyen kockázatot nem vállalnak.

Mivel lehet eldönteni ezt a meccset?
A Juventus csapatként nagyon erős, tudják, mit kell tenniük, fegyelmezettek, és minőségi játékosaik vannak támadásban és védekezésben egyaránt. A középpályájuk azonban némileg gyengébb, mint a Real Madridé, Zidane csapata itt nyerheti meg a meccset. Zizou is tudja, hogy milyen minőséget képviselnek a középpályásai.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK